This topic contains 5 replies, has 3 voices, and was last updated by maj.kon 6 years, 4 months ago.
-
AuthorPosts
-
3 października 2019 at 22:32 #11470
Chciałbym, aby w tym temacie wymienić się informacjami skąd czerpaliście wiedzę, poszerzacie ją, bierzecie informacje itp. na temat giełdy i inwestowania. Chodzi mi tutaj głównie o książki, różne publikacje, blogi, kursy, studia i wszystko co z tym związane. Kiedyś na forum pojawiło się kilka opinii odnoście kilku blogów i stron ale szybko się urwało.
-
3 października 2019 at 22:36 #11471
Ja jestem samoukiem, który ciągle sie uczy, na swoich błędach też. kilka książek, które czytałem:
GPW dla bystrzaków. T. Maliński
Inwestowanie na rynku akcji. T. Nawrocki B. Jabłoński
W transie inwestowania. M. Douglas
Giełda. Skuteczne strategie nie tylko dla początkujących. A. Zaremba
I Ty możesz zostać Warrenem Buffettem. T. Maliński
Dlaczego Twój makler wolałby, żebyś tego nie wiedział? T. Maliński
Świadomy inwestor. P. Zaremba-Śmietański
Longterm. Jak inwestować na giełdzie i osiągnąć zysk. A. Rokicki
Inwestowanie w wartość. G. Arnold
Giełda i psychologia. P. Zielonka
Psychologia inwestowania. J.R. NofsingerA oprócz tego obecnie to głównie tutaj, poratal analiz, 10procent rocznie.
-
4 października 2019 at 10:05 #11501
Co sądzisz o książce Alberta?
-
4 października 2019 at 17:57 #11547
Na plus książki Alberta to przede wszystkim to że pokazuje swoje kryteria wyboru spółek. Wiadomo że nie jest to gotowy przepis na spółkę którą będzie ciągle rosnąć i na której można zarobić miliony, ale zawsze na podstawie tego można określić swoje kryteria, szczególnie pomocne dla początkujących. Dla takich osób warta do przeczytania. Nie podaje tu naukowych definicji itp, ale bardziej opisuje to w sposób praktyczny. Kilka razy też się powtarza w tych odwołaniach do sytuacji ze swojego życia, podobnie jak to było w jego webinarach. Napisana łatwym językiem do zrozumienia, tak jakby pisał na blogu a nie książkę naukową. Dla bardziej zaawansowanych może to być pozycja zbędna, ale w wolnej chwili można przeczytać.
-
-
-
3 października 2019 at 23:47 #11474
Czytanie książek „giełdowych” na pewno poszerza horyzonty i może wpływać w pewnym stopniu na podejście do inwestowania, jednak to zawsze jest teoria. Niestety praktyka weryfikuje lub nawet burzy pisane teorie bo świat mocno się zmienia a historia niekoniecznie się powtarza. Obecnie rynek polski mocno się różni od tego co było 10 lat temu. Kiedyś co się kupiło to wcześniej lub później urosło, wyceny były wysokie (c/z w okolicach 20) a za wzrostami stał strumień gotówki płynący do OFE.
Obecnie mamy odwrotną sytuację bo z OFE gotówka wypływa i mamy wieloletnią bessę. Kiedyś trzymało się akcje latami a obecnie maksymalnie tygodniami. Kiedyś „świat” był spokojniejszy a teraz co raz wyskakują czarne łabędzie i trzeba weryfikować założenia inwestycyjne. I właśnie to weryfikowanie założeń inwestycyjnych jest ważne, trzeba w miarę szybko przystosowywać się do zmieniających warunków, trzeba reagować na okazje i zagrożenia, trzeba kontrolować swoje inwestycje bo nie obowiązuje zasada „kupić i zakopać”. -
4 października 2019 at 10:05 #11500
Odnosząc się do tego co pisze Prezes ja prawie w ogóle nie czytam książek giełdowych, których wiedza jest często nieaktualna, znana przez wszystkich więc często też i nieskuteczna lub odnosząca się do rynku amerykańskiego (nie przekładająca się na GPW). Obecnie wolę się skupiać na uczeniu się od praktyków i szeroko pojętych „blogerów”.
Z książek Howard Marks „Najważniejsza rzecz” – pozycja dobra dla osób, które są niedługo na rynku i nie miały okazji przeżyć krachów, wielkiej euforii itp.
Zapisałem się też na „Śladami Warrena Buffeta” jako uzupełnienie Inteligentnego Inwestora B. Grahama. Książke wydają Doradca.tv (fajny portfel 10k nie prowadzony już) i P. Gershmann.
Bardzo polecam Trading Jam Session (głównie jest o tradingu, ale nie tylko, zagrania i porady można spokojnie przełożyć na GPW, dosyć zaawansowany kanał, ale zacznij od początku od 2014 roku po kolei oglądać interesujące Cie filmy, był tam nawet facet z Portalu Analiz, więc i fundamentaliści też się pojawiają).
Wypada znać teorię wolumenową Richarda Wyckoffa – polecam filmy na YT Tomasza Rozmusa, praktycznie pokazuje. Tegoż samego autora polecam jak chodzi o codzienny przegląd rynku kryptowalut (sam trochę zbieram Ethereum).
Bardzo polecam Tradera21, jego strone independenttrader.pl i czekam na ukazującą się książkę niedługo. Tutaj na forum dużo osób ma na niego uczulenie, ja uważam, że niesłusznie. Nigdzie tak fajnie nie nauczyłem się sytuacji makro i tych wszystkich zależności jak od niego. Ludzie go tam często łapią za słówka, że „3 lata temu pan gadałeś o kryzysie no i gdzie ten kryzys”. Jak ktoś faktycznie czyta i słucha na bieżąco to ma inne zdanie, ładnie pokazuje trendy, nie daje gotowych planów inwestycyjnych, trzeba samemu trochę ruszyć głową, ale ma bardzo dużą wiedzę i można wynieść bardzo dużo informacji o rynkach światowych, walutach czy surowcach.
10procentrocznie. Bardzo fajne analizy fundamentalne makro. Od tego zaczynałem 3 lata temu żeby w ogóle umieć określić w której fazie cyklu jesteśmy. Fundamentalna.net do oceny spółek i makrosfera.net z bazą jego wykresów makro.
Longterma polecam tylko jeśli chodzi o gaming. Pozostałe branże totalnie złe prognozy. Na gamingu nie wiem na ile sie zna a na ile jest kwestią, że krąży wokół prezesów spółek, ale coś tam można posłuchać, bo chociaż robi update premier gier, czego mi się nigdy nie chce szukać samemu i oglądać gameplayów.
Okazjonalnie humanistanagiełdzie, głównie oglądam comiesięczny portfel spółek ciekawych technicznie. Chłopak raczej technik.
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.