This topic contains 185 replies, has 16 voices, and was last updated by Nieuk 6 years, 1 month ago.
-
AuthorPosts
-
14 marca 2019 at 22:06 #2548
Poniżej linki do analiz spółki które pojawiły się na blogu
https://www.analizyprezesa.pl/bez-kategorii/wpyw-obecnych-zawirowan-w-rosji-na/
https://www.analizyprezesa.pl/bez-kategorii/unimot-sprzedaem-wszystkie-akcje/
https://www.analizyprezesa.pl/bez-kategorii/unimot-miao-byc-tak-pieknie/
https://www.analizyprezesa.pl/bez-kategorii/unimot-warto-wziasc-udzia-w-nowej/W piątek Unimot poinformował o 31% wzroście przychodów w lutym – „Wzrost przychodów wynika głównie z wyższych cen oleju napędowego oraz wyższych wolumenów sprzedaży.”
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/32689138,unimot-sa-3-2019-przychody-ze-sprzedazy-w-lutym-2019-r-wstepne-dane
Po tej informacji po 13,50 złapałem całe 100 akcji (proszę się nie śmiać z inwestycji za 1350zł :-) bo to bardziej zrobiłem dla zabawy a nie realnego zarobku. Kurs jest obecnie wyżej więc pomysł był dobry.Coraz więcej pozytywnych informacji pojawia się odnośnie Unimotu. Mocne przychody za luty, otwarcie stacji Avia na Ukrainie czy drugi miesiąc w tym roku wysokich marż na paliwie (w detalu na pewno co do hurtu to nie mam twardych danych). Jeśli faktycznie wyniki za 4 kw będą przełomowe (czytaj z niezłym zyskiem netto i Ebidtą) to te 20zł jak najbardziej będzie do zdobycia jeszcze w tym roku (może i półroczu).
https://www.unimot.pl/aktualnosci/avia-startuje-na-ukrainie/
https://www.unimot.pl/komunikaty/kolejne-stacje-paliw-dzialaja-w-barwach-avia/Przed komentowaniem proszę o zapoznanie się regulaminem forum
Regulamin forum -
19 marca 2019 at 19:07 #2961
Z lekka negatywną informację podał Unimot iż robi odpisy (bezgotówkowe) w skonsolidowanym raporcie na 3,7 mln zł http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/32781927,unimot-sa-5-2019-odpis-na-utrate-wartosci-rzeczowych-aktywow-trwalych-w-spolce-zaleznej-emitenta
Z drugiej strony podtrzymał prognozę 12 mln Ebidty w 2018 roku a to oznacza że 4 kw 2018 musiał być na prawdę dobry. Po 3 kwartałach mieli 0,429 mln a w samym 4 kw minimum 11,6 mln. -
20 marca 2019 at 08:34 #2974
kafalNo to po takiej informacji pewnie z rana panika i mocne sypanie tych co brali nisko, żeby wyjść z zarobkiem. Może być dobry moment żeby wejsc/dobrać.
-
20 marca 2019 at 08:38 #2976
Trzeba poczekać aż się wysypią bo nawet do 12 mogą zbić kurs. Ja ostatnio skubnąłem maleńką ilość po 13,50zł więc pewnie trochę będę do tyłu. Nie panikuję bo tak jak napisałem pozytywem jest potwierdzenie wysokiej Ebidty. 1 kwartał zapowiada się też bardzo mocno (wzrost przychodów i prawdopodobnie wysokie marże).
-
20 marca 2019 at 14:04 #3008
Cos jest nie tak z tymi komentarzami. Czytam w pracy sobie forum co godzinke. Ta odpowiedz jest z data „20 marca 2019 at 08:38”, a ostatnio jak czytalem o 13:00 to jej nie bylo. Hmmm
-
-
-
20 marca 2019 at 17:30 #3023
Prezesie, na pewno 0,429 ebitda po 3 kwartałach? Patrzę w raporcie i widzę 6 a nawet 12,7 (skorygowanej ebitda)?
-
20 marca 2019 at 18:00 #3026
Czytając strategię rozwoju w której prognozowali Ebidty na najbliższe lata http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/30751139,unimot-sa-30-2018-strategia-grupy-unimot-na-lata-2018-2023 to tam napisali jasno że Ebidta (nie widzę żadnego słowa o skorygowanej).
Jeśli chodzi o Ebidtę (nie skorygowaną czyli tą do której się odnoszę) to po 3 kwartałach mamy -3770 + 3845 + 354 = +429

-
21 marca 2019 at 08:23 #3056
Prezesie ale jak to się ma do raportu po Q3? Np. strona 1 z
https://www.unimot.pl/wp-content/uploads/2018/11/skonsolidowany-raport-kwartalny-iii-kw-2018.pdf -
21 marca 2019 at 08:49 #3058
Nie wiem dlaczego oni tak wyliczają, mój sposób raczej jest prawidłowy (sprawdzałem go nawet na wynikach Cyfrowego Polsatu i tam jest OK). Skonsultuje to z kimś mądrzejszym i dam znać.
edit
Nie mam czasu teraz liczyć bo muszę wyskoczyć na 2 godzinki ale wklejam moją konsultację ze specem od raportów finansowych (może się nie obrazi)„Trzeba by poszukać w sprawozdaniach czy coś jest. Ale pamiętaj, że EBITDA to nie jest miernik sprawozdania finansowego (obowiązkowy) tylko taki dodatkowy. I niektóre spółki liczą go jak chcą.
Najcześciej różnice wynikając z niebrania pod uwagę jakiś one-off (np. odpisy na zapasy, należności czy jakieś inne aktywa np. trwałe czy WNIP) – tłumacząc, że to są one-offy i nie pokazują rzeczywistej efektywności operacyjnej. Oczywiście zazwyczaj to bzdurne tłumaczenie, a często jak są przychody tego typu to jakoś dziwnym trafem ja włączają.
Popatrz po notach gdzie sa opdisy na aktywa oraz w poz. Kosztach oper. Może tam coś znajdziesz co da Tobie tę różnicę.
Zysk/straty z instrumentów finansowych zabezpieczających sprzedaż – (5955)
Odpis na wartości niematerialne i prawne ;aplikacja tankuj24.pl – (967)
Może to są te dwie pozcyje. O tej drugiej można dyskutowąc (w pewnym sensie jest to one-off) lae pierwsze zdecdywoanie, IMHO, powinna zostać w EBITDA jeśli zabezpieczjaą się hdgingiem zgodnie z MSSF.”@ Agryppa – jak masz czas to napisz do Unimotu (oni zawsze odpisują) i zapytaj jakie pozycje finansowe dokładnie składają się raportowaną Ebidtę (tylko nie skonsolidowaną).
-
This reply was modified 6 years, 10 months ago by
Prezes.
-
This reply was modified 6 years, 10 months ago by
-
22 marca 2019 at 09:50 #3123
Poszło pytanie:
„Mam 2 pytania dotyczące Państwa raportów finansowych:
1. Jakie dokładnie pozycje składają się na raportowaną EBITDA (nieskorygowaną i skorygowaną) po Q3 2018?
2. Czy jako 12 mln EBITDA oczekiwanej w całym 2018 należy rozumieć EBITDA liczoną tak jak w raporcie po Q3 (nieskorygowaną czy skorygowaną)? Jeśli tak to rozumiem, że w Q4 oczekujecie Państwo albo 6 mln EBITDA (po Q3 jest już 6 mln) albo ok 0 EBITDA skorygowanej (po Q3 jest już ponad 12 mln )?”-
22 marca 2019 at 10:14 #3125
Dzięki, wczoraj miałem urwanie głowy i nie miałem czasu tym się zająć.
-
-
22 marca 2019 at 17:24 #3159
Jest odpowiedź, z której jak rozumiem wynika, że w Q4 powinno być 6-7 mln EBITDA (pozostaje pytanie dlaczego to się nie zgadza z wyliczeniem Prezesa – chyba rzeczywiście chodzi o te niecałe 6 mln instrumentów fin):
„Odpowiadając na pytania:
1.Pozycja EBITDA to zysk przed odliczeniem odsetek, podatków, deprecjacją i amortyzacją (ang. Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization). Skorygowana EBITDA to wartość EBITDA skorygowana o szacunkową wycenę zapasu obowiązkowego oleju napędowego, przesunięcie kosztów w czasie (NCW, zapas obowiązkowy), rezerwy i ewentualnie też zdarzenia jednorazowe
2.12 mln zł prognozy na 2018 rok to EBITDA księgowa, natomiast prognozy na kolejne lata dotyczą już EBITDA czysto biznesowej (czyli EBITDA skorygowanej). W długim terminie nie byliśmy bowiem w stanie przewidzieć zdarzeń typowo księgowych oraz jednorazowych.”-
22 marca 2019 at 18:09 #3166
Trudny Unimot robi się do oceny. Niby zwykła Ebidta u nich jest inna, ponadto pokazują jeszcze Ebidtę skorygowaną – trudno się w tym połapać.
Pewnie widziałeś że podali szacunki wyników (nie ma zysku netto) za 4 kw i cały 2018 http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/32810914,unimot-sa-6-2019-wstepne-szacunkowe-skonsolidowane-dane-finansowe-za-iv-kwartal-i-w-caly-2018-roku
Niby dobrze te dane wyglądają ale ne nie składa się mnóstwo dziwnych składników i faktycznie ciężko jednoznacznie stwierdzić czy jest źle czy dobrze.
-
-
4 kwietnia 2019 at 17:19 #3975
Dzisiaj był czat z zarządem Unimot https://strefainwestorow.pl/czaty-inwestorskie/20190404/unimot-robert-brzozowski-marek-moroz-wyniki-2018 w mojej ocenie dosyć pozytywny a kurs też ładnie rósł na wysokich obrotach.
Stwierdzenie ‚Mając na uwadze bieżącą premię lądową optymistycznie patrzymy na dalszą część roku ” potwierdza tylko moje spostrzeżenia z przed 2 miesięcy że marże mają obecnie wysokie i można spodziewać się mocnych wyników za 1 i 2 kwartał – baza jest niska i mogą ją łatwo przebić. -
8 kwietnia 2019 at 09:57 #4106
Ja przyznam się szczerze, że nie rozumiem do końca tych wszystkich czynników zw. z Unimotem. Kupowałem go (podobnie jak Ty w ok.9 zł Połowę sprzedalem w ok.11 zł. No i resztę zostawiłem. Mam go za bardzo mały % portfela. Ale muszę przyznać, że technicznie wygląda mniamniuśnie. Konsolka i wybicie górą. Zarząd zapowiada dywidendę z zysku za ’19 rok. Ale czy Im można wierzyć hehe? Nie zmienia to faktu, że byki mają tutaj zdecydowaną przewagę.
Pozdrawiam.
-
8 kwietnia 2019 at 10:01 #4108
Wczoraj na gpwatak przymierzali się do Unimotu kupna i jest u nich mocno obserwowany.
Ten rok będzie na pewno dużo lepszy r/r szczególnie pierwsze półrocze więc jak nie musisz to nie sprzedawaj :-)
-
-
9 kwietnia 2019 at 10:19 #4173
Jest rekomendacja dla Unimot od Bosia na 21,50 zł. Oczekują oni 21 mln zysku netto w tym roku co dałoby c/z 6.
-
9 kwietnia 2019 at 11:02 #4176
BOŚ to lepiej, żeby zamilkł w sprawie Unimotu:D Ale mi to reko akurat na rękę, więc niech jeszcze za kilka miesięcy ją podwyższą:)
-
11 kwietnia 2019 at 08:00 #4251
-
24 kwietnia 2019 at 17:31 #4758
JanDane Wstępne jednostkowe za I kwartał 2019 r. wynoszą:
• Przychody ogółem: 841,8 mln zł,
• EBITDA (tj. zysk przed odliczeniem odsetek, podatków, deprecjacją i amortyzacją): 19,1 mln zł,
• EBITDA Skorygowana (tj. zysk EBITDA skorygowany o szacunkową wycenę zapasu obowiązkowego oleju napędowego oraz zdarzenia jednorazowe): 7,5 mln zł.
Główny wpływ na jednostkowe wyniki finansowe w I kw. 2019 r. miały poniższe czynniki:
1. Sprzyjające otoczenie zewnętrzne – silny popyt oraz wyraźnie wyższe r/r marże handlowe na oleju napędowym i gazie LPG, a w efekcie także możliwość uzyskania wyższych wolumenów.
2. Niższe r/r koszty operacyjne w efekcie przeprowadzonego programu optymalizacyjnego.
3. Zdecydowanie lepsze od wewnętrznych oczekiwań wyniki segmentu biopaliw.
4. Wycena zapasu obowiązkowego paliw płynnych i uzasadnione przesunięcia – wpływ: +11,6 mln zł.Prezesie jak skomentujesz Unimot na moje obliczenia ok 5 mln zysku, tylko nie wiem czy to przez zwiększenie wartości zapasów czy jak?
-
24 kwietnia 2019 at 19:19 #4763
Pamiętaj tylko że są to dane jednostkowe a nie skonsolidowane choć patrząc historycznie to skonsolidowane były odrobinę zawsze lepsze.
Na moje mało fachowe oko (jeśli chodzi o Unimot bo jest on dosyć trudny) to zysk netto w 1 kw 2019 powinien przekroczyć 10 mln. Wnioskuję to po tym że w 3 kw 2018 mieli Ebidty (zastrzegam że jednostkowej) 14,4 mln a zysk netto im wyszedł 9,475 mln więc jeśli obecnie teraz mają 19,1 mln Ebidty to zysku może być nawet 12 mln.

Na pewno wynik jednostkowy jest znacznie lepszy r/r bo Ebidta będzie wyższa o około 22 mln (poniżej szacunki z przed roku).

-
24 kwietnia 2019 at 23:52 #4818
Ciekawy komunikat podał Lotos o wstrzymaniu dostaw ropy http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33076377,grupa-lotos-sa-7-2019-wstrzymanie-odbioru-dostaw-ropy-naftowej-w-punkcie-adamowo
Ciekawe czy Unimot będzie miał też problemy z dostawami a większość ropy z kierunku wschodniego importuje a może wręcz odwrotnie i skorzysta na problemach Lotosu. Trzeba byłoby do firmy napisać. -
30 kwietnia 2019 at 10:11 #5008
Witam, Jakieś przypuszczenia czemu kurs tak spada ?
-
30 kwietnia 2019 at 10:19 #5010
Stawiam że zanieczyszczona ropa ?
Napisałem godzinę temu do firmy czy ten problem dotyczy Unimot i czy to może mieć wpływ na wyniki firmy. Jak dostanę zwrotną informację (weekend majowy więc może dzisiaj nie odpiszą) to umieszczę ją w zamkniętym wątku.-
30 kwietnia 2019 at 11:12 #5017
daj znać jak coś się dowiesz.
-
-
-
30 kwietnia 2019 at 19:07 #5034
xxxGdzieś czytałem że unimot pozyskuje większośćć ropy ok 80% z strony wschodniej i to jest bardzo nenegatywna informacja zwłasza że Rosja prpetenduje do mocarstwa dlatego takie czy inne atataki będą się powtarzać
-
1 maja 2019 at 14:34 #5099
LopezZanieczyszczona ropa według przedstawicieli Unimot prawdopodobnie nie będzie miała żadnego wpływu na wyniki finansowe a kwestia samej zabrudzonej ropy to chwilowe, standardowe wyzwanie rynkowe. Gdyby problemy z ropą się przeciągały, przedstawiciele Unimot piszą o ewentualnych szansach. Większość ropy Unimot pozyskuje pociągami z Rosji lub statkami, nie rurociągiem „Przyjaźń”. Pozrawiam
-
1 maja 2019 at 14:36 #5100
LopezPrzepraszam, nie zacytowałem dosłownie kwestii o zabrudzonej ropie: „cała sprawa nie powinna mieć większego wpływu na nasz biznes i wyniki finansowe”.
-
1 maja 2019 at 15:02 #5101
AlexNigdy nie podoba mi się jak ktoś zostawia taką furtkę jak w tym zdaniu. „Nie powinna” to nie to samo co „nie będzie”.
-
-
1 maja 2019 at 15:19 #5102
Super, dzięki. Ciekawe czy mi podobnie odpiszą. Gdyby kurs dalej spadał trzeba chyba pomyśleć o dobraniu bo wyniki za 1 kw będą mocne. W 2 kw baza też niska i do pobicia.
-
1 maja 2019 at 16:02 #5103
Również dziękuję za info.
-
2 maja 2019 at 11:20 #5130
Chyba znowu Unimot chce mi popsuć humor bo zaczyna mocno spadać. Możliwe że jest to wynikiem informacji iż MF planuje wyższe stawki z opłaty paliwowej https://finanse.wnp.pl/mf-planuje-dodatkowe-1-1-mld-zl-dla-funduszu-kolejowego,344862_1_0_0.html
Tylko z tego artykułu nie wynika od kiedy i czy faktycznie będzie podniesiona opłata (bo oni chcą coś przedłużać).
Generalnie opłata paliwowa zwiększona obowiązuje od stycznia i ona jak na razie pozytywnie wpływa na wyniki Unimot co będzie widać w raporcie za 1 kw. Napiszę do gpwatak jak oni uważają że powinno się Unimot rozegrać.-
2 maja 2019 at 11:22 #5131
mi już to zrobił, załamka ręce opadają.
-
2 maja 2019 at 12:05 #5136
Wyglada to jakby to było przezroczyste dla cen paliw, z jednej strony mamy obnizke:
W latach 2015-2019 obowiązuje czasowe obniżenie stawek podatku akcyzowego od paliw silnikowych, w zależności od rodzaju paliwa – o 25 zł na 1000 litrów, o 25 zł na 1000 kg lub o 0,50 zł na gigadżul.
Z drugiej strony mamy podwyzke:
Jednocześnie obowiązują podwyższone o tyle samo dla poszczególnych paliw stawki opłaty paliwowej.
Sumarycznie wychodzi na to samo jesli chodzi o kwoty, tylko trafiają do innego konta (na inny cel)
-
-
2 maja 2019 at 11:26 #5132
Ale odcięcie dzisiaj zrobili. Myślicie, że wsparcie przy 10zl czy blizej drugiego dna?
-
2 maja 2019 at 12:00 #5133
Jak się uspokoi sytuacja na kursie to będę próbował łapać w okolicach 10zł – oczywiście nie spieszę się z kupnem i poczekam jeszcze co mi gpwatak.pl odpisze.
Wyniki za 1 kw powinny (przynajmniej tak mi się wydaje) być na poziomie zysku netto z 10 mln lepsze r/r w drugim kwartale poprawa może być jeszcze większa (na chwilę obecną to z 15 mln chyba że ropa mocno spadnie) więc teoretycznie jest pod co grać. Oczywiście panika może każdy kurs sprowadzić do absurdalnie niskich poziomów i gdzie faktycznie kurs może się zatrzymać to ciężko stwierdzić.
Niestety potwierdza się zasada że nie ma co zbyt długo wysiadywać pozycji tym bardziej jak rośnie ona blisko 100% (tyle było prawie wzrostu kursu od dołka) bo w przypadku słabszych informacji i realizacji zysków kurs może mocno spaść.
Żeby było jasne to jest moje zdanie i nikomu nic nie sugeruję. -
2 maja 2019 at 12:01 #5134
Dawidna bankierze straszą tym:
https://pk.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-z-kraju/szef-grupy-wraz-z-prezesem-spolki-paliwowej-oskarzeni-o-uszczuplenia-podatkowe-na-kwote-24-milionow-zlotych-2/Nic tu nie ma o Unimot, ale jakoś tak pasuje, że leci po 25.04…
Lekko się wkurzyłem, bo dobrałem 1000szt za 11,80.
Co uważacie, trzymać czy też skracać???
Z drugiej strony kusi, żeby jednak dobrać.-
2 maja 2019 at 12:28 #5137
Uśrednianie na tej spółce doprowadziło do strat wielu inwestorów (przypomnę że kurs spadł z napompowanych 80 zł do 8zł czyli 90%), spekulacyjnie ewentualnie przed samymi wynikami można na krótko spróbować ale po wynikach bezsprzecznie zamknąć (chyba że będę jakoś dużo lepsze niż się oczekuje). Nic nikomu nie sugeruję co zrobić bo jak życie pokazało nie czuję dobrze tej spółki i możliwe że sporo osób mogło w pewnym stopniu przeze mnie na niej sporo stracić.
Jan napisał 5 mln zysku w 1 q i wg mnie to raczej mało.
dm boś (nie wiem czy im ufać akurat w przypadku tej spółki) oczekiwali w 1 kw 3,8 mln zysku netto a Ebidty 8,8 mln – spółka zaraportowała (zastrzegam że w jednostkowym raporcie a nie skonsolidowanym więc może byc ostateczna rożnica) 19,1 mln Ebidta czyli jak najbardziej realne jest te 8-10 mln zysku. -
2 maja 2019 at 12:37 #5138
Jak się z uśredniania w dół staram wyleczyć – zawsze finalnie miało to na mnie zły wpływ – chyba, że jesteś pewien że wyniki 1Q19 będą bardzo dobre i kurs ruszy na północ.
Technicznie widzę dwa wsparcia:
1) ~10,90 – połowa świecy wzrostowej z 11.02 – świece wzrostowa poparta wysokim wolumenem – wybicie z konsolidacji wg. Nison. Steve – Swiece i inne japonskie techniki analizowania wykresów – jest to istotny pkt wsparcia – który musi zostać potwierdzony – na razie kurs reaguje na ten poziom – zobaczymy jak na zamknięciu2)wspomniane ~10
-
2 maja 2019 at 18:23 #5147
SpokojnyZ tego co wiem, to komunikat Prokuratury Krajowej nie ma nic wspólnego z Unimotem. Wydaje mi się, że spadki to kwestia realizacji zysków z ostatniej fali wzrostowej. Po wynikach spodziewam się powrotu do wzrostów.
-
-
2 maja 2019 at 12:04 #5135
JanOpłata paliwowa zwiększona obowiązuje od stycznia i ona jak na razie pozytywnie wpływa na wyniki Unimot
Opłata nie wpływa na wyniki Unimot tylko kierowcy drożej płacą za paliwo i kasa idzie do skarbu państwa a że trochę marże poszły do góry to Unmotowi trochę wzrosły zyski przewiduję ok 5 mln za 1q. -
2 maja 2019 at 14:56 #5139
Dawid-17%…
po prostu cyrk -
2 maja 2019 at 21:39 #5165
LopezWitam. Przedstawiciele Unimot nie kojarzą sprawy z zatrzymanym Prezesem. Dodatkowe pytanie zostało zadane. Moim zdaniem nie mają ze sprawą nic wspólnego. Jak będę miał odpowiedź, dam znać.
-
2 maja 2019 at 21:52 #5167
Na spadek kursu Unimot wpłynęły w zasadzie 3 plotki: zatrzymania w jakiejś firmie paliwowej (nie ma związku z Unimot), zanieczyszczenie ropy w rurociągu (Unimot twierdzi że większość ropy sprowadzają pociągami czyli bez wpływu) oraz zmiany w opłacie paliwowej (okazuje się że nie będzie zwiększona tylko przedłużone tymczasowe jej podniesienie).
Niestety informacje te uruchomiły lawinę i od ostatniego szczytu kurs spadł już ponad 30% – czy i gdzie kurs się zatrzyma to nie wiem – mi dzisiaj 5 groszy zabrakło aby trochę złapać akcji ale czy w poniedziałek będę próbował łapać spadający nóż to jeszcze nie wiem. Wyniki za 1 kwartał na poziomie zysku netto powinny być bardzo dobre ale czy wpłyną na kurs to nie wiem – mam wrażenie że inwestorzy w przypadku tej spółki mniej patrzą na fundamenty i wyniki a całkowicie traktują ją spekulacyjnie (historia w pewnym sensie to uzasadnia). -
3 maja 2019 at 13:36 #5190
PiterUnimot to może znaleźć się między młotem , a kowadłem . Z tą ruską brudną ropą to może być zagrywka stulecia . Oficjalnie to mają awarię i mogą ją usuwać nawet rok , a zapasów ropy to Polska, Czechy i Węgry w rezerwach strategicznych mają na niecałe 100 dni a zbliża się szczyt sezonu !
Skąd wezmą towar ?-
3 maja 2019 at 13:41 #5191
Czysta ropa już jest tłoczona do terminali, kwestia pewnie tygodnia i do polski pewnie dotrze https://www.google.com/amp/s/forsal.pl/amp/1410582,rosja-czysta-ropa-dotrze-na-bialorus-4-maja.html
Poczytaj w komentarzach bo załączane były z Unimotu informacje iż większość importowanej ropy sprowadzają pociągami.-
3 maja 2019 at 14:42 #5195
PiterTylko , że te pociągi to raczej ze wschodu niż z zachodu . Jak będzie jakiś problem to Unimot raczej nie jest pierwszy w kolejce .
-
-
-
3 maja 2019 at 13:53 #5194
SpokojnyNie rozumiem jaki wpływ ta informacja może mieć na Unimot. Unimot nie importuje ropy i jej nie przerabia. Importuje ON. Ma umowy z dostawcami krajowymi i zagranicznymi, może tu działać elastycznie.
-
3 maja 2019 at 14:55 #5198
AT z gpwatak.pl
-
6 maja 2019 at 11:18 #5305
-
6 maja 2019 at 11:38 #5307
Jeszcze lepiej skonsolidowane wyniki wyglądają niż jednostkowe, zobaczymy jak się kurs do wyników zachowa.
-
-
14 maja 2019 at 17:15 #5684
Zysk wygląda wręcz fantastycznie (oczekiwałem 10 mln a jest 16 mln) ale nie mam czasu sie wczytywać dzisiaj w raport po na szybko przeglądam inne raporty. Jak ktoś ma akcje Unimotu i ma czas szczegółowo zerknąć to proszę aby napisał kilka zdań. Wklejam tylko dla wzrokowców wyniki, c/z spada do UWAGA z 880 co 5,40.

-
14 maja 2019 at 18:06 #5686
Specjalistą nie jestem, ale wyniki jak dla mnie Bomba.
Cieszy poprawa marż i jak @nieuk napisał przepływy operacyjne.
Zwróciłem też uwagę na wyraźnie niższe w porównaniu do całego 2018 roku koszty zarządu.
Z raportu:
„Dobre wyniki cieszą tym bardziej, że zwyczajowo w branży paliwowo-energetycznej początek roku to okres słabszej
koniunktury wynikającej z sezonowości biznesu. W porównaniu do roku ubiegłego sytuacja rynkowa była jednak bardziej
sprzyjająca – obserwowaliśmy relatywnie wysoką premię lądową oraz silny popyt na oleju napędowym. Także sytuacja
w segmencie gazu LPG oraz w biopaliwach była lepsza niż oczekiwaliśmy. Niemniej jednak, osiągnięcie tak dobrych wyników
nie byłoby możliwe, gdyby nie efektywne wykorzystanie szans rynkowych – zarówno przez biznes oleju napędowego, jak
i biopaliw oraz LPG. Ponadto, na dobre wyniki w I kw. 2019 r. istotny wpływ miał także przeprowadzony w drugiej połowie
ubiegłego roku plan restrukturyzacyjny. „
-
-
14 maja 2019 at 17:23 #5685
No to ładnie ostatnio zrobili przyslowiowe „trzepanko” na szersach. Jutro dzida haha:) A jakie.przepływy operacyjne…fiu, fiu, fiu:)
-
14 maja 2019 at 22:02 #5703
Podsumowanie od OBS:
-
19 maja 2019 at 01:49 #5921
Patryk Dwitam. nie będę się rozpisywał od kiedy kupowałem unimot ale na chwile obecną mam 1000 akcji średnia cena wynosi 18.80 mam wolne środki i tu jest pytanie czy opłaca się dobrać jeszcze 1000 akcji przed spodziewana dywidendą, mówię tu o inwestycji na dłuższy termin. to jest mój pierwszy wpis na tej stronie więc wybaczcie za taki konkretny „wjazd”. Dziękuję i pozdrawiam.
-
19 maja 2019 at 08:50 #5925
Zadałeś pytanie na które nikt Ci nie odpowie bo nikt nie wie czy warto dokupić. Unimot to trudny przypadek bo ich zyskami mocno bujają przeszacowania zapasów i w jednym kwartale może być 15 mln zysku a w kolejnym 15 straty. Wynik za 2 kwartał może być sporo lepszy r/r ale jak ropa na świecie trochę spadnie to wykarzą stratę. Jak wtedy zareagują inwestorzy na stratę to nie wiem.
W przypadku Unimot trzeba patrzeć na skorygowaną Ebidtę która najlepiej obrazuje możliwości zarobkowe. I tutaj jest całkiem dobrze (Ebidta ok. 32 mln za ostatnie 12 mcy) i gdyby zrealizowali swoje długoterminowe prognozy w tym zakresie to kurs powinien sporo urosnąć. Trzeba tylko pamiętać że to tylko ich prognozy i nie muszą się sprawdzić.
Co do uśredniania to jeśli jesteś przekonany że kurs wzrośnie a ta pozycja nie jest zbyt wysoka w Twoim portfelu (masz dobrze zdywersyfikowany portfel), masz sporo gotówki i dobrze zarabiasz to może w takim przypadku uśredniać i kupować. Jeśli jednak masz większość swojej kasy w Unimot to wtedy nie powinieneś więcej ryzykować.
-
-
19 maja 2019 at 15:29 #5958
Johne649Hello. excellent job. I did not expect this. This is a great story. Thanks! eekfckfbfdfk
-
19 maja 2019 at 16:42 #5959
@Patryk,
Bardzo dobrze, że wchodziisz z przytupem:) Przechodząc do sedna sprawy…Prezes Ci bardzo mądrze odpisał (z resztą żadne zaskoczenie).
Ja z autopsji dodam tylko tyle, że dla mnie usrednianie w dół przeważnie kończyło się katastrofą:) Raczej jak coś nie idzie zgodnie z moimi założeniami-to sprzedaje…Ja już tutaj abstrahuję od branży, fundamentów etc…Choć czasami niestety ulegam głupiej pokusie…Unimot jest trudną spółką. Jest tu wiele czynników wpływających na działalność stricte operacyjną. Ja już nie mówię, że niesie się „smrodek” za sławetną emisją przeprowadzoną przez BOŚ…Tu jest sporo zagrożeń. Ja kupowałem tak, jak nasz Prezio w okolicach 9 zł. Połowę sprzedałem przy pierwszej hiperboli a połowę zostawiłem. Dla mnie to papier troszeczkę spekulacyjny…nie powiem-ja lubię spekulacje…ale trzeba zachować ostrozność…
Kolejna sprawa-nikt Ci raczej tutaj nie napisze dosłownych instrukcji. Tutaj znakomita większość-to bardzo mądre osoby, inwestorzy. A uśrednianie po prostu zle działa na psychikę a ona jest bardzo ważna w podejmowaniu przynajmniej w miarę umiarkowanych, racjonalnych decyzji.
Pozdrawiam serdecznie:)
-
19 maja 2019 at 20:40 #5964
Dziś na stockwatch pojawiła się moim zdaniem bardzo ciekawa i dość dokładana analiza wyników za 1q19.
-
1 czerwca 2019 at 22:44 #6598
Patryk Ddziękuję bardzo za jakże wyczerpujące odpowiedzi.
-
1 czerwca 2019 at 22:53 #6599
Patryk DPrzepraszam, że odpowiadam w 2 wiadomościach ale przez pomyłkę wysłałem poprzednią. Jeszcze raz dziękuję za wykazanie zainteresowania moim problemem.będąc w kropce kupiłem wielton i sprzedałem kilka dni temu z małym zyskiem zamiast inwestować w unimot. nie mogę grać cały dzień gdyż pracuję na budowie i jestem 11h poza domem ale staram się jak mogę interesować na czym można zarobić używając kapitału. ale dosyć o mnie. Wiem, że to nie ten wątek ale w zamian za dobre słowo chciałbym się jakoś odwdzięczyć.
ostatnio zainwestowałem w spółkę boombit i mam na tym przód, wcześniej w cdr też do przodu, cigames również. W niedalekim okresie czasu na giełdę ma wchodzić następna spółka która będzie produkowała gry, myślę, że warto było by zwrócić na nią uwagę gdyż będzie produkować gry polskiego pisarza Stanisława Lema, spółka nosi nazwę Starward Industries. Myślę, że jest tu potencjał do szybkiego zarobku gdyż ostatnimi czasy zarobiłem na akcjach spółki de dust i żeby nie było, że jestem jakimś narcyzem lub szczęściarzem, ciężko zarobione pieniądze na budowie iwestuję na giełdzie i w nieruchomości w tym momencie mam 15 tys w plecy na giełdzie ale nie zraża mnie to. Jeszcze raz dziekuję za „normalne” odpowiedzi, śledziłem forum bankiera ale to co tam się dzieje to pożal się boże.
Pozdrawiam Patryk -
1 czerwca 2019 at 22:56 #6600
Patryk Dzapomniałem dodać, że poziom wypowiedzi na tej stronie jest na bardzo wysokim poziomie i chciałbym przynależeć do waszej społeczności. jeszcze raz pozdrawiam.
-
2 czerwca 2019 at 00:41 #6605
Fajne masz imię:) Nie przepraszaj całego świata…Nie ma to sensu…Każdy popełnia błędy i tyle w temacie…15 tys. Zł to mała strata (oczywiście w zależności od portfela).
Pozdrawiam serdecznie.
-
2 czerwca 2019 at 00:54 #6606
Lema uwielbiam:) Zastanawiam się, czy Cd red nie będzie musiał zapłacić tantiemu za Cyberpunka…Podobna sprawa jak z Sapkowskim. Tylko, że Jemu się zmarło i wnuki pewnie wytoczą sprawę.
Forum bankiera też ciekawe…tam się odzywają bardzo ciekawe osoby od czasu do czasu…w tym chlamie trza odczytywać ciekawe posty…
-
2 czerwca 2019 at 01:33 #6610
Rozpisalem się:) Trochę narabalem się:) Wielton to swietna spółka. Tylko nie wiem, czy to ad hoc dobry temat. Pewnie do Niej wrócę po wejściu PPK. Tam są olbrzymie koszty prądu.
Chociaż nie będę ściemniać. Dla mnie to w dłuższym terminie bardzo fajna firma. Jest olbrzymim pracodawcą i jeszcze łezka mi się w oku zakrecila jak zmarł prezes. Bardzo wspomagają lokalną.społeczność i to też fajne. Pieniędzmi trzeba się po prostu dzielić…
-
2 czerwca 2019 at 10:28 #6625
Wczoraj mniej pisałem bo dzień dziecka i chciałem więcej czasu spędzić z dziećmi ale na szczęście inni mnie wyręczyli pisząc nawet późną nocą :-)
-
2 czerwca 2019 at 11:55 #6633
Prezesie,
Dzieci to cbyba najpiękniejsza sprawa. Ja się w dzień dziecka dowiedziałem, że za kilka miesięcy zostanę ojcem:) Zmienia to całe zycie…ale mój głupi szwagier urodził się w tym dniu i to już inna sprawa. No, ale teraz bawię się na weselichu
i carpe diem:)-
This reply was modified 6 years, 8 months ago by
Nieuk.
-
This reply was modified 6 years, 8 months ago by
-
-
2 czerwca 2019 at 11:17 #6630
Wielton ma dosyć duże zadłużenie co trzyma mnie póki co z dala od tej spółki
-
2 czerwca 2019 at 11:28 #6631
To fakt. Ale spółka się rozwija. Akwizycje etc…Ma bardzo dobre opinie jako pracodawca. Chociaż ja nie wystawiam zlecenia „buy” ze względu na analizę techniczną. Przebił walor bardzo ważne wsparcia… Chociaż w dłuższym terminie to na pewno bardzo ciwkawy „papier:.
-
-
-
2 czerwca 2019 at 10:46 #6626
Ja jestem zodiakanym bykiem:) Ale fajnie gsyby ktoś zdał sprawozdanie z Walla. Nie lubię SII, ale posłuchać można:)
Szczególnie jak Albercik się wypowiada haha, bo to jest jeszcze większa menda ode mnie. Jeszcze jest sponsorawany przez XTB, czyli największych lichwiarzy na rynku.
-
7 czerwca 2019 at 15:36 #6965
Unimot chce uczestniczyć w przetargu na prace na złożu naftowym na Ukrainie
-
10 czerwca 2019 at 15:05 #7072
Ale fajna sesja…Chyba teraz target to ok. 20 zl. Ale raczej w pozytywnym punkcie widzenia-to nawet może być uwertura do odwrócenia długoterminowego trendu spadkowego…Ale trzeba być ostrożnym, bo wiadomo jak to z tym smieciuchem bywa:)
-
10 czerwca 2019 at 15:48 #7076
Nawet nie widziałem że tak Unimot urósł – pewnie po informacji o wznowieniu tranzytu ropy. Ja tylko zwróciłbym uwagę dla posiadaczy akcji (sam nie mam akcji) że jeśli ceny ropy utrzymają się na obecnym poziomie do końca czerwca (zostało 20 dni) to Unimot będzie musiał mocno w dół przeszacować zapasy (nawet z 15 mln) a to spowoduje sporą stratę za 2 kwartał. Przypomnę też że w 3 kwartale mieli bardzo wysoką bazę (mocne przeszacowania zapasów w górę) i w negatywnym wariancie wyniki za dwa najbliższe kwartały będą dużo gorsze r/r.
Na początku lipca trzeba sprawdzić notowania ropy i wtedy podejmować decyzje inwestycyjne.
-
-
10 czerwca 2019 at 16:16 #7082
AutomotiveDługoterminowo ceny ropy nie mają większego znaczenia. Raz wykazują dodatkowy zysk, a raz stratę związana z przeszacowaniem zapasów.Podają wyniki skorygowane o wycenę zapasów i to one są najważniejsze. Podejmowanie decyzji i zakupie czy sprzedaży w oparciu o wycenę zapasów jest mało rozsądne.
-
10 czerwca 2019 at 16:16 #7083
JanI dlatego podbijają by mogli wyjść, realnie mają 5 mln zysku w 1q i żadnych przeszacowań nie powinni uwzględniać dopiero po zamknięciu kontraktu a tak to mydlą ludziom oczy
-
10 czerwca 2019 at 16:23 #7086
Oczywiste jest że świadomi inwestorzy powinni się kierować skorygowanymi danymi ale niestety większość inwestorów patrzy tylko na zysk netto. Zakładając że za 2 kwartał wykażą 15 mln straty choć skorygowany zysk np. wyniesie 5 mln to jaka może być reakcja inwestorów ? Jak dla mnie negatywna.
-
10 czerwca 2019 at 19:06 #7095
Automotive@Preses
negatywna reakcja rynku w scenariuszu o którym piszesz to idealna sytuacja do zwiększenia zaangażowania ;) -
11 czerwca 2019 at 13:53 #7140
-
12 czerwca 2019 at 13:19 #7174
Unimot chce otworzyć na Ukrainie 15 stacji Avia do końca 2019 roku
https://www.money.pl/gielda/unimot-chce-otworzyc-na-ukrainie-15-stacji-avia-do-konca-2019-roku-6391144139225217a.html -
12 czerwca 2019 at 14:00 #7176
Wadex dzieś nieźle rosnie ktoś cos wie? ma domysły?
to pod co ten wzrost ?
valkir01 -
19 czerwca 2019 at 18:49 #7349
Ten „smieciuszek” coraz lepiej wygląda z sesji na sesję:) Dobrze, że sprzedałem tylko połowę po 12 zł…Jak będzie po 18 zł-to strzeli mi „setka” na walorze…a technicznie też naprawdę super wygląda…
Ps. Masz go teraz Prezesie w portfelu?
-
19 czerwca 2019 at 19:30 #7350
Nie mam, w okolicach 14-15 sprzedawałem.
Oni sporo ostatnio udzielają się w mediach i widać że to pomaga kursowi a czy wynikom to czas pokaże.
-
-
19 czerwca 2019 at 20:45 #7354
Prezesie,
Możesz mieć racje, że prowskie szmatławce pomagają w aprecjacji kursu…być może…Ja często nawet tego nie czytam…Trend to trend…Samemu mi się z siebie śmiać chcę, bo byłem „wrogiem” tego waloru ponad rok temu…ale przychodzi pewien moment tzw. potencjalnego dyskonta, czy też wyprzedania…To jest ciężko mierzalne…Myślę, że na decyzję co do zakupu wplywa szereg czynników. Jednak sądzę, że najważniejsze jest doświadczenie i po prostu intuicja. To samo przerabiam np. na Mercatorze…
Też z drugiej strony patrząc-ten walor nie rośnie po 20-30%, ale są kilkuprocentowe wzrosty a później jakaś korekta, konsolidacja i powrót do wzrostu…Ale co będzie dalej-ciort wie…Jak będzie jakaś luka spadkowa-najwyżej mniejszy zysk…
Co do wyników-ja nawet nie szacuje ich…unimot ma wiele aspektów od których to zależy…
Ps. Fajny seriale oglądam ostatnio, czyli „Synowie Anarchii” i „Black Mirror”. To tak weekendowo:) „Breaking bad” to raczej nie pobiją, ale bardzo ciekawe.
Miłego wieczoru dla Wszystkich:)
-
19 czerwca 2019 at 21:41 #7356
szopenchauerserialowo Czarnobyl polecam.
-
-
19 czerwca 2019 at 22:13 #7358
Wiele dobrych słów słyszałem już o tym serialu. To jest mój następny cel…;)
Ps. Ciekawe czy jest jakaś terapia ds. uzależnień od seriali…?;) Ale to jest naprawdę high level w oddzialywaniu na psychikę…
-
19 czerwca 2019 at 22:22 #7359
szopenchauerTrzeba uważać:) ja staram się nie oglądać za wiele.
CO do Unimot sprzedałem za ~14 zł – zły jestem ale cóż, za te pieniądze kupiłem MRC który nadal trzymam.
Ostatnio na nowo zacząłem przyglądać się IST, który leży w moim portfelu z dużą średnią. Tam jeszcze może być ciekawie,
-
-
19 czerwca 2019 at 22:43 #7360
Ja żartowałem z tym uzależnieniem:) Chociaż jak mam wolną chwilę-to w pewnej części przeznaczam ją na wartościowe seriale (w mojej subiektywnej ocenie).
Infoscan może ciekawy…ale to dla mnie bardziej papier spekulacyjny i to o podwyższonym poziomie ryzyka…Kiedyś go miałem, ale sobie odpuściłem…ale 3mam kciuki!
-
20 czerwca 2019 at 08:51 #7361
JanMoim zdaniem spekuła siadła na Unimot i prawdopodobnie że dojdzie w okolice 20zł jeśli nie będzie większych zawirowań na świecie, przed wynikami za 2q możliwa korekta. Prezesie napisz coś o spółce Onico czy warto się zainteresować?
-
20 czerwca 2019 at 09:29 #7362
Onico miałem w portfelu https://www.analizyprezesa.pl/tag/onico/ i raczej teraz bym jego nie kupił. Zyski w stosunku do 2016 mocno im spadły na co pewnie w dużym stopniu wpłynęły spadki premii lądowej (podobnie jak w Unimot) ale ostatnie kwartały to dodatkowy spadek przychodów (Unimot ma wzrost) a to jest negatywna tendencja. Trudno powiedzieć dlaczego biznes im się kurczy, czy to wina zmian w zarządzie i radzie w ostatnich miesiącach, czy koszty prowadzenia (marketingu) zespołu siatkarskiego Onico Warszawa czy też konkurencja.
Patrząc na wyniki za 1 kwartał 2019 to one źle nie wyglądają ale tylko do pewnego momentu bo przy spadku przychodów nastąpił silny wzrost marży, jednak cały wynik popsuła pozycja Inne w kosztach finansowych na 2,647 mln. Nigdzie nie wyczytałem co to za pozycja ale może ona wynikać z hedgingu a jeśli tak to trochę dziwne bo Unimot miał z tego tytułu zyski (przeszacowanie zapasów w górę, choć to może być trochę nie to samo do w Onico).
Obecna wycena wydaje się rozsądna bo c/z ok. 6 to raczej nie jest drogo ale czy to jest powód do kupna to nie wiem. Ceny ropy w 2 kwartale mocno spadły i trudno mi powiedzieć jak one się przełożą na osiągane wyniki. Mi się spółka nie podoba ze względu na fakt iż oni „olewają” całkowicie akcjonariuszy (nie tylko, gazetę parkiet też), nie odpisują na żadne pytanie i nie idzie nic wyjaśnić z mało czytelnych ich raportów.
Na pewno przed wynikami za 2 kwartał lepiej nie kupować ich akcji, ponadto spółka z newconnect i Trigon w akcjonariacie też do kupna nie zachęcają.
-
-
20 czerwca 2019 at 09:47 #7368
Ja się z założenia 3mam z daleka od spółek, gdzie mieszał/miesza Capital Partners. Esotiq też już raczej nie wrzucę do portfela…Na interesach z Balą zarabia tylko on sam…
-
9 lipca 2019 at 11:44 #7981
Ja na tym badziewiu mam prawie 100%. Zablokowalbym mimo wszystko te booty…
-
9 lipca 2019 at 12:21 #7988
Forum jest zewnętrznego dostawcy i nie bardzo wiem jaki program antyspamowy zastosować. Muszę popytać i może coś się zaradzi bo wysyp spamu jest spory.
-
-
10 lipca 2019 at 09:18 #8004
W dzisiejszym Parkiecie jest artykuł iż Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy i zapasach który sprowadza się do tego że spółki w związku ze wzrostem oficjalnej sprzedaży nie będą musiały tworzyć tak dużych zapasów obowiązkowych jak jest obecnie – decyzje tymczasowe (na określony czas) będzie podejmował prezes ARM. Zmiany te pozytywnie powinny wpłynąć na większość firm paliwowych notowanych na gpw.
-
10 lipca 2019 at 10:50 #8007
Unimot to najlepsza s moich inwestycji/spekulacji. Papieru wybitnie nie lubię, ale cóż. 20 dychy się należy jak koziej dupy trąbka…
-
12 lipca 2019 at 20:37 #8096
Dm BOŚ zaczyna pompować Unimot. Jest nowe reko (na razie dla klientów bosia i w języku angielskim) z ceną docelową 25,50. Oczekują skonsolidowaną Ebidtę w całym roku na poziomie 48-50 mln (zarząd Unimotu 34 mln). Oczekują mocnego drugiego kwartału 11 mln ebit i 8,3 mln zysku netto (rok temu były spore straty na poziomie zysku netto).
Kolejna dobra informacja w ostatnich dniach. -
5 sierpnia 2019 at 15:59 #8803
Mocne szacunki za 2 kwartał podał Unimot
Dane Wstępne skonsolidowane za II kwartał 2019 r. wynoszą:
• Przychody ogółem: 1 009,1 mln zł,
• EBITDA (tj. zysk przed odliczeniem odsetek, podatków, deprecjacją i amortyzacją): 15,1 mln zł,
• EBITDA Skorygowana (tj. zysk EBITDA skorygowany o szacunkową wycenę zapas obowiązkowego paliw płynnych i gazowych oraz zdarzenia jednorazowe): 16,6 mln zł.
Porównywalne, przekształcone dane skonsolidowane za II kwartał 2018 r. wynoszą:
• Przychody ogółem: 843,9 mln zł,
• EBITDA (tj. zysk przed odliczeniem odsetek, podatków, deprecjacją i amortyzacją): -4,6 mln zł,
• EBITDA Skorygowana (tj. zysk EBITDA skorygowany o szacunkową wycenę zapas obowiązkowego paliw płynnych i gazowych oraz zdarzenia jednorazowe): -1,4 mln zł.
Porównując to do wyników za 1 kw 2019 wydaje się że zysk netto mógł wynieść ok. 10 mln, baza rok temu to 15 mln straty więc łączny wynik za ostatnie 12 miesięcy może być imponujący w granicach 40 mln zysku. Taki zysk dałby c/z ok. 3,5 czyli bardzo nisko.
Gdyby jeszcze mieć informacje że przejęli część klientów upadającego Onico to i kolejne kwartały byłyby na pewno mocne.podnieśli też prognozę Ebidty na cały rok, tego można było się spodziewać
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33848982,unimot-sa-21-2019-podwyzszenie-prognozy-skorygowanej-ebitda-na-2019-r -
5 sierpnia 2019 at 17:40 #8807
CorcoranPrezesie, czy to znaczy że wracasz do gry na Unimocie?
-
5 sierpnia 2019 at 18:39 #8808
Dzisiaj ustawiłem zlecenie kupna ale z niego zrezygnowałem bo globalne spadki mnie powstrzymały. Generalnie takich wyników pewnie można było oczekiwać (ja oczekiwałem większego przeszacowania zapasów w dół) ale teoretycznie wszystko obecnie Unimotowi sprzyja. Sprzyjają fundamenty, sprzyja technika, sprzyjają kłopoty konkurencji. Popatrzę jak będzie kurs się zachowywał ale nie ukrywam iż odrobinę niższe poziomy mnie interesują.
-
-
17 sierpnia 2019 at 17:47 #9167
Ciekawostka, Unimot kupił olej który ING przejął od Onico.
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33928680,unimot-sa-24-2019-zawarcie-umowy-na-zakup-oleju-napedowego-o-nietypowym-charakterze -
17 sierpnia 2019 at 18:16 #9168
Tomciekawe po ile, to 34 mln litrów ON. To może znaczącą poprawić wynik Unimotu w 4q
-
17 sierpnia 2019 at 19:44 #9171
Może być 2,62 bo taką podali wartość przejętego oleju
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33911745,onico-sa-27-2019-przejecie-przedmiotu-zastawu-rejestrowego
-
-
17 sierpnia 2019 at 19:53 #9172
Niech jeszcze przejmą klientów Onico (a sporo z nich zrezygnowało z ich uslug) – wtedy byłoby mniamniusnie:) A jest to prawdopodobne…Zaopatrywali m.in. jedną z dużych sieci paliw (nazwę zapomnialem). Z Onico poodchodzili też kluczowi managerowie. Ciekawe czy Energis nie wycofa się z dokapitalizowania Onico. Podsumowując: potencjalne bankructwo tej spółki – to byłoby bardzo dobre info dla Unimotu…
-
18 sierpnia 2019 at 10:03 #9186
Przypomniała mi się ta nazwa sieci stacji paliw – Moya. Dynamicznie się rozwija. To byłby dobry klient dla Unimotu:)
Pozdrawiam.
-
18 sierpnia 2019 at 10:26 #9189
W piątek myślałem o kupnie gdy kurs spadł na 16,20 ale nie bardzo było co kupić w tej cenie. W mojej ocenie kupno oleju po Onico może wygenerować „kilka złotych” dodatkowego zysku. Dzisiaj wieczorem jest zamknięty czat na gpwatak to zapytam się jak ewentualne kupno rozegrać.
-
-
18 sierpnia 2019 at 22:30 #9233
Konsultowałem z gpwatak jak można rozegrać ewentualne kupno Unimot i wygląda na to że kurs jest obecnie daleko od wsparcia i od limitu aktywacji gdzie najlepiej kupować akcje – nadal też ważna jest pozytywna świeca z 10 czerwca.
„Opór większy jest w rejonach ~18 zł teraz na Unimot. Wsparcie mniejsze rysuje się jak na razie przy ~16 zł. O realnym jak na razie można mówić dopiero przy ~14 zł. Świece intraday przy wsparciu 16 zł dalej jednak negatywne było, stąd mówię jedynie o mniejszym wsparciu. Więc albo można zagrać na przebicie 18,00 zł albo przy ~14,50 zł. „
-
19 sierpnia 2019 at 12:47 #9245
Wygląda na to że Unimot przejął traderów od Onico https://www.wnp.pl/nafta/unimot-wchodzi-w-biznes-produktow-asfaltowych,351383_1_0_0.html
-
19 sierpnia 2019 at 13:24 #9247
-
19 sierpnia 2019 at 17:58 #9257
Byle nie popłynęli na tym tak samo jak Onico popłynął.
Ja osobiście dużego potencjału w imporcie produktów asfaltowych (po prostu rożnych typów asfaltów) nie widzę, mamy mocna konkurencje lokalna a import nie wydaje się mocno dochodowy tych produktów. Dodatkowo transport tego wymaga bardzo dobrego łańcucha dostaw i nie jest możliwy na zbyt duże odległości ze względu na szybka degradacje właściwości produktu.Firma budowlana szybciej kupie/zamówię duże ilości od producenta (rafinerii) niż będę liczył na import z daleka.. Jedyna opcja to bycie pośrednikiem dla średnich/małych odbiorców, na gazie im jednak nie wyszło.
Ps. nie ja jestem prezesem Unimotu więc wiem znacznie mniej niz on:)
-
21 sierpnia 2019 at 11:07 #9307
Wygląda na to że Unimot przejął dużą część klientów Onico bo wzrost przychodów o 50% nie jest z normalnego wzrostu biznesu.Teraz można zakładać że co miesiąc będzie spory wzrost przychodów i tak przez najbliższe wiele miesięcy.
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33951869,unimot-sa-25-2019-przychody-ze-sprzedazy-w-lipcu-2019-r-wstepne-dane -
21 sierpnia 2019 at 11:44 #9308
kurekqPatrząc na cenę UNIMOTu widze, że ta cała akcja z Onico nie jest jeszcze w cenie i spekulacyjnie można kupić papier, myślę że powinien w najbliższym czasie konkretnie urosnąć kilkanaście procent.
-
21 sierpnia 2019 at 11:49 #9312
Po 18 się ustawiłem z kupnem ale nie weszło a kurs odjeżdża. Dzisiaj są wyniki za 2 kwartał (będą ze 25 mln lepsze r/r) i może jakaś realizacja zysków będzie. Jak nie to trzeba będzie pomyśleć czy wchodzić, na pewno będzie tanio bo c/z spadnie w okolice 4 a wyniki powinny się poprawiać z wiadomych powodów.
-
-
21 sierpnia 2019 at 11:44 #9309
No i dobrze;) Onico nie lubiłem z założenia (Capital Partners). W sumie to mój pierwszy post odnosił się do negatywnych odczuć co do Getbacku i Unimotu…Ale oni wyciągnęli naukę z bolesnych nauk. A może ten papier nawet polubilem; bo mam 100 proc zysku…tak czy siak-widzę olbrzymi potencjał i ogromne pole do aprecjacji.
-
21 sierpnia 2019 at 12:19 #9313
-
21 sierpnia 2019 at 23:23 #9341
Są wreszcie wyniki Umimot i wyglądają dobrze, ok. 20% wzrost przychodów oraz zysk netto 8 mln przy 8 mln straty rok wcześniej (16 mln lepiej r/r). Ja jednak patrzę na zysk netto skorygowany i on w 2 kw wyniósł 9,7 mln a rok temu było 4,7 mln straty – czyli faktycznie jest poprawy 14,4 mln (czyli bardzo fajna poprawa). Warto też zwrócić uwagę na przychody finansowe (trzeba zerknąć na 1 i 2 kwartał) i wychodzi że oni w samym 2 kwartale zarobili o ok. 5 mln więcej r/r na „zysk netto na działalności tradingowej (energia elektryczna) ale jest to standardowa operacja (trading).
Po dzisiejszych wynikach c/z spada do 5 (z 10,70) czyli dosyć nisko na spółkę dynamicznie rozwijającą się. Trzeba też pamiętać że dzięki problemom konkurenta Umimot może mocno zyskać przejmując klientów, najlepszych pracowników i wejść w nowe działalności. Na chwilę obecną zakładam że kolejne 12 miesięcy na poziomie skorygowanego zysku netto (ten jest najważniejszy) będą lepsze a przedsmak tego dały dzisiejsze informacje o 50% wzroście przychodów w lipcu.To tak na szybko – jak coś istotnego wyłapię to dopiszę.
-
21 sierpnia 2019 at 23:52 #9342
Szkoda tylko, ze ci co mieli wiedzieć juz to wiedzieli 2 dni temu ;-) po kursie akcji i obrotach widac, ze „jednakowy dostęp do informacji” zadzialal :-D jutro pewnie będzie gonienie kroliczka :-)
-
21 sierpnia 2019 at 23:59 #9343
Ale już z miesiąc temu po podanych szacunkach Ebidty pisałem że z 10 mln będzie zysku netto (jest 8 mln) więc zaskoczenia nie ma. W tym czasie doszły problemy Onico i po dzisiejszych szacunkach przychodów i o przejęciu 11 pracowników wygląda na to że Unimot na tym głównie zyska.
-
22 sierpnia 2019 at 00:26 #9345
Jasne, broń boże to nie zarzut do Ciebie. Bardziej chodziło mi o to, ze kurs nagle podbil przed samymi wynikami po korekcie. Dla mnie to nie jest przypadek. Jutro pewnie beda wzrosty i nie uda sie kupic, kto Cię posluchal wcześniej to będzie pewnie zadowolony. Ja unimot kiedyś mialem chwile, ale dla mnie za dużo stresu na tym papierze, aczkolwiek niewątpliwie może dać zarobic.
-
-
-
-
22 sierpnia 2019 at 00:20 #9344
Wyniki są genialne i to jeszcze przed bankructwem Onico…Wyciągnęli wnioski chłopy. Oby tak dalej;)
-
22 sierpnia 2019 at 00:35 #9346
@Łukasz,
Stres zawsze będzie…Trzeba się nauczyć z tym żyć. Na Unimot jest dobry rozgrywający (oby nie Boś). Wybitnie nie lubię tego papieru, ale ja nie walczę z trendem a wręcz jemu się poddaje…
-
22 sierpnia 2019 at 00:48 #9347
Masz rację, ale przy moim stażu na giełdzie stres i emocje odgrywaja zasadnicza rolę przy utrzymaniu pozycji, nie ma co ukrywać…unimot to zauważyłem spółka dla wyższej szkoły jazdy lub dla mniejszej pozycji z portfela. Mi to gdzies nie odpowiadało na moj obecny poziom wiedzy i psychiki, moze za jakiś czas ;-) trzeba znac swoje miejsce w szeregu poki co;-) niemniej obserwuje takie zagrania i doszkalam sie, bo zdaje sobie sprawę, ze na takich spółkach zarobek jest konkretny ale tez ryzyko duże. Ja póki co książkowe „ochrona kapitału”. Życzę jutro dużych wzrostów ;-)
-
-
22 sierpnia 2019 at 00:59 #9348
Nie bądź taki skromny. Mądry Gościu jesteś;) Lubię czytać Twoje wpisy. Ale zgodzę się z tym-kto nie ryzykuje, ten szampana nie pije…Chociaż z Tobą z chęcią napilbym się; )
-
22 sierpnia 2019 at 01:17 #9349
ŁukaszTo chyba trzeba namawiać Prezesa na jakieś fundamental session i się wszyscy napijemy szampana :-D dobrej nocy i zyskow jutro, pozdrawiam
-
-
22 sierpnia 2019 at 07:04 #9351
TediCześć Prezes
Jak myślisz dzisiaj po takich dobrych wynikach
20zl bedzie na Unimocie? Pozdrawiam-
22 sierpnia 2019 at 07:21 #9353
Powinno być te 20 bo brakuje 4,% ale rośnie ryzyko korekty i może pod koniec dnia kurs spaść (wiele osób grało pod dobre wyniki). Zobaczymy jak to będzie, sam jestem ciekawy :-)
-
-
22 sierpnia 2019 at 07:30 #9354
TomPrezesie jak obliczyłeś C/Z jak zysku 14,286 mln a kapitalizacja 156,578 mln ?
Marża netto wynosi 0.8% dalej się muszą restrukturyzować bo stoją na cienkiej czerwonej linii
-
22 sierpnia 2019 at 08:02 #9357
c/z liczysz z ostatnich 12 miesięcy (4 kwartały) z zysku netto akcjonariuszy dominujących i tu mamy takie kwoty: 9,77 mln (3 kw 2018), 4,19 (4 kw 2018), 16,22 (1 kw 2019), 8,29 (2 kw 2019) czyli łączny zysk wyniósł 38,47 mln. Jeśli podzielimy kapitalizację 156,6 mln przez 38,47 mln to wyjdzie 4,07 – czyli dokładne (wcześniej liczyłem w pamięci i był jakiś błąd w biznesradar w 2 kw 2018) obecne c/z jest faktycznie jeszcze niższe i wynosi c/z 4,07 .
-
-
22 sierpnia 2019 at 07:57 #9355
TomW raporcie na 20 stronie jest podana optymalizacja kosztów i już wiemy skąd pojawił się zysk jest poprawa ale nie jest tak optymistycznie jak się wydaje, to znaczy że dalej monopoliści rządzą rynkiem i żeby nie przykręcili śruby mniejszym spółką paliwowym wystarczy 1-2% bo wszyscy leżą. Co z kursem moim zdaniem z korektami kurs może dojść do 25, następne 2q mogą być dobre dla spółki i medialnie też z powodu problemów Onico a to spekuła lubi.
-
22 sierpnia 2019 at 08:02 #9356
Cienką granicą oczywistą jest. Pewnie. że muszą poprawić marżę. Ale przez ten głupi casus Onico-za bardzo nie muszą się starać Dostali konkurencję na tacy. Jeszcze kupili paliwo za prawie 100 baniek-to świadczy o możliwościach kapitałowych i plynnosciowych spółki…
-
23 sierpnia 2019 at 11:41 #9429
Znowu zapowiedź podniesienia prognozy. Co mnie bardziej cieszy-jest to skorelowane z problemami Onico…Bardzo fajne info:) Zbierają wszystko co bylo do przejęcia po Onico. Ebitda będzie genialna za ten rok:)
przepraszam ale zmodyfikowałem trochę wpis aby 2 razy nie wklejać (Prezes) :-)
Unimot nie wyklucza możliwości kolejnego podniesienia prognozy skonsolidowanego wyniku EBITDA na 2019 rok, wynika z wypowiedzi wiceprezesa spółki ds. finansowych Marka Moroza.„W sierpniu br. podnieśliśmy prognozę o ponad 30% do poziomu 46,2 mln zł skonsolidowanej EBITDA skorygowanej. Rzeczywiście widzimy pozytywny wpływ na nasze wyniki z tytułu m.in. przejęcia części klientów Onico, co powinno przełożyć się na wyższe przychody w II połowie roku i w konsekwencji wyższą EBITDA skorygowaną. Natomiast pamiętajmy o otoczeniu makro, jak również o wyborach parlamentarnych, dla których rynek paliwowy może być wrażliwy. Przypuszczam, iż w oparciu o wyniki III kw. będziemy mogli ocenić, czy i jak dużo jesteśmy w stanie podnieść tegoroczną prognozę” – powiedział Moroz w trakcie czatu inwestorskiego na platformie Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych.
Zaznaczył również, że zarówno lipiec, jak i początek sierpnia br. wyglądają obiecująco w perspektywie III kwartału roku, w porównaniu do założonego przez spółkę budżetu.
-
This reply was modified 6 years, 5 months ago by
Prezes.
-
This reply was modified 6 years, 5 months ago by
-
23 sierpnia 2019 at 13:35 #9443
TediCzesc Prezes
Patrze na zachowanie sie kursu na Unimot i nie moge zrozumiec dlaczego sie tak zachowuje. Wyniki b dobre, na czacie tez pozytywne informacje nawet chyba bedzie dywidenda w przyszłym roku a kurs spada. Jakie jest twoje zdanie w tej sprawie.
Pozdrawiam-
23 sierpnia 2019 at 13:52 #9444
Kurs w tydzień urósł o 15% a w 3 miesiące 45% bo wielu inwestorów „grało” pod bardzo dobre wyniki i teraz realizują oni zyski. Myślę że kwestia miesiąca i powinien on znowu zacząć rosnąć pod kolejne wyniki które też powinny być bardzo dobre – mogą w połowie września podać mocne przychody za sierpień więc kolejny czynnik może być do wzrostów kursu. Ja bym na razie nie panikował bo w przypadku Unimot obecnie wszystko wygląda byczo.
-
-
23 sierpnia 2019 at 13:55 #9446
TediDzieki prezes za twoje zdanie.
-
23 sierpnia 2019 at 14:10 #9447
-
9 września 2019 at 11:05 #10202
Powiem Wam szczerze, że kupując papier ponad 7 miesięcy temu miał to być krótki „trade” spekulacyjny…połowę oddałem po 12-13 zł a połowę zostawiłem wychodząc z założenia, że część zysków zrealizowana a resztę zostawiam zgodnie z zalozeniem: niech się dzieje wola nieba-z nią się zawsze zgadzać trzeba:) Te wzrosty zaskoczyły mnie jak zima drogowców:)
-
9 września 2019 at 12:17 #10209
Siorbia aż miło:) Papier jest w tak silnym trendzie wzrostowym, że aż miło patrzeć. Ciężko w ogóle tutaj wyznaczyć jakieś większe opory…Jeśli bralbym się za to-są dużo, dużo wyżej. A jeszcze zarząd zapowiada powrót do wypłaty dywidendy w przyszłym roku. Miód, malina:)
-
This reply was modified 6 years, 4 months ago by
Nieuk.
-
-
9 września 2019 at 12:43 #10212
Też dobrałem, na razie to moja najmocniejsza pozycja w portfelu (po uśrednieniu 40% zysku). A wszedłem w bardzo złym momencie, bo niedługo po zakupie był zjazd ok -20%, który jednak przeczekałem.
-
9 września 2019 at 12:55 #10213
Ja też przetrwałem ~-15% ale oddałem z 7% zyskiem zamiast prawie 100%, trochę zasugerowałem się opiniami tutaj i na innych forach – ale tak bywa – sam nie miałem wystarczającej wiedzy aby zbilansować wszystkie opinie. Kursa idzie faktycznie ładnie. Gratulacje dla posiadaczy:)
-
9 września 2019 at 13:02 #10214
@ Wojtek – Dawno Cie nie było na blogu.
W przyszłym tygodniu podadzą informacje o przychodach (robią to tylko gdy są znacznie wyższe r/r a powinny być minimum 30% lepsze r/r choć oczekuję nawet 50-60% lepiej bo może dojść handel asfaltem i paliwem po Onico). Z tego co pamiętam z jakiejś analizy technicznej to najbliższy opór to 24 a kolejny ważny 36 więc szanse na dalsze wzrosty są.
-
9 września 2019 at 13:37 #10220
Na blogu jestem regularnie, ale raczej jako czytelnik. Niespecjalnie się udzielam, bo wolę czytać opinie starszych i mądrzejszych. :) Ostatnio intensywnie czytam książki o austriackiej szkole ekonomii, poza oczywistą „twardą” wiedzą dają mnóstwo refleksji nad sensem ludzkiego działania i subiektywnością motywacji. Im dłużej siedzę na GPW tym bardziej uświadamiam sobie, że trzeba się nieustannie edukować.
-
Wojtek.
-
-
-
-
9 września 2019 at 14:15 #10223
Nie bądź taki skromny:) A tak ogólnie-każdy głos w naszym dyskursie forumowym jest ważny;) Ile razy nasz kochany Prezes się na mnie wkurzyl i często się nie zgadzamy, ale to jest właśnie wartość dodana całości.
Warto czytać i się doszkalac. Szczególnie właśnie ważna jest psychologia rynków, ale najtrudniejsze w tym wszystkim jest poznanie własnych zachowań, reakcji w określonych sytuacjach…
Austriacka szkoła ekonomii ma spore zasługi dla Europy i świata. Lata 80-te i 90-to była stolica całej europejskiej mafii finansowej hehe. Splatalo się tam tyle interesów, że chyba można byłoby doktorat o tym napisać;)
Pozdrawiam serdecznie.
-
12 września 2019 at 15:45 #10457
TediWitam wszystkich
Podali szacunkowe wyniki i są dobre.
https://www.stockwatch.pl/komunikaty-spolek/UNIMOT,przychody-ze-sprzedazy-w-sierpniu-2019-r-wste-2019-09-12,ESPI,20190912_145202_0000169316-
12 września 2019 at 19:55 #10462
Pewnie że dobre szacunki, gdyby okazało się że jadą na normalnej marży a nie zmniejszonej aby przejąć klientów po Onico to wyniki będą mocne. Przydałby się jakiś czat z zarządem to może by ich podpytał.
-
-
16 września 2019 at 10:38 #10589
TediWitam
Dobre informacje na portalu Parkiet. Piszą o wzrście cen ropy naftowej. To dla Unimotu dobre wiadomości więcej zarobią. Pozdrawiam -
16 września 2019 at 11:10 #10590
Unimot to nieoczekiwanie moja najlepsza inwestycja w tym roku. Stawiam na podejście pod opór w ok. 29 zł, konsolidację a później dalej up;)
-
2 października 2019 at 12:14 #11346
dm boś podniósł reko (jeszcze nie ujawnione) z 25,50 do 31,50. Przewidują w tym roku 47 mln zysku (na razie za ostatnie 12 mcy jest 38,50 mln) czyli w drugim półroczu może być spora poprawa. Widzą duże szanse dla spółki dzięki problemom Onico, przejęli część klientów, doszły asfalty i możliwe że wykorzystają majątek żeglugowy w Gdyni który obsługiwało Onico. Mogą też wykazać extra zyski ze sprzedaży zapasu olejowego przejętego od Onico. W 3 kwartale oczekują 16 mln Ebit i 13 mln zysku netto (rok temu było to odpowiednio 11,60 mln i 9,7 mln) czyli ok. 40% wzrosty.
Nie zastanawiałem się ile mogli zarobić w 3 kwartale ale może tak być jak wyliczyć boś, z tego co widzę rok temu mieli spore przeszacowanie zapasów w górę które księgowo podniosło zysk. 4 kwartał wg analityków byłby z mocnym zyskiem ok. 10 mln przy 4 mln rok wcześniej.
-
4 października 2019 at 12:20 #11510
Zaczyna mi się trochę nie podobać to co dzieje się na kursie i mam wrażenie że to ma związek z dm boś. Nie do końca mam do nich zaufanie a już kiedyś tłumaczyłem na podstawie Vindexusa i Umimot. Dzisiaj wiadome było że pojawi się ogólnodostępne wysokie reko dla spółki i w mojej ocenie duzi sprzedający na to czekali bo na 24 stało 6-7 tysięcy akcji. Po opublikowaniu reko popyt mocno się uaktywnił i podaż została zebrana ale po chwili znowu popyt zasypała. Mi to wyglądało na dystrybucję i obym się mylił. Na szczęście wsparcie na 22,50 zadziałało, kurs odbił a przed nami realne 3 kwartały lepszych r/r wyników (za 2 tygodnie powinni podać mocno pozytywne informacje o sprzedaży a i może szacunki Ebidta za 3 kwartał). Sugeruję uważać na to co się dzieje na kursie bo coś mi „śmierdzi”.
-
4 października 2019 at 15:27 #11522
Dla mnie Prezesie nie miałoby to sensu. Wszyscy tu grają pod kolejne wzrosty, gdybym był dużym graczem z akcjami kupionymi wcześniej to bym sobie pod reko kupił trochę więcej żeby napędzić dalszy wzrost, poczekał aż się ulica znowu zapakuje i dopiero na jakiejś euforii sprzedawał częściowo tak żeby nie powodowało to spadku kursu. Nie było tu euforii, nie było tu przesilenia popytu, dziwne to by było miejsce i cena na wychodzenie z akcji. Tylko jeśli ktoś zna jakieś złe info ze spółki, które lada moment wyjdą. Jeśli mają być dobre info to raczej bym obstawiał celowe udupienie kursu żeby jeszcze pozbierać pod 4 i 5 fale wzrostową (dobrze widać te fale na interwale tygodniowym wykres 3 letni), korekta w porównaniu do 2 poprzednich jest jeszcze mała. Niemniej spółka już kiedyś zachowywała się dziwnie, więc na pewno trzeba obserwować. Gdyby to była Ambra z taką techniką to bym dokupił nawet teraz.
-
4 października 2019 at 15:42 #11523
Mi trochę śmierdzi połączenie dm boś i Unimot ale nie będę roztrząsał bo nie ma sensu.
Dopóki jestem przekonany że wyniki będą się poprawiać a wycena jest jakby nie patrzył jeszcze niezbyt wysoka to w miarę spokojnie podchodzę do tych ruchów.
Sam dzisiaj 2 razy złapałem po 22,50 na wsparciu i sprzedałem to co złapałem w okolicach 23,40.-
4 października 2019 at 17:12 #11535
Wygląda na to, że na razie wszystko pod kontrolą. Zrobił się nawet fajny młot (z czarną świecą, ale zawsze), który może sugerować powrót do wzrostów.
-
-
-
-
7 października 2019 at 16:11 #11699
UNIMOT SA (27/2019) Przychody ze sprzedaży we wrześniu 2019 r. – wstępne dane
Przychody wyższe o 34% niż w zeszłym roku.
Za sierpień był wzrost przychodów r/r we wstępnym raporcie 48%. -
7 października 2019 at 16:32 #11703
Przychody ładne choć patrząc na reakcję kursu (czyli żadną) oczekiwania mogły być wyższe (sam liczyłem że będzie ponad 40% bo człowiek się przyzwyczaja do wysokich dynamik).
Tak jak 3 dni temu pisałem tak i teraz podtrzymuję że mam jakiś „wewnętrzny niepokój” że wzrosty kursu są w końcowej fazie :-(
-
7 października 2019 at 17:02 #11714
-
-
11 października 2019 at 22:30 #11933
Udalo sie jednak przewidziec technicznie. Teraz sa up bary i wszystko wyglada na kontynuacje 4 fali wzrostowej. Fundamenty sprzyjają wiec cbyba lecimy dalej.
-
21 października 2019 at 12:17 #12296
Po co ten Unimot sprzedawales Prezesie? Mówiłem, że nie ma ku temu powodów. Papier cholernie silny. Z trzęsaca ręką go kupowałem po 9 zł, żeby teraz ze spokojem obserwować jak dwójka z przodu się pojawiła:)
-
21 października 2019 at 13:22 #12301
Unimot to doskonały przykład że potrafię wchodzić ale nie potrafię wychodzić :-) Cieszy mnie często 10-20% zysku choć potrafi uciec przykładowo 50% – nie chcę wyliczać tegorocznych takich inwestycji bo jeszcze wpadnę w depresję :-)
Dzisiaj na tegorocznych szczytach są 2 „powiązane z blogiem” spółki Eurotel i Unimot więc to chociaż cieszy
https://stooq.pl/t/s/?m=plws&d=20191021&t=2-
21 października 2019 at 20:47 #12317
Na pocieszenie ja powiem, że żuliłem na eurotelu jak mi mówiłeś a teraz macham na peronie jeszcze ?
-
-
-
21 października 2019 at 15:00 #12308
Realizacja zysku kusila…To jest nasza choroba: jak rośnie to realizujemy zyski a strat nie potrafimy ucinac…Błędne koło. Tak czy siak zarobiles a to jest najważniejsze.
Ps. Myślę cały czas o Eu rotelu. Odstrasza mnie niska płynność, ale walor się wybił gora z mega długiej konsolidacji. Bardzo pozytywny sygnał. Może przyjaciele z GPW atak coś podpowiedzą?:)
Chyba są najlepsi w swoim fachu:)-
This reply was modified 6 years, 3 months ago by
Nieuk.
-
This reply was modified 6 years, 3 months ago by
-
4 listopada 2019 at 11:10 #12924
No niezle:)
-
4 listopada 2019 at 12:36 #12936
Informacja ciekawa ale nie ma pewności że się kiedykolwiek zrealizuje. Po pierwsze nie ma jeszcze zgody na połączenie Lotosu i Orlena a po drugie kolejka chętnych do przejęcia jest spora.
W dzisiejszym parkiecie Unimot jest w bykach tygodnia.
-
-
4 listopada 2019 at 12:47 #12937
Orlen współpracuje z Unimotem. Są pewnie w dobrych relacjach. Są pewne „kwoty” stacji, które może mieć jeden podmiot. Chyba lepiej sprzedać przyjacielowi niż wrogowi-prawda?:)
Kolejki mogą być a takie pseudoprzetargi i ich wynik są znane z góry.
-
4 listopada 2019 at 15:43 #12947
Są szacunki Ebidty za 3 kwartał i wyglądają dobrze ale bez fajerwerków http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34550222,unimot-sa-28-2019-wstepne-szacunkowe-skonsolidowane-dane-finansowe-za-iii-kwartal-2019-r
Skorygowana Ebidta wyniosła 18 mln (rok temu 8,2 mln) a analitycy bosia oczekiwali 20 mln takiej Ebidty.
Szacunki Ebidty nie skorygowanej 34,4 mln mogą oznaczać że zysk netto mógł wynieść ok. 15 mln zł a rok temu 9,7 mln.Unimot poinformował iz wykonał roczna prognozę Ebidty i przystąpi do sporządzenia nowej (oczywiście należy zakładać wyższej).
Dla mnie podane dane są neutralne, przewidywalne i raczej w cenach choć kurs na dużych obrotach rośnie o 6% więc rynek uważa inaczej.ps sugeruje rozwagę
-
12 listopada 2019 at 16:30 #13448
Ale daje czadu…Kurczę dzisiaj walnęło u mnie 250%. Masakra…Takie cuda…A i tak nie lubię tej spółki. Ale granica między miłością a nienawiścia jest cienka…
-
12 listopada 2019 at 16:54 #13450
Szacun, mi się tej wielkości stopę udało tylko 2 razy w historii wykręcić z czego w jednym przypadku to sprzedawałem kilka razy po drodze.
-
-
12 listopada 2019 at 17:15 #13451
Dzięki Prezesie,
Ja to wielokrotnie powtarzałem, że połowę pakietu sprzedałem przy 12-13 zł. No, ale teraz cieszę się, że mnie wtedy nie skusilo, zebym całość oddał. Dzieki Bogu. Satysfakcja jest spora. Ale mam jedną zasadę-nie ma co zakochiwac się w akcjach. Co z tego, że mam 250+ :) W kazdej chwili mogę wypierdzielic je w rynek. Ale nie powiem, że ta stopa zwrotu mnie nie podnieca.
Pozdrawiam serdecznie.
-
12 listopada 2019 at 21:53 #13454
U mnie +70%, także daleko mi do Nieuka, ale i tak jest to mój najlepszy zakup ze wszystkich. Mam wrażenie, że istotny opór na 32,5zł został dziś przebity.
Zasadniczo planuję trzymać na długi termin – wydaje mi się, że brak dywidendy w 2019 nie powtórzy się w kolejnym roku.
-
12 listopada 2019 at 23:17 #13455
To i tak świetna stopa zwrotu. Gratulacje!:)
-
13 listopada 2019 at 17:20 #13522
Oficjalny zysk netto wyniósł 23,816 mln (oczekiwałem 15 mln) przy 11,386 mln rok temu.
Oczywiście prawidłowo powinno się patrzyć na zysk skorygowany który wyniósł 7,768 mln przy 3,221 mln – tutaj nie ma fajerwerków.Nie czytałem raportu ale jestem ciekawy jak będzie zachowywał się w najbliższych dniach kurs – patrząc na zysk skorygowany to bardzo słabo wygląda (tylko 4,5 mln poprawy) i można było oczekiwać dużo większej poprawy.
Wygląda na to że zysk skorygowany może w tym roku wynieść ok. 30 mln (22 mln po 9 miesiącach) co dałoby c/z 9 czyli nie tak wcale niska jest obecna wycena.

-
13 listopada 2019 at 17:58 #13523
Ta strasznie słaby:) A papier bije kolejnw rw
rekordy:) -
16 listopada 2019 at 22:00 #13689
Jutro nie piszę żadnej analizy bo będę przeglądał bardziej szczegółowo raporty więc zerknę w Unimotu.
Był ostatnio czat https://strefainwestorow.pl/artykuly/czaty-inwestorskie/20191115/unimot-adam-sikorski-marek-moroz-relacja
i padły 2 interesujące stwierdzenia.
Czy mogliby Panowie rozwinąć fragment raportu
„Odpisy na należności (zdarzenie jednorazowe) -4 102 tys. zł”MM: Większość z tych należności była ubezpieczona. Prowadzone są rozmowy z byłym ubezpieczycielem w tym temacie. Uznaliśmy jednak, że dokonamy odpisów, ale nie wykluczamy sytuacji, że należności te zostaną w przyszłości pokryte wypłatami bez byłego ubezpieczyciela.
Drugie stwierdzenie to
Zarząd opublikował nowe prognozy rocznej EBITDA skorygowanej, z których wynika że EBITDA skorygowana za IV kwartał wyniesie około 11mln, podczas gdy w 2018 roku wyniosła około 18,5mln. Z jakiego powodu zarząd oczekuje spadku wyniku rok do roku w IV kwartale?RB: W grudniu zeszłego roku miał miejsce bezprecedensowy wzrost marży, który miał związek z opłatą emisyjną. To spowodowało osiągnięcie przez nas wyników lepszych niż w przeciętnym IV kwartale, w którym zazwyczaj aktywność gospodarcza jest niższa niż w środku roku.
Można dodać iż zarząd stwierdził że premie lądowe w obecnym kwartale podobne są do poprzedniego kwartału.
-
16 listopada 2019 at 22:07 #13690
OBS wrzucił na portalu analiz wykres premii lądowej i jest ona wyraźnie niższa.
-
17 listopada 2019 at 11:29 #13695
Przejrzałem raport Unimot i mam coraz bardziej mieszane odczucia, szczególnie jeśli chodzi o zysk netto (Ebidta może lepsza jest do oceny ale ona nie uwzględnia odsetek, podatków które trzeba płacić). Zarząd podaje że zysk skorygowany (o wycenę zapasów i przesunięcia kosztów NCW) wyniósł 7,768 mln ale w tym wyniku skorygowanym umieszcza odpis na należności 4,102 mln jako zdarzenie jednorazowe.
Cytuję z czatu zarządu odnośnie tej należności „Większość z tych należności była ubezpieczona. Prowadzone są rozmowy z byłym ubezpieczycielem w tym temacie. Uznaliśmy jednak, że dokonamy odpisów, ale nie wykluczamy sytuacji, że należności te zostaną w przyszłości pokryte wypłatami bez byłego ubezpieczyciela.”
Nie wiem czy ta należność dotyczy Onico (jest to możliwe i można uważać że takie bankructwo było jednorazowe) ale generalnie odpisywanie należności moim zdaniem jest normalne w prowadzonej działalności i nie powinno się ich nazywać jednorazowymi.
Gdyby tego nie uwzględniać to skorygowany zysk wyniósłby ok. 4 mln a to bardzo mało przy 3,22 mln rok wcześniej – a przypomnę że był 50% wzrost przychodów.

Nie ukrywam iz znając dynamiki 50% wzrostu przychodów w 3 kwartale oczekiwałem znacznie wyższego zysku netto (bez uwzględniania przeszacowania zapasów) i jest on dla mnie zawodem.
Ponadto raporty sprzedażowe wskazują iż przychody w 4 kwartale wzrosną o ok. 30% czyli mniejsza dynamika niż w 3 kwartale. Należy też pamiętać iż rok temu w grudnia mieli extra wysoką premię ladową która jest raczej niepowtarzalna cytuję z czatu”W grudniu zeszłego roku miał miejsce bezprecedensowy wzrost marży, który miał związek z opłatą emisyjną. To spowodowało osiągnięcie przez nas wyników lepszych niż w przeciętnym IV kwartale, w którym zazwyczaj aktywność gospodarcza jest niższa niż w środku roku.”Nie ma akcji Unimot i nic nie chcę sugerować ale kto ma akcje powinien sam przeanalizować raport i zastanowić się co dalej z tą pozycją.
-
18 listopada 2019 at 11:57 #13719
Od nowego roku rośnie opłata paliwowa https://stooq.pl/n/?f=1323440
Może to podkręcić wyniki za 4 kwartał (koncerny podniosą wcześniej marże aby od nowego roku je cofnąć) ale od przyszłego roku może to lekko negatywnie wpłynąć na wyniki Unimotu.Mogę dodać tylko że rok temu gdy podwyższana opłata paliwowa to wręcz przeciwnie się stało bo koncerny podniosły marże wcześniej i później je utrzymali (stracili na tym kierowcy).
-
5 grudnia 2019 at 15:57 #14624
A co to się stało że kurs 12% leci w dół, czyżby denko się urwało ?
-
5 grudnia 2019 at 16:05 #14626
Miałeś nosa Prezesie pisząc swoją analizę z 17 listopada. Przy okazji dziękuję, bo pomogła mi ona w decyzji, że trzeba jednak wychodzić z inwestycji po raporcie, który ogólnie nie zachwycił, przy dość dużych oczekiwaniach rynku.
-
5 grudnia 2019 at 16:37 #14627
A może to czas na łapanie spadających noży? Niech @nieuk się wypowie co mu nos podpowiada?
-
5 grudnia 2019 at 16:44 #14628
Też miałem pytać czy jest sens łapać spadające noże.
@ Nieuk chyba aktualnie nieobecny na forum. Nie odzywa się w żadnym temacie a to do Niego niepodobne.
-
5 grudnia 2019 at 18:57 #14633
Spadki na Eurotelu są dla mnie.zaskoczeniem. byłem pewien, że jak Rockbridge będzie chciał je sprzedac-to sprzeda to w pakietówkach poza giełdą. Co do Unimotu-to jeszcze nie panikuje, bo mam prawie 200% zysku.
-
5 grudnia 2019 at 23:22 #14643
brak chętnych walor niepłynny, kurs ruszy ostro do góry jak sprzedadzą ostatnią akcję
-
-
-
-
5 grudnia 2019 at 19:10 #14634
Unimot wchodzi do swig80 to raczej dobra wiadomość – może dzisiejsze spadki to zasługa tej informacji bo sprzedawały fundusze z mwig40
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34784842,datawalk-selvita-i-unimot-wejda-do-indeksu-swig80-gpw-benchmarkedit” z tym mwig40 to pomieszałem bo in skupia większa spółki niż swig80 , Unimot nie był w tym indeksie i w zasadzie jest to dla niego awans
-
This reply was modified 6 years, 1 month ago by
Prezes.
-
5 grudnia 2019 at 20:29 #14636
Czy wodospad na Unimot może być powiązany z wezwaniem na akcje Energi???
PKN Orlen ma połączyć się z Lotos, ta sprawa trwa obecnie – choć była w zamrażarce przez pewien czas. Spekulując że z tego połączenia nic nie będzie, i zakładając ze Orlen już o tym wstępnie wie, Orlen przesuwa akwizycje na inny podmiot. Stąd mamy wezwanie na Energie.Moj tok rozumowania wywodzi się z tego że dla mnie dziwne jest, że w momencie gdy Orlen chce przejąc Lotos, ogłasza kolejne wezwanie – które może tylko namieszać w procesie tamtego wezwania (zgody, koncentracja na rynku, etc..).
Jeśli by tak było ze Orlen nie połączy się z Lotosem, mamy bezpośredni wpływ na Unimot – nie będzie sprzedaży stacji przez podmiot po połączeniu, nie będzie zwiększenia udziału w rynku przez O & L a zatem zmniejszenia konkurencji przez Orlen & Lotos, co wpłynie na premie lądowa >> wpływ na zyski Unimotu.
Tyle mojego gdybania i zapewne więcej w wezwaniu jest polityki i walki o stołki :) Niz upadku fuzji O & L
Zapewne nie mam racji więc co spowodowało dziejsze spadki na walorze?
-
This reply was modified 6 years, 1 month ago by
-
6 grudnia 2019 at 12:58 #14659
Co prawda nie znam się ale na UNIMOT na dziennym rysuje się chyba głowa z ramionami. Na godzinowym większy wolumen na świeczkach podażowych niż popytowych.
Jakie jest Wasze zdanie?
Pozdrawiam.
-
6 grudnia 2019 at 13:52 #14660
Rgr wymowny, wolumen sie zgadza. Wygląda na kapitulacje popytu ale dzisiaj jeszcze jakis pinbar sie rysuje popytowy ale jak zamkniecie bedzie gorsze to trzeba krotkoterminowo uciekac chyba
-
6 grudnia 2019 at 17:30 #14663
Objęcia hossy nie ma klasycznego, bardziej to insidebar do kontynuacji spadków, ale chyba jeszcze przekreślać po takiej reakcji nie można. Wolumeny prawie równe wczoraj i dzisiaj.
-
11 grudnia 2019 at 17:07 #14807
Unimot poinformował o podniesieniu prognozy Ebidty skorygowanej na 2019 i 2020 rok http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34832884,unimot-sa-32-2019-podwyzszenie-prognozy-finansowej-na-2019-i-2020-rok-oraz-zmiana-polityki-w-zakresie-publikacji-prognoz-przez-unimot-s-a-na-kolejne-lata
W 2019 oczekuje 61,4 mln i gdyby to się sprawdziło to w 4 kwartale Ebidta wyniosłaby 15,3 mln czyli gorzej r/r. Przypomnę że w 4 kw 2018 Ebidta wyniosła 18,8 mln (wg moich szybkich wyliczeń).
Nie ukrywam iż prognoza na 2020 rok 62,3 mln Ebidty nie powala bo w zasadzie oznaczałoby płaskie wyniki.
Wygląda na to że wnioski moje z 17 listopada są w miarę trafne.
-
13 grudnia 2019 at 08:32 #14863
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.