This topic contains 11 replies, has 3 voices, and was last updated by Prezes 6 years, 3 months ago.
-
AuthorPosts
-
30 kwietnia 2019 at 10:45 #5013
Na blogu analizy spółki pojawiały się wielokrotnie gdyż znajdowała się w portfelach blogowych
Stalexport nieśmiało wjechał do Wirtualnego Portfela Dywidendowego
-
30 kwietnia 2019 at 10:49 #5014
Stalexport podał dzisiaj szacunki przychodów i zysków za 1 kwartał 2019 http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33116073,stalexport-autostrady-sa-18-2019-wybrane-wstepne-skonsolidowane-dane-finansowe-grupy-stalexport-autostrady-s-a-za-okres-3-miesiecy-2019-roku-konczacy-sie-31-marca-2019-roku-oraz-informacje-o-srednim-dobowym-natezeniu-ruchu-po-i-kwartale-2019-roku które są wielkim negatywnym zaskoczeniem

Na poziomie zysku netto i każdego zysku jest ogromny wręcz spadek i niestety nie ma wytłumaczenia co go spowodowało. Czy to jakieś zawiązane rezerwy, czy jakaś część kasy poszła do Skarbu Państwa, nic nie wiemy. -
9 maja 2019 at 18:30 #5457
Są oficjalne wyniki Stalexportu i teoretycznie wyjaśniła się tajemnica niskiego zysku netto – 35 mln poszło na spłatę koncesji i gdyby nie ten koszt to zysk byłby kilka % wyższy.
Napisałem teoretycznie że wyjaśniła się tajemnica bo nie do końca rozumiem o co chodzi z płatnością tej koncesji. Najpierw 26.11.2018 ogłosili że spłacili całość koncesji http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/31898727,stalexport-autostrady-sa-19-2018-dokonanie-przez-stalexport-autostrada-malopolska-s-a-splaty-zobowiazan-z-tytulu-koncesji-na-podstawie-umowy-koncesyjnej
a teraz dopiero schodzi kwota 35 i co więcej oni napisali jeszcze w raporcie cyt ” Na dzień 31 marca 2019 r. Grupa rozpoznała zobowiązanie z tytułu Płatności na rzecz Skarbu Państwa w kwocie 34 941 tys. zł. „. Co więcej oni to zobowiązanie wrzucili w zobowiązania i jeszcze fizycznie nie przelali na rzecz skarbu państwa. -
9 maja 2019 at 18:37 #5458
czaszekBo teraz zaczynają dzielić się zyskiem ze skarbem państwa, ale jest to bardzo nie jasne jaki to będzie % zysków itp.
Wygląda na to, że dopiero po rocznym za 2019 będziemy w stanie coś powiedzieć więcej.
Mam trochę stx i teraz jest to dla mnie wielka nie wiadomo co dalej.-
9 maja 2019 at 18:47 #5459
Może być tak jak napisałeś patrząc na poniższy slajd bo płatność nie dotyczy opłaty koncesyjnej

Pytanie powstaje czy ta kwota dotyczy roku 2018 czy jest to płatność za 2019 rok ?
Może będzie jakiś wywiad z zarządem który rozjaśni tą sytuację.
Co do zachowania kursu to widziałeś pewnie moją analizę wg której zakładam falowanie kursu, jeśli się nie pomyliłem to teraz zjazd na 2,80 i później odbicie w okolice 3,40 (oczywiście pewności nie mam że tak się wydarzy).
-
-
9 maja 2019 at 19:05 #5466
-
9 maja 2019 at 21:17 #5476
W tym artykule https://stooq.pl/n/?f=1295812 napisane jest Jak podano w czwartkowym komunikacie, jest to związane z ujęciem w kosztach ogólnego zarządu płatności na rzecz Skarbu Państwa (stanowiących udział Skarbu Państwa w zyskach przedsięwzięcia) w wysokości ok. 34,9 mln .
Tak jak pisałem powyżej powstaje główne pytanie jakiego okresu dotyczy ten udział w zyskach bo jak kwartalny to byłaby straszna lipa.ps wysłałem do firmy pytanie za jaki okres jest płatność, może coś odpiszą
-
9 maja 2019 at 22:23 #5480
Kamil„Grupa ujmuje zobowiązanie do dokonania Płatności na rzecz Skarbu Państwa dopiero na dzień kalkulacji,
tj. odpowiednio 31 marca oraz 31 września, po spełnieniu kryteriów powodujących powstanie obowiązku
zapłaty przewidzianych w Umowie Koncesyjnej oraz Konsorcjalnej Umowie Kredytowej. Na dzień 31 marca
2019 r. Grupa rozpoznała zobowiązanie z tytułu Płatności na rzecz Skarbu Państwa w kwocie 34 941 tys. zł.”Pomijając fakt, że nie ma takiego dnia ja 31 września, to czy z powyższego zapisu nie należy wnioskować, iż drugi i czwarty kwartał nie będą obciążone płatnościami na rzez SP, co sugerowałoby, że stosunek podziału zysków pomiędzy akcjonariuszy i SP wyniesie około 50:50?
-
9 maja 2019 at 22:52 #5484
SP 40/60 Stalexport – tak by wynikało patrząc na zyski. Zarabiają ok. 180 mln, 40% z tego to 72 mln, jeśli 2 razy w roku płacą to 36 mln półrocznie czyli 34,941 mln które zapłacili by się pokrywało.
Jeśli taki podział jest faktycznie i będzie trwał do końca koncesji to tak licząc sobie w przybliżeniu że co roku Stalexportowi będzie zostawało 125 mln (uwzględniam wzrost zysków) x 8 lat = 1 mld dla spółki + jakaś gotówka zapasowa i majątek trwały ze 0,25 mld to łącznie
1,25 mld. Kapitalizacja obecna to 850 mln czyli do faktycznie do wyciągnięcia jest 0,4 mld dla akcjonariuszy (kurs będzie spadał do 0 lub optymistycznie do 1) czyli rocznie można wyciągnąć z 5% rocznie trzymając akcje (wysoka dywidenda minus spadek kursu).
-
-
13 maja 2019 at 16:11 #5632
W ostatnich dniach mocno spada Stalexport i powoli realizuje się mój schemat który zawarłem w analizie. Wiem że nie jest realne trafić w punkt na giełdzie ale gdyby wg moich założeń kurs spadł w kierunku 2,70 to będę myślał aby kupić akcje.
Przypominam jak wg mnie mogą wyglądać notowania kursu w najbliższych 8 latach

-
18 lipca 2019 at 11:36 #8250
Stalexport podał szacunki za półrocze 2019 i nie ukrywam iż wyglądają źle, szczególnie na poziomie zysków.

W samym drugim kwartale przy 5% wzroście przychodów mamy 39% spadek zysku operacyjnego i 45% spadek zysku netto. Jest to dla mnie zastanawiające bo czytając raport za 1 kwartał wszystko wskazywało że rezerwa na rzecz Skarbu Państwa będzie zawiązana dopiero w 3 kwartał (2 razy w roku mieli to robić) a tu wygląda jakby część tej rezerwy została zawiązana już w 2 kwartale. Gorzej jeśli na mocny spadek zysku wpłynęły inne czynniki lub inne rezerwy np. na wymianę nawierzchni.
Na chwilę obecną źle te dane wyglądają i lepiej do oficjalnych wyników półrocznych (chyba nawet do wyników za 3 kwartał) nie kupować akcji.ps niezbyt dobrze wyglądają też dane o średnim dobowym natężeniu ruchu które w zasadzie w 2 kwartale było płaskie r/r a to oznacza że tylko podwyżki za przejazd autostradą mogą zwiększyć przychody a natężenie ruchu jest już maksymalne.
-
25 października 2019 at 10:05 #12470
Stalexport fatalne podał szacunki zysków za 3 kwartał i widać że sporo muszą odłożyć na rzecz Skarbu Państwa. Zysk wyniósł tylko 8 mln przy 50 mln rok temu, przychody jakieś 8% wzrosły. Prawdopodobnie w 4 kwartale nie powinno być już tak dużego spadku zysku ale nie zmienia to faktu iż kurs może mocno spaść. W swojej analizie sprzed pół roku zakładałem że kupuję przy 2,80 ale obecnie nie jestem pewien czy to jest właściwy poziom i czy jakikolwiek jest sens kupować (zobaczę co w raporcie kwartalnym napiszą).
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34475525,stalexport-autostrady-sa-29-2019-wybrane-wstepne-skonsolidowane-dane-finansowe-grupy-stalexport-autostrady-s-a-za-okres-9-miesiecy-2019-roku-konczacy-sie-30-wrzesnia-2019-roku-oraz-informacje-o-srednim-dobowym-natezeniu-ruchu-po-3-kwartalach-2019-ro -
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.