"Rozwój bloga wspierany jest reklamami, których treść jest niezależna od prowadzącego."

Selena

Home Forums Forum Selena

This topic contains 7 replies, has 3 voices, and was last updated by  Prezes 6 years, 4 months ago.

• Author

Prezes
    Keymaster

Prezes
    Keymaster

Mam prośbę o pomoc w znalezieniu aktualnych notowań (ewentualnie aktualnych cen) MDi Europa ?
    Poniższy wykres z rekomendacji dm BDM jest z danymi styczniowymi a interesuje mnie luty i marzec ?

Łukasz
    Blocked

Ktoś obserwuje Mangate? Siedze w pracy na komórce i nie za bardzo mam jak sprawdzić wyniki tyle tylko, że rdr lepiej, a jak 4kw? Dywidendę widze mocno obnizyli i kurs lekko spada, wiec przyjęcie chlodne

Prezes
      Keymaster

Mangaty nie analizowałem ale na pierwszy rzut oka wyniki za 4 kw nie są złe – przy wzroście przychodów o 5% jest 119% wzrost zysku netto https://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-rachunek-zyskow-i-strat/MGT,Q
      Jednak z tego co widzę oni rok temu mieli jakieś wysokie koszty finansowe (4,15 mln) i pewnie to był jakiś odpis lub przeszacowanie walutowe.
      Powodem spadków moga być podane prognozy na 2019 rok wg których przychody mają wzrosnąć o 5% a zysk netto spaść do 52 mln (jakieś 8% spadku). Nawet jak zarobia te 52 mln w tym roku to i tak wycena będzie umiarkowana bo c/z ok. 8,50, 7% stopy dywidendy to nie jest źle.

Łukasz
        Blocked

Dziękuję bardzo! Pozdrawiam

Prezes
    Keymaster

Selena podała wyniki które wyglądają całkiem nieźle choć spadł o 3% zysk netto. Jednak wpłynął na to wysoki podatek dochodowy bo jeszcze zysk brutto był wyższy o 20%. Wyższe przychody, wyższa marża, wyższy zysk ze sprzedaży i operacyjny, niezłe przepływy operacyjne. Ciekawe czy kurs wzrośnie dzisiaj bo chciałbym wywalić akcje.

andrzej641104
    Blocked

Sprzedałeś akcje? Jakie widzisz perspektywy dla tego papieru?

Prezes
      Keymaster

Niestety 10 groszy mi zabrakło :-(
      Generalnie analitycy bdm po których rekomendacji kupiłem akcje strasznie się zachwycali tymi wynikami (że najlepszy 2 kwartał w historii i lepiej od ich szacunków) http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34243901,dom-maklerski-bdm-sa-usa-ponownie-w-centrum-uwagi

Na ich wyniki mają wpływ surowce np. MDI Europa a niestety nie potrafię znaleźć w internecie jak obecnie się kształtują więc trudno mi oszacować przyszłe wyniki. Na pewno pozytywnie wpłynie osłabienie złotówki bo oni mają 65% przychodów z exportów i jednak liczę że surowce były korzystniejsze r/r. Oczekuję że wynik za 3 kw będzie lepszy r/r i nie spieszę się ze sprzedażą za wszelką cenę. Liczę też że bdm który mocno tą spółkę promuje podniesie odrobinę rekomendację i wówczas kurs powinien zareagować.

Oni w 2 kwartale na różnicach kursowych mieli gorszy wynik o 7,5 mln brutto (jeśli dobrze rozumuję) w związku z umocnieniem na koniec miesiąca pln i innych walut a teraz oczekuję że sporo pokażą zysku z tego tytułu bo kursy będą znacznie wyższe (rok temu mieli sporo kosztów z różnic kursowych, ok. 10 mln jesli dobrze rozumuję).

• This reply was modified 6 years, 4 months ago by  Prezes.

You must be logged in to reply to this topic.

Przedstawione informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715). Analiza nie spełnia wymogów stawianym rekomendacjom w rozumieniu w/w ustawy. Zgodnie z powyższym autor nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podejmowane na podstawie niniejszej analizy. Czytelnik musi być świadomy, że wyłącznie on ponosi odpowiedzialność z tytułu podejmowanych decyzji inwestycyjnych.