This topic contains 17 replies, has 7 voices, and was last updated by Maly 6 years, 4 months ago.
-
AuthorPosts
-
1 września 2019 at 13:14 #9814
Pojawiło się zapotrzebowanie na dyskusję na temat spółek notowanych w USA, głównie dywidendowych to otwieram wątek.
Przed komentowaniem proszę o zapoznanie się regulaminem forum
-
1 września 2019 at 13:19 #9815
Dotychczas pojawiła się taka dyskusja na blogu w tym temacie

https://www.youtube.com/watch?v=5ASEPCu8M_c

-
1 września 2019 at 13:34 #9817
szopenchauer@prezes dziękuję za założenie wątku
@Mały film Łukasza widziałem już kilkukrotnie, mam tez on kilka innych pozycji dotyczących dywidend.
W tym samym mniej więcej czasie w moje ręce trafiła książka o chwytliwym tytule „Zbij fortunę na dywidendach” – kupiłem ją nad morzem na kiermaszu książek za ~15 zł:D.
Rozważam z brokerów LYNX – w swojej ofercie akcje USA ma również MDM Mbank który zmniejszył prowizję do 5 USD.
Z ciekawszych storn które mogą się przydać:
https://www.macrotrends.net/stocks/charts/BPL/buckeye-partners/dividend-yield-history
https://finviz.com/screener.ashx?f=cap_large&v=111
https://www.marketwatch.com/investing/stock/adsk/financials/balance-sheet
https://pl.investing.com/stock-screener/?sp=country::5|sector::a|industry::a|equityType::a|exchange::a|eq_pe_ratio::0,20|yield_us::2.5,14900|eq_dividend::0,283%3Ceq_market_cap;1
-
1 września 2019 at 13:49 #9818
Przy rynku USA trzeba pamiętać, że teraz dolar jest prawie po 4 zł,a był kiedyś po 2zł.
Ja tak kiedyś się przejechałem przy srebrze. W dolarach był zysk, a w złotówkach strata :(
-
1 września 2019 at 20:18 #9826
PawełMnie przed inwestowaniem w stanach obecnie powstrzymują dwie kwestie:1
1. Wskaźniki. Po prostu te spółki są drogie, a obecnie prognozowane poprawy zysków nie zachwycają
2. Nagabywanie na fundusze spółek amerykańskich. Osobiście mi i kilku moim znajomym w ostatnim czasie zdarzyło się być zachęcanym do zainwestowania w fundusze inwestujące na rynku w usa. Jakie to zyski one nie przynosiły przez ostatnie lata. Jak od linijki % rocznie. Nic tylko inwestować. A z drugiej strony taki Buffet obecnie jest zapakowany w gotówce. Tak jakby chciano ubrać nieamerykańską ulicę w akcje amerykańskie, bo amerykańska już siedzi poprzez ETFy.Paweł
-
2 września 2019 at 08:45 #9839
Sam od nie dawna obserwuje rynek amerykański. Kurs dolara nie zachęca do zakupów, już na starcie jest strata z 10%.
Ja ogólnie wszedłem na ten rynek, aby zdywersyfikować swój portfel na surowce.
Także nie skupiam się na razie na spółkach dywidendowych, patrzę bardziej na spółki surowcowe.
Moim ostatnim zakupem jest https://finance.yahoo.com/news/energy-fuels-announces-q2-2019-030600243.html
Na spółkę naprowadził mnie treader21 w jednym z wywiadów. Na początku sugeruje się opinią innych plus własna weryfikacja. Zobaczymy jak pójdzie. Zakup długoterminowy.
Ogólnie chcę przeznaczyć do 1/4 kapitału na rynek amerykański i europejski, ale czekam na lepszy kurs dolara. -
7 września 2019 at 17:04 #10092
Docelowo również planuję inwestycje w US, chociażby ze względu na dywersyfikację. Bardziej będą to ETFy niż pojedyncze spółki, przynajmniej początkowo.
Obecnie powstrzymują mnie wyśrubowane wyceny za oceanem. Mam też taką obserwację, że o ile SP500 czy NASDAQ są w pobliżu historycznych maksimów, to patrząc na bardziej szeroki rynek i mniejsze spółki od początku roku widać niepokojącą wg mnie dywergencję. Przykładowo Russell 2000 vs SP500:
https://stooq.pl/q/?s=rj.f&d=20190906&c=1y&t=l&a=ln&b=0&r=^spx
Różnica YTD ~15%, daje do myślenia. -
8 września 2019 at 10:58 #10164
DamianJak najbardziej inwestowanie na rynkach zagranicznych ma sens. Tutaj przeanalizowalem 3 lata po referendum Brexitowym i stopy zwrotu z roznych klas aktywow:
Who Is Profiting From Brexit So Far – A Look At The UK House Prices, Gold and Stock Market Returns-
8 września 2019 at 11:09 #10166
Starałem się przefiltrować skanerem z racji braku doświadczenia i ilości amerykańskich spółek – by sprawdzić powtarzane wielokrotnie w wielu miejscach „rynek amerykański jest przewartościowany” i znalazłem wiele spółek o P/E <15 które wypłacają dywidendy nawet po 20 lat co roku wyższe jedna nawet z DY ~3%, regularnie poprawiające wyniki o ROE > 20.
-
-
10 września 2019 at 08:58 #10248
Na USStocks Łukasz dorzucił nowe typy na spółki dywidendowe, które od lat wypłacają dywidendę (co roku wyższą).
Dane liczbowe na zeszły tydzień
CAT – dywidenda 4,12$ (3,46%)
UTX – dywidenda 2,94$ (2,24%)
CB – dywidenda 3,00% (1,88%)
PBCT – dywidenda 0,71$ (4,89%)-
10 września 2019 at 09:59 #10249
Tak widziałem, CAT jest jednym z moich 5 typów – założyłem własnie konto na LYNX czekam na transfer środków. Technicznie CAT też fajnie.
-
10 września 2019 at 10:09 #10252
Też myślałem o zakupie, ale przespałem. W zeszłym tygodniu było ładne wybicie.
Czekam teraz na lekką korektę. Zobaczymy.-
10 września 2019 at 10:14 #10254
W zeszłym tygodniu lub 2 temu było własnie info o dołączeniu CAT do grona Championów – może to pomogło w tym ruchu.
-
-
-
-
10 września 2019 at 10:20 #10255
A jak to jest z podatkiem od dywidend? Czy trzeba składać jakieś deklaracje i czy da się coś zrobić, żeby broker / biuro maklerskie nie kasowało nas 30% podatkiem od dywidend dla osób nie będących obywatelami USA (u źródła)?
I druga sprawa -> rozumiem, że podatek z zysków kapitałowych (19%) od zysków na akcjach amerykańskich, lub np. amerykańskich ETF’ach rozlicza się w PIT-38 analogicznie do podatku od akcji notowanych w PL? (co najwyżej, w innej rubryce PIT-38) I nie ma tutaj żadnego problemu (podatkowego) w kontekście faktu, że akcje / ETFy są notowane poza UE?
-
10 września 2019 at 10:32 #10258
Dostałem dziś odp od LYNX:
„Odnośnie opodatkowania od dywidendy, zgodnie z W8BEN podatek za akcje amerykańskie wynosi 15% – dokument ten jest generowany automatycznie podczas zakładania rachunku inwestycyjnego, uwzględniając polskie umowy o podwójnym opodatkowaniu.
Dywidendy płacone od amerykańskich akcji będą podlegały podatkowi potrącanemu u źródła dla osób niebędących rezydentami USA. Wypełniony formularz W8 pozwoli na obniżenie stawki podatku, jeśli istnieje umowa między Stanami Zjednoczonymi a krajem posiadacza podatku; jednak obowiązujący W8 pozwala jedynie na obniżenie stawki podatku, a nie całkowite zniesienie podatku.”
brakujące 4% rozliczane na PIT
-
10 września 2019 at 10:45 #10261
Hmm, rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Ale w takim razie, pewnie wypełnienie tego formularza W8 jest możliwe tylko przy korzystaniu z usług zewnętrznego brokera (np. Lynx), a zapewne polskie Biuro Maklerskie (np. mBanku) domyślnie będzie kasowało 30%?
I wiecie jak wygląda kwestia rozliczania zysków ze zbycia papierów wartościowych (akcji / ETFów) z USA? Nie ma żadnych problemów / niuansów z rozliczeniem podatkowym? (i rozliczenie jest analogiczne jak przy polskich akcjach, stawką 19% PIT)
-
10 września 2019 at 10:54 #10370
Ja dopiero rozpoczynam swoje inwestycje na rynku amerykańskim, sprawdzając fora zdecydowałem się na LYNX, ludzie piszą ze Degiro też pobiera 15%, trudno odnieść mi się jak jest w Mbanku.
Kluczowe dla mnie na LYNX jest to że wpłacam PLN sam je konwertuję na USA, dywidenda wpływa w USD i sam decyduję czy ją konwertować, nie ponosząc jakiś kosztów/różnic konwersji.
O ETF zapytaj na FB w grupie dividend kingdom.
-
10 września 2019 at 14:43 #10379
Z tego co słyszałem to wszystkie polskie BM pobierają 30%, tak jest np. w XTB.
Ja też dopiero zaczynam na zagranicznych rynkach.
@szopenchauer myślałeś o dywersyfikacji na różnych rynkach, ja obserwuje amerykański i brytyjski.
-
-
-
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.