"Rozwój bloga wspierany jest reklamami, których treść jest niezależna od prowadzącego."

Propozycja spółki do analizy

Home Forums Forum Propozycja spółki do analizy

This topic contains 47 replies, has 43 voices, and was last updated by  Jozek 6 years, 3 months ago.

• Author

Prezes
    Keymaster

Uwaga – jako że nie ma dużo spółek obecnie na giełdzie spełniającej moje kryteria inwestycyjne (rozsądna/niska wycena + oczekiwana poprawa wyników) a chciałbym aby blog trochę odżył w ilości opublikowanych analiz dlatego zamierzam regularnie (minimum raz na 2 tygodnie ale liczę że częściej) publikować analizy spółek wskazanych przez czytelników.

Dlatego każdy zarejestrowany czytelnik bloga (tylko tacy mogą obecnie na forum pisać) może (do tego zachęcam) do najbliższego niedzieli (przez tydzień) zgłosić pod tym wątkiem 3 spółki których chciałby przeczytać analizę. Spółki z największą ilością głosów (typów) będą w pierwszej kolejności analizowane na blogu i tak do tych z najmniejszą ilością głosów.

Myślę że przez kilka miesięcy będzie sporo analiz.

maj.kon
    Blocked

Na chwilę obecną mam dwa typy. Pierwszy to Vigo System. Spółka którą obserwuję od ponad pół roku. Wg mnie ciekawa, rozwojowa z perspektywami na przyszłość, o dużym zasięgu (już nawet na Marsie ;p), dobra sytuacja finansowa, otwarta niedawno nowa linia produkcyjna (nowy segment, dziesiatki mln euro). na minus przewartościowanie.
    Druga spółka to wspomniany ostatnio na forum Sunex. To tak odnośnie OZE. Przyjrzałem na szybko i też wydaje sie interesujaca.

VIGO SYSTEM
    SUNEX

sebek881
    Blocked

GRUPA RECYKL- choć tutaj pewnie trzeba poczekać, aż będą działać pełną mocą przerobową.

MiB
    Blocked

PMPG – mam jeszcze mały pakiet akcji i zupełnie nie wiem jak postąpić z tą spółką – dopuściłem to sporej straty
    Orange – czy uwolnienie wysokości abonamentów będzie mieć znaczący wpływ na wycenę spółki
    Selvita – jedna z najciekawszych spółek biotechnologicznych na rynku + wpływ podziału spółki na 2 części na jej wycenę

Tomasz
    Blocked

PEKABEX & PKPCARGO :).

Player1
    Blocked

VIGO
    ZPUE

tomekgchm
    Blocked

ASE
    VOX
    ETL

Lukasz2016
    Blocked

LENA, STALEXPORT

Karol Adx
    Blocked

Moje cztery typy do analizy:
    ASTARTA – rynek rolniczy oraz wykup ziemi na Ukrainie
    LVC – potencjalne dywidendy na przestrzeni lat (zakładając ze biznes się co najmniej nie zepsuje)
    PZU – wpływ zawirowań politycznych oraz stop procentowych na rentowność przedsiębiorstwa.
    STX – wpływ uproszczenia struktury oraz rentowność/dywidendy uwzględniająca nowe daniny na rzecz skarbu państwa

Marcin M.
    Blocked

Pekabex
    Pcr
    Wielton

Łukasz
    Blocked

PKP Cargo
    PCR
    PZU

Vogelmann
    Blocked

Makolab
    Ailleron
    Ifirma

eter
    Blocked

MLS
    TRI
    OTM

Nieuk
    Blocked

Cześć:)

Wirtualna Polska,

Dziękuję.

RD
    Blocked

Mersator
    Selena
    Pekabex

RD
    Blocked

Literówka (Mercator)

bob1
    Blocked

INFOSCAN
    ULTGAMES
    XTPL

agryppa
    Blocked

PEKABEX, MCI & PEM

elendix
    Blocked

Jak byłoby któreś z tego (dla niektórych spółeczek, byłby to w zasadzie „update”), to byłoby super!

ACAUTOGAZ
    ASBIS
    ODLEWNIE
    JSW

Ja osobiście to bardzo chętnie zobaczyłbym jeszcze jakąś in-depth analizę PURE, ale z tego co kojarzę to nie jest chyba do końca broszka Prezesa, więc wolałbym go nie męczyć takimi spółkami ;p

kos
    Blocked

Asbis
    Izostal
    Transpolonia

Tomasz
    Blocked

Aha… i zeby bylo modnie to trzecia MLSYSTEM.

zwodzony_most
    Blocked

Mnie z kolei najbardziej by interesowały:

PLAYWAY
    SYNEKTIK
    VOXEL

Tmx
    Blocked

MDG
    CCC
    JSW

Chertan
    Blocked

Poczytałbym o Elemental, Wielton i Lentex

Dominik C.
    Blocked

Ja poproszę o analizę STX, AGROLIGA i PEMMANAGER.

bufon
    Blocked

AGROLIGA
    EURO-TAX
    NORTCOAST

elendix
    Blocked

Ja tylko sprostuje, bo mieliśmy podawać po 3 spółki, a ja podałem 4; to JSW w takim układzie można wykreślić z listy – czyli zostają Asbis, Odlewnie i ACAG :)

• This reply was modified 6 years, 3 months ago by  elendix.
    • This reply was modified 6 years, 3 months ago by  elendix.

anti
    Blocked

1. Kęty – jako spółka dywidendowa. Kiedyś nasz Prezes podawał, że przewidywania analityków to spadek zysków w tym roku, ale przynajmniej patrząc na I półrocze to się nie sprawdza. Są zagrożenia, wzrost kosztów, ale zarząd kompetentny. Chętnie bym przeczytał jakąś analizę, gdyby wyniki się nie popsuły to obecna wycena może być ciekawa.
    2. Playway – wiem Prezes za gamedev nie przepada, ale właśnie może tak dla odmiany. Następny rok zapowiada się mocno dla grupy.
    3. ML System/Sunex/coś innego z OZE – ostatnio coś strasznie się ludzie nakręcili na fotowoltaikę, chętnie przeczytałbym jakie są tego fundamenty. Mnie nawet to trochę podejrzanie wygląda, bo niektóre spółki np. Columbus rosną sobie cicho przez cały rok, a potem nagle na wszystkich forach jednocześnie robi się głośno (dosłownie w przeciągu jednego tygodnia zaczęły się pojawiać tematy odnośnie fotowoltaiki i OZE).

frend30
    Blocked

KER: KERNEL HOLDING
    TLX: TALEX
    MPH: MASTER PHARM

Lukasz_S
    Blocked

PKP Cargo – mocno zdołowane a wg zapowiedzi zarządu przyszłość ma wygladać dobrze
    Asseco SE – kiedyś krótko była wspomninana na blogu, potem termat upadł.

Mr.Fly
    Blocked

Moje typy:

Wlt
    Psw
    Grn

arturo66
    Blocked

DCR – Dekora
    PLW – PlayWay
    SKA – Śnieżka

lugosi
    Blocked

Proszę o: CAR, BSC, ABE

sceptyk
    Blocked

Kety
    Vigosys
    Toya

mohicanin
    Blocked

Poproszę
    SELVITA
    DECORA
    POLWAX

jarek2434
    Blocked

maxcom
    jsw
    kghm

Michal
    Blocked

Pointpack.pl
    Vigosystem
    Ferro

Player1
    Blocked

Dopisuję trzecią spółkę:
    JSW

luki_bak
    Blocked

TEN
    ASBIS
    R22

cymes
    Blocked

Alior ,TUP, Ambra

Pedros
    Blocked

za kilka miesięcy (z powodu małej tu popularności :) ) chętnie poczytam o:

ABS / BSC / EAT

AKIRA
    Blocked

BOOMBIT/EUROTEL/MONNARI

MarcinG
    Blocked

Cdrl, Astarta, Pekabex

Kony
    Blocked

tsg
    pure
    ailleron

Prezes
    Keymaster

Zakończyłem przyjmowanie propozycji spółek do analizy na blogu i zacznę sukcesywne publikacje. Najwięcej głosów zdobył Pekabex (5), Vigo, MLS, Playway itd – w przypadku gdy spółki miały po jednym typie to w pierwszej kolejności będę starał się analizować spółki o których wcześniej na blogu nie pisałem.

Nowi zarejestrowanie czytelnicy bloga oraz Ci którzy nie podali swoich typowań będą mogli dalej podawać swoje propozycje i będą one na koniec listy wskakiwać.

robcio
    Blocked

millenium

Grzegorz
    Blocked

Wszyscy podawali spółki to i ja się dorzucę.
    PZU – przede wszystkim pod kątem czy to dobry moment aby wejść teraz
    IFIRMA – jako ciekawa propozycja na spółkę dywidendową
    LUG – po korekcie moim zdaniem czekają ją 2 kwartały na plusie, IV mocno bo rok temu była duża wtopa a prezes obiecał, że to już się nie powtórzy nigdy

Jozek
    Blocked

INDUSTRIAL MILK COMPANY S.A. (IMC)

You must be logged in to reply to this topic.

Przedstawione informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715). Analiza nie spełnia wymogów stawianym rekomendacjom w rozumieniu w/w ustawy. Zgodnie z powyższym autor nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podejmowane na podstawie niniejszej analizy. Czytelnik musi być świadomy, że wyłącznie on ponosi odpowiedzialność z tytułu podejmowanych decyzji inwestycyjnych.