"Rozwój bloga wspierany jest reklamami, których treść jest niezależna od prowadzącego."

Polwax

Home Forums Forum Polwax

This topic contains 8 replies, has 4 voices, and was last updated by  Nieuk 6 years, 10 months ago.

• Author

Prezes
    Keymaster

Spółka znajduje się na liście spółek obserwowanych do potencjalnego kupna

Przed komentowaniem proszę o zapoznanie się regulaminem forum
    Regulamin forum

Prezes
    Keymaster

Coraz mniej rozumiem o co chodzi w tym Polwaxie. Wyniki podali wręcz świetne, przez ostatnie 3 lata gdy nie ma wypłacanej dywidendy zarobili blisko 60 mln którego mogli przeznaczyć na budowę nowej instalacji a mają problemy z finansowaniem i budową.

Michal

Mialem właśnie o to pytać. Inwestują i Inwestują, wydatki ze 100mln, kapitalizacja 65mln. Ktoś tam liczy jakiś zwrot z inwestycji? Albo to jest perełka i wystrzelili jak zwiększy się przychód, albo zwykła szulernia…

Nieuk
    Blocked

Oglądałem jakiś czas temu wywiad z Obajtkiem. Teraz już na Lotos trzeba patrzeć jako na orlen. Mój wniosek był taki: mamy w czterech literach szemranych dostawców i sami sobie uzupełnimy wszelkie nisze połproduktowe. Z drugiej steony morał też jest inny: gdzie zobaczysz moskę-tam dostaniesz koskę;)

A poza tym olbrzymie nakłady inwestycyjne i nic kompletnie nie wynika z tego. Zauważ, że fundusze nie są głupie-zaczęły się odsuwać od spółki po komunikatach, że nie będzie dywidendy…

agryppa
    Blocked

Wg mnie to tam jest grą pod tanie przejęcie kontroli nad spółką bo Sama spółka z nową inwestycją ma wielki potencjał. Tylko nie wiem jak na tym wszystkim wyjdą drobni. Nawet akcja z orlenem jest tak dziwna że też jest raczej elementem walki grubych albo wręcz ustawką. Ja trochę kupiłem jak zaczął kupować Moska z kolegami. Dopóki nie będzie emisji uprzywilejowanej to liczę na zarobek analogiczny do Moski chociaz to pewnie potrwa. Oczywiście jest też opcja że Moska wtopił..

Nieuk
    Blocked

Nie chce mi się studiować raportów finansowych, ale pewnie polwax ma jakiś majątek-być może w nieruchomościach…i być może.o to tutaj chodzi. Prześledzcie sobie casus jak Zarajczykowie przejmowali Ursusa. Chodziło o markę handlową. To samo chciano zrobić w Autosanie. Albo jak dr inż finansowej zientara próbował przejąć Energomontaż Poludnie. Tam to w ogóle były jaja. Bo obligował przepis, że jeśli spółka „x” zostanie sprzedana do podmiotu „y” a podmiot „x” oglosi upadłość w przeciągu 6 miesięcy to powinien dołączyć pomimo transakcji do masy upadłościowej. I myslicie, że ktoś za to beknął? A oni mieli nieruchomości w centrum Katowic. Ale ja nie jestem CBA i mam to w czterech literach. Okreslilbym to tak: państwo w państwie.

Nieuk
    Blocked

Mosiek wygląda na polglowka, ale to gruba ryba. W Polwax poomacku pewnie nie wchodził. Przecież gdzie.siedzibę ma Lentex?:) Ja się 3mam z daleka od takich okazji. Wolę stracić super okazję niż kapitał. A tak nawiasem mówiąc-kilka lat temu miał powyżej 5% w Ursusie. Niedaleko lubelskiw od podkarpackiego…Ciekawe jak długo jeszcze Zarajczyk pojeździ swoją Teslą:)

Prezes
      Keymaster

A z tym Ursusem to ciekawa sprawa bo okazuje się że na wniosek KNF zablokowali Polmotowi konta więc raczej kasy nie wypłacili ze sprzedanych akcji.

Nieuk
    Blocked

Nie wiem, czy kojarzycie-ale Ursus był promowany jako polska marka eksportowa (latali z Dudą i Morawieckim po całym świecie). Jeszcze jako handicap, czyli elektromobilność. Przynajmniej kilka razy w miesiącu materiały w TVP Info. Od jakiegoś czasu była cichosza…Podejrzewam, że służby ostrzegły naszych guru panstwa, że coś jest nie tak…To jest problem gospodarczo-polityczny. Kilka miesięcy temu pisaliśmy o Ursusie i wtedy przypomniała mi się jego rozmowa (Zarajczyka) w inwestorzy.tv jak jeździł po Warszawie hybrydowym Jaguarem i wtedy się zaswiecila lampka a właściwie to już było potwierdzenie, że coś tam jest nie tak…Pewnie tego jaguara to od bookera mieli haha:) Z resztą ten zarajczyk mi go przypominał:) Moim zdaniem cały ten Ursus chciał wykorzystać władzę i wybić się poza konkurencją na szumnie zwanej elektromobilności. Wcale bym się nie zdziwił jak zaraz.pojawią się zarzuty, że powoływali się na wpływy…ale smrodek został…

You must be logged in to reply to this topic.

Przedstawione informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715). Analiza nie spełnia wymogów stawianym rekomendacjom w rozumieniu w/w ustawy. Zgodnie z powyższym autor nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podejmowane na podstawie niniejszej analizy. Czytelnik musi być świadomy, że wyłącznie on ponosi odpowiedzialność z tytułu podejmowanych decyzji inwestycyjnych.