"Rozwój bloga wspierany jest reklamami, których treść jest niezależna od prowadzącego."

PGS Software

Home Forums Forum PGS Software

This topic contains 21 replies, has 5 voices, and was last updated by  Prezes 6 years, 3 months ago.

• Author

Prezes
    Keymaster

Spółka znajduje się liście spółek obserwowanych do potencjalnego kupna
    Analiza spółki link poniżej

PGS Software to poważny kandydat do wirtualnego portfela dywidendowego

Przed komentowaniem proszę o zapoznanie się regulaminem forum
    Regulamin forum

Prezes
    Keymaster

East Value Research podniósł rekomendację dla spółki dp 13,90 zł.
    http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/32907951,east-value-research-rekomenduje-kupuj-pgs-software-podniosl-cene-docelowa-do-13-9-zl
    Negatywnie jak dla mnie jest oszacowanie zysku netto w 2019 roku na 21,72 mln (czyli prawie tyle samo co w 2018 roku) a ja jednak oczekiwałem przynajmniej 24 mln.
    Przy takim zysku c/z 15 to dosyć sporo. Sugeruje uważać i nie spieszyć się z kupnem.

Prezes
    Keymaster

PGS podał przychody za 1 kwartał i bardzo optymistycznie wyglądają bo wzrosły o 30% r/r. Na ich podstawie i informacji o 0,5 mln strat na zabezpieczeniach można oszacować zysk za 1 kw który wg mnie może wzrosnąć nawet o 40% r/r

Prezes
      Keymaster

PGS zaraportowało 5,33 mln zysku przy moich oczekiwaniach 5,66 mln – z tego co widzę w raporcie to o blisko 1 mln wzrosły koszty najmu (nowe biura) i to mogło popsuć wynik (o tych kosztach trzeba pamiętać w kolejnych kwartałach). Marża wyniosła 20,6 % (oczekiwałem 21%) i tu trochę negatywna niespodzianka bo kursy walutowe spółce mocno sprzyjały i można było liczyć na niespodziankę.
      Zarząd uważa że raport jest przeciętny bo spółka chce się rozwijać a nie pokazywać płaskie przychody i zyski. Zwracają też uwagę na „Mocny spadek przychodów od największego klienta (czyli zmaterializowanie się ryzyka, o którym Spółka informowała od dłuższego czasu). Obecnie, wielkość zespołu pracującego dla tego klienta to około połowa z tego jaki był pół roku wcześniej. Wydaje się, że taki stan powinien się utrzymać dłuższy czas.”
      Po wynikach c/z spada do 12 (neutralna wycena) i jak dalej może się zachowywać kurs to trudno przewidzieć bo zamiast oczekiwanej dywidendy szykuje się skup akcji (ze środków własnych i kredytu) i różnie akcjonariusze mogą zareagować.

Mr.Fly
    Blocked

– PGS Software w ramach programu skupu akcji własnych zaprasza do sprzedaży do 1.157.894 akcji, co stanowi około 4,07 proc. kapitału zakładowego i uprawnia do wykonywania około 2,83 proc. głosów na WZA – poinformowała spółka w komunikacie. Za jedną własną akcję PGS Software oferuje 9,50 zł.

9.50 ? Nie poszaleli z ceną. IMO nie przejdzie.

Prezes
      Keymaster

Dla grających pod wysoki skup to raczej informacja słaba, dla długoterminowych akcjonariuszy to dobra bo czym mniej wydadzą na skup tym więcej gotówki zostanie w firmie.
      Ja odpuszczam firmę.

Nieuk
    Blocked

Czaję się na tą spółkę od logterm:) ważne wsparcie jest w okolicach 8.50 zł.

Nieuk
    Blocked

To jest bardzo ciekawa firma. Branża stricte przyszlosciowa. Takich firm jest mało na bananówce i nie ma co jej odpuszczać…

Mr.Fly
    Blocked

Przy skupie za 9.5 jaki jest sens sprzedawać po 9 z groszami? Moze ktos mnie oswieci? Zakładałem ze kurs utknie na poziomie skupu….

Prezes
      Keymaster

Skup duży nie a pewnie jakiś fund chce wyjść więc duża będzie redukcja. Sprzedawać po 9 mogą ci którzy kupowali po 8,50.

Prezes
    Keymaster

Trigon dał rekomendację dla spółki na 19,50 i zdecydowanie analityków poniosło. Zakładają wyższe zyski w tym roku niż z East Value ale i tak zbyt wysoki docelowy kurs ustalili.
    http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33704350,trigon-dm-pgs-software-kupuj-cena-docelowa-19-6-pln-program-wsparcia-pokrycia-analitycznego

Nieuk
    Blocked

Wpadł mi dzisiaj mały pakiecik…Technicznie mi się po prostu podoba:)

MarcinG
    Blocked

Mi wpadł wczoraj podczas tego V na wykresie, niestety w połowie ;) Na jakie poziomy liczysz?

Nieuk
    Blocked

Min. 12 zł, ale ja raczej tą spółkę chciałbym sobie zostawić na dłużej, bo podoba mi się ta spółka fundamentalnie i obecną wycenę uznaję za bardzo atrakcyjną…

Prezes
    Keymaster

Całkiem fajne wyniki podali, 60% wzrost zysku netto to sporo. Wynik mocno podciągnęły różnice kursowe ale to u nich normalne bo wszystkie kontrakty walutowe zabezpieczają. Trochę odstają przepływy operacyjne ale jeszcze są w granicach normy.

Nieuk
    Blocked

Raport jest bardzo dobry. Spółka na cholernie zdrowy bilans. Aktywa obrotowe są prawie czterokrotnie wyższe od zobowiązań krótkoterminowych a samej gotówki mają o 4 mln zł więcej od nich. Naprawdę-szacun! :)

WARXZ
    Blocked

Nie mam dużego doświadczenia w analizie raportów, ale ja widzę go w ciemniejszych barwach. Kwartał wyciągnęły zyski finansowe. W poprzednim roku >1 mln strat w tym 1,5 mln zysku. Przychody wzrosły o 20% natomiast zysk operacyjny stoi w miejscu. Szybko rosną usługi obce i wynagrodzenia.
    Tak na prawdę półrocze może być ocenianie pozytywnie za sprawą 1q, ale to już raczej jest w cenie.

Prezes
      Keymaster

W przypadku tej firmy zyski/straty z działalności finansowej są normalne i bardziej trzeba patrzeć na zysk netto a nie np. ze sprzedaży. Wynika to z faktu iż większość przychodów osiągają w walutach (Eur i GBP) i jeśli podpisują jakąś umowę to od razu ją zabezpieczają forwardem (zabezpieczenie walutowe).
      Przykład, umowa na 1 mln eur przy kursie eur/pln 4,40 (4,4 mln złotych), w momencie gdy kurs waluty wzrośnie do 4,60 to oni mają stratę finansową na tym zabezpieczeniu 0,2 mln bo zabezpieczyli umową za 4,4 mln a waluty jest droższa i kosztuje 4,6 mln (wykazują papierową stratę 0,2 mln). Ale w takim przypadku jak otrzymują zapłatę to sprzedają otrzymaną walutę po 4,6 i wówczas większy wykazują zysk ze sprzedaży o 0,2 mln. Czyli w tym przypadku im sie to bilansuje i to jest normalne w przypadku tej firmy. Generalnie czy słabszy złoty tym PGS lepiej zarabia, obecny kwartał też może być dobry bo waluta im sprzyjała.

WARXZ
        Blocked

Teraz już rozumiem mechanizm.
        Dziękuję Prezesie za odpowiedź.

MarcinG
    Blocked

10.10.2019, Warszawa (PAP) – Zarząd PGS Software spodziewa się zmniejszenia przychodów w czwartym kwartale 2019 r., a jako główne powody wskazuje Brexit i zmniejszenie zespołów u niektórych klientów w Wielkiej Brytanii oraz niższą niż oczekiwano liczbę nowych klientów – podała spółka w komunikacie.

PGS Software szacuje, że w trzecim kwartale przychody ze sprzedaży wyniosły 38,1 mln zł, czyli o 19 proc. więcej w stosunku do analogicznego okresu w 2018 r.

W stosunku do drugiego kwartału 2019 r. przychody wzrosły o 5,6 proc., a spółka pozyskała w tym okresie sześciu nowych klientów.

Zarząd spodziewa się, że na uzyskany zysk w trzecim kwartale 2019 roku ujemny wpływ w wysokości ok. 2,09 mln zł będzie miała wycena zabezpieczeń walutowych. (PAP Biznes)

WARXZ
      Blocked

Czy da się z sensownym przybliżeniem oszacować spadek przychodów w 4Q spowodowany Brexitem ? Czy istnieją jakieś dane, które mogą w tym pomóc np. procentowy udział przychodów z Wielkiej Brytanii ?
      Bo nie wiem czy wyrzucać akcje czy czekać, a to pomogłoby w podjęciu decyzji.

Prezes
        Keymaster

Policzyć się nie da o ile mogły im spaść przychody a stwierdzenie „Zarząd spodziewa się zmniejszenia się przychodów w IV kwartale 2019 roku. Głównymi powodami są BREXIT i zmniejszenie zespołów u niektórych klientów Wielkiej Brytanii oraz poniżej oczekiwań liczba pozyskiwanych nowych klientów.” jeszcze bardziej nie pomaga. Nie wiemy czy spadek przychodów jest kw/kw czy r/r bo jak kw/kw to nie ma dramatu ale jak r/r to wtedy jest bardzo źle bo im koszty mocno urosły w ostatnim czasie.
        Przychody podane za 3 kwartał dobrze wyglądają ale trzeba pamiętać że działali przy mocno korzystnym kursie i to podciągnęło przychody. Do tego tez jest wysoka baza z zeszłego roku, raczej nie zostanie pobity i chyba szczyt zysków jest za firmą. Pamiętaj że ich mocno tez dotknie zniesienie limitu 30 krotności wynagrodzeń na ZUS – jeśli do zniesienia dojdzie. Sporo ryzyk jest w firmie.

You must be logged in to reply to this topic.

Przedstawione informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715). Analiza nie spełnia wymogów stawianym rekomendacjom w rozumieniu w/w ustawy. Zgodnie z powyższym autor nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podejmowane na podstawie niniejszej analizy. Czytelnik musi być świadomy, że wyłącznie on ponosi odpowiedzialność z tytułu podejmowanych decyzji inwestycyjnych.