"Rozwój bloga wspierany jest reklamami, których treść jest niezależna od prowadzącego."

OZE

Home Forums Forum OZE

This topic contains 18 replies, has 6 voices, and was last updated by  Prezes 6 years, 2 months ago.

• Author

Prezes
    Keymaster

Widzę że jest zapotrzebowanie na branżę więc otwieram wątek

Przed komentowaniem proszę o zapoznanie się regulaminem forum

Regulamin forum

Prezes
    Keymaster

@ Grzegorz pytał o OZE więc linki do zebranych wpisów choć było ich więcej
    https://www.analizyprezesa.pl/forums/search/Columbus/

Bieżące komentarze vol 5

Piter

OZE to jest w USA .
    Kalifornia wysycha, więc farmerzy przerzucają się na fotowoltaikę .
    Farmerzy z doliny San Joaquin zastępują uprawy roślin farmami fotowoltaicznymi, bo susza hydrologiczna spowodowała racjonowanie wody. Z rolnictwa zarabiali $100 na 1 akrze. Dzierżawiąc ziemię pod farmy fotowoltaiczne zarobią $1000.
    https://www.sacbee.com/news/california/big-valley/article234189497.html

Neo

Jako że my tutaj to nie HAMeryka, mamy kilka spółek w tej branży na bananowej i jak na razie korekta nie była za duża, nie „wystraszyła za wielu” więc jak mniemam zabawa będzie szła dalej, lecz jak się mają fundamentalnie według znających bardziej temat, a interesują mnie te podmioty:
    01cybaton
    columbus
    novavis
    MLsystem
    sunex

Lukasz

Podpinam się pod pytanie, szczególnie dot. Sunex i 01Cybaton.

Nieuk
    Blocked

No chyba żartujesz z tym Cybatonem. To mega balon bez fundamentów. Sunex jest ciekawy. Bardzo ciekawe analizy dot. tej spółki robi OBS na swoim blogu, czyli gazetagiełdowa.pl. Chyba ma tam spory pakiet hehe:)

• This reply was modified 6 years, 4 months ago by  Nieuk.

Prezes
    Keymaster

Nic nowego nie wniosę do dyskusji niż to co pisałem wcześniej https://www.analizyprezesa.pl/forums/topic/biezace-komentarze-vol-4/#post-9262
    Wyceny są obecnie kosmiczne i jak dla mnie kursy większości spółek z branży już przewartościowane.

Prezes
    Keymaster

Niezły dzisiaj ubaw miałem dzisiaj na 01 Cybraton, poszła informacja iż będzie nowa emisja akcji a inwestory z godzinę po tym infie kupowali jeszcze akcje (zamiast sprzedawać). Skończyło się to dla wielu boleśnie bo kurs obsunął się od tego momentu 25%. Jutro pewnie dalsze spadki.

AJ
      Blocked

Pytanie do ciebie.
      Czy inwestorzy nie popełniają błędu gdyż emisja będzie po nominale czyli po 8ln?

Nieuk
    Blocked

Zawsze można obniżyć nominal. Wystarczy WZA. Tak, jak pisałem wcześniej-balon.

AJ
      Blocked

Dzięki za odpowiedź :D
      Mam to pęrłę zakupioną za 14k w czasach gdy nazywano to Victorią-strata jedyne 85%

Człowiek młody, niedoświadczony-łykał wszystko z forum Bankier.pl
      W każdym razie jeszcze odrobi,zobaczycie ;)

Prezes
        Keymaster

Odpiszę Ci jaki faktycznie mają nominał tylko zerknę na ich statut – nie mogę na ich stronie znaleźć na razie.

edit: @aj – na jakiej podstawie stwierdzasz że nominał ich to 8 zł. Ja wchodząc na ich stronę w statut społki (w statucie powinno się sprawdzać nominał, chyba że są to dokumenty nie aktualne) http://01cyberaton.eu/wp-content/uploads/2015/12/20151202_01CYBERATON_Tekst-jednolity-Statutu-Sp%C3%B3%C5%82ki.pdf widzę że nominał wynosi 0,40 zł czyli nisko.
        Problemem tego podwyższenia jest jego wielkość bo o jakieś 70-80% będzie więcej akcji – teraz znając tego typu spółki główni akcjonariusze mogą (choć nie muszą i to nie jest pewne) sypać w rynek akcjami po 2 zł aby sobie objąć akcje po 0,40 zł – niestety na takich „podejrzanych” spółkach zawsze tego nie można wykluczyć.

• This reply was modified 6 years, 3 months ago by  Prezes.

Nieuk
    Blocked

Nie znam się za bardzo na spółce. Takie tematy z góry odpuszczam, ale życzę powodzenia…85% staty…Nie powinno się z założenia do czegoś takiego dopuszczać.

Miłego wieczorku mimo wszystko życzę:)

AJ
    Blocked

Prezes
      Keymaster

Obie spółki są dla mnie mocno „śmierdzące” (sorry za słownictwo) i nie nadają się do normalnej fundamentalnej inwestycji – tylko spekulacja dla osób o mocnych nerwach. Jak wiesz 01 chcą zrobić emisję akcji i możliwe że to info ma na celu zwiększyć zainteresowanie akcjonariuszy aby dali nową kasę. Jeśli chodzi o Biomass to obserwuję ja od 5 lat i chyba za darmo bym jej nie chciał. Do dnia dzisiejszego nie wiadomo gdzie się podział zysk z 2015 rok (4 mln) itp.
      Sugeruję uważać na takie infa.

Nieuk
    Blocked

Ja sądzę, że to „”chujnia z kutasowa”. Tak mówiła moja swietej pamięci ulubiona szefowa kuchni. Dorabialem sobie jako kelner w czasie studiów.

Na cały sektor wkroczyła spekula. A taki gowniany papier jest cztery litery warty.

• This reply was modified 6 years, 2 months ago by  Nieuk.

Marcin M.
    Blocked

Zgoda z wami w 100%. sam siedze w MLS za 22.50 i Eurotel. reszta spekulacjuna na maxa. balon w koncu peknie. ciekawia mnie kolejne wyniki..will see.

robcio
    Blocked

CLC raport na pierwszy rzut oka bardzo dobry – ciekawe ile dziś w górę, a ile tego raportu już w cenie.

• This reply was modified 6 years, 2 months ago by  robcio.

Prezes
      Keymaster

Ja w tych wynikach (przynajmniej na poziomie zysku netto) nie widzę nic przełomowego – niby zysk wyniósł 3,1 mln przy 0,3 mln rok temu ale spółka po tych wynikach wyceniana jest na c/z 92 – więcej niż większość spółek z gamingu. Aby tak wysoką wycenę mieć to powinni zarabiać kwartalnie 15 mln a nie 3 mln !!!

You must be logged in to reply to this topic.

Przedstawione informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715). Analiza nie spełnia wymogów stawianym rekomendacjom w rozumieniu w/w ustawy. Zgodnie z powyższym autor nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podejmowane na podstawie niniejszej analizy. Czytelnik musi być świadomy, że wyłącznie on ponosi odpowiedzialność z tytułu podejmowanych decyzji inwestycyjnych.