"Rozwój bloga wspierany jest reklamami, których treść jest niezależna od prowadzącego."

Odlewnie

Home Forums Forum Odlewnie

This topic contains 21 replies, has 6 voices, and was last updated by  Prezes 6 years, 4 months ago.

• Author

Prezes
    Keymaster

Spółka znajduje się na liście spółek obserwowanych do kupna
    Analiza spółki link poniżej
    https://www.analizyprezesa.pl/bez-kategorii/odlewnie-odlejmy-sobie-sukces/

Przed komentowaniem proszę o zapoznanie się regulaminem forum
    Regulamin forum

kafal

Odlewnie wlasnie zapowiedzialy dywidende 0,30 Pln (w zeszlym roku bylo 0,24 PLN).
    Kurs po tym info wzrosl. Zobaczymy czy tym razem cos juz na dłużej czy znow podaz go zasypie.

kafal

Przyspieszaja z raportem.
    Bedzie juz w poniedzialek 8.04.
    Baza za 4q 2017 jest stosunkowo niska, do tego ta wysoka dywidenda. Cos czuje w kosciach, ze moze byc tu naprawde dobrze tym bardziej, ze takie przyspieszenie raportu kiedys zawsze bylo znakiem, ze spolka sie chce pochwalic :)

elendix
    Blocked

Odlewnie - capex

Orientuje się ktoś może, na ile ww. pozycje z capexu Odlewni w 2018 roku składają się na MAPEX (capex odtworzeniowy), a na ile są to nowe inwestycje zwiększające potencjał operacyjny firmy?

I druga sprawa, wie ktoś może po co im tomografia komputerowa (CT)?

Sebastian
    Blocked

Prezes
    Keymaster

Kto ma akcje Odlewni powinien poczytać projekty uchwał na najbliższe WZA http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/32953360,odlewnie-polskie-sa-5-2019-ogloszenie-o-zwolaniu-zwz-spolki-i-projekty-uchwal-na-zwz
    Przedłużyli program motywacyjny o kilka kolejnych lat, będzie skup akcji 1 mln do 3,50 zł , dywidenda 30 groszy i gdyby nie udało się skupić to może być emisja akcji. Ebidta na 2019 uprawniająca do otrzymania akcji to 17 mln złotych czyli mało ambitnie przy 27 mln Ebidty uzyskanej w 2018 roku.

slm
    Blocked

W 2018 było to 16,5 mln, więc jest to jednak wzrost. Chociaż w 2017 było to 15,5 mln więc mniejszy wzrost.

Prezes
      Keymaster

Mam nadzieję że zrozumiałeś co miałem na myśli pisząc że mało ambitne są założenia planu motywacyjnego ? Jak można ustalać tak niskie założenia jak od wielu lat przekraczają je o kilkadziesiąt %. To jest ewidentna forma wynagrodzenia dla pracowników ze stratą dla akcjonariuszy – niestety takie zagrywki wpływają na niską wycenę jaka jest na Odlewniach.

slm
    Blocked

Zrozumiałem i się zgadzam z tym co piszesz.
    Ja na to patrzę jeszcze z innej, dodatkowej, strony. W raporcie jako jedno z zagrożeń wymienione jest ryzyko utraty pracowników. Może to jest próba zwiększenia ich lojalności.
    Dobrym przykładem jak kończy firma która pozwala na drenaż pracowników jest np. Energoinstal, z którego przed największym polskim projektem odeszło wielu doświadczonych pracowników(mój tata w tej firmie pracował ponad 40 lat)

Nie próbuję tutaj przekonywać że to jest dobry moment na wejście. Ja cały czas zastanawiam się czy wyjść czy brać dywidendę.

Prezes
      Keymaster

Ja wyszedłem więc moje zdanie znasz a wystarczy moją analizę lub list prezesa przeczytać. Podobna sytuacja jest trochę z Cognorem, też śmieszna obecnie wycena ale jak im wyniki o połowę spadną i dojdą nowe akcje to nie będzie już tak tanio.

slm
    Blocked

Znam i dlatego się zastanawiam :D

slm
    Blocked

Nie wiem czy ktoś zauważył. Taka ciekawostka. Co roku z planu motywacyjnego zarząd z 500 000 akcji dostaje 300 000. Po 100 000 na członka. Czyli dla szaraczków, których jest 41, zostaje 200 000 akcji do podziału.

elendix
    Blocked

To i tak nie tak źle, jakby nie patrzeć – prawie 5000 akcji / pracownika… ale i tutaj pewnie są „równi i równiejsi”. Ogólnie rzecz ujmując, to moim zdaniem ten program motywacyjny jest największym mankamentem spółki – niby jak Prezes pisał, nie pożera jakichś potężnych środków i póki co akcje odkupują z rynku (a dokładniej w ramach transakcji pakietowych od dawnych wierzycieli), ale mam wrażenie, że jego faktycznym celem nie jest „motywacja”, a ukrycie dodatkowych kosztów pracowniczych (tu jak zauważyłeś, głównie wynagrodzenie zarządu) i pokazywanie lepszych (niż by były) wyników rok do roku… więc moim zdaniem, póki założenia tego programu nie ulegną zmianie, jego roczny koszt powinno się wliczać do EBITDa, powiększając koszty wynagrodzeń (lub ogólnego zarządu w wariancie kalkulacyjnym) i w oparciu o tak skorygowaną EBITDA / wynik dopiero liczyć wskaźniki, np. C/Z ;)

A ktoś wie jaki na tych akcjach pracownicy mają potem lock-up?

• This reply was modified 6 years, 9 months ago by  elendix.

slm
    Blocked

2 lata dla szaraków i 3 lata dla zarządu. Czyli te 200 000 z 2017 może zalać rynek od 17 maja.

• This reply was modified 6 years, 9 months ago by  slm.
    • This reply was modified 6 years, 9 months ago by  slm.

Prezes
    Keymaster

Zauważcie że są nowe projekty i chcą ewentualny skup zwiększyć do 2 mln akcji i 3,90 za akcje. Pewnie Bank Handlowy zgłosił projekty i chce wyjść ze swoich akcji

elendix
    Blocked

Ale to miałby być chyba skup z umorzeniem, a nie pod program motywacyjny? Jeśli tak, to byłoby to akurat korzystne dla pozostałych akcjonariuszy :)

Prezes
    Keymaster

Z tego co widzę to przegłosowali 2 skupy: jeden na 1 mln akcji z cena do 3,90 ważny do 2024 a drugi 1 mln10akcji z ceną do 3,50 ważny do 2021.
    Można się spodziewać że w przeciągu miesiąca pewnie ogłoszą jeden z tych skupów.
    Dywidenda przyklepana 0,3 zł i teraz czekać tylko już na wyniki można.

Prezes
    Keymaster

Bardzo mocne wyniki pokazały Odlewnie i są dla mnie pozytywnym zaskoczeniem, przychody wzrosły o 15% ale zysk znacznie mocniej wzrósł bo o 330%, marża ze sprzedaży wzrosła z 15% do 21%, uruchomiono w 1 kwartale piec który zwiększy moce produkcyjne o 20%. c/z spada do 3,5 czyli bardzo nisko i gdyby nie fatalny dla akcjonariuszy spoza firmy program motywacyjny to byłaby spółka w moim portfelu.

Nieuk
    Blocked

No zobaczymy jak rynek zareaguje na genialne wyniki..program motywacyjny jest trochę analogią do przeznaczenia skupionych akcji wlasnych na rzecz managementu przez Ropczyce. Obie spółki mają dużo ze sobą wspólnego i bronią się świetnymi wynikamim

Nieuk
    Blocked

Długo ten kurs nie powinien u3mać się na obecnych poziomach..Moim zdaniem powinny pojawić się pojawić nowe reko dm. Jak się zwiększy płynność to zrobię kolejne podejście pod kupno tych akcji.

Pozdrowionka.

Prezes
    Keymaster

Rusza skup 1 mln akcji ale ten po niższej cenie czyli 3,50 (niższy o 8% od kursu rynkowego). Bardzo mnie ciekawi czy Bank Handlowy będzie sprzedawał w tej cenie, bo poza nim nie widzę raczej nikogo kto by się skusił (chyba że są jakieś układy o których nie nie wiemy).
    http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33284891,odlewnie-polskie-sa-12-2019-decyzja-zarzadu-o-przyjeciu-ogolnych-warunkow-i-ramowego-harmonogramu-skupu-akcji-wlasnych-spolki-akcyjnej-odlewnie-polskie

Prezes
    Keymaster

Nie są wyniki za sam 2 kwartał rozbite więc trudno analizować ale na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo mocno. Wzrost przychodów o ok. 10% a zysku netto o ok. 115%. Nie zauważyłem żadnych większych jednorazowych księgowań (trzeba porównywać z 1 kwartałem a to żmudne) więc szacun za osiągnięty zysk. Ciekawostką jest to że złożyli na 2 mln wniosek o rekompensaty cen energii i jak je otrzymają to odpowiednio wzrosną zyski. c/z spada na ok. 3,50 czyli mega tanio i tylko gdyby nie okropne programy motywacyjne to kupowałbym ile wlezie :-)

You must be logged in to reply to this topic.

Przedstawione informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715). Analiza nie spełnia wymogów stawianym rekomendacjom w rozumieniu w/w ustawy. Zgodnie z powyższym autor nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podejmowane na podstawie niniejszej analizy. Czytelnik musi być świadomy, że wyłącznie on ponosi odpowiedzialność z tytułu podejmowanych decyzji inwestycyjnych.