This topic contains 2 replies, has 1 voice, and was last updated by Prezes 6 years, 2 months ago.
-
AuthorPosts
-
14 marca 2019 at 21:20 #2534
Przypomnę co napisałem o spółce 5 lutego 2019
Obecne c/z poniżej 10, ładny bilans i przepływy operacyjne, możliwe minimalne zadłużenie 5-10 mln związane z dużą 60 mln inwestycją (ponad 20 mln dofinansowania z unii) w środki trwałe która ma ukończyć się w obecnym kwartale (może już się ukończyła ale pisałem do spółki już 2 razy i nic nie odpisali), dzięki inwestycji przychody mogą się zwiększyć o 200% a zysk 100-200% (to tylko moje wstępne wyliczenia bo spółka aby wprowadzić całą produkcję może obniżyć marże), spółka była dywidendowa ale od 2 lat nie płaci gdyż zyski są przeznaczane są na inwestycję, akcjonariusz z mniejszym pakietem często skupuje akcje z rynku. To były plusy a minusy to: ff tylko ok. 10% czyli z 10 mln, obroty dzienne ok. 20.000zł czyli niska płynność i możliwy problem z wyjściem z inwestycji, słabe relacje inwestorskie (nie odpisują na e-maile), możliwy konflikt w akcjonariacie (choć nie mam pewności), możliwe wycofanie spółki z giełdy, zyski będą zaniżane amortyzacją choć bez wpływu na gotówkę, spodziewane gorsze kwartały (4 kw 2018 i 1 kw 2019) tak o 5-10% na poziomie zysku netto.
Żeby było jasne nie namawiam do kupna bo tak jak napisałem jest dużo ryzyk (szczególnie że wyniki 2 kwartałów mogą być odrobinę słabsze) oraz fatalna płynność, dziury są w popycie i podaży i łatwo można zrobić duży ruch (w dół lub górę). W zasadzie codziennie ktoś zrzuca po 5-15 tysi. zł w okolice 38 (ja kupiłem po 38,20zł) a sporo zbiera z Rady Nadzorczej (w zeszłym roku w grudniu to nawet sporo podbił kurs).
Cytat”Uruchomienie linii zakładane jest w I kwartale 2019 roku.
Inwestycja ma zwiększyć blisko czterokrotnie możliwości produkcyjne spółki w zakresie włóknin typu spunlace. Finansowana będzie w 37 proc. ze środków własnych spółki i w 63 proc. z finansowania bankowego. (PAP Biznes)”Przed komentowaniem proszę o zapoznanie się regulaminem forum
Regulamin forum -
12 kwietnia 2019 at 11:44 #4326
Dzisiaj roczne wyniki zaprezentowała Novita i są lepsze od moich oczekiwań bo zysk netto wzrósł o 5% a oczekiwałem nawet 5-10% spadku zysku netto. Wzrosła marża na sprzedaży z 28,5 do 29,8 % ale niestety był spadek przychodów aż o 11% czyli dużo. Pozostałe koszty (trochę amortyzacja wzrosła) wiele się nie zmieniły a to raczej dobra oznaka.

W raporcie zabrakło mi głównej informacji czy została juz uruchomiona nowa linia do produkcji włóknin choć na koniec roku w zasadzie został poniesiony cały przewidywany koszt (brakowało ok. 1 mln do zakończenie inwestycji więc raczej w 1 kwartale powinno być to uruchomione). Tak jak pisałem wcześniej jak ruszy nowa inwestycja to przychody powinny ładnie wzrosnąć i zyski także (chyba że amortyzacja będzie wynik zaniżać). Novita na koniec roku miała ok. 4 mln tylko kredytów co przy inwestycji za 50 mln trzeba nazwać sukcesem. -
7 listopada 2019 at 13:17 #13094
Spółka poinformowała iż wartość przychodów ze sprzedaży netto osiągniętych przez Spółkę w III kwartale 2019 roku wzrosła o 76% w stosunku do wielkości średniego poziomu przychodów osiągniętych w czterech poprzednich kwartałach obrotowych.
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34574427,novita-sa-22-19-wzrost-przychodow-ze-sprzedazy-netto-spolki-w-iii-kwartale-2019-roku
Przeliczając te dane oznacza iż przychody w 3 kwartale mogły wynieść 35,64 mln i były wyższe o 63% w stosunku do roku poprzedniego (21,81 mln rok temu przychodów).Zaczyna się realizować scenariusz o którym pisałem w analizie na początku roku iż jeśli sprawdzą się zapewnienia zarządu to przychody mogą wzrosnąć nawet o 200%. Co o zysku to trudniej oszacować ile może wzrosnąć bo będzie zwiększona amortyzacja, pewnie zejdą z marży aby pozyskać klientów na nową produkcję, rosną koszty pracownicze i energii. Warto dogłębnie przeczytać najbliższy raport .
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.