This topic contains 12 replies, has 4 voices, and was last updated by Prezes 6 years, 6 months ago.
-
AuthorPosts
-
27 marca 2019 at 21:33 #3508

-
27 marca 2019 at 23:01 #3510
MDG jest trudną spółką z wieloma ryzykami a obecna wycena pomimo 75% spadku kursu w ok jest ciężko stwierdzić czy niska czy wysoka.
Przeczytałem cały raport roczny aby dowiedzieć się ile faktycznie otrzymują za zgłoszoną płatność od ubezpieczycieli ale nie było liczbowej informacji.

Na powyższym tabeli naniosłem dane o złożonych wnioskach do ubezpieczycieli bo w oczy się rzuca duży wzrost przychodów w 4 kw 2018 w stosunku do 4 kw 2017 roku (o 12%) pomimo niezbyt dużej różnicy we złożonych wnioskach (25.195 do 24.761, wzrost o 1,7%). Doszedłem do wniosku że wzrost przychodów wynika z umocnienia dolar do pln – w 4kw 2017 średni kurs to 3,59 a w 4 kw 2018 średni kurs to już 3,76 (wzrost o 4,7%). Jeśli moja teoria jest prawdziwa to przychody za 1 kw 2019 mogą być sporo wyższe r/r pomimo podobnej liczby złożonych wniosków (dane za styczeń i luty to 15.570 do 15.625 czyli bez zmian w zasadzie) ale kurs dolara jest znacznie teraz wyżej bo 3,78 do 3,40.
W powyższej tabeli widać też że na poziomie zysku operacyjnego i brutto wyniki za 4 kw 2018 są lepsze r/r a tylko wielkość podatku wpłynęła na niższy obecnie zysk netto.
Dużym plusem jest wysokość generowanej gotówki (przepływy operacyjne) i fakt iż amortyzacja jest wyższa o 5 mln od Capexu czyli faktycznie 5 mln zostaje więcej gotówki co roku w firmie niż faktycznie wykazywany zysk netto.
Kolejnym plusem od kolejnych kwartałów mogą być niższe koszty finansowe bo jak w kwietniu spłacą 50 mln obligacji (gotówkę mają) to koszty odsetek im ze 2 mln rocznie spadną.
Ryzyk jest kilka a główny to który Nieuk przytoczył czyli możliwość utraty nawet 8 mln usd przychodów. Niestety nie wiem czy to się już faktycznie działo w lutym bo liczba wniosków do ubezpieczycieli jest normalna.
Kolejne ryzyko to wskazuje biegły czyli wysokie wartości niematerialne i prawne (wartość przejętej firmy i bazy klientów ok. 200 mln zł), może się zdarzyć w przyszłości że będzie je trzeba odpisać i wykazać spory koszt księgowy (bez utraty gotówki).
Ryzykiem też jest duże prawdopodobieństwo zapłaty jakieś zaległego podatku w USD. Naliczyli im 1,9 mln usd, MDG zapłacił 0,4 mln usd bo tyle uznał że powinni zapłacić a do reszty 1,5 mln odwołali się.
Podsumowując: trudno jest właściwie ocenić wartość firmy i w którą stronę kurs podąży nie znając dokładnych zasad księgowych i prowadzonej działalności. Ze względu na wysoki kurs usd/pln wydaje mi się że 1 kw 2019 może być dobry i nawet lepszy od tego r/r. Niezaprzeczalnym plusem jest gotówka dobrze generowana. Jednak jeśli dopiero w przyszłych miesiącach zacznie faktyczny spadek przychodów ze względu na rozwiązanie ustalonych umów odnośnie stawek to wyniki muszą się jeszcze im pogorszyć.
Spekulacyjnie i na krótki termin (pod wyniki za 1 kw i spłatę obligacji) to można byłoby rozważyć zakup akcji ale na długi termin ja ryzyka bym nie podjął. -
28 marca 2019 at 09:09 #3519
pioterekJest jeszcze jeden aspekt: komodytyzacja badan – Apple caly czas prowadzi badania (naukowe np. ze Stanford) w zakresie smartwatch-a i pomimo ze smartwatch moze jest mniej dokladny to jednak pracuje kilkanascie godzin dziennie, dzien w dzien a to moze dac duza przewage w ilosci i jakosci danych…krotko mowiac maja prawie „darmowego” konkurenta, ktory ma swietny brand, darmowy PR i ogromna baze klientow:
https://medicalxpress.com/news/2019-03-apple-heart-ability-wearable-technology.html
-
28 marca 2019 at 11:02 #3524
Cześć,
@Prezesie-ja myślałem, że to będzie taka pobieżna analiza…ale zaskoczyłeś mnie jak zwykle pozytywnie:)
@pioterek też zwrócił uwagę na bardzo interesujące zagrożenie.
Spółka ma jednak know how i przebiła się na największym i na najbardziej konkurwncyjnym rynku na świecie. Na pewno olbrzymie koncerny technologiczne chcą zagospodarować każdą dziedzinę naszego życia. Mam nadzieję, że jednak im się to do końca nie uda. Na ten moment patrzę na tą spółkę jak Prezes-spekulacyjnie. Ale to taka spekulacja z fundamentami w tle. Ja się rozglądam za ciekawymi spółkami z branży okołomedycznej. Narazie mam Voxel od dłuższego czasu, ale MDG jest u mnie na top liście oczekujących.
Nie miałbym nic przeciwko wezwaniu-jak już będę miał akcje, ale ta spółka raczej nie jest na sprzedaż…
Miłego dnia.
-
28 marca 2019 at 22:42 #3571
karkalis
Tutaj w prezentacji jest podane nie raz co wpłynęło na przychody, czy kursy USD/PLN, czy ilość wniosków czy jednostkowe przychód z wniosku. Może to pomoże.Btw. Ostatnio to forum „umarlo” – rozumiem, że większość aktywności przeniosła się do zamkniętego forum?
-
28 marca 2019 at 23:08 #3579
Aż tak dużo nie piszemy w części zamkniętej, kilka wpisów dziennie. Raczej większość wpisów przeniosła się na poszczególne wątki spółek np. Ty teraz napisałeś w wątku MDG i to co kiedyś pisaliśmy pod jednym postem teraz piszemy po kilkunastoma.
-
-
29 marca 2019 at 13:55 #3635
Kurs się uspokoił i popyt się pojawił:) Arkusz zleceń kupna też dzisiaj już o wiele lepiej wygląda. Oby tak dalej:)
-
29 marca 2019 at 14:17 #3641
karkalisa opisałbyś może pod tutaj zagrywasz? jak widzisz perpektywy dla spółki?
O spółce w grudniu pisałem tutaj, później zamknąłem pozycję, nie potrafię rozgryźć jak może im się wynik kształtować. Widzę podobnie, ze spółka generuje dużo gotówki, ale nie umiem tego w całosci jakoś sobie poukładać, OFE skupiły b. dużo akcji mdg w ostatnim roku, z drugiej strony kurs poleciał na dno i wycena jest relatywnie atrakcyjna (chyba)..
-
-
29 marca 2019 at 18:25 #3666
Spółka działa w bardzo konkurencyjnym biznesie i jest sporo ryzyk (o czym wyżej zostało napisane). Nie zmienia to jednak faktu, że jest dobrze zarządzana. Pomyśl-trzeba zarejestrować patent i później go skomercjalizować…Wiesz, ile to „zachodu” i keszu? Wczoraj trochę dyskutowaliśmy o Mercatorze (szkoda, że dziś taki wpierdziel dostaliscie-ale obawiam się, że to nie koniec…). Co ciekawe-kapitalizacja podobna…A zrób sobie komparatystykę wskaźników…Tutaj jest wartość dodana a nie jakaś zwykła produkcja. Spółka zarabia głównie na usługach. Patrząc na wykres-dzisiaj ważne zamkniecie powyzej 32 zł. Następny – moim zdaniem super ważny opór to ok. 40 zł (m.in. domknięcie luki).
Myślę, że spółka cały czas się rozwija i kto wie, czy nas czymś nie zaskoczy…
Pozdrawiam.
-
29 marca 2019 at 19:41 #3674
sławektechnicznie domknięcie luki się należy, tak jak prezes napisał najblizsze 2 miesiące to może być dobry okres dla MDG, liczę na 40zł
-
29 marca 2019 at 20:39 #3680
podziwiam, trzymam kciuki i mocno Wam kibicuje
ale choćby wszyscy pisali, że jest to super inwestycja, fundamenty, perspektywy, zyski itp to z taką SMA30 na tygodniowym to nawet kijem tego nie dotknę
ostatni kontakt kursu z sma 30 był prawie 2 lata temu -
31 marca 2019 at 19:12 #3782
Najwyższy czas to zmienić:) A tak serio mówiąc-kto nie ryzykuje, ten szampqna nie pije:) Na naszej bananowce nie ma półśrodków. Albo coś jest stricte fundamentalne, albo spekulacyjne;)
Pozdrowionka.
-
23 lipca 2019 at 14:36 #8402
Pekao IB wydał mocno negatywną rekomendację dla spółki i jeśli się sprawdzi (straty w najbliższych 2 latach) to kurs może mocno spaść. http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33750926,pekao-investment-banking-medicalgorithmics-raport-analityczny-w-ramach-programu-wsparcia-pokrycia-analitycznego
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.