This topic contains 9 replies, has 4 voices, and was last updated by lugosi 6 years, 4 months ago.
-
AuthorPosts
-
21 września 2019 at 13:23 #10828
Tomasz PisarskiWitam.
Interesuje mnie Lokum Development. Czy Prezes nie uważa, że to dobry kandydat do portfela spółek dywidendowych?
Pomijając wskaźniki, które są wybitnie nisko i rentowność więcej niż przyzwoita, dość wysoka dywidenda. Wyczytałem, że mają w 2019 oddać 750-800 lokali, potem skorygowali na 400 że względu na przebiegające się decyzje administracyjne. 2020 miało być 400 lokali ale skoro w 2019 skorygowali o połowę to niby powinno być około 800. I w 2021 ponad 10000 lokali.
Trans mamy wzrostów, korekta wydaje się dobiega końca bo na tygodniowym tworzą dolne cienie dość długie.
-
21 września 2019 at 13:24 #10829
Tomasz PisarskiNiestety, ale słownik mi pozmienial kilka wyrazów.
Ps. Jak się dostać do strefy Premium?
-
21 września 2019 at 13:50 #10830
tu masz link -
21 września 2019 at 14:05 #10831
@ Tomasz Pisarski – Jesteś nowym czytelnikiem więc na wstępie napiszę że nie zależnie od obecnej wyceny (obojętne c/z) staram się trzymać zasady aby kupować spółki które powinny poprawiać wyniki w przyszłości, prościej pisząc gram pod wyniki i wzrost biznesu.
Oczywiście nie zawsze udaje się utrzymać taką zasadę czego przykładem jest choćby Telestrada (z portfela dywidendowego).
Czy Lokum może poprawiać wyniki w najbliższych latach ?
Z tego co widzę masz przeanalizowaną dobrze spółkę więc znasz odpowiedź że nie koniecznie (przynajmniej w najbliższych 2 latach).
Zarząd nie ukrywa iż mają duże problemy administracyjne, sprzedaż prawdopodobnie się w przyszłym roku załamie więc niejako z automatu mocno spadną zyski a wycena się uaktualni.
Oni w tym roku notarialnie przekazali (czyli wykazali w przychodach) 498 mieszkań a mają ok. 750-800 mieszkań czyli pewnie 250 przekażą i zaraportują w wynikach. Rok temu w drugim półroczu przekazali 876 mieszkań, baza jest wysoka i spadek zysku będzie ogromny. Tak na szybko licząc pewnie zaraportują ze 12 mln złotych czyli w całym roku 55 mln zysku, co da c/z 4,50. Niby nie dużo ale trzeba pamiętać że ten wskaźnik będzie się pogarszał i rósł w kolejnych kwartałach.
Zgodnie z polityką dywidendową mają wypłacać do 50% zysku netto czyli można założyć dywidendy 22,5 mln co przy obecnym kursie dałoby 9% stopę.
Moim zdaniem jest to zbyt niska wartość dywidendy aby narażać się na ryzyko spadku kursu przez słabe perspektywy roku 2020. Uważam że lepiej odpuścić na razie spółkę i z ewentualnym zakupem poczekać gdy pojawią się lepsze czasy dla niej. -
22 września 2019 at 15:36 #10845
slawekPrezesie co myślisz o $?
Bedziemy miec podwójny szczyt na 3.99 czy idziemy na 4.10 i na wig20 pogłębiamy ostatni sołek? Po wig20 trudno jeszcze określic kierunek ze względu na wygasanie serii kontraktów, złotówka sie niebezpiecznie zaczyna osłabiać. Chyba lepiej stać z boku ewentualnie jakieś nieduże eS.-
22 września 2019 at 16:20 #10846
Piątek wyglądał źle dla naszej waluty i giełdy więc wydaje się że do wyroku Tsue 3 października będą nerwy i dalsze spadki. Nie wiem czy już w tym tygodniu ale przyszłym to na pewno.
Gdyby tsue orzekła na korzyść banków to mamy hossę na bankach (nawet do 20%) ale jak zły wyrok to konsekwencje mogą być trudne do przewidzenia. Banki będą musiały mocno ograniczyć finansowanie firm a to może mocno zahamować wzrost gospodarczy.-
22 września 2019 at 20:52 #10848
opinieNie wiem czy będzie taka hossa na bankach.
Wg mnie oprócz franków dyskontowanym problemem jest to, że banki muszą oddawać prowizje od wcześniej spłaconych kredytów. Mało kto chyba tutaj na blogu o tym wie:
„W sytuacji wcześniejszej spłaty kredytu konsumenckiego bank musi oddać wszystkie jego koszty proporcjonalnie obniżone. Kredytodawcy muszą rozliczyć się między innymi z prowizji, opłaty przygotowawczej oraz ubezpieczenia – poinformował w środę Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. W ten sposób odniósł się do najnowszego wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej.”
https://tvn24bis.pl/pieniadze,79/splata-kredytu-przed-terminem-wyrok-tsue,968695.html
-
22 września 2019 at 21:12 #10850
Wiedzą o tym tylko to nie będzie duża kwota. Czytałem gdzieś opracowanie że mowa jest o 1 mld czyli po 50-100 mln na największe banki.
-
-
23 września 2019 at 16:52 #10878
Panowie, trzymajcie się proszę tematu wątku, bo się bałagan robi. Kwestie USD i TSUE są bardzo interesujące, tylko kto je znajdzie w wątku o Lokum Development? Prezesie, czy masz możliwość przenoszenia wpisów między wątkami? Bo wątek o dolarze już jest.
-
-
-
22 września 2019 at 21:11 #10849
slawekTak wiemy, akurat ta ustawa jest jak najbardziej fair. Sam mam kredyt we frankach zaciagniety 13lat temu i musze stwierdzić że pomimo wzrostu franka rata wcale mi nie podskoczyła. Gdyby chcieli mi przewalutować z niskim liborem pewnie zyskałbym kilkadziesiąt tysiaków. Ale niczego nie oczekuję bo jak podpisywałem to znałem ryzyko. Jeżeli TSUE nakaże przewalutowanie z uwzględnieniem niskiego liboru to będzie to jawny skok na polskie banki. Z drugiej strony patrząc banki nie raz wykorzystywały przeróżne triki byle tylko eyciągnąć od klienta jak najwiecej.
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.