"Rozwój bloga wspierany jest reklamami, których treść jest niezależna od prowadzącego."

JSW

Home Forums Forum JSW

This topic contains 31 replies, has 8 voices, and was last updated by  pstaniszewski 6 years, 1 month ago.

• Author

Prezes
    Keymaster

W zamkniętej części bloga pojawiło się zapotrzebowania na AT spółki więc wrzucam wykresy wraz opisem zespołu gpwatak.pl

Na wszystkich wykresach widoczny jest trend spadkowy, ale najciekawiej wygląda wykres 1H, na którym widoczne są świece intraday. Z perspektywy 1H istnieje możliwość zagrania pod wybicie nowego lokalnego szczytu, z przykładowym LimAkt na 21,20. Z tej perspektywy widoczna jest formacja trójkąta zniżkującego, która uznawana jest za formację kontynuacji trendu (w tym wypadku spadkowego), aczkolwiek m.in. Bulkowski wskazał w swoich badaniach, że formacja ta potrafi wygenerować sygnał kupna. Na wykresie dziennym uwagę zwracają olbrzymie w ostatnim okresie obroty, które -mogą- mówić o zmianie nastawieniu rynku. Wybicie ostatniego minimum na 18,83 będzie zaproszeniem do kontynuacji trendu spadkowego. W tym negatywnym scenariuszu tym samym zostanie zanegowana powstająca pozytywna dywergencja na wskaźniku MACD.

Przed komentowaniem proszę o zapoznanie się regulaminem forum

Regulamin forum

• This topic was modified 6 years, 3 months ago by  Prezes.

Nieuk
    Blocked

Dzięki Przemku,

Czyli na dwoje babka wrozyla…Spodziewałem się trochę glebszego spojrzenia przez Nich, ale dobre i to.
    Masz u nich posluch i szacunek. My coś napiszemy, Ty przekazesz i blyskawiczna analiza:) Ale pewnie zdają sobie sprawę, że napedzasz im klientów. Dobra kooperacja.

Nieuk
    Blocked

Ja żadnych wykresów nie widzę. A liczyłem na to, że jakieś formacje świecowe opisza. Chyba to zrobili z leksza mówiąc-na odwal. Wolomen, Macd, Rsi myślałem, że opisza. Daj im zjebke:) Taką analizę to jako ja, czyli polglowek moglbym zrobić. Dla mnie zawsze byla w nich jakaś wartość dodana, czyli pewny handicap. Tym razem-zawiodłem się, bo przynajmniej powinna być wyrażona teza co do przyszłego zachowania kursu.

Prezes
      Keymaster

Już powinno być dobrze, poprawiłem wykresy na swoje linki i w fonie widać wykresy.

Nieuk
    Blocked

Nieuk
    Blocked

Prezes
      Keymaster

Kurs ma ochotę odbić ale jak widać ciągle coś przeszkadza (pożar kopalni). Generalnie pewnie sporo SL dzisiaj się aktywowało i może będzie to dzien zwrotu.

Marcin M.
    Blocked

Po tak mocnych odbiciach w październiku, czekałem na ten dzień i w końcu przyszedł. Zapakowalem się w longi, bo niedźwiedziom zabrakło sił, by pociągnąć ruch dalej. Stop od wejscia-1pln. Czysta spekulacja. Nie popieram ;)

Nieuk
    Blocked

A ja popieram:) Nie zdajecie sobie chyba sprawy jakim majątkiem dysponuje tą spółka. OLBRZYMIM. Zagranica przez następne dni i tygodnie będzie się tu pchala drzwiami i oknami:)

Pozdrawiam.

Nieuk
    Blocked

https://stooq.pl/mol/?id=7178

:) Chyba to jakaś moja rodzina. Czyta mi w myślach.

Marcin M.
    Blocked

Trzymam kciuki, bo się mocno zapakowalem w kontrakty L przy 18,30 :)

Nieuk
    Blocked

Ładny deal dzisiaj zrobiłeś:)
    Trzeba pamiętać o najważniejszym-giełda to psychologia. Ja przeczytałem kilkanaście lat temu książkę A. Eldera:”Zawód-inwestor giełdowy”. To jest psychiatra. Najlepszy był rozdział o psychologii tłumu. Świetna lektura. Gratulacje i pozdrawiam:)

Nieuk
    Blocked

https://stooq.pl/mol/?id=7196

Haha:) Ta sesja zapisze się grubimi zgloskami w historii:)

anti
    Blocked

Ładnie pojechali dziś po stopach, klasyczna zagrywka. Szkoda że się nie załapałem na poranne ceny (za dużo rzeczy działo się w pracy – chyba muszę rzucić robotę bo mnie pieniądze kosztuje :D). Wszedłem na koniec sesji, obym się nie pomylił bo w sumie tego nie przemyślałem zbyt mocno :)

Nieuk
    Blocked

To rzuć tą robotę:) A następnym razem przemysl swoje zagrania spekulacyjne. Chociaż fo uważam, że będzie dobre.

Nieuk
    Blocked

luki_bak
    Blocked

Jak sie zapatrujecie na JSW po dzisiejszej sesji ?

Nieuk
    Blocked

No dzisiaj się obudził niedźwiedź z jesiennego snu. Znów bardzo duży wolumen. Oby jutro była kontynuacja.

Nieuk
    Blocked

Oj zapowiada się, że JSW będzie gwiazdą w najbliższym czasie:) Przy takiej niskoobrotowej sesji – bardzo ładne są tutaj i fajny wzrost. Ssanko jest niezłe: rano patrzę a na 20.60 stoi prawie 80 k akcji a za chwilę jakiś grubas wciągnął wszystko jednym zleceniem. Większy kapitał tutaj wchodzi i dodatkowym katalizatorem do wzrostów są te informacje o wodorze.

Nieuk
    Blocked

Niezle:) Czegoś takiego się nie spodziewałem. Jeszcze wolumen masakryczny a nie nawet godziny nie ma. jSW to będzie gwiazda roku. Cierpliwość się opłacała:)

• This reply was modified 6 years, 1 month ago by  Nieuk.

Nieuk
    Blocked

Ta…czytałem to:) Ale wiesz co Ci powiem-mam takie odczucia, że czyta bloga:) Co napiszę futaj w ciągu 5.minut poajawia się na stooq. Co nie zmienia faktu, że ten portal bardzo cenię.

andrzej641104
    Blocked

Odnośnie JSW to najprawdopodobniej Gessner czytał analityka technicznego Santander ,który już na przełomie X/XI br.typował na gwiazdę tech. następnego roku z możliwością podwojenia wartości,nawet używa dokładnie tych samych sformułowań.Zresztą technicznie sprawa jest czytelna nawet dla laika.

Nieuk
    Blocked

Papier wrócił do trwndu wzrostowego. A sam zrobiłem swego czasu jedny fajny deal:) Stałem pod kopalniami JSW i nachlanych górników namawialem do sprzedaży po 10 zł:) No i udało się:)

Nieuk
    Blocked

Karol Adx
      Blocked

dość śmieszny artykuł z duża doża polityki oraz mega zabawnymi wyliczeniami wartości- a dlaczego koszt nie jest wyższy o 30% więcej? :) Dlaczego nie zakłada się mobilności pracowników ylko to że wszyscy muszą akurat zostać na śląsku? Z wszystkich osób zatrudnionych w górnictwie, tylko mała część jest związana z pracami pod ziemia i ta będzie musiała zdobyć całkiem nowe umiejętności.

Pracownicy administracyjni sami szybko się przestawia na inny obszar, tak jak firmy produkujące sprzęt przestawią się na inna produkcje bo zmienił się popyt na asortyment. Spawacz czy elektryk może w miarę łatwo działać w innej branży. Czy działać związkowy będzie miał wtedy co robić? Hmm…

W całej tej zabawie z górnictwem chodzi raczej bardziej o to że pewne grupy stracą dobre obszary biznesowe dla nich, niż z tym ze 20-30 tyś osób będzie musiało poszukać nowej pracy. Te same grupy które powodują brak rentowności kopalni, powodując ze Państwo musi dokładać do kopalni (choćby pośrednio przez przejęcia kopalni czy wymuszenie użycia węgla do wytarzania ciepła/prądu).

Nieuk
    Blocked

Wiesz Karol,

Ja mam olbrzymi szacunek dla górników. Mój tata zginął na kopalni. Poszedł na zmianę za kumpla-właśnie jako elektryk. Choć się kompletnie na tym nie znał. Jedynym plusem jest to, że mama ma wysoką rentę. Ale mi górnictwo zabrało ojca w wieku kilku lat. Przykra sprawa…A miał wtedy urlop.

Polecam zjazd na 1000 metrów w dół i przejście się po korytarzach-wtwdy się doceni jak to jest ciężka praca…

Karol Adx
      Blocked

Współczuje straty.
      Ja personalnie do osób pracujących pod ziemią nic nie ma, praca w ciężkich warunkach niema czego zazdrościć.

Nie zmienia to natomiast faktu ze wiele osób pracujących obecnie w górnictwie może szybko się przestawić na inny obszar i wielkiej polityki z ramienia PIS to nie potrzebuje.

Natomiast do całej otoczki choćby związkowej która na nich żeruje już mam inny stosunek. Wskaźnik przynależności do związku na poziomie 140-150% sam o sobie dużo mówi. Masa stanowisk nie produkcyjnych, ogrom matactwa i wyprowadzania majątku z kopalni (choćby sprzedaż węgla niższej grupy, a za bramą kopalni już grupa jest poprawna tj. wyższa – cały czas posiadająca to samo świadectwo) .
      To nie górnicy tworzą w społeczeństwie postrzeganie kopalni, tylko cała ta narośl dookoła która na tym żeruje i robi wszystko aby kopalni nigdy nie zamknięto – gdyż oni stracą znacznie więcej niż ciężko pracujący ludzie w dość h… warunkach.

Mamy jeden z najdroższych prądów w europie, gdyż zakłady energetyczne muszą wspierać nierentowne kopalnie – traci na tym cała gospodarka a zyskuje choćby taki IRL :).
      Lobby około górnicze robi wszystko aby koszt produkcji węgla był oderwany od światowych parametrów zmuszając decydentów do dokładania do biznesu. Uniemożliwiając usprawnienie działania kopalni, usuwania dziwnych powiązań, matactwa i wyprowadzania kasy na lewo i prawo.

Nieuk
    Blocked

Ale ja się z tym kompletnie zgadzam. Olbrzymie lobby to są związki zawodowe.

Ja poznałem Zagorowskiego-niezly mu numer zrobili:) Zacementowali mu wejście do siedziby spolki. Ale temu chujowi to się akurat należało…Pewnie go CBA zaraz aresztuje, bo tyle co wypróbowadzil keszu ze spolki-to po prostu masakra.

• This reply was modified 6 years, 1 month ago by  Nieuk.

pstaniszewski
    Blocked

Ja byłem w zeszłym roku w KGHM na dole w kopalni (miedzi oraz soli) – na pewno bardzo ciekawe przeżycie. To w ogóle na opowieść przy flaszce. I trzeba mieć szacunek do ciężkiej pracy górników, bez dwóch zdań. Co nie zmienia akurat mojej oceny, że górnicy mają po prostu zbyt dużo przywilejów (w szczególności emerytalnych), które są de facto pokrywane z budżetu państwa. No i ta branża jest na wymarciu (oprócz KGHM) i trzeba mieć pomysł jak zmienić Górny Śląsk aby pozytywnie zadziałał dla siebie jak i dla reszty Polski.

You must be logged in to reply to this topic.

Przedstawione informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715). Analiza nie spełnia wymogów stawianym rekomendacjom w rozumieniu w/w ustawy. Zgodnie z powyższym autor nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podejmowane na podstawie niniejszej analizy. Czytelnik musi być świadomy, że wyłącznie on ponosi odpowiedzialność z tytułu podejmowanych decyzji inwestycyjnych.