This topic contains 442 replies, has 35 voices, and was last updated by Nieuk 6 years, 7 months ago.
-
AuthorPosts
-
8 maja 2019 at 08:17 #5387
W związku z dużą ilością wpisów w poprzednim wątku która wpłynęła na wolniejsze otwieranie strony (tego wątku) otwieram drugą część. Zachęcam do wpisów w tym nowo otwartym wątku, link do poprzedniego tutaj https://www.analizyprezesa.pl/forums/topic/biezace-komentarze/
W wątku tym tak jak na starym forum wymieniamy się poglądami na wszelkie tematy związane z giełdą i rynkiem finansowym. Dopuszcza się też luźne wątki.
Przed komentowaniem proszę o zapoznanie się regulaminem forum
Regulamin forum -
8 maja 2019 at 08:23 #5388
Wyniki podało dzisiaj Seko i niestety nie najlepiej wyglądają bo przy płaskich przychodach mamy aż 40% spadek zysku netto. Spółka spadek zysku wiarygodnie tłumaczy przesunięciem Świąt Wielkiejnocy (czyli wyniki za 2 kwartał powinny być lepsze), wzrostem cen energii (to oczywiste) oraz wzrostem cen surowca rybnego (tu trochę wydawało się że jest na odwrót czyli że jest spadek cen śledzi).
-
8 maja 2019 at 09:30 #5392
TSG – Rekomendacja Haitonga na 180 zł :)
-
8 maja 2019 at 11:48 #5394
szejkerodnośnie energetyki Prezes trafił w sedno. Po co inwestować w te spółki jeśli nie płacą dywidendy.Na świecie spólki energetyczne traktowane sa jak quasi obligacja. Ceny energii są regulowane ale na tyle żeby spólki stac było na modernizacje aktywów i wypłacenie zwykle sporej dywidendy. W zamian nie można sie spodziewać dynamicznych wzrostów, nie będzie wezwania lub innego zdarzenia które mogłoby podciągnąć kurs. U nas oczywiście ta logika nie działa za sprawą nieobliczalnego właściciela. Raczej można się spodziewać że energetyka będzie finansować spokój społeczny czytaj zysk idzie w kierunku 0.
-
9 maja 2019 at 14:35 #5444
STAT1Zapomnialem wczesniej napisac przy ENA I ENG, ze Enea interesuje sie Jakubas… oczywiscie to zaden argument, ale to bylaby perelka, gdyby nie ukillowali jej zyskow na Elektrownie w Ostrolece. Zgadzam sie z argumentami Przemka, ale ten akurat przypadek jest do monitorowania… Enea ma nowoczesne Elektrownie I duzo zarabia tez na dystrybucji. LD.
-
-
8 maja 2019 at 19:07 #5402
NieukTsgames to fantastyczna spółka @Szymonie. Mam już ponad 100% zysku na niej. „Mobilki” to przyszłość…
-
8 maja 2019 at 20:32 #5407
@nieuk
Jeszcze lepsze są mobilne aplikacje użytkowe bo jeszcze szybciej rosną.
Jutro Examoblile podaje wyniki za I kw. Ta spółka jest nisko wyceniana i ma szansę zrobić skokową poprawę obrotów i zysków w tym roku. Robiłeś przymiarkę do zakupu ich akcji ?
OBS uważa, że wyniki będą świetne. Minusem jest akcjonariusz, który wyprzedaje się właśnie. No ale to chwilowe. Firma powinna się obronić skoro dynamicznie rośnie i ma wyniki.
Na dzisiejszym lekkim spadku nieco dokupiłem. -
8 maja 2019 at 20:41 #5409
Fajna spółka, ale mało plynna-czyli nie.dla mnie. Paweł ma ponad 5% kapitału akcyjnego i jak dla mnie jest gwarantem efektywności tej spółki. Oczywisste jest to, że każdy może podejmować złe decyzje, nie akurat nie w tym wypadku…
Pozdrawiam serdecznie i czekam na mecz Ligi Mistrzów. Ale Barcelona wpier*** dostała…
-
8 maja 2019 at 20:51 #5410
Brak płynności właśnie spowodował, że po wynikach za poprzedni kwartał kurs Examobile przekroczył 5 zł. Dziś mamy 3,5 zł. Nie operuję dużymi kwotami więc jak dla mnie płynność jest w miarę jeszcze, znam kilka gorszych spółek pod tym względem.
To jaki będzie finał LM ? Angielsko – holenderski ? :)
-
8 maja 2019 at 21:03 #5411
Ale Barcelona wpierdzielila. To przypominało finał
z Milanem…A byłem na meczu Ajaxu.To jest gra jest szybka-robi ogromne wrażenie. Jakbym miał konto holenderske; to kupipllbym ich akcje..
9
-
8 maja 2019 at 21:14 #5416
Na akcjach klubów piłkarskich mało kto jeszcze zarobił :) no ale po dzisiejszym meczu kto wie.
Ja miałem być rok temu na meczu Barcelony z Chelsea. Już byłem w Barcelonie a okazało się, że organizator nas wy…. i oglądałem mecz w TV :) dobrze, że chociaż kasę oddali ale było to zagranie poniżej pasa … i wyleczyłem się z wyjazdów chwilowo na mecze LM.Mecz zaczął się od mocnego akcentu. Masz rację Ajax gra bardzo szybka piłkę. Widać nie tylko kasa gra a duże znaczenie ma też waleczność i zaangażowanie. Młode chłopaki i mogą dziś zrealizować piękne marzenie.
-
8 maja 2019 at 21:16 #5417
Od 2 dni ustawiałem się z kupnem w okolicach 3,30 ale nie wpadło, chciałem przed wynikami złapać bo mają być dobre. Obserwuję dalej i robi przyczajkę, może wpadnie.
-
8 maja 2019 at 21:23 #5418
Też chciałem się ustawić na poziomie 3,30 ale już było widać, że bardziej chce podskoczyć niż spaść dzisiaj. Jutro nie wiadomo czy przypadkiem nie rano przekażą raport więc trudno stwierdzić jak to będzie wyglądało. No i cały czas zastanawia mnie dlaczego ktoś i tak sprzedawał przy tym kursie … a może jednak coś tam wypadnie z szafy ? Jeśli nie to może być nawet ponad te 5 zł do poniedziałku.
-
8 maja 2019 at 21:54 #5420
widzę, że nie tylko ja na EXA polowałem – ale jakby nie patrzeć ktoś większy sypie – dlaczego nie wiadomo, wyniki szacunkowe mają być b. dobre.
-
9 maja 2019 at 07:52 #5421
Zaczął się w pełni sezon publikacji wyników za 1 kwartał 2019 i muszę przyznać że wyniki niektórych firm są lepsze niż oczekiwałem (choć zazwyczaj gorsze r/r).
Spółką którą zacząłem obserwować ostatnio to Asseco SEE, zaraportowali 30% wzrost przychodów i 60% wzrost zysku, spółka nie zadłużona i dywidendowa. Pomimo faktu iż kurs w tym roku wzrósł o 30% wydaje się że nie jest drogo wyceniana bo na koniec roku c/z powinno spaść w okolice 10. Czekam na jakąś większą korektę na rynkach i gdyby kurs sie mocniej skorygował myślę ża warto do portfela dywidendowego kupić.
Asbis – pozytywnie mnie zaskoczyły wyniki gdyż pomimo spadku przychodów zyski były nie tak dużo dorsze r/r. Pomogły wzrost marży i przychody finansowe (w większości to różnice kursowe) ale trzeba pamiętać że kurs eur/usd były znacznie mniej korzystny niż rok temu.
Orzeł Biały – zysk niższy o 60% r/r ale spodziewałem się nawet straty więc 2,4 mln zysku uważam za sukces. Negatywnie na wynik wpływały niższe o 10% r/r ceny ołowiu w przeliczeniu na PLN oraz wyższe koszty energii o 1,2 mln. Niestety ołów jest nadal niżej na giełdach wyceniany o ok. 10% r/r więc należy zakładać że obecny kwartał jak i 3 kwartał moga być gorsze r/r. Dla mnie obecna wycena Orła jest zdecydowanie zbyt wysoka ale inwestorzy trzymają kurs licząc na wezwanie.
PCM – wynik podobny r/r (spodziewałem się nawet straty) więc ocena pozytywna. Potwierdza się moja teoria że bardzo zły wynik w 4 kw 18 służył do wyczyszczenia brudów i aby wywołać presję na fundy przy wezwaniu.
Pekao – dużo słabszy wynik r/r na który wpłynęła zwiększona składka do BFG z tytułu restrukturyzacji. Mam jednak wrażenie że analitycy będą musieli obniżyć konsensus zysku w tym roku a to może się przełożyć na spadek kursu. cytat „Zysk netto w pierwszym kwartale 2019 roku spadł 38 proc. rdr do 242,3 mln zł. Bank podał, że z wyłączeniem obciążeń regulacyjnych zysk netto wzrósłby 13,7 proc. rdr. Składki i wpłaty banku na BFG w I kwartale 2019 r. wyniosły 393,2 mln zł i były wyższe o 218,9 mln zł niż w I kwartale 2018 r.”
Examobille – wzrost zysku o 313% do 0,22 mln (OBS trafił w punkt), dużo gotówki, przepływy operacyjne dobre choć odrobinę niższe od zysku netto. Super.
-
9 maja 2019 at 09:50 #5425
STAT1ASEE b. dobry bet… wystarczy popatrzec na wykres I index w jakim sie znajduje… mam juz kilka lat I trzymam dalej, tu tez moze byc wezwanie. LD.
-
9 maja 2019 at 09:57 #5426
Asseco SEE i Examobille – trafia do mojego koszyka obserwowanych. Dzięki.
DM
-
-
9 maja 2019 at 12:53 #5436
WaterlooŁadny spadek na PGNIG. Zatankowałem po 5,51. Dotychczas spółka nigdy mnie nie zawiodła. Zawszę kupuję, gdy spada do tych poziomów.
-
9 maja 2019 at 12:55 #5437
słusznie
-
9 maja 2019 at 13:26 #5441
Jak jesteś pewien PGNIG bo znasz dobrze i zarabiałeś to ok, ja natomiast zwrócę uwagę tylko na niskie ceny gazy (10% niższe r/r) które negatywnie wpłynęły na 1 kwartał (30% niższy zysk r/r) i pewnie negatywnie wpłyną jeszcze na 2 kwartał. W krótkim terminie możliwy jeszcze spadek a w długim to pewnie odbije bo ceny gazu falują.
-
-
9 maja 2019 at 13:11 #5438
Prezesie czy według Ciebie można spróbować złapać Kanie bo narazie leci na bez korekty ?
-
9 maja 2019 at 13:21 #5439
Nie dotykaj Kani i zapomnij.
To że biegły nie podpisał się pod raportem to mały pikuś, wczoraj wklejałem informacje że ceny wieprzowiny mocny rosną (w miesiąc wzrosły 30% i to raczej nie koniec spadków) i w połączeniu z rosnącą energią wyniki od 2 kwartału mogą mieć fatalne.
Cały zestaw negatywów: biegły, do rolowania obligacje i spadające zadłużenie może doprowadzić do bankructwa i to nie żart. Jedyny ratunek to inwestor w firmie ale pod to ja bym nie zagrał.
-
-
9 maja 2019 at 13:23 #5440
Ok dzięki za opinie, ja raczej liczyłem na odbicie zdechłego kota niż świetlaną przyszłość :)
-
9 maja 2019 at 13:30 #5442
WaterlooCo do Kani, jakiś czas temu prosiłem o przyjrzenie się pod kątem księgowym mojemu znajomemu, który jest głównym księgowym w dużej spółce. Według niego jest to trup. Oczywiście streszczam i upraszczan, bo nie umiem przytoczyć jego słów :)
-
9 maja 2019 at 13:44 #5443
ArekMyśle że maj przyniesie nam jeszcze jakieś pozytywne zaskoczenie jeżeli chodzi o PCM…
-
9 maja 2019 at 14:45 #5445
@ŁD,
Jakubas to człowiek służb. Myślisz, że przypadkowo ma Mennicę, która produkuje polski cash…Jeszcze ma Newag i kombinował przy przejęciu Azot Puławy. Takie transakcje nie odbywają się bez zezwolenia politycznego…
-
This reply was modified 6 years, 8 months ago by
Nieuk.
-
9 maja 2019 at 18:51 #5460
STAT1so what? Nie zmienia to faktu, ze ENA ma dobre aktywa right? Sama Mennica tez jest ciekawa z tymi terenami nad Wisla po bylym FSO… nie ma kasy ba uruchomienie, ale jak Jakubas znajdzie wspolinwestorow to kurs oszaleje… nie mniej chyba kazdy by chcial byc udzialowcem firm, ktore generuja cash i maja monopol ;) Ja bym nie mial jic przeciwko, gdyby mi rozdali udzialy wzamian za „wspolprace” lojalna ;) Puki nikt nikogo nie oszukuje I nie wyludza dla mnie to czysty deal. LD
-
-
9 maja 2019 at 16:13 #5448
Czy wiecie czy gdzieś mogę przeglądać arkusz zleceń Examobille? Na gra giełdowa nie ma tej spółki.
-
9 maja 2019 at 16:18 #5450
-
9 maja 2019 at 18:06 #5455
Liczyłem, że dzisiaj na Examoblie będzie dłuższe i sileniejsze odbicie, bo kurs od parunastud dnia mocno dołuje. Czekamy zatem do 23 maja bo wówczas będzie publikacja wyników za 2018 r. powinny być sporo lepsze r/r. Skądinąd to chyba żadko się zdarza by najpierw publikować wyniki za Ikw a potem za ubiegły rok.
Widzę, że powstała krótka nt. emocji piłkarskich a jak to wyceniła giełda
przechodząc do typowo piłkarskich spraw to finał LM brytyjski (chyba łątwiej przewidzieć ruchy giełdzie niż taki finał, ale bardzo się cieszę, z takiego zestawienia), a dzisiaj może dojsć do sytuacji że finał LE również będzie brytyjski. Chyba nigdy w historii nie było takiej sytuacji.
-
9 maja 2019 at 18:57 #5462
-
10 maja 2019 at 10:03 #5501
STAT1to fakt… nie mniej chyba on nie ma co żałować budując co zbudował… nie jeden by wszedł w te buty ;-) Jak kupi kolejny kawałek monopolu (ENA), mając już bicie monet, dystrybucję biletów w miastach (choć to raczej biznes schyłkowy) to i Kiciński chciałby chociaż jeden z tych butów na swojej nodze? Ja bym chciał. ŁD.
-
-
9 maja 2019 at 19:44 #5468
SkynetPanowie, a czy w Examobile nie niepokoją Was koszty miesięczne w wysokości 23 tys miesięcznie? Gdzie za taką kwotę można utrzymać zespół, opłacić jakieś biuro, hostingi, reklamę itp. Czy tam wszyscy pracują za czapkę jabłek?
-
9 maja 2019 at 19:48 #5469
Raport:
-
9 maja 2019 at 20:26 #5470
Tak wygląda że niskie są koszty bo to w zasadzie 1-2 osobowy zespół który jak zrobi 1-2 aplikacje rocznie to pewnie wszystko (tak mi sie wydaje) a resztę im zajmuje serwis aktualnych apek. Tu jak spojrzeć to podatek dochodowy wyszedł ok. 10% czyli też mniej niż teoretycznie w Polsce obowiązuje (jakaś pewnie inna podstawa była opodatkowania). Z tego co dzisiaj OBS napisał (najlepiej ma tą firmę obcykaną) to oczekuje minimum 0,7 mln zysku w tym roku chociaż wydaje mi się (może się mylę) że z miesiąc temu pisał o 1 mln zysku. Nie namawiam do kupna choć sam myślę, widzę że spółka nisko wyceniana patrząc na pozostałe spółki z branży, nie zadłużona, może poprawiać wyniki bo wszystko na to wskazuje że tak będzie.
-
-
9 maja 2019 at 20:37 #5471
-
9 maja 2019 at 21:40 #5477
PawełZapewne jeżeli nawet znałby odpowiedź na twoje pytania to nie mógłby na nie odpowiedzieć z powodu MARu. Jest przecież w RN.
Paweł
-
-
9 maja 2019 at 22:02 #5479
Też tak właśnie myślałem. Ale lepiej żeby był w Exa niz iFirmie, bo to ciulata spółka.
-
10 maja 2019 at 10:11 #5504
STAT1(…) wyjątkowe pi.dzielstwo ta iFirma(a swego czasu wielu blogerów tyle dobrego pisali… do czasu… historia znana, szkoda prądu na przepisywanie), dobrze, że ktoś to wreszcie powiedział jak się powinno. Ja o niej swoje zdanie napisałem na poprzednim forum również. Wystarczyło zobaczyć kto stoi za tzw. porozumieniem (które chciało sprzedać akcje, lub większe DY), prześledzić życiorysy i zrozumieć motywację tych ludzi łącząc to jednocześnie z wiedzą z zakresu branży IT, którą Ci ludzie niewątpliwie mają (przynajmniej ja to tak odbieram z suchych CV jakie się doszukałem na necie). ŁD.
-
-
9 maja 2019 at 22:29 #5481
GrzegorzOBS pisał, że ktoś wychodzi i faktycznie była informacja o zejściu jednego akcjonariusza poniżej 5%. Nie wiem po ile oni obejmowali te akcje ale pewnie znacznie niżej więc on realizuje całkiem przyjemny zysk z tej inwestycji. Kiedy sprzeda całość być może kurs się urealni.
Mimo wszystko ta sytuacja może być w sumie okazją do zakupu akcji w sensownej cenie.
Wyniki rosną, branża aplikacji użytkowych rozpędzona. Spółka bardzo mała bo 5 mln zł na spółkę to w sumie śmiech ale gdyby uwzględnić jak rośnie, już ma 0,6 mln zł zysku za ostatnie 12 miesięcy. To licząc C/Z 20 jak przy tanio wycenianych deweloperach gier, to mamy wycenę 12 mln zł czyli kurs na poziomie 8,6 zł. A tu wykres wyników idzie co kwartał ładnie w górę.-
9 maja 2019 at 22:33 #5482
Mowa o transakcji z 08.02.19 ?
-
-
9 maja 2019 at 22:39 #5483
sławekJuż troche nic nie pisałem, ale od czsu do czsu czytam,
obserwując dzisiaj kilka spółek z wig20 mam wrażenie że mamy dołek, dodatkowo RSI spadł mocno w okolice 20. jedna iskra i będzie sesja +3,5% na wig20.-
9 maja 2019 at 22:58 #5485
Czytając Gessnera ze stooqa to wisi wig20 na włosku https://stooq.pl/mol/?id=2941
Czytając ten komentarz to jest jeszcze bardziej pesymistycznie https://stooq.pl/mol/?id=2962-
9 maja 2019 at 23:37 #5487
sławekteż czytałem te komentarze wcześniej, już nie raz on i „łysy” się mylili, niestety na nasza giełdę jak na razie największy wpływ ma Trump. jak na razie obroty słabe a do przesilenia powinny się zwiększyć. Nie mam zajetych pozycji ani w jedną ani w drugą stronę, na razie obserwuje.
-
-
-
9 maja 2019 at 23:07 #5486
Grzegorz@szopenchauer
Tak o tej. Wojciech Koza sprzedawał akcje.
Wiem, że to niewielka kwota bo około 250 tys zł. Ale nic innego tu nie pasuje za bardzo.-
10 maja 2019 at 10:10 #5502
jeżeli tylko o nim mowa to wychodzi, że nie powinien już mieć akcji.
-
-
10 maja 2019 at 09:01 #5491
Z okazji piątku coś Wam polecę. Nie samą giełdą człowiek powinien żyć…Kabaret Młodych Panów: „Powrót piłkarzy”. Naprawdę trzeba założyć pieluchę przed obejrzeniem. „Ten trener miał na nas pomysł. Była strategia, taktyka. Nie było jakiegoś debilnego rysowania na tablicach. Wziął te swoje parówki z reklam i je poustawial. Jedna parowa to Lewandowski a druga to Pazdan. (…). ” Kupilbys antyperspiant od spoconego Glika-to tak jakby garbaty reklamował pajączka”:)
-
10 maja 2019 at 09:20 #5496
OBSO widzę, że sporo o mnie :)
Co do EXA – staram się nie wypowiadać zbyt dużo, bo może to być odbierane jako naganianie na kupno.
Powody inwestycji w EXA uzasadniłem rok temu i spółka w pełni realizuje moje oczekiwania.Co do wyniku nigdy nie mówiłem, że będzie w 2019 roku 1 mln zł zysku. Mówiłem, że do tego się zbliży. Ostrożnie wolę napisać 0,7 mln zł.
Co do podatku to od tego roku małe spółki mogą płacić 10% i z tego EXA korzysta. Nie ma tu żadnych kombinacji.
EXA jest bardzo przejrzysta – nie ma tam żadnego ukrywania kosztów, żeby podbijać wynik.Nie jest to duża spółka, jeżeli byłoby uzasadnione zwiększyć zatrudnienie to mogą to zrobić. Prezes jest jednak konserwatystą i nie lubi szarżować. Jak się z nim rozmawia to widać, że EXA to obecnie jego pasja i celem jest stworzenie spółki, którą kiedyś ktoś kupi, żeby przejąc aplikacje. Obecna wycena jest wtórna.
Stworzyli kilka aplikacji, które stały się sukcesem i te starają się rozwijać pracując nad metodami monetyzacji. Kluczowe są trackery, które rozwijają.
Mają już jakieś know-how jak pozycjonować się, żeby być wysoko w Google. Z Apple idzie im gorzej. Każda z tych platform ma swoje własne algorytmy wyboru aplikacji.Natomiast jest niestety akcjonariusz, który wychodzi i dopóki to się nie skończy to kurs może być pod presją. Dlatego nikogo nie zachęcam, bo można mieć frustrację, że pomimo poprawy wyników kurs stoi w miejscu.
I oczywiście jest to rynek bardzo konkurencyjny, więc zawsze jest ryzyko, że ktoś może wejść i zorać rynek.Jak ktoś ma jakieś pytania to zawsze może napisać do mnie maila. Nie mam wiedzy insiderskiej, ale popracowałem trochę nad zrozumieniem tej spółki.
-
10 maja 2019 at 12:08 #5507
NieukPaweł „obgadujemy” Ciebie, bo jesteś wyjątkową postacią rynku kapitałowego:)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
-
10 maja 2019 at 10:11 #5503
Każdy zna ryzyka inwestowania na giełdzie bo to jest oczywiste.
Mnie zastanawia temat akcjonariusza który podobno sprzedaje – jeśli dotyczy to Wojciecha Kozy który 8 lutego zszedł poniżej 5% http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/32468257,examobile-sa-1-2019-zbycie-znacznego-pakietu-akcji to mam pewne wątpliwości czy nadal ma on akcje. 8 lutego zostało mu 63.000 akcji a od tego czasu przemieliło się ok. 170 tysięcy akcji https://stooq.pl/q/d/?s=exa , np. 5 marca był obrót 50.000 akcji i wtedy on mógł też sprzedawać. Jak dla mnie jest to on sprzedawał to już jest bez akcji.
Co do niższego podatku to dobra wiadomość bo może dać w tym roku 0,1 mln wyższego zysku. -
10 maja 2019 at 12:03 #5506
chfwatchKilka dni temu pytałem o Handlowy. Odradziliscie kupno i słusznie. Zrobił się wodospad. Ale właśnie dzięki temu kurs doszedł na irracjonalne poziomy, więc teraz odbija niemal najmocniej ze wszystkich. W stylu V. Pozdrawiam zarobionych ;)
-
11 maja 2019 at 00:02 #5531
ŁukaszPod dywidendę na IKE jak ulał się zrobiło. Ja kupiłem 57,20 i 54 i czekam na 50,80 ale nie wiem czy się doczekam :) Może przez wakacje jak pisał Prezes. W pewnym momencie było poniżej wartości księgowej, a to już była lekka przesada, fundamentalnie ja tam nie widzę niczego złego (ale widzieć mogę słabo, bo nie jestem specem ;)) chyba otoczenie makro na bankach skomasowane z otoczeniem ogólnie na giełdach spowodowało spadki, a to jak na moje dobra okazja do wejścia. Pod cenę akcji nie kupiłbym, spółka defensywna, słabo z paliwem do wzrostów chyba nagłych będzie, był trochę spadający nóż, ale uśredniając pod dywidendę, która raczej na najbliższe lata nie jest zagrożona w przyzwoitej stawce do obecnej ceny to dla mnie super. Fajnie też zadziałał wskaźnik RSI w tym przypadku. Jak tylko spadł < 20 to od razu było odbicie.
-
-
10 maja 2019 at 12:35 #5510
Dzialek z santandera w spolce dnia
prognozuje spadek livechat do 20pln-
10 maja 2019 at 12:43 #5512
Komedia. To pewnie ten sam co wróżył z kresek spadek Autopartnera do 3,47
-
-
10 maja 2019 at 12:42 #5511
GrzegorzA co ma być powodem aż takiego spadku ? Nie mam ich akcji ale śledzę spółkę. Nie widzę nic co by miało spowodować aż takie tąpnięcie.
-
10 maja 2019 at 12:58 #5513
Santander w mojej ocenie jest jednym z najgorszych biur maklerskich więc nie ma sensu komentować i lepiej przejść koło ich analiz obok.
Oczywiście gdyby nastała mocna bessa to niczego nie można wykluczyć ale ja na chwilę obecną tego nie przewiduję (może z 10% spadku na gpw i to wszystko).
Przypomnę że Livechat na maj trafił do portfela technicznego parkietu wytypowany przez dm alior (też jakoś niezbyt wybitne biuro) tłumacząc swoją decyzję „Spółka po dwóch latach spadków w tym roku próbuje utrzymać odbicie. Na początku kwietnia doszło do złamania skośnego oporu w postaci dwuletniej linii kanału spadkowego, po którym wyznaczony został lokalny szczyt na poziomie 31,5 zł, pokonujący dodatkowo opór w postaci szczytów z listopada zeszłego roku, a także lutego tego roku. Kolejne tygodnie zniosły część wzrostu, jednak korekta nie dotarła do przełamanego wcześniej kanału spadkowego. Co więcej, kurs na razie utrzymuje się również powyżej wsparcia z okolic 29,9 zł. Wskaźnikowo odbicie zapoczątkowane w październiku zeszłego roku sukcesywnie poprawiało obraz MACD, który aktualnie przeszedł już na dodatnią stronę skali, a jego kolejne dołki wypadają coraz wyżej. ADX z kolei na razie pozostaje dość neutralny, jednak linia kierunkowa DI+ góruje nad DI-. Najbliższym wsparciem dla notowań spółki pozostaje linia kanału wzrostowego z okolic 28 zł, po przełamaniu której kurdo dołka z 2018 r. -
10 maja 2019 at 14:01 #5516
Gadaliśmy kiedyś o rekomendacjach Santandera (stary BZWBK). Bez komentarza. Oni powinni odpowiedzieć karnie za reko z 22 listopada 2017 roku. Rozumiem, że każdy może popełnić błąd, ale to było wysyłanie inwestorów na minę…
-
10 maja 2019 at 16:48 #5520
Technicznie możliwe wzrosty na WWL (Wawel)Posiadam ..5 szt. c.z. 700zł
-
10 maja 2019 at 16:59 #5521
Wawel trudny temat ale odbicie jak najbardziej możliwe. Oni pokazali słaby zysk porównując r/r ale może to w dużej części wynikać z przesunięcia i późnych świąt wielkanocnych – jakby nie patrzyła sporo słodyczy sprzedaje się w każde święta a za długo nie poleżą na półkach. Baza 2 kw jest bardzo niska więc mogą spokojnie poprawić. Trzeba jednak pamiętać że nie jest to spółka wzrostowa a c/z w okolicach 15 to moim zdaniem zbyt wysoka wycena niezależnie jakie będą kolejne wyniki.
-
-
10 maja 2019 at 17:50 #5524
MarksmanOstatnio pada co chwila nazwisko Jakubas :)
Czy ktoś z zacięciem fundamentalnym przyglądał się tyle o ile Newagowi, aby pokusić się o jakiś ogólny komentarz?
Spółka swego czasu (zdaje się?) przycięła na nie wypłacie dywidendy. Obecnie jest reko na TAK. Wyniki historyczne dosyć zmienne, ale obecne mocno poprawione. Czy biorąc dodatkowo pod uwagę planowane nakłady na inwestycje w kolej i szeroko rozumianą infrastrukturę w przyszłości … czy mamy tu choćby umiarkowane powody do optymizmu? -
10 maja 2019 at 18:01 #5528
IRL podał znakomite wyniki kto ma alcje owinien być zadowolony.
-
13 maja 2019 at 14:43 #5620
JakubWitam, mam pytanie trochę z innej beczki. Jeśli spółka na amortyzację przeznacza 100 milionow, a jej CAPEX wynosi 50 milionów, powiedzmy, że jest to w całości CAPEX odtworzeniowy i na jakieś inwestycję, to tę różnicę 50 milionów społka chowa do kieszeni i może ją przeznaczyć na np. spłatę kredytów, wypłatę dywidendy?
Pozdrawiam
Jakub-
13 maja 2019 at 14:56 #5622
JanekA przypadkiem amortyzacja nie jest pozycją bez wpływu na cashflow? Ja rozumiem amortyzację jako zapis księgowy wpływający na opodatkowanie zysku spółki. Nie wydaje mi się, żeby z amortyzacji można było wypłacać dywidendy czy finansować działalność przedsiębiorstwa…
-
13 maja 2019 at 15:10 #5625
JakubCzyli jeśli spółka zmiejszyłaby amortyzację do 50 milionów, wybrała inny model rozliczania, po prostu hipotetycznie, to te 50 milionów byłby to jej zysk, który trzeba by jeszcze opodatkować?
-
-
-
13 maja 2019 at 15:11 #5626
@ Jakub – złego sformułowania użyłeś bo spółka na amortyzację nie może przeznaczać żadnej kasy tylko amortyzację może wykazywać (gra słów ale istotna). Tak jest jak napisałeś, jeśli amortyzacja wynosi 100 mln a Capex 50 mln to faktycznie spółka generuje 50 mln więcej gotówki którą może spożytkować na rożne cele. Trzeba tylko pamiętać żeby mieć te więcej 50 mln gotówki to musi do niej spłynąć a powinno to być widoczne w przepływach operacyjnych.
Świetnym przykładem takiej spółki gdzie jest duża/stara amortyzacja zaniżająca zysk jest Efekt który amortyzuje wybudowane hotele (ok. 2 mln rocznej nadwyżki), IRL który amortyzuje farmę wiatraków (10 mln nadwyżki), Ropczyce z 7-8 mln nadwyżki. Wszystkie te spółki przepływy operacyjne z ostatnich 12 m-cy mają wyższe od zysku netto + amortyzacji więc ich sytuacja gotówkowa jest znacznie lepsze niż wykazywane zyski – lubię te spółki choć na Ropczyce jestem obrażony :-(ps jeszcze można dodać Netię i Orange,
-
13 maja 2019 at 15:22 #5628
JakubDziękuje za pomoc, pytam bo jest to dosyć ważna kwestia, a przynajmniej tak mi się wydaje :) to co powiecie w takim wypadku o spółce IMPEL? Jeśli czytam ze zrozumieniem to ona też należy do takich spółek :)
-
13 maja 2019 at 16:02 #5631
Inwestowanie i później amortyzacja z tego wynikająca jest zawsze korzystna dla firmy (ważne oczywiście jest aby nie przeinwestować), poniżej załączam tabelkę na szybko zrobioną wg której doskonale widać że dzięki amortyzacji gotówka netto jest wyższa niż bez niej (wynika to z kwestii podatkowej)

Na temat Impela pisałem 17 lutego i załączam moj wpis, kurs od tego czasu spadł 25% więc sporo, jeśli chodzi o amortyzację i przepływy to na pierwszy rzut oka faktycznie tak wygląda że świetnie jest generowana gotówka a zyski są zaniżane przez amortyzację.Spółkę dotknęło w ostatnich 2 latach kilka niekorzystnych zmian prawnych (obłożenie ZUS-em wszelkich umów pracowniczych), podniesienie dosyć mocne płac minimalnych, spadek bezrobocia a także zmasowane kontrole z PFRON i US które nałożyły/nakładają na grupę zaległe podatki negatywnie wpłynęło na wyniki oraz kurs akcji który spadł o 75% w 2 lata. Wydaje się iż 2018 rok stał się pewnym przełomem w raportowanych wynikach gdyż spółka postawiła więcej na robotyzację (automatyzację), renegocjowała część umowy a z firmami które nie godziły się na podniesienie kosztów nie zostały z nimi przedłużone umowy na dalsze okresy. Odbiło się to na przychodach (ich spadek) ale mocno poprawiły się marże które po 3 kw 2018 wzrosły z 2,11% do 2,36% (sam 3 kw 18 to wzrost marży do 3,72% z 2,65%). Po 3 kw 18 pomimo spadku przychodów o 5% zysk netto wzrósł o 27% do 18,2 mln a co ciekawsze to zysk przypadający na akcjonariuszy jednostki dominującej (na ten powinno się patrzeć) wzrósł jeszcze bardziej bo o 61%. Drugim i chyba jak na razie głównym problemem spółki są trwające kontrole podatkowe. Jeśli dobrze czytam to PFRON obecnie kwestionuje 9,456 mln zł (początkowo bylo 34,4 mln i sporą część umorzono) , US Wrocław kwestionuje vat na 28 mln , ryzyko utraty pożyczek na 9,3 mln które są zastawione przez Skarb Państwa.
Zmasowane ataki z organów państwa mogą wynikać z tego że spółka z grupy Impel w „lipcu 2018 roku (inny pozew przeciwko MS złożony był już w czerwcu 2016roku) IFS złożył zmieniony pozew, w którym domaga się, obok dokonania opisanej powyżej zmiany Umowy, również zasądzenia od Skarbu Państwa kwoty 85 517 487,90 zł, stanowiącej przewidywaną różnicę między ww. minimalnym wynagrodzeniem a prognozowaną kwotą wynagrodzenia z Umowy w obecnym jej brzmieniu.”
-
-
13 maja 2019 at 16:31 #5635
JakubDziękuje Prezesie za tak obszerny i wartościowy komentarz! :) to prawda, nie wiadomo jak zostaną rozstrzygnięte spory z tymi instytucjami, jednak mimo to wydaje mi się, że nadal warto mieć ich na radarze, bo nawet gdyby się okazało że muszą zapłacić to jakoś to dźwigną, mam nadzieje! :)))
Pozdrawiam
-
13 maja 2019 at 18:33 #5638
JanCzyżby koniec hossy? to się okaże czy 2800 pkt pęknie na s&p500 liczyłem że dojadą do 3000 i wtedy będzie zerwanie rozmów ale pośpieszyli się o miesiąc. Chyba trzeba będzie odpuścić polską giełdę bo nic dobrego nie będzie. wybory a przeważnie pół roku przed zaczyna się bessa i do tego jeszcze OFE a jak zacznie się prawdziwa wojna handlowa USA UE Chiny to szykuje się bessa na całym rynku o ile nie krach.
-
13 maja 2019 at 19:17 #5639
Hossy nie ma i nie było. Jesteśmy ew. w fazie konsolidacji jeśli już. Jest to standardowy spadek poprzedzające hosse. W historii od 2000 roku zawsze hosse poprzedzały takie zdarzenia. OFE i wybory nie jest powiedziane, że wpłyną negatywnie. Różne są opinie co do OFE, obecny suwak ZUS/OFE jest tak samo tragiczny dla giełdy. Ja się osobiście nie martwię i cieszę się na kolejną okazję do kupienia taniej dobrych spółek i nawet chętnie ETF na WIG 20 kupię. W USA też będzie hossa, Trump to jest cwaniak, on tak to wszystko układa, żeby akurat hossa była na jego wybory, a korekta na wakacje jak część inwestorów odpuszcza.
-
13 maja 2019 at 19:39 #5640
Tak też mi się wydaje.
pozdrawiam
DM
-
-
-
14 maja 2019 at 09:34 #5662
Z dniem 28.05.19 indeksy MSCI opuszczą: Bank Handlowy, Boryszew i Stalprodukt. W skład MSCI wejdą akcje spółek arabskich i argentyńskich. Zwiększony zostanie udział Chin.
Jest to raczej słaba informacja dla Handlowego (jakiś czytelnik bloga miał akcje) i Stalproduktu – akcje obu spółek dzisiaj spadają.Elbudowa poinformowała o nowej emisji (do 20% obecnych kapitałów) aby spełnić wymogi kredytowe – wypłacili 50 mln dywidendy a teraz muszą się prosić o 12 mln – śmiech.
-
14 maja 2019 at 13:17 #5673
chfwatchTo ja mam BHW. Info faktycznie znane, ale BHW ma akurat najmniejszy udział w odchudzaniu indeksu. Podaż to ok. 25 mln zł wg https://www.parkiet.com/Analizy/302279941-Podaz-akcji-wisi-nad-najwiekszymi-spolkami-z-warszawskiej-gieldy.html
Widać silne ręce zbierające choćby dziś akcje. Jestem tu optymistą. Dobra spółka dywidendowa będzie nadal taką, choć poza MSCI ;)
-
14 maja 2019 at 13:22 #5674
chfwatchW maju przemieliło już ponad 1,2mln akcji czyli jakieś 60mln zł, więc może już koniec tej podaży.
-
-
-
14 maja 2019 at 09:44 #5663
Ładny debiut Boombit. Dobrze, że obniżyli znacznie cenę emisyjna, bo byłaby mega wtopa.na debiucie i odwrót sentymentu być może na jakiś czas od game dev..
Co Elb-nikt nie mówi, że emisja.będzie po 12-13 zł. Te 50 mln zł to był drenaż przez Ofe a teraz np. Aviva wywala. No, ale powinno być niedługo jakieś przesilenie na kursie.
-
Nieuk.
-
14 maja 2019 at 09:57 #5665
Panowie przecież mówiłem, że to do piachu… bilans spuchł i już nie wchłonie odpisów i kar. Sprawa była jasna jak słońce: albo upadłość albo emisja… widać trupa chcą reanimować, do czasu! Pass. ŁD.
-
-
14 maja 2019 at 16:35 #5681
-
15 maja 2019 at 08:14 #5711
Powoli spływa coraz większa ilość raportów za 1 kwartał które mocno się różnią r/r (+-)
Patentus bardzo mocny spadek przychodów i zysków – czy podobnie będzie w przypadku Fasingu ?
Instal Kraków – potężny spadek o 12 mln i wycena nie jest już tak atrakcyjna jak przed wynikami (mam na myśli samo c/z)
Rawplug – lepiej r/r choć wycena wysoka
PKO BP – nie śledziłem informacji co może wpłynąć na wyniki ale wynik jest lepszy r/r a przecież wszystkie banki były obciążone zwiększoną składką na fundusz restrukturyzacji
Pepees – wyniki świetny ale szacunki były znane od kilku tygodni, gdyby niezbyt ciekawy akcjonariat to spółka godna uwagi -
15 maja 2019 at 08:22 #5712
zgredFasing ostatnio spadał… podobnie jak Patentus…
może ktoś wie coś więcej??? -
15 maja 2019 at 09:17 #5714
Ergis też slabo…ta spolka zawodzi inwestorów od samego początku notowań…A anale mBanku liczył na potencjalnie „miłą niespodziankę”…Nic-tylko pogratulować przenikliwości umysłu…
-
15 maja 2019 at 09:23 #5715
Ktoś na blogu przymierzał sie do kupna Ergisu ale odradzałem więc jak widać słusznie.
Z Eurocashem jest ciekawy temat i lepiej kto ma akcje niech rozważy sprzedaży. Prawdopodobnie w tym roku Orlen zrezygnuje z ich zaopatrzenia do swoich stacji (Ruch będzie im odpowiadał za dystrybucję) i Eurocash może mocno na tym ucierpieć https://businessinsider.com.pl/firmy/pkn-orlen-konczy-wspolprace-z-eurocash/qv39zjr
-
15 maja 2019 at 09:35 #5716
Ja śledziłem i rozważałem ew zakup Ergis jak zobaczę poprawę obecnej sytuacji.
-
szopenchauer.
-
-
-
15 maja 2019 at 11:19 #5723
STAT1Badz uczciwy… jeden z blogerow forsowal go mocno, az sam tez spuchl. LD.
-
-
15 maja 2019 at 12:15 #5725
GrzegorzCo do wyników Patentusa to jestem nimi zaskoczony – oczywiście negatywnie. Podpisali taką ilość kontraktów a przychody spadły z 30 na 12 mln r/r. A już najbardziej mnie wnerwiło, że w raporcie nie mogę znaleźć jakiegoś logicznego wytłumaczenia tego. Może ktoś był bardziej cierpliwy ode mnie i coś sensownego zauważył ?
Na razie jedyne logiczne wytłumaczenie to takie, że duża ilość sporych kontraktów spowodowała, że drobniejsze sprawy zostały odsunięte na później co wpłynęło na spadek przychodów bo te większe zostaną rozliczone w II kw. Ale jest też możliwość taka, że zamówienia są tak duże, że się z nimi zwyczajnie nie wyrabiają, zwłaszcza, że problemy z pracownikami to nadal standard w tej branży. No a w każdym kontrakcie są kary za nieterminowe dostawy więc to byłoby kosztowne …
Na szczęście akcje sprzedałem po poprzednim bardzo dobrym kwartale i przyglądam się z boku sytuacji. -
15 maja 2019 at 12:20 #5726
STALPRODUKT (STP) Popłynąłem ostro , (jeszcze uśredniając w dół) info z wczorajszego e-parkietu na temat STP i ..Roszady w MSCI
Giełda Dodatkowa podaż polskich akcji.
W ramach majowej rewizji Bank Handlowy opuści indeks MSCI Poland Standard, z kolei Boryszew i Stalprodukt wypadną z MSCI Poland Small Cap. Pierwszą sesją z indeksami w nowym kształcie będzie środa, 29 maja. To negatywna informacja dla tych spółek, bo oznaczać będzie dodatkową podaż ich akcji przez fundusze pasywnie zarządzane. We wtorek notowania Handlowego spadały pod koniec sesji o 1,8 proc., Boryszewa o 2,9 proc., a Stalproduktu o blisko 4,7 proc. Ich kapitalizacja od początku roku skurczyła się już odpowiednio o prawie 21 proc., 8 proc. i 18 proc. (co oznacza mniejszy free float, a to decydujący czynnik dla przynależności do indeksów). – Szacujemy, że dodatkowa podaż akcji Banku Handlowego wyniesie 141 mln zł…….
Prezesie nie wiem czy to w tym dziale, nie chcę aby mnie przyaresztowano..-
15 maja 2019 at 12:26 #5727
Kto ma Cię aresztować i za co. Napisałem że straciłeś na akcjach Stalproduktu więc w czym problem.
Generalnie otworzony został wczoraj nowy wątek (kontynuacja Codziennych komentarzy) https://www.analizyprezesa.pl/forums/topic/prywatne-zagrania-i-opinie/#post-5721 który jest zamknięty dla osób niezarejestrowanych więc trochę bezpieczniejszy – zakładam że osoby które wsparły blog są bardziej świadome że na giełdzie można wtopić i nie będą do nikogo rościć pretensji.
-
-
15 maja 2019 at 12:39 #5729
Nie chodzi o jakieś pretensje niby do kogo ? SPT zakupiłem z własnej nieprzymuszonej woli , być może dużo wcześniej niż jestem tutaj na blogu.Post ma na celu zapoznania innych czytelników w/g mnie z istotnymi info na temat walorów w cytowanym artykule.
Chodzi mi o prawo prasowe.( nie wiem czy to jest dozwolone).
STP to jedna z ok 20 walorów jakie posiadam i nie mam się zamiaru rzucać na sznur. -
15 maja 2019 at 14:28 #5734
BENEFIT (BFT) Widzę możliwość technicznego odreagowania.
1.Mocno zdołowana
2.Bliskość „psychicznego”okrągłego poziomu wsparcia 500zł
3.zniesienie fibo 61,8%
4.Malejący volumen na ostatnich spadkach
5.Wyprzedane oscylatory
Ale jeszcze tą chwile w/g mnie brak sygnałów kupna.
Jak widzicie walor fundamentalnie?-
15 maja 2019 at 14:56 #5736
JanekOstatnie doniesienia ze spółki nie przemawiają za wzrostami. Fundamentalnie na pewno nie jest to papier, w który warto się pakować (nawet po tej cenie). Technicznie czekałbym nadal na kilka sesji uklepania dna zanim bym zajmował pozycję long.
-
-
15 maja 2019 at 15:32 #5737
Widziałem taką analizę (chyba na comparic), że wsparcie jest w okolicach 470 zł. Spadki były tak mocne, że jakieś odreagowanie (przynajmniej krótkoterminowe) w najbliższym czacie powinno mieć miejsce.
UOKiK decyzję a propos zmowy przeniósł na koniec września.
Pozdrawiam.
-
15 maja 2019 at 16:17 #5739
Od dawna dla mnie Benefit był zbyt wysoko wyceniany bo c/z w okolicach 25-30 to uważałem za przegięcie. Obecny spadki wydają się przesadzone (50% w miesiąc czy dwa) choć z drugiej wszystko wskazuje że każdy kwartał będzie gorszy r/r czyli powód do spadku jest. W tym roku prawdopodobnie zarobią w okolicach 70 mln co dałoby c/z 20 to jakby nie patrzył wysoka wycena ale ten rok ma być najgorszy (przez zmiany w leasingu i wykazywanie dużych odsetek w pierwszym okresie trwania) a później powinno być coraz lepiej. Wydaje mi się że przesilenie jest coraz bliżej ale czy warto wchodzić i grać pod odbicie to nie wiem.
-
15 maja 2019 at 17:55 #5745
Mocniej zaczęły spływać wyniki
KGHM – przyzwoicie i lepiej r/r i od konsensusu
Kruszwica – ładnie
Mostostal Płock – bardzo ładnie, jutro moga być mocne wzrosty ale branża mnie nie interesuje
Lena – lepiej r/r i lepiej od moich oczekiwań, szacował w analizie 1,75 mln zysku a jest 1,86 mln, piękne przepływy operacyjne, raport jest ubogi w informacje i trzeba poczekać jak na ich stronie internetowej zamieszczą czytelniejszy
ZEPAK – wyniki sporo lepsze r/r ale o co chodzi w tej firmie to nie mam pojęcia
Polenergia – mocne zyski i duża poprawa, Kulczyki wiedzieli co robią nie sprzedając firmy
Skarbiec – zysk w ich 3 kw wzrósł z 6 do 14 mln dzięki pobranej opłacie zmiennej, liczyłem na wyższy zysk gdy podali informacje o tej opłacie, spadła opłata dystrybucyjna ale o 100% wzrosły koszty wynagrodzeń (pewnie premie za wysokie zyski w funduszach)
PCC Rokita – zysk netto duzo gorszy od oczekiwań rynku bo około 20 mln, z czego 10 mln to różnica podatku dochodowego, zaczęli płacić normalny i nie korzystają już ze zwolnienia bo US inaczej interpretuje prawo niż firma (strona 64 raportu). Jutro mogą być spore spadki kursu bo jak w kolejnych kwartałach różnica będzie duża r/r to wycena grupy zrobi się wysoka.wpis będzie kontynuowany jak ciekawe wyniki się pojawią
-
15 maja 2019 at 18:14 #5746
Kurdesz-obserwowalem ta Lene, ale ostatnio o niej zapomniałem…i poszla ładnie…Raport otwiera mi się od 27. strony hehe:)
Tak a propos Lesińskiego-widzę, że się udal na spore zakupy na perełce, czyli Decorze:)Gadaliśmy dzisiaj sporo o Beneficie i w końcu zdecydowałem się na kupno. Raczej krótkoterminowo pod odbicie. Mam nadzieję, że solidne;)
-
15 maja 2019 at 18:42 #5747
Szkoda że nie napisałeś wcześniej bo myślałem żeby zaspekulować na Benefit ale sporo moją głowę zaprzątał MCI i spadek ich obligacji.
Dzisiaj przesilenie było na wielu spółkach: Benefit, energetyka i Pgnig – pewnie kilkanaście dni teraz odbicie będzie (chyba że prezio znowu coś twitnie).
Banki i PZU za to spadały bo prawdopodobnie było to efektem informacji że do Idea Banku został wprowadzony kurator. Mam wrażenie że będzie teraz nerwowość na bankach i lepiej ich nie dotykać.Neuca ładnie się na końcu sesji zamknęła – masz nosa że wlazłeś. Zresztą większość twoich typów jest trafnych więc żadna nowość, psychologia tłumów wygrywa z matematyką :-)
-
15 maja 2019 at 20:12 #5748
Kochany Prwzesie haha:)
Dziękuję za komplement, ale wyrocznią nie jestem i też się.czasem mylę. Benefit zdążysz raczej kupić w atrakcyjnej cenie, bo na ten moment uwazam taką w widelkach 500-51x zł. Dla mnie to spekulacja, ale podejrzewam, że dla większych inwestorów-to raczej okazja, żeby to złapać w ciekawej cenie na dłuższy termin. Pamiętam jak pisałeś, że „Parkiet” umieścił ją w bykach tygodnia:) Widać, że mają nosa:D Spolka po 2 tygodniach 45% niżej…Chyba, że to miał być taki byk po kastracji:)
Co do tych obligow MCI-to czytalem o tym wczoraj i nie rozumiem tego. Po co Czechowicz bicz na siebie kręci..? Tylko bezsensownie wkurza inwestorów, bo finansowo raczej to niczym nie jest uargumentowane…choć sprawy dogłębnie nie znam…
Odnośnie Neuci-spodziewałem się tej luki na fiksie…Jakby była jeszcze.w okolicach 280 zł-to moim zdaniem dalej warto. Neukę chciałbym zostawić na dłużej. M.in. dzięki tej informacji, co wkleileś na jej wątku.
Tsgames na maxach-to jest inwestycja w game dev..wzór…A jutro debiut Gardena ze stajni PLW. No a w czerwcu targi E3 i być może pod to Cd Red będzie grany.
Miłego wieczoru:)
-
Nieuk.
-
-
15 maja 2019 at 20:35 #5750
Tak patrze ze Esotiq do ciekawzch poziomow dociera jest pewna szansa na odreagowanie. Dzis ladnie Izostal odbil, a juz mojego malego pakieciku chcialem sie pozbyc :)
-
15 maja 2019 at 21:08 #5751
W styczniu kupowałem po 17,20 (sprzedawane po 22,20) i kurs jest już niżej od mojego kupna. Moim zdaniem lepiej się nie spieszyć z kupnem i czekać do wyników oraz propozycji na walne odnośnie podziału zysku. Pomimo podawanych marż i przychodów wyniki są ich nieprzewidywalne choć wycena śmiesznie niska się robi. Gdyby podali lepsze wyniki r/r i zaproponowali ze 1,20 dywidendy to może kurs te 10-15% odbić ale to może być krótkotrwałe.
-
-
15 maja 2019 at 22:37 #5753
Ja też się trochę na Esotiq czaję pod odreagowanie, ale tak jak pisze Prezes, pewnie poczekam z decyzją do wyników (niedługo powinni też podać dane o sprzedaży za kwiecień). Martwi mnie raportowany spadek marży na sprzedaży, wg ostatniego raportu marża wyniosła 57% w 2019q1, o 4pp niżej r/r, może wydawać się niedużo ale przy jednocześnie rosnących kosztach to ma bardzo duży wpływ na ostateczny wynik (plus jak wcześniej Prezes pisał – oni jakoś dziwnie te marże raportują i się potem nie do końca pokrywają). Dlatego jakichś super wyników ja się nie spodziewam.
Ogólnie sporo spółek oberwało ostatnio i są na ciekawych poziomach, ale przy spadkach na giełdzie nic na siłę. Jak kupować to najlepiej z dodatkowymi argumantami na podparcie kursu np. spodziewana wysoka dywidenda, ważne wsparcie techniczne itp.
Zastanawiam się nad 4FM, głównie dlatego że przy obecnych poziomach wcześniej działał skup akcji i spodziewam się, że to może ponownie wspierać kurs w tych rejonach. Na CDRL też się aktywował skup akcji. Wielton ciekawia cena, chociaż spółka spodziewa się spowolnienia w tym roku, więc nie jestem zdecydowany. Z większych spółek dywidendowych atrakcyjnie zaczynają wyglądać PZU, PEKAO i GPW.
-
anti.
-
-
15 maja 2019 at 23:46 #5758
Obserwuję od dawna Lenę i LUG-a. Lena jest na głównym parkiecie a LUG ciągle na NewConnect. To ta sama branża i pamiętam jak to LUG był ten mały a Lena ta większa. Obie podały fajne wyniki za I kw. To co mi się rzuciło w oczy to przychody. W Lenie spadły z 31 do 29 mln a w LUG wzrosły z 35 na 42 mln. Kapitalizacja i zysk cały czas na plus dla Leny jeszcze ale mam przeczucie, że to się zmieni.
Lena wypłaca bardzo fajne dywidendy i ma ładne przepływy finansowe bez specjalnie dużego zadłużenia. LUG za to dużo zainwestował w nowoczesną fabrykę opraw w Polsce i w kolejną w Argentynie co spowodowało wzrost zadłużenia powyżej 60%. Lena poprawia wyniki po gorszym poprzednim roku a LUG leczy rany po grubej wpadce na kontrakcie z IV kw 2018 r. Ale rośnie szybciej i chwali się marżą brutto na poziomie 41%.
Lena bardziej bazuje na sprzedaży w Polsce a LUG w I kw przekroczył 66% udziału sprzedaży zagranicznej.
Główny inwestor w Lenie – Lesiński wypłaca kasę i inwestuje ją gdzie indziej, Wtorkowski w LUG-u traktuje firmę jak swoje dziecko i pewnie chce przekazać ją w zarządzanie synowi.
No i moim zdaniem wniosek jest taki, że Lena dziś jako inwestycja jest bardziej rentowna, głównie dzięki wypłacanej dywidendzie. A LUG to inwestycja na dłuższy termin ale powinna dać znacznie większy zysk dzięki wzrostowi kursu w przyszłości – oczywiście jak spłaci nieco zadłużenie, nabierze masy i będzie mógł spokojnie wypłacać dywidendy.
A Wy co myślicie ? -
16 maja 2019 at 08:25 #5760
@ Grzegorz – LUG notowany jest na newconnect a tam notowania i wycena kieruje się własnymi ścieżkami. W mojej ocenie LUG jest zbyt wysoko wyceniany, c/z 12, spore zadłużenie, kapitał własny w wielkości obecnej kapitalizacji i nawet lekko wzrostowy ich biznes nie uzasadniają takiej wyceny. Porównując go z takimi Ropczycami które mają c/z 5,50 (uwzględniając że skupione akcje trafią do pracowników), poprawią jeszcze mocno wyniki w 2 kwartale , mniejsze zadłużenie, wypłacane dywidendy itd – nie widzę sensu kupować LUG gdy na głównym rynku jest dużo niżej wycenianych spółek.
Co do Leny to na blogu jest w miarę nowa analiza spółki i w zasadzie nic nowego nie ma co dodawać. Spółka pokazuje lekko spadające przychody a to duży minus, rentowność jest na zbliżonym poziomie, świetnie generuje gotówkę i ma dosyć wysoką amortyzację wyższą od Capexu. Takie połączenie może dawać regularne 10% dywidendy ale kurs może lekko spadać (o 5% rocznie ?)Dzisiaj w nocy wyniki opublikował Benefit i chyba jest lepiej niż spółka straszyła. Poinformowali rynek o możliwym 30-40% spadku zysku brutto w tym roku a zaraportowali 25% spadek. Ponadto i chyba to jest istotne dla dalszych notowań to w raporcie napisali tak ” Spodziewane wyniki roku 2019 według aktualnych na dzień Sprawozdania szacunków, będą niższe o kilkanaście procent w stosunku do roku poprzedniego (po wyeliminowaniu zdarzeń jednorazowych).” Mam wrażenie że mogą być mocniejsze odbicie kursu choć wyniki gorsze są od konsensusu tylko nie wiem czy on był tworzony przed negatywnymi informacji.
-
16 maja 2019 at 08:45 #5761
Dla mnie najważniejsza informacja to taka, że mają wystarczająco kapitału własnego i zewnetrznego do sfinansowania inwestycji etc..czyli nie grozi rozwadnianie kapitału.
A z takich ciekawostek-ładnie im się biznes „karciany” w Czechach rozwija.-
Nieuk.
-
-
16 maja 2019 at 08:56 #5763
A i bardzo dobre przepływy operacyjne. Muszą zrestrukturyzowac ten model z klubami fitness…bo za bardzo się siłują. Z drugiej strony twierdzą, że to pomaga w plasowaniu kart i korzystania z nich, bo są w bardzo dobrych lokalizacjach i faktycznie to raczej prawda, bo w mojej wiosce tak jest;)
-
16 maja 2019 at 11:08 #5772
RWB mocno spadło, niebawem raport. Aktualne poziomy wydają mi się atrakcyjne – tylko nie mam wątpliwości czy zakup przed raportem nie jest obarczony za dużym ryzykiem.
-
16 maja 2019 at 12:06 #5775
Odpowiedziałem Ci na temat Rainbow tutaj https://www.analizyprezesa.pl/forums/topic/prywatne-zagrania-i-opinie/#post-5774
-
-
16 maja 2019 at 12:09 #5776
AstakosDziś mocno negatywna reakcja na PCC, pytanie czy to nie jest dobry moment aby zainteresować się tą spółką.
-
16 maja 2019 at 12:22 #5778
Wg mnie zdecydowanie za wcześnie na kupno a kurs może zlecieć w kierunku 70zł.
Zauważ że mieli 25 mln gorsze wyniki r/r i trzeba pesymistycznie zakładać że każdy kolejny kwartał może być nawet po 20 mln gorszy r/r – 10 mln to koszty wyższej energii i 10 mln to wyższy podatek bo raczej szybko z US nie wygrają i nie będą mogli odliczać zwolnienia. Jeśli tak się stanie to Rokita może zarobić tylko 150 mln co da c/z ponad 10 czyli nie tak tanio (spółka ma zadłużenie spore choć w granicach normy). Nie widzę pod co można obecnie zagrać na tej spółce a raportowane gorsze wyniki muszą zbić kurs.NIe wiem czy czytaliście że polska w sądzie UE wygrała z Unią odnoście podatku handlowego i można zakładać że od nowego roku może on zostać wprowadzony w Polsce co negatywnie wpłynie na duże sieci handlowe (Biedronka, Dino, Eurocash). Kurs Dino leci już 8% w dół i mam wrażenie że jeszcze sporo poleci.
Konstrukcja podatku handlowego faworyzuje małe sklepy i to może być dobre info dla np. Delko który ma małe sklepy i one będą mogły spokojnie podnieść ceny w ślad za większą konkurencją ale podniesienie cen dla sklepów Delko będzie extra zyskiem a dla Dino będę zysk z podniesienia cen oddać Państwu. Oczywiście to jest moja opinia na szybko i nie jest jeszcze pewne że faktycznie podatek handlowy ruszy.
https://finanse.wnp.pl/polska-wygrala-w-sadzie-ue-sprawe-przeciw-ke-dotyczaca-podatku-detalicznego,345633_1_0_0.html
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33239570,podatek-od-sprzedazy-detalicznej-z-najwiekszym-wplywem-na-jeronimo-martins-dino-i-eurocash-dm-mbanku-opiniaDM mBanku szacuje, że podatek handlowy w 2019 roku wyniesie w przypadku Dino 33,9 mln zł, a w 2020 roku 94,5 mln zł. Dla Eurocash podatek sięgnie w tym roku 28,2 mln zł, a w 2020 roku 60 mln zł. W przypadku Jeronimo Martins (właściciela Biedronki) podatek handlowy w tym roku wyniósłby 377,8 mln zł, a w 2020 roku (przy założeniu pełnego roku jego obowiązywania) 838,1 mln zł.
-
Prezes.
-
16 maja 2019 at 15:45 #5788
AstakosDzięki za Twoja opinie, sam przyglądam się spółce, czekając aż wycenowo będzie bardziej atrakcyjna.
-
-
-
16 maja 2019 at 15:38 #5787
Agroliga – po Q1 dzięki nowemu zakładowi który już idzie pełną parą raportują +84% przychodów i +43% zysk netto. Niepokoi niższa marża ale przy tej skali wzrostu można wybaczyć. Ponadto prognozują dobre zbiory i raczej rekordowy rok mają zapewniony. W zasadzie nijak się to ma do kursu i zgodnie z przewidywaniami wsk CZ idzie <1 w tym roku:-)
-
17 maja 2019 at 13:57 #5862
Prezesie, odnośnie North Coast, czy dobrze rozumiem, że wezwanie (na które nikt nie musi odpowiedzieć) może być minimalnie po 4,83zł, a jeśli przekroczą 90% to minimalna cena to ta po jakiej kupowali w ostatnich bodajże 12miesiącach, czyli 5,15 (lub więcej jeśli kupią z rynku). Obecnie cena juz 5zł. C/Z ~ 3. Nie sądzisz, że żeby dojść do 90% będą musieli skupować z rynku i za resztę akcji dać premię?
-
17 maja 2019 at 14:19 #5864
Wczoraj było jeszcze 5,80 dzisiaj 5zł – ciekawy przypadek.
Ogólnie mogłem was w błąd wprowadzić bo przy wezwaniu trzeba patrzeć nie na liczbę akcji a na liczbę głosów na walne i oni mieli przed odkupem 67,03% więc powyżej 66% (czyli bez obowiązku wezwania). Oczywiście nie można wykluczyć że wezwanie zrobią ale to zrobią dobrowolnie a nie z przymusu ustawowego.

Spółka całkiem dobrze wygląda ale granie pod wezwanie jest ryzykowne.
-
-
17 maja 2019 at 16:06 #5866
GacekJakieś opinie na temat Elemental Holding? Kupiłem trochę akcji po 1,22, które wydawało się dobrą ceną, a widzę, że leci jeszcze niżej.
-
17 maja 2019 at 16:58 #5868
Elemental to trudny temat bo oni przejęli sporo rożnych spółek (300 mln mają w wartościach materialnych i prawnych), sporo zaciągnęli kredytów a teraz muszą trochę walczyć z płynnością. Generalnie jest szansa że mogą poprawić wyniki bo pomoże przejęta firma Recat oraz zwiększane wymogi środowiskowe ale z drugiej strony w ich przypadku koszty energii mogą trochę ważyć w wyniku. Kupując akcje pewnie miałeś jakiś zamysł bo jak kupiłeś bo tanio to raczej tak się nie da w obecnych czasach. Wydaje się że teraz trzeba z ewentualnymi ruchami czekać do wyników za 1 kwartał 2019, jeśli będą gorsze r/r to sprzedawać bo lepiej nie będzie, jeśli jednak będą lepsze i wyczytasz w raporcie że ma być dobry rok, przepływy operacyjne będą dobre to możesz wtedy rozważyć trzymanie dalej akcji. Nic sensownego nie napiszę.
-
-
17 maja 2019 at 17:47 #5870
-
17 maja 2019 at 18:33 #5873
Na Mercator jeszcze da się zarobić tylko nie dziś niestety :)
Moim zdaniem czeka nas spadek teraz (ze 2-3 miesiące) a potem grube wzrosty, które też potrwają kilka kwartałów a może lat. Muszą tylko przetrwać pod względem płynności finansowej i na czas spłacać zadłużenia.Ostatnio kupiłem odrobinę ich akcji ale po zejściu poniżej 6 zł sprzedałem. No i przypomniało mi się powiedzenie, że nie należy kupować „spadających noży: :)
Niestety pospieszyłem się. -
17 maja 2019 at 18:42 #5874
Oj Szopen”ch”auerku,
Es tut mir leid…Każdy może się mylić…nie jestem alfą i omegą, ani też wyrocznią rynku…każdy może się mylić…
Ale taką mam prośbę-jak już się skupiasz na określonej spółce-to wypadałoby poczytać cały wątek odnośnie konkretnej spółki-tutaj chodzi o wątek Mercator niniejszego forum i posty z 28 marca…
Ja nie jestem saperem i też mogę się mylić więcej niż raz. Albo jak wolisz-to przybij „piateczke” Rafałowi za wczorajszy wpis. Ja nie jestem godzien, żeby kogoś wywoływać do tablicy „ad persona”, że nawet jak się mylił i może nie wszystko poszło zgodnie z załozeniami-to trzeba o tym wspominać…
Pozdro.
-
Nieuk.
-
17 maja 2019 at 19:06 #5877
@nieuk to był żart i pamiętam cały wątek i rozmowy z @karkalis. W ostatni wpisie do jednego z kolegów napisałeś o większym dystansie do siebie:)
Jeżeli żart nie wyszedł lub czujesz się urażony naprawdę przepraszam a @analizyprezesa proszę o usunięcie mojego wpisu.
Co do samego raportu dopiero do niego siadam – na pierwszy rzut oka cóż powiedzieć – bardzo słabo.
@nieuk ostatnio wspominałeś jeżeli dobrze pamiętam, że Mercator to gwiazda ‚ala Ergis – ale na tą chwilę na MRC to chyba gorzej wygląda.
Na + „Przepływy pieniężne netto z działalności opercyjnej”.
-
szopenchauer.
-
szopenchauer.
-
17 maja 2019 at 19:17 #5880
Chłopie,
Ja się nie obrażam:) Może z 10 lat temu by tak było, ale nie teraz…;) Wyrosłem z tego…
Co do raportu-napisz wnioski proszę, bo ja teraz nie mam czasu. Faktycznie przepływy operacyjne na plus…to bardzo ważna pozycja…ale też warto zwrócić uwagę na co kasa idzie..
Ja to podsumuję tak, jak karkalis:
„Jak nie urok to sr****”. A poważnie mówiąc-to moim zdaniem powinni zmienić zarząd…
Co do Ergisu-masz rację…Mnie o to chodziło, że zawsze „wiatr im wieje w oczy” i te obietnice…przez lata niespełnione i tzw. jedni z „liderów” swojej branży…
-
-
-
17 maja 2019 at 18:43 #5875
Muszę przyznać że nic pozytywnego z raportu nie wyczytałem (może tylko przepływy operacyjne i wzrost przychodów), oba segmenty (dystrybucja i produkcja) na stratach i jest gorzej niż można oczekiwać. Do tego jeszcze strata większa niż w szacunkach. Może będzie spotkanie z dziennikarzami i coś pozytywnego powiedzą, na chwilę obecną nie wolno dotykać tych akcji.
Nie wiem czy dobrze spojrzałem ale w Examobile szykuje się wysoki program motywacyjny na 0,7 mln nowych akcji, jeśli to prawda to spółka u mnie spalona.
Efekt gorszy wynik r/r przy wzroście przychodów, trochę słabo, za to dywidenda o 20% wyższa niż rok temu.
-
18 maja 2019 at 09:34 #5898
Cześć,
Bardzo dobre wyniki podał wczoraj Comarch. Wszystkie parametry znacznie powyżej rynkowego konsensusu.
Miłej soboty;)
-
18 maja 2019 at 16:37 #5913
Comarch u mnie już od paru lat. Z jakieś +45%. Jedna z lepszych moich inwestycji
-
-
18 maja 2019 at 14:46 #5912
MarksmanPodbijam pyt., które gdzieś utknęło, o jednego z koni Jakubasa, czyli NWG.
„Co chwila” wypływają info o lukratywnych kontraktach, pozytywne reko odnośnie dywidendy, wskaźniki mocno poprawione. Medialnie ciągłe infa o wzrastających nakładach na infrastrukturę, w której spółka działa. Ktoś może odnieść się, czy to jest klimat na taką spółkę i czy jej model jest w stanie zdyskontować rzekomo nadchodzące tłustsze lata? Technicznie walor wygląda „nijak” … -
20 maja 2019 at 08:21 #5972
Cześć Wszystkim,
Coraz bardziej podoba mi się ten Synektik. Gsyby nie awersja.do Bookera-to już pewnie dawno ten walor zagościłby w moim portfelu. Dla mnie najciekawsze branże to game dev. i sektor medyczny i wszystko szeroko rozumiane w tym temacie. Obecnie mam już długo Voxel i od niedawna Neukę.
Bardzo fajne wyniki pokazała WP (mam) i R22. Ten papier obserwuję, bo to też ciekawa spółka.
@Marksman-dziś wyniki Newagu. Po nich chyba trochę więcej będzie można cokolwiek powiedzieć.
-
Nieuk.
-
-
20 maja 2019 at 08:58 #5974
WP faktycznie fajne wyniki.
Wczoraj widziałem fajny wywiad na YT na kanale parkietu z prezesem ML System.
-
20 maja 2019 at 09:55 #5977
-
20 maja 2019 at 17:26 #6008
zgredale jaja….
obniżyli cenę wezwania PCM do 20,00 zł…
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33270386,komunikat-o-zamiarze-obnizenia-ceny-akcji-w-wezwaniu-do-zapisywania-sie-na-sprzedaz-akcji-prime-car-management-sa -
20 maja 2019 at 17:51 #6016
Karol AdxTo jest sposób na wywarcie presji, zapisujcie się jak najszybciej bo później będzie tanie.
-
20 maja 2019 at 18:28 #6017
-
20 maja 2019 at 21:39 #6031
Przeglądam raport RBW – i na kolana nie rzuca – na pewno cieszą zgodnie z zapowiedzią zarządu poprawione marże.
-
-
20 maja 2019 at 18:36 #6018
ArekWychodzi na to ze PCM jest warto sporo więcej ni 23,75 i Że uzyskali te 66 %. Pytanie czy trzymać dalej …..?
-
21 maja 2019 at 15:08 #6061
Marksman@ Nieuk -NWG – mniej jednak chodziło o bardziej holistyczne ujęcie bo kwartalnie to oni mają mocne wahania i ole wiem, to obecne wyniki chyba też nie są jakimś mocnym zaskoczeniem.
-
22 maja 2019 at 08:23 #6080
Wielton opublikował raport i jest on niejednoznaczny – na pierwszy rzut jest dobry bo do poziomu zysku brutto jest 25% wzrost a na przychodów mam 33% wzrost. Jednak rok temu było rozpoznane aktywo podatkowe na 2,8 mln przez co zysk netto był wyższy – w tym roku tego nie było stąd podobny zysk netto r/r. Spółka otrzymała też 1,78 mln odszkodowania za pożar, 0,9 mln poniosła kosztów likwidacji tej szkody, korzystniejsze też były różnice kursowe bo teraz były dodatnie 1,743 mln a rok temu 0,7 mln ale ujemnych. Spadło marża brutto na sprzedaży a to związane jest z zagranicznymi społkami zależnymi które działają na niższych marżach.
Podsumowując: nie jest dobrze ale nie a też dramatu. Na pewno wyniki tego roku są podrasowane ubezpieczeniem i różnicami kursowi co podniosło zysk netto. W kolejnych okresach przychody na pewno będą wyższe dzięki przejętej w 3 kwartale spółce Lawrence ale mam obawy czy to się przełoży na wzrost zysków. -
22 maja 2019 at 09:43 #6081
Panowie, nie wiem czy ktoś jeszcze ma konto maklerskie w byłym Deutsche Bank ( obecnie Santander), ale ładnie sobie pogrywają. W piątek była wypłacana dywidenda Interaolt, większość banków księgowała ją piątek/ poniedziałek ( wiem bo mam też inne konto maklerskie), a w Santander nadal brak pieniędzy.
Na infolinii Pan informuje, że księgowość właśnie myśli co z nią zrobić ( chyba mają problem że jest w euro i myślą jaki minimalny kurs przewalutowania mogą zaproponować).
Nie polecam, niby nie duże pieniądze bo 5 k, ale zawsze. -
22 maja 2019 at 09:55 #6083
Na Interaolt sporo zaryzykowałem, spółkę miałem w portfelu od 2016roku, natomiast w dołku dobrałem dużoo akcji. Przed dywidendą zmniejszyłem o 70%- myślałem, że jak co roku trochę spadnie. Niestety stalo się odwrotnie. Chciałem ograniczyc ryzyko polityczne jakie na tej spółce występuje.
Przez ostatnie 6 miesięcy są zadziwiająco dobre obroty jak na Intera. Można zarówno dużo kupić jak i sprzedać, co było problemem w zeszłych latach. -
22 maja 2019 at 09:58 #6084
Ps. Parę lat temu przez Intera trafiłem na ten blok. Było to jedno z niewielu miejsc, gdzie spółka była wspominana :)
-
22 maja 2019 at 12:06 #6086
pioterekJest sporo obrotu in info (po wynikach kwartalnych_ od POZBUD-u…ktos analizowal wyniki? Jakies przemyslenia?
-
22 maja 2019 at 13:24 #6090
Krótko wczoraj napisałem w zamkniętej części bloga „Pozbud podał bardzo wysoki zysk netto na który wpłynęły pierwsze faktury z kontraktu gsm (20 mln zaksięgowali). Skarżą się mocno na brak rąk do pracy i opóźnienia prac ze strony kontrahentów. Pytanie główne powstaje jaka faktycznie będzie rentowność kontraktu Gsm bo może być tak że przy końcowym rozliczeniu mogą wykazać straty – jednak do tego czasu jest jeszcze kilka lat i teraz wyniki mogą być mocne.”
Kurs zareagował pozytywnie na raport więc ocena była trafna.
-
-
22 maja 2019 at 15:36 #6094
Widzieliście najnowszy komunikat z BAH?
Jednak nowa umowa importerska? -
22 maja 2019 at 17:29 #6098
Chyba najciekawsza sesja w maju…Swietna sesja na vistuli, beneficie, mercatorze, rainbow. No i na tsgames i playway. Po ogromnych spadkach z poczatku sesji wyszły praktycznie na plus…szkoda trochę dino, bo miałem brać w poniedziałek. No i jeszcze Eurocash też się b. dobrze zachowuje. Wiadomości o tym podatku-raczej była okazją do zakupu tych spółek…
-
22 maja 2019 at 23:02 #6112
dla mnie sesja również ciekawa:)
pozostało mi się tylko uśmiechać patrząc na wzrosty na RBW a wczoraj mnie SL ze stratą rozłączył – jakie to wszystko przewrotne:)
-
-
22 maja 2019 at 21:08 #6105
AstakosCo myślicie o tym skupie akcji własnych Benefitu? Kursem wyraźnie szarpnęło do góry.
-
22 maja 2019 at 21:34 #6107
Skup na 3,5% wszystkich akcji więc niezbyt duży, oni chyba i rok temu podobny przeprowadzali. Wydaje mi się że bardziej dzisiejsze wzrosty to odreagowanie po ostatnich dużych spadkach ale kurs już chyba na 500zł nie wróci.
-
22 maja 2019 at 21:39 #6110
AstakosJa tez podchodzę do tego sceptycznie, IMO spółka pomimo dużych spadków nadal jest droga.
-
-
-
23 maja 2019 at 17:09 #6139
sławekdzisiaj wig20 ponad 2% na minusie a mnie się wydaje że jutro +4%
wskaźniki mocno schłodzone, potrzeba tylko iskry zza oceanu, obecnie sp500 nie napawa optymizmem ale kto wie co będzie na koniec dniamyślę że można już szukać dna (może podwójnego)
-
23 maja 2019 at 17:14 #6140
JanJak trampek czegoś nie wymyśli (nie złagodzi polityki tylko wojenki) to zostaną złamane wsapcia na s@p500 2800 pkt na nasdaq100 7300 pkt to koniec hossy i początek trendu spadkowego.
-
23 maja 2019 at 21:05 #6151
nasdaq100 już jest poniżej 7300
-
-
23 maja 2019 at 17:34 #6141
sławekmyślę że tramp się ugnie, wybory w przyszłym roku i bessa mogłaby mu pokrzyżować reelekcje.
-
23 maja 2019 at 17:39 #6143
Wszystko obecnie na włosku wisi ale patrząc na spadającą ropę i umacniającego się dolara mam wrażenie że w przyszłym tygodniu popękają wszelkie średnioterminowe wsparcia. U nas rynek na prawdę nie ma siły rosnąć, większość akcji które miały kilka miesięcy temu ładne wzrosty to powracały już do punkt wyjścia. Ja oczekuję spadków.
-
23 maja 2019 at 20:15 #6149
sławekprzyznam, że mnie dzisiaj $ zadziwia, przy tak spadającej ropie powinien testować 1,11 a tu się szykuje atak na 1,12 i jak to osiągnie pewnie będzie trzeba zająć pozycję krótką na nim względem złotówki
-
23 maja 2019 at 20:46 #6150
RobertCo myślisz Prezes o Banku Handlowym tak nisko nie pamiętam kiedy był do tego zacna dywidenda 3,74 zł
-
23 maja 2019 at 21:18 #6152
Jam nie Prezes ale w tym wątku kilka dni temu Prezes napisał, że z bankami w obecnej sytuacji by uważał bo może być nerwowo (z uwagi na wprowadzenie kuratora do IDEA etc.)
-
-
23 maja 2019 at 21:30 #6154
Kilka dni wcześniej faktycznie pisaliśmy o Handlowym i o tym że 29 maja wyleci on z indeksu MSCI co wywoła około 140 mln dodatkowej podaży na akcjach – to się wszystko sprawdza.
Pytanie zasadnicze jest po co kupować akcje Handlowego ?
Dla 6 % dywidendy, dla spadających zysków, dla ryzyka politycznego i ustawodawczego ? Dla mnie nie ma sensu kupować tych akcji choć pewnie jakaś krótkotrwała odbitka kursu będzie.
Dzisiaj pojawiła się nowa rekomendacja (na razie widoczna tylko dla klientów mbanku) dla Handlowego i wygląda niezbyt optymistycznie – cena została obniżona do 61 z 65 ale niezbyt optymistyczne perspektywy kreślą analitycy bo poza zwiększonymi składkami na BFG i opuszczeniem MSCI Poland prawdopodobnie dojdą w tym kwartale duże odpisy na problematyczne ekspozycje kredytowe. Analitycy jeszcze na początku roku oczekiwali iż Handlowy zarobi 650 mln zł a obecnie oczekują tylko 516 mln (spadek o 130 mln zł) co dałoby c/z 13 (czyli umiarkowanie jak na bank).
Ja nie kupiłbym akcji Handlowego a nad ewentualnym kupnem dopiero bym się zastanawiał po wynikach półrocznych. -
23 maja 2019 at 21:50 #6156
RobertDziękuję za odpowiedź staram się śledzić twojego bloga ale widocznie nie zauważyłem tego że pisaliście o Handlowym jak bym go kupił to nie na szybki zarobek a na lata, no nic dokupię GPW albo PZU i niech sobie spokojnie leżą na moim koncie do emerytury czyli 20 parę lat na nich dywidenda pewna wypłacana co roku i nie taka mała
-
23 maja 2019 at 23:55 #6157
Tez kupilem handlowy ostatnio do portfela dywidendowego, z nadzieją nawet na jakis efekt V po ostatnim ostrym spadku. Widac ze duzo takich jak ja dobiera, ale bez kapitalu obcego i z tymi perspektywami finansowymi to niestety musze sie zgodzic z Prezesem, ze byl to slaby zakup i chyba sprobuje po odbitce sprzedac.tez ide Twoim tropem i kupilem tez gpw i pzu i jeszcze pekao, tu perspektywy sa lepsze. Mam nadzieję,ze po wzroscie wigu20 czyli de facto sektora finansowego handlowy tez sie rykoszetem zalapie i uda sie chociaz wyjsc na lekki plus,ale teraz juz bym nie kupil.
-
24 maja 2019 at 00:10 #6158
Jedynie mysle nadzieją dla tego banku pod dywidendowy portfel jest to ze przejda jakas restrukturyzacje i obecne poziomy cenowe beda bardzo atrakcyjne w perspektywie lat, bo umowmy sie, w tych czasach bank co daje mega premie za otwarcie konta (sam zgarnalem 600 zl osobiste i juz przeszlo 800 zl za karte kredytowa) ale oczekuje nawet 20 zl msc bez spelnienia warunkow, ma slaba baze oddzialow i obslugi klientow detalicznych niezamoznych to raczej ma u nas slaba rację bytu. Mam wrażenie ze jest królem bankow w tych wszystkich portalach „zarob na promocji” ale po promocji nie zostalbym w nim na dluzej. Obecnie nie postawiłbym na to kasy ze bedzie inaczej a skoro perspektywy finansowe sa slabe i kurs spada, to musze sie przyznac do błędu i nawet z dywidendowego jednak go wyrzucic, bo wysoka dywidenda jest tylko spowodowana spadkiem kursu a nie wzrostem zysków i jeszcze knf im obnizyl do 75 proc zyskow wypłatę i tak moze tez byc w latach kolejnych
-
24 maja 2019 at 06:35 #6164
Może z tą sprzedażą to się nie spiesz, może kurs odbije gdy wyjdzie w środę z Msci poland. Widać duże obroty więc akcje są zbierane. Konsensus PAP jak na razie to 0,64 mld zysku w tym roku czyli możliwe że mbank się myli (robi to często).
-
-
-
-
24 maja 2019 at 08:25 #6166
Do poczytania ciekawy kolejny artykuł o Altus, jak w dwa dni zarobić 20 mln zł (też tak chcę :-) https://businessinsider.com.pl/finanse/fundusze/kulisy-transakcji-zakupu-centrum-finansowego-przez-fundusze-altusa/dmp9t8w
-
24 maja 2019 at 12:11 #6171
Przyglądał się ktoś może bliżej spółce Comp (CMP)? Mam taki prosty system wyszukiwania spółek opartych na dobrych fundamentach w połączeniu z siłą relatywną kursu i właśnie wczoraj mi wyskoczyła. Nigdy o niej nigdzie nie czytałem, tutaj też nie kojarzę, czy ktoś z Was ma jakieś zdanie na jej temat? W oczy rzucają się dosyć regularne przychody ale zyski wykazywane są strasznie zmienne. Obecnie od 4 kw są bardzo wysokie. Chociaż technicznie tak sobie to wygląda, bo już dużo odrobiła i historycznie porusza się w dość regularnym kanale i przestrzeni do wzrostów dużo już nie ma. Pozdrawiam
-
24 maja 2019 at 13:04 #6178
Comp to trudna, raczej droga spółka i przynajmniej do wyników półrocznych sugeruję się wstrzymać z zakupem akcji. Oni w 2 kw 2018 wykazali spory zysk ze sprzedaży spółki zależnej PayTel i tego już w tym roku nie będzie i baza mocno spadnie. Generalnie to ciekawa jest ta sprzedaż PayTel bo oni tą sprzedaż będą rozliczać przez 3 lata (do 2021) i w zależności od wyników cena ostateczna będzie się wahać między 34 -200 mln (ogromny rozrzut). Gdyby wiadomo było że 200 mln zgarną to można wtedy ryzykować kupno, jak cena będzie w dolnych widełkach to nie ma sensu. Ponadto spółka jest mocno zadłużona więc jakieś ryzyka są w spółce. Comp jest właścicielem Elzabu który produkuje kasy fiskalne i jak pewnie wiesz od nowego roku będzie obowiązek przechodzenia na kasy on-line i bodajże w przeciągu 3 lat wszystkie firmy w Polsce będą miały takie kasy. Elzab (pośrednio i Comp) mają szansę od nowego roku przez kilka lat pokazywać fajne wyniki choć nie zmienia to faktu iż wycena jest wysoka.
Ja bym obecnie nie kupił przed wynikami za 2 kwartał.
-
-
24 maja 2019 at 12:17 #6174
…Handlowy ma spora ekspozycje (chyba 120 mlna na ZM Kania)…a tam po rewelacjach audytora jest nieciekawie – banki moga miec „twarde” reguly, ze tworza w takiej sytuacji odpis (pomimo zabezpieczen) – wiec dopoki sie sytuacja „nie wyjasni” na KANIA (a tam wydaje sie ze jest celowo namotane, ale to juz chyba przerasta tych co namotali) – to bedzie odpis – i stad chyba te 130 mln w reko mBanku…
-
24 maja 2019 at 12:42 #6176
Faktycznie Kania na koniec roku miała 127 mln zadłużenia wobec Handlowego i w czerwcu przypada spłata kredytu na 90 mln złotych. Jak już mbank w swoim reko napisał o możliwych rezerwach to musi coś być a rzeczy.
-
-
27 maja 2019 at 11:23 #6300
Unimot Przychody ze sprzedaży w kwietniu 2019r http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33324704,unimot-sa-14-2019-przychody-ze-sprzedazy-w-kwietniu-2019-r-wstepne-dane
-
szopenchauer.
-
-
27 maja 2019 at 11:58 #6302
MichałDlaczego Wielton tak leci? Solidna spolka, poprawiajace sie wyniki… Jakeiś powody?
-
27 maja 2019 at 12:47 #6304
Poszukaj w komentarzach po wynikach pisałem o Wieltonie. Wyniki nie są jednoznaczne bo były poprawione wypłatą odszkodowania i różnicami kursowymi, gdyby nie to to nie byłoby wzrostu. Wydaje się że rynek wystraszył się przyszłych kwartałów przed którymi zarząd sam ostrzega. Jeśli połączymy możliwe płaskie zyski, spore zadłużenie, minimalne dywidendy to można wytłumaczyć obecne spadki.
-
-
27 maja 2019 at 13:28 #6306
W Atlancie uchwalili 1 zł na akcję dywidendy to daje prawie 20 % stopę dywidendy.
https://mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=2615242-
27 maja 2019 at 15:19 #6312
W Atlancie jest to jednorazowo tak wysoka dywidenda bo oni sprzedali za 13 mln nieruchomość i z tego wykazali 6 mln zysku. Bez tego ani wycena nie jest specjalnie atrakcyjna ani perspektywy – choć tutaj trochę się poprawiło bo wrócili do Biedry i trochę Helio zabrali sprzedaży.
-
27 maja 2019 at 15:50 #6313
Wg mnie spółka bardzo tania, zapomnniana, z dużymi szansami na wzrosty:
Bardzo dobry I kwartał 2019 mimo braku w nim świat wielkanocnych
„Zarząd ATLANTA POLAND S.A. z siedzibą w Gdańsku (Spółka), działając na podstawie art. 17 ust 1 Rozporządzenia MAR informuje, że wg wstępnych, szacunkowych wyników finansowych, w III kwartale roku obrotowego 2018/2019 tj. w okresie od 1 stycznia 2019r. do 31 marca 2019r. Spółka zrealizowała przychody netto ze sprzedaży w wysokości 67.380 tys. zł tj. wyższe o 9,3% w porównaniu z analogicznym okresem roku obrotowego 2017/2018 oraz osiągnęła zysk netto w wysokości ok. 1.630 tys. zł wobec zysku netto w wysokości 932 tys. zł w tym samym okresie roku obrotowego 2017/2018 (wzrost o 74,9%).
Zarząd ATLANTA POLAND S.A. podjął decyzję o publikacji wstępnych wyników finansowych za III kwartał roku obrotowego 2018/2019 z uwagi na fakt, iż wyniki te odbiegają od wyników finansowych Spółki osiągniętych w analogicznym okresie poprzednich lat obrotowych.
Planowany termin publikacji raportu okresowego za III kwartał roku obrotowego 2018/2019 przypada w dniu 30 maja 2019r.
”
-
-
-
27 maja 2019 at 21:22 #6325
Wielton moim zdaniem to świetna firma na długi termin. Dziś jednak czeka ją spowolnienie związane z normalnym cyklem gospodarczym. Naczepy to produkt, który firmy kupują jak się rozwijają a jak jest ciut gorzej to zajeżdżają stary sprzęt. Koniunktura ma tu kluczowy wpływ na zamówienia.
Sam pomysł na rozwój uważam, że ma przyszłość.
Kiedyś rozmawiałem z prezesem jednej firmy, która zajmowała się handlem używanym sprzętem budowlanym. Kupowali w Niemczech i sprzedawali u nas i do Afryki. Sprzedaż wzrosła im skokowo kiedy założyli firmę w Niemczech. Zadziałała opinia o ich wiarygodności i strona z końcówką „.de”.
Wielton kupił kilka marek znanych na własnych rynkach ale z trudnościami. Dzięki skali działania poprawia ich efektywność, pewnie nieco korzysta też na niższych kosztach produkcji u nas a nie we Francji czy w Niemczech. Zdobywa kolejne udziały w rynku i staje się w Europie liczącym się graczem. Do tego ciągle działa wcześniej opisany mechanizm … na każdym rynku traktowani są jak „swoi”. I jeszcze jeden plus … podobnie jak Grupa VW mogą umieszczać każdą markę na innym poziomie cenowym. To poprawia rentowność.
Jak nie dadzą gdzieś mocno ciała to możemy mieć fajną polską firmę, która stanie się światowym graczem. -
28 maja 2019 at 18:36 #6353
Dzisiaj ładnie rosła Ambra (kurs przy historycznych szczytach).
Eurotel zatwierdzona dywidenda 2,20.
Cdrl i Esotiq słabo ich kursy wyglądają.
Dzisiaj krótkoterminowo spadł na fajne poziomy Asseco SE ale później go pozbierali.
Medicalogitmics całkiem przyzwoite wyniki podał i chyba trochę za bardzo straszył zarząd. Pomógł silny dolar ale prawie 2 mln ponieśli wyższych kosztów doradczych więc się trochę bilansuje.
Altus 85% spadku zysku to i tak przyzwoity wynik.
Dzisiaj był rebalancing MSCI EM który spowodował spadek pod koniec kilku walorów, np. Handlowy 3,37% przy 200 mln obrotach. Niestety jeszcze w sierpniu i listopadzie po około 1,1 mld będzie podaż bo zmiany w indeksie MSCI nie zostały zakończone.
-
28 maja 2019 at 21:39 #6360
Jestem bardzo ciekawy czy w raporcie esotiq znajdzie się coś co pozwoli na odbicie.
-
29 maja 2019 at 11:23 #6366
MarcinJoanna Krupa jest w ciąży, kurs nurkuje. Takie ryzyko :)
-
29 maja 2019 at 11:35 #6367
Ale tego są minusy i plusy. Minus bo nie będzie reklamowała przez jakiś czas bielizny Esotiq, plus to może wejdą w segment ciążowej bielizny które ona będzie reklamować, do tego zwiększy się w mediach zainteresowanie jej osobą i ciążą. Może i dywidenda będzie większa bo wzrosną jej potrzeby :-)
Generalnie to moim zdaniem kurs trochę zbyt mocno spadł ale czy to miało uzasadnienie zobaczymy w jutrzejszych wynikach.-
29 maja 2019 at 12:15 #6369
-
-
-
-
-
28 maja 2019 at 19:47 #6354
ARCTIC PAPER SA moim zdaniem bardzo dobre wyniki pokazali.
Przychody +5% r/r
zysk netto +29% r/r
marże brutto też poprawione.-
28 maja 2019 at 20:00 #6356
Źle patrzysz na zysk, musisz tylko brać pod uwagę Zysk (strata) netto za rok obrotowy przypadający akcjonariuszom jednostki dominującej a ten spadł o 10% r/r, c/z wzrasra ponad do 30. Doszły jeszcze naruszenia zobowiązań finansowych przy obligacjach więc ja bym się tak nie zachwycał.
-
28 maja 2019 at 20:08 #6357
Oczywiście masz rację – spojrzałem za na szybko. Dziękuję za uwagę.
-
-
-
28 maja 2019 at 19:57 #6355
jrkŚnieżka z Debicy od 2012 roku na akcjach
7 lat stopa zwrotu nawet 500% i trend nie maleje -
28 maja 2019 at 21:16 #6358
sławekdzisiaj obligacje kani z wykupem za miesiąc za pół ceny, coś mi się wydaje że będzie bankructwo.
-
28 maja 2019 at 21:37 #6359
nie wiem czy bankructwo, myślę, że się znajdzie ktoś kto to przejmie ale w terminie to ich pewnie nie wykupią więc część osób nauczona przykładem innych defaultów ratuje swoją kasę wyprzedając za pół ceny. Zresztą nie mogę znaleźć informacji, że to papiery zabezpieczone. No i jest jeszcze kwestia tego, że to nie jedyne problemy emitenta, który chce się dogadać z obligatariuszami pewnie w kwestii przeniesienia terminu wykupu na miesiąc przed wykupem.
-
-
29 maja 2019 at 22:29 #6379
Jutro ostatni dzień na publikację raportów za 1 kwartał i szykuje się wysyp raportów interesujących spółek.
Selena, Maxcom, Herkules, Talex, Novita, Enter, Lsi, Playway, Vindexus, Monnari, 4fun, Abc Data, BAH, Amica, Kania, Ailleron, Cdrl, Esotiq.
Mam nadzieję że raporty będą pozytywne bo przyda się trochę optymizmu. -
30 maja 2019 at 07:22 #6383
Kanią to chyba lepiej przesteć się interesować, kolejne złe wiadomości:
https://dziennikzachodni.pl/ukraincy-z-zm-henryk-kania-nie-dostali-wyplat-protestuja-zaklad-wini-posrednika-pracy-ten-odbija-pileczke-a-ludzie-sa-na-lodzie/ar/c3-14168259 -
30 maja 2019 at 07:44 #6385
Sporo już z rana pojawiło się wyników i jak na razie Selena i Playway najlepsze pokazało.
Selena zarówno wzrost przychodów i poprawa aż o 10 mln zysku netto a to głównie zasługa spadających cen surowców, można zakładać że 2 kwartał też może być dobry. c/z spada do 6,80 czyli niezbyt drogo, jest to spółka analizowana przez BDM więc warto poczytać poranny ich komentarz.
Playway zysk niższy o 12% r/r (rok temu mieli przeszacowania z tego co pamiętam) ale wyniki są lepsze znacznie od konsensusu o 116% na poziomie zysku netto (48% wyższe też przychody od konsensusu).
Amica blisko 30% spadek zysku netto źle wygląda ale jak się przyjrzeć dokładniej to na ten spadek wpłynął bardzo wysoki 50% podatek dochodowy, gdyby nie to wyniki bardzo porównywalne, podobne przychody i marże oraz zysk brutto jak rok temu. Chyba jednak będą spadki kursu które są niższe od konsesusu i nie dziwią spadki kuru w tym tygodniu (insajderzy działali ?).
Helio bardzo duży spadek zysku netto o 2,5 mln zł, tłumaczą to przesuniętymi świętami ale wzrostem cen surowców i wszelkich kosztów prowadzonej działalności.
Talex zaskakująco słabo bo mamy stratę a można oczekiwać było tym bardziej że wzrosły przychody i marże im rosły jeszcze w poprzednich kwartałach.
Herkules kolejna spółka ze spadkiem zysku netto i to pomimo wzrostu przychodów, trzeba odpuścić kolejną spółkę z obserwacji.
Marvipol 40% wzrost zysku netto ale nie wiem czy oczekiwania nie były wyższe (nie czytam bo mam ograniczone zaufanie do zarządu).
Novita bardzo słabo na poziomie zysku netto i przychodów, niestety nie widzę też informacji kiedy uruchomiona ma być ich główna inwestycja.
Monnari pomimo mocnego 20% wzrostu przychodów pokazało niższy zysk o 1 mln więc bez fajerwerków, nie czytałem raportu ale pewni mocny dolar nie pomaga osiąganiu marż.-
30 maja 2019 at 14:05 #6412
JanekPlayway i TSGames to jedyne spółki z gamedev, które mam w realnym portfelu, obie trzymam od debiutu na głównym parkiecie i nie planuję z żadnej wychodzić. Widać, że zarząd ma jasny pomysł nie tylko na gry, ale przede wszystkim na biznes.
Amica mimo słabszych wyników nadal wydaje się ciekawą spółką (też posiadam ją w portfelu) przede wszystkim ze względu na obecność na zachodnich rynkach (45% sprzedaży odbywa się w Europie Zachodniej). Jeśli ktoś chce inwestować w spółki mające szansę na wzrost wolumenów sprzedaży, to Amica się wydaje odpowiednim kandydatem. Do tego wypłaca dywidendę (w tym roku jest o 1/3 większa niż przed rokiem).
-
-
30 maja 2019 at 14:29 #6415
Amica to świetna spółka i tyle w temacie. To nie spekulacja, to inwestycja długoterminowa. Nie będę w to wnikał. Ale.oprocz aspektów spekulacyjnych bronią się fundamenty m Bravo. To jest top po prostu…
-
30 maja 2019 at 20:39 #6440
LukaszNiestety istnieje ryzyko, że spadnie im sprzedaż, a wtedy nawet najzdrowsza spółka sobie nie poradzi. Rynek AGD mocno spadł, co widać po Whirlpool/Indesit oraz BSH szuka niszowych produktów celem wypełnienie fabryk. Szczególnie, że Hyers interesuje się rynkiem europejskim i pewnie wkrótce go zdominuje.
-
-
30 maja 2019 at 14:35 #6416
POLIMEX (PMX) W/g mnie możliwa korekta wzrostowa
-
30 maja 2019 at 17:59 #6425
@Prezesie,
Odpuść sobie sobie ten Esotiq. Szemrana spółka…To jest dobre dla spekuly, ale nie dla „fundamentalistow”. Odbić, odbije i takie będą z tego będą pomyje…amen.
-
30 maja 2019 at 18:28 #6428
Po dzisiejszych wynikach i propozycji podziału zysku za 2018 podejmę decyzję, kwestia tygodnia i może nie być spółki w portfelu.
Na North Cost szykuje się wezwanie ale kurs rynkowy jest z 10% wyższy od minimalnego wezwania.
-
-
30 maja 2019 at 19:16 #6429
Amica wyniki rozczarowujące (choć nie ma dramatu), po ostatnich dobrych 2 kwartałach można było się spodziewać lepszego wyniku przynajmniej na poziomie operacyjnym. Kurs najwyraźniej zdążył zdyskontować informacje przed jej podaniem :).
Ciekawe co tam jeszcze dziś pokażą Enter i 4 Fun Media – w tej ostatniej mam pewne obawy co do wyników, a sama dzisiejsza sesja ciekawa bo najpierw zeszło poniżej 10 zł a potem wyciągnęli na 11 zł (na marnych obrotach).
-
30 maja 2019 at 19:22 #6430
Niestety słabo 4fun, wynik zepsuła reklama telewizyjna która spadła o 1,4 mln i mniej więcej o tyle jest zysk niższy. Zyski z reklamy spadły bo spadła mocno oglądalność kanałów 4fun z 0,51% do 0,35% – pocieszające jest to że wiele nie ma gdzie oglądalność spadać bo poniżej 0 nie spadnie. Napisali w raporcie że mają robić restrukturyzację kanałów tv więc jest szansa że spadki zysku zostaną powstrzymane.
-
30 maja 2019 at 19:58 #6435
No 4fun trochę lipa. Poza kiepskim wynikiem z reklamy telewizyjnej to nowe inwestycje w e-commerce rozkręcają się powoli – 1,5 mln przychodów (przy kosztach 2,6 mln), jak mają osiągnąć zapowiadane 15 mln przychodów w 2019 to muszą się chyba bardziej postarać (choć rozumiem że 1 kwartał może być tu sezonowo słaby). Zarząd komentuje odnośnie tego segmentu:
„Należy zaznaczyć, iż nowy obszar w działalności 4fun Media S.A., wymaga dalszych inwestycji i poniesienia kosztów typowych dla nowych projektów na wczesnym etapie rozwoju co w raportowanym okresie miało negatywny wpływ na rentowność operacyjną całej Grupy Kapitałowej.”
Także pewnie kilka kwartałów trzeba będzie poczekać zanim można liczyć na dodatnią rentowność tego obszaru. Na plus jest to że DOOH dalej ładnie rośnie i są dalsze perspektywy, ale chyba sobie spółkę odpuszczę bo ciężko może im być o dobre wyniki w tym roku.
-
30 maja 2019 at 20:14 #6438
Bardzo Cię lubię. Nie będę pierd**** trzy po trzy. Ta spółka jest do przejęcia. Manipulacja przy niskich obrotach-to sprawa ofzywista. Tym bardziej, że spółka jest zarejestrowana na Cyprze. Ja sam wiele robiłem takich unikow podatkowych (glupia sprawa), ale podatki to dla mnie to glupia sprawa. To jest dłuższy temat…Nie będę to wynikał. Wole iść nna wesele, niż być w uładzie sii. Przecież te rekomendacje to smiech na sali…Oni sa sponsorowanai przez emitentów gpw…
-
-
-
-
30 maja 2019 at 19:28 #6431
Takie spółki to na longterm (nie mylić z permenaetnym nagaganiem). Cały ten układ jest wspomagany przez XTB-czyli najwiekszych lichwarzy rynku. Niech mi założą sprawy. Mam tyle świadków, że pograzymy ich. Wiele osób się wybiera na Walla. Good luck. To jest pralnia pieniędzy. Myślicie, że dźwignia jest przypadkowa…?
-
30 maja 2019 at 20:27 #6439
Są i wyniki „gwiazdeczki” Kani – strata 9,9 mln i w sumie gorszy wynik o 20 mln jak dla mnie to koniec firmy. Napisali że na gorsze wyniki wpłynął wzrost kosztów surowców co jest bzdurą bo w 1 kwartale ceny surowca wieprzowego były niższe r/r. Dopiero od kwietnia ceny wieprzowiny bardzo mocno wzrosły i są obecnie wyższe o 30% r/r. Na gorsze wyniki na pewno wpłynęły wyższe ceny energii, w rzis jest zmiana zapasów i wyrobów gotowych o 10 mln (mięso im wyparowało albo kabanosy za bardzo się wysuszyły ?), pewnie dostawcy nie chcą im za bardzo dawać mięsa do produkcji przez co muszą pewnie zaliczkami płacić. Kolejny kwartał dodatnie są przepływy operacyjne ale to nic nie zmienia bo w kasie ogromna pustka (rosną należności).
Nie ma co się łudzić ale w każdym kolejnym kwartale będą straty i mam wątpliwości czy spółka sobie poradzi ze swoimi problemami. -
30 maja 2019 at 20:46 #6441
Prezesie,
Wiem, że to glupie co teraz napiszę…ale tam mieszkało PTI. Oni powinni posfy wysyłać z pierdla…Nie będę sciemnial, bo sam spekulowalem na tym papierze. Jednak ucialem stratę. Jak audytor nie podpisuję się pod raportem (ma zaplacone zw to), to alert. W sumie to tego nie rozumiem…Myślę, że tam jest jest głęboki insider trading. Cypr etc…Nie będę w to wynikał, ale sprawa.jest gruba…Kusi mnie, żeby pospekulowac…no ale krezus mnie jednak nauczył…ta sama bajka…es tut mir leid…
-
Nieuk.
-
30 maja 2019 at 20:52 #6443
Pospekulować można na spółkach które mają raczej przejściowe problemy np. Mercator czy Benefit a nie w firmach które mają duże problemy. Nie chcę zbyt głęboko wnikać w Kanię ale gdzieś im przez ostatnie 3-4 lata pieniądze uciekały i nie ma będę dopisywał spiskowych teorii.
-
-
31 maja 2019 at 05:40 #6472
TediCześć Prezes
Mógłbyś dokonac analizy wyników BAH. Sa wg Ciebie dobre?
Pozdrawiam -
31 maja 2019 at 08:23 #6487
W wątku o BAH napisałem kilka zdań o wynikach.
Trump wprowadza na cła z Meksyku (najpierw 5% a co miesiąc mają zwiększać je o kolejne 5%) w reakcji na masowe przekraczanie granicy przez nielegalnych imigrantów. Ruch ten podnosi ryzyko że cła mogą wprowadzić też na produkty z Europy – chyba dzisiaj spadki
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33349375,ropa-na-gieldzie-paliw-w-usa-blisko-56-usd-b -
31 maja 2019 at 11:59 #6491
Za to ropa spada dzięki tym ruchom.
Jest szansa, że inflacja nie będzie jednak tak wysoko i odrobinę zmniejszy się presja kosztowa w niektórych firmach. -
31 maja 2019 at 13:28 #6493
„30 maja 2019 at 14:35 #6416REPLY
andrzej641104
Participant
POLIMEX (PMX) W/g mnie możliwa korekta wzrostowa”Wzrost zgodny z wczorajszym sygnałem który podałem.
-
31 maja 2019 at 15:01 #6506
Jesteś genialny;) Czaję się.na polimex-oczywiście spekulacyjnie. Ale.to PBG mnie wstezymuje od klikniecia „Enter”. W sumie to chyba wolałbym Rafako…
-
31 maja 2019 at 16:53 #6517
sławekobligacje Kani z wykupem w czerwcu były dziś juz po 35 czyli gdyby mieli spłacić to do wyciągnięcia w kilka dni prawie 200%
coś mi się wydaje że już niedługo bedzie koniec tej firmy -
31 maja 2019 at 17:06 #6520
@Slawku,
Uwielbian Cię. Masz rację. Ja oddalem jakiś czas temu (strata) w tle akcje…Tam w rle jest cały czas PTI a nie wiem czh pamiętacie pismo wysłane. (pajak na kolaniie) do knfu napisane na kolanie…
Jestem spekulantem jestem, ale wszystko ma swoje granice…na Krezusie miałem ponad 10% zysku a teraz nawet nie moge odliczyć to jako stratę…
Być może wrócę ja Kanie, ale teraz dla mnie to poprostu hasard…
-
31 maja 2019 at 17:12 #6524
sławekNieuku kogo masz na myśli mówiąc rudy z newconnect?
-
31 maja 2019 at 17:15 #6527
Sobola. Chcialhym wiecej napisać, alw nie mogę niestety…
-
31 maja 2019 at 17:25 #6529
sławekja też mam utopione sporo kasy (rok 2013) w SPC (krawczyki) i uboatline -to był dla mnie cios bo starciłem 60% portfela -ale i cenna nauka -po tym czasie moje inwestycje co roku były dochodowe bo jak przychodził maj musiałem się głowić skąd wziąć na podatek.
po wtopie na spc już nie spoglądam na nc
mam jeszcze tego nieszczęsnego Krezusa ale tu nie mam wielkiego żalu do siebie że zainwestowałem bo wczesniej zarobiłem na nim 4 razy tyle ile mam utopione tak więc potraktowałem to jak podatek od zysku. -
31 maja 2019 at 17:42 #6530
Krezus-to moj1 podatek od głupoty:) Moge1 mieć tylko pretensje do siebie…
Ale wtopilem prawie bańkę na NC i to była ustawka. Oczywiście, że tej kasy nie odzyskam…Pogodzilem się tym faktem, ale na giełdzie dzialala zorganizowana grupa przezrestecza i takie rudy zarzuty usłyszy…
Ps. Zobacz sobie jakie debiuty byly na początku i dlaczego n8e było widelek…
-
1 czerwca 2019 at 10:56 #6579
Jeszcze taka myśl odnośnie Kani. Przecież KNF zawiesi notowania. Audytor się nie podpisał pod raportem i szukają ciecia za sporą kasę, żeby to zrobił.
Kania to bardzo ciekawy przypadek, bo to nie jest bankrut sensu stricte…Tam jest wysublimowana inzynieria finansowa..
-
2 czerwca 2019 at 00:09 #6601
karkalis„The White House’s Friday proclamation also imposes tariffs on solar cells and washing machines from India and Turkey. Those tariffs had been imposed by Trump in 2018, but India and Turkey had been exempt because of their status as developing nations under the GSP.”
Czyli cla na pralki z Turcji – czyli większa presja konkurencyjna w Europie, bo Turcja zacznie sprzęt wysyłać do Europy, co może negatywnie odbić się na Amica (A oni już kiedyś narzekali na konkurencję ze strony Turcji).
Wrzucam jako ciekawostka, bo to info może umknąć w natłoku informacji, na kogo i na co Donald cła nałożył:) -
2 czerwca 2019 at 00:31 #6602
Fajne info. Choć w przypadku Amiki to trzeba wykorzystać jako okazję. Co do Turcji-piekny kraj:) Amica jednak sama sobie konkurencję, bo Beko też działa na tym rynku. Fałszują marki i wystawiają „markę”. Trochę to wygląda podobnie jak z ciuchami…czyli LPP…
-
4 czerwca 2019 at 08:45 #6715
Kania już popłynęła i jest bankrutem, najlepsze że wszystko ukrywała i maskowała
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33383874,zaklady-miesne-henryk-kania-sa-10-2019-informacja-o-znaczacym-ograniczeniu-biezacej-produkcji-oraz-mozliwosci-jej-calkowitego-wstrzymania
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33383924,zaklady-miesne-henryk-kania-sa-11-2019-ujawnienie-opoznionej-informacji-poufnej-dotyczacej-przystapienia-do-sporzadzania-wniosku-restrukturyzacyjnegoUważać teraz trzeba na banki które udzieliły największych kredytów czyli Alior i Handlowy
Spółka posiada zadłużenie finansowe w łącznej kwocie, według stanu na dzień 23.05.2019 – 636.671.194,98 zł, z czego kwota w wysokości 472.119.156,98 zł przypada na zadłużenie wobec banków: Bank Handlowy w Warszawie S.A., Alior Bank S.A., SANTANDER BANK POLSKA S.A., a kwota w wysokości 164.552.038,00 zł stanowi zadłużenie z tytułu obligacji wyemitowanych przez Spółkę -
4 czerwca 2019 at 11:53 #6731
DeiDla osób, które straciły na akcjach Kanii, a nadal uważają, że spółka się z tego wygrzebie (co jest założeniem dość karkołomnym), to nie wiem czy nie lepszą opcją jest przesiadka po 20% nominału na obligacje spółki w tym momencie, aby próbować coś odrobić. Pod warunkiem, że są one jakoś sensownie zabezpieczone.
-
4 czerwca 2019 at 12:09 #6733
AstakosCzołem prezesie, jaka jest Twoja opinia o Amice (szukałem, ale nie znalazłem nic na forum).
-
4 czerwca 2019 at 12:20 #6734
Okazji szukałbym raczej u Tarczyńskiego lub w innych spółkach, które przejmą miejsce w marketach po Kani. A być może z czasem też sprzęt produkcyjny. Tylko u nas to wszystko idzie tak „szybko”, że nawet „nierdzewka” zdąży zardzewieć … :)
-
4 czerwca 2019 at 14:34 #6743
To fakt że Tarczyński mocno zyska na kłopotach Kani choć są 2 ale: ceny wieprza wzrosły ponad 30% w miesiąc i dochodzą jeszcze ceny energii istotne w tej branży. Wyniki za 2 kwartał będą jeszcze dobre ale od 3 kwartału może im rentowność spaść.
-
4 czerwca 2019 at 18:16 #6759
DawidNie do końca jestem pewien czy spadną im marże. Biorę wędliny od innego dostawcy i on,bardzo ładnie i sukcesywnie, podnosi ceny. Właśnie o ok 30%, aż musiałem postarać się o cennik od innego (tu podobnie). Sprzedaż ilościowa pozostała mi na podobnym poziomie. Klienci jakby nie widzieli, że ceny wzrosły. Co do prądu, to jak firma zabezpieczyła ceny np. na 3 lata, to jeszcze ze 2, korzysta na tanim prądzie.
-
-
-
4 czerwca 2019 at 14:49 #6744
Prezesie, Co myślisz o Agroliga, PGNiG i KGHM?
-
4 czerwca 2019 at 19:40 #6763
Co to za pytanie to myślisz na temat konkretnych spółek ? To jest zbyt obszerne pytanie na które nie da się odpowiedzieć. Na pewno mogę napisać że gdyby budziły moje zainteresowanie to byłyby w portfelu albo chociaż w obserwowanych.
Agroliga – bardzo niska wycena od dawne ale ma w pewnym stopniu uzasadnienie bo: notowanie na na newconnect, spółka z Ukrainy, mocno wątpliwe sprawozdania (za 4 kwartał mocno się nie zgadzają z raportami rocznymi), brak jakichkolwiek dywidend, skupów itp. Pomimo iż biznes wydaje się dobry, rentowny a do tego firma sporo inwestująca w rozwój niezbyt dużo daje akcjonariuszom (tym z Polski).
KGHM – firma mocno polityczna i tyle w zasadzie wystarczy. Ceny miedzi spadają, brak dywidendy więc jaki sens mieć w portfelu, dla prestiżu?
PGNIG – też firma mocno polityczna ale chociaż dywidendy jakieś są wypłacane, spadają od kilku miesięcy ceny gazy ale nadal są na dobrych poziomach i można zakładać że w przyszłości mocniej odbiją. Spółka jest obecnie mocno broniona na wsparciu 5,40-5,50 i jak wybronią je to pewnie szybko z 10% kurs wzrośnie. Co dalej może być to nie wiem.-
4 czerwca 2019 at 23:30 #6796
Dziękuję za opinię. O Agroligę spytałem, bo ostatnio zaczęła rosnąć, a o PGNiG chyba Ty też wcześniej wspominałeś. Pozdrawiam i dobrej nocy.
-
-
-
4 czerwca 2019 at 19:11 #6761
sławekNieuku wczoraj mi napisałeś że spekulant ze mnie wiec postanowiłem spróbować sił na CCC dzisiaj wybroniło się z podwójnego dna ok 147zł, więc wziałem 700szt po średniej 148,11zł -zobaczymy co z tego wyjdzie
obrót (volumin) był najwyższy od szczytu na 260zł co może powodować zwrot a jak będzie to się zobaczy -
4 czerwca 2019 at 20:01 #6764
Najlepsze ze Kania tak chce wyjść na prosta:
Wstępny plan restrukturyzacyjny przewiduje m.in. wzmocnienie kontroli kosztów surowca, cen i marżowości produktów oraz zaostrzenie polityki reagowania na niekorzystne dla spółki zmiany w tych obszarach, a także przywrócenie wolumenu produkcji i sprzedaży do wielkości osiąganych w trakcie 2018 r.
Aż się nóż otwiera w kieszeni, przecież takie działania to podstawa każdego biznesu (kontrola kosztów i rentowności, szybka reakcja na niekorzystne zmiany).
-
4 czerwca 2019 at 20:28 #6766
No przecież coś trzeba napisać we wniosku o postępowanie układowe :) W przypadku Getback też były plany restrukturyzacyjne i pisali różne dyrdymały.
A tymczase na Decora prezes skupuje już po 18 zł, nie doceniłem jego determinacji.
-
4 czerwca 2019 at 20:31 #6768
Chyba bardziej głębokości portfela :-)
-
-
4 czerwca 2019 at 20:28 #6767
MichałI znów Alior zamieszany w temat. Kogoś powinni wywalić z tego banku za kiepskie oceny ryzyka (Ruch,Kania i bóg wie co jeszcze wypłynie)
-
4 czerwca 2019 at 21:30 #6772
Ciekawą informację podało Gobarto że na ich terenach 23 ha w Katowicach będą budować mieszkania. http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33390250,gobarto-sa-14-2019-gobarto-s-a-zawarcie-przez-emitenta-umowy-inwestycyjnej
Z tego może być ładny pieniądz.
Druga rzecz to oni są producentami/hodowcami wieprzków których ceny mocno wzrosły w tym kwartale (30%) i jak się długi czas utrzymają to powinny być wysokie ich zyski.
Nie namawiam do kupna ale spółka do zwrócenia uwagi. -
4 czerwca 2019 at 22:08 #6777
Z sytuacji makro, dzisiaj spektakularna obrona wsparcia S&P500 i właśnie zamknęli efektownie sesje na +2,14%. Może jednak wakacje nie będą takie złe i jeśli najbliższe dni to potwierdzą to chyba USA ma ochotę kontynuować rajd dalej.
-
4 czerwca 2019 at 22:29 #6780
W Stanach będzie permanetna hossa. Przecież Kalifornia ma wyższe PKB od Polski. Apple mógłby wykupić całą Polskę…Już nie wspomnę o tym, że wybory się szykują i Trump nie pozwoli sobie na bessę. Sam jest inwestorem i świetnie manipuluje rynkiem.
Jeszcze jedno info jest ważne. Zniosone będą wizy dla Polaków. Nie rozumiem tego dlaczego nie było tego wcześniej, ale tutaj to sprawa Kongresu. Kanada już to wcześniej zrobiła.
Z resztą Polacy na piątej aleji to jedni z największych konsumentów.
Pozdrawiam serdecznie.
Trzeba też pamiętać o olbrzymiej Polonii w USA.
-
Nieuk.
-
4 czerwca 2019 at 23:03 #6792
W pełni sie zgadzam. Już jakiś czas temu pisałem tu z kimś, że trampek to za duży cwaniak żeby sobie nie ustawił hossy pod wybory. Już fed tak mieknie, ze sa głosy ze sa gotowi nawet obniżyć stopy jak bedzie slabo. Wychodzi, ze nawet moga nie musiec tego robic, bo to info juz wystarczyło do poprawy sentymentu
-
4 czerwca 2019 at 23:10 #6795
Jak pracowałem ze 2 lata w USA i wpisałem w przeglądarce „terroryzm” to prawie NSA mnie aresztowało:)
-
-
-
5 czerwca 2019 at 03:59 #6801
Slawku,
CCC to też perełka. Bardzo dobrze zarzadzana firma. Miłek to świetny gość:) Tu nawet nie nazwałbym tego spekulacja. Chociaż krótkoterminowo to na pewno tak.
Zobacz sobie, co zrobił np. Brzoska z Integerem. Antagonistyczny przykład. Pozyskał multum kasy i została wycofana z giełdy. Ja nie lubię tego. Takiego skoku na kasę inwestorów. Jeszcze tam sporo OFE w akcjonariacie było, czyli trzeba umrzeć przed 65. rokiem życia
Odnośnie CCC- to super biznes zrobili z tą szwajcarską spółka. Trochę inna sprawa to Gino Rossi, ale myślę, że po to było przejęcie żeby negocjować ceny za wynajem w galeriach handlowych.
Ps. Przepraszam za spam po nocy, ale zachciało mi się pospekulować na jenie.
Jeszcze jedno-Wilk z Wall Street chyba powstał na bazie NC. To taka dygresla, ale czemu Di Caprio nie dostał za to Oscara, to już nie tego nie rozumiem.
Jeszcze świetny film o giełdzie to „Ryzyko” z Affleckiem.
-
5 czerwca 2019 at 09:21 #6809
Spółka która mi się podoba ale kurs trochę już odjechał (za długo się czaiłem), warto najnowsze reko przeczytać
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33393154,dm-bdm-sa-selena-fm-raport-analityczny-kupuj-z-cena-docelowa-16-5-pln -
5 czerwca 2019 at 10:50 #6816
DeiJeśli ktoś pisze, że CCC to perełka, a Miłek to świetny gość budzi to moją ogólną konsternację… Z pewnością inwestorzy, których wydymał nieoheblowanym kołkiem bez mydła będą mieli inne zdanie…
-
5 czerwca 2019 at 10:58 #6819
szejkerDo poczytania jeżeli ktoś jeszcze wierzy że Kania się wygrzebie
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Niepewna-przyszlosc-ZM-Kania-analiza-7683902.html?sortuj=najstarsze -
5 czerwca 2019 at 10:58 #6820
No to jak to nie perełka na logterm-to radzę stworzyć taki biznes. A Miłek wspomaga też kolarstwo i za to szacun.
Kogo wydymał-podaj proszę fakty…Każda spółka rządzi się trendami. Przecież najciekawsze spółki z GPW są wyceniane za gorsze…
-
5 czerwca 2019 at 11:12 #6822
DeiNie twierdzę, że potrafiłbym stworzyć taki biznes i nie o tym tutaj dyskutujemy. Dyskutujemy o inwestycjach kapitałowych, których zysk determinuje wiele czynników, w tym wiarygodność zarządu, jego sposób podejścia do akcjonariuszy mniejszościowych i ogólny corporate governance. A w szczególności, gdy jest się spółką z WIG20.
Ja ci nie będę podawał przykładów, bo to jest twoja praca domowa, którą powinieneś odrobić, jeśli chcesz z sukcesem systematycznie i w długim terminie zarabiać a nie tracić pieniądze na giełdzie. A jak nie wiesz jak Miłek wydymał inwestorów, to jest to twój problem związany z lenistwem, że nie chce się nawet kliknąć palcem. Niech obecny kurs do tego sprzed roku będzie jakimś wskaźnikiem – spółka sama z siebie nie przeceniła się o ponad 50% bo to „perełka, a Miłek to świetny gość”.
Odnośnie sponsoringu kolarstwa, to mógłbym ten temat rozwinąć naprawdę soczyście, ale się powstrzymam.
-
5 czerwca 2019 at 11:25 #6824
Ja nie mam zamiaru nikogo bronić, ale atakujesz mnie permanentnie.
Ja odrabiam lekcje. Wystarczy spojrzeć na portfele na biznesradar, czyli Nieuk i Hybrid&Value Investments .
-
5 czerwca 2019 at 12:08 #6825
DeiJa ciebie atakuje? W ktorym miejscu? Dyskutuje i odnosze sie do rzeczy, ktore piszesz, a nie do twojej osoby. Jesli nie potrafisz tego zrozumiec i wyciagnac merytoryki z wypowidzi to nie moj problem.
Moge ci pokazac 5 roznych wirtualnych portfeli z zyskiem i jest to zerowy wyznacznik. Wloz milion czy 500 tys. w papier i porozmawiamy czy ktos kto jest spoko gosciem i czy szacun za sponsoring kolarstwa to wystarczajace powodu do inwestycji. Powiedz to akcjonariuszom ccc, ktorzy nie bez powodu stracili 50% przez rok lub tym wydymanym przez niekompetencje zarzadu na gino a pozniej dorznietym przez Milka na emisji.
-
-
-
-
5 czerwca 2019 at 11:01 #6821
chociażby ostatnia emisja na Gino. Przeszła bez echa bo przy Getbackach, Bumechu, Kanii to i tak pikuś.
-
5 czerwca 2019 at 11:14 #6823
DeiGino to już taka malutka wisienka na torcie, ale bardzo ładnie prezentuje sposób myślenia pana M.
-
-
5 czerwca 2019 at 17:03 #6845
MichałAlior właśnie wypowiedział ZM Kania umowę kredytu na 88mln PLN.
Mają 7dni ale już odpisali, że nic z tego bo kasa pusta.
-
5 czerwca 2019 at 17:08 #6846
-
5 czerwca 2019 at 17:53 #6850
Deihttps://rss.knf.gov.pl/RssOuterView/faces/start2OuterView.xhtml
Jak widac Milek wydymal i wkurwil chyba nie tylko drobnych, ale i grubsze rybki plywajace w stawie. Pytanie kto ma wiecej mozliwosci. Marshall Wace zwiekszyl o 0,08% krotka w niecaly tydzien. Nie zdziwilbym sie, jesli zobaczylibysmy tutaj nawet 80-100 zl.
-
5 czerwca 2019 at 19:25 #6851
sławekza przeproszeniem Miłek nie ma tu nic do gadania. Marschal i AQR sprzedawali pozyczone więc to co sprzedali jest już w cenach, to że mają eSki znaczy tyle że muszą akcje odkupić. Oczywiście nie po to otwierali zeby stracić -ale to jest zamiar każdego inwestora. a jak będzie zobaczymy, nie jeden fundusz już się przejechał na krótkiej sprzedaży.
Nie twierdzę że nie będzie taniej, ale założenie że skoro ktoś sprzedał to musi spadać też jest błędne.Wystarczy prześledzić historyczne pozycje z KNF https://rss.knf.gov.pl/RssOuterView/faces/start2OuterView.xhtml;jsessionid=8a9098b8ee871c8f364011c19262np ten sam marschal otwierał 0,6% na kruka gdy był po 150zł, dwa tygodnie później zmniejszył do ponizej 0,5% po 170zł
-
5 czerwca 2019 at 22:43 #6863
ŁukaszW ciagu ostatnich 5 dni byly 2 spore transakcje kupna na amice,spadek byl na niskim wolumenie. Chyba atrakcyjne poziomy do wejscia.
-
5 czerwca 2019 at 23:08 #6867
Amica wypadła w czerwcu z 3 portfelu fundamentalnych prowadzonych przez gazetę parkiet więc spadki mogą być tego pochodną. Wycena zdaje się obecnie atrakcyjną i wydaję mi się że w długim terminie kurs powinien urosnąć, jednak w krótkim terminie zwróciłbym uwagę na 4 negatywne rzeczy: wysoka baza za 2 kwartał o jakieś 10 mln zł (jakieś mieli rok temu dodatnie podatki), dochodzą słuchy że mają zmienić założenia swojej strategi HIT 2023 (podobny niższe zalożenia przychodów i marży Ebidta), ryzyko Brexitu które może uderzyć oraz jednak niekorzystny obecnie trend spadkowy – można byłoby się zastanowić czy wojna handlowa chiny-usa może na nich źle wpłynąć ?
Nie ukrywam iż też myślę o kupnie Amici ale wydaje mi się że jeszcze nie czas, warto poczekać do wyników za 2 kwartał i/lub aż zakończą się spadki.-
6 czerwca 2019 at 00:34 #6868
Oni juz aktualizowali ta strategie w ostatnim czasie, czy jeszcze mowisz o kolejnej aktualizacji i mi umknelo? Zgadzam sie ze moze nie jest czas na full zaangażowanie, ale ja podzielilem sobie na 3 pakiety i pierwszy kupilem dzisiaj, przekonaly mnie te duze transakcje. Najwyżej usrednie pozniej 2 pakietami lub odjade z mniejszym. Z tego co pisał zarzad staraja sie robic mocna dywersyfikacje rynkow, brexit ma ponoc nie wpłynac mocno, wojny celne nie mam danych. Planują kolejne akwizycje. Przy mocnej spolce nawet gorsze wyniki kw/kw acz dobre niekoniecznie musza spowodowac dalszy spadek, ta przecena jest jednak duza juz i to sama drobnica, duzi zbierali od wyzszego poziomu kilka dni temu juz. Masz zapewne wiecej wyczucia i biore to pod uwage, dlatego juz na wstępie zalozylem, ze dziele zaangazowanie na 3 czesci, dołka nie zlapie a narazie kupilem za 2 proc kapitalu i zobaczymy. Dobrej nocy, dzieki za odpowiedź
-
6 czerwca 2019 at 00:43 #6869
Jeszcze dodam ze z tym czekaniem na wyniki przy mocnych, fajnych spolkach to niestety czesto tak jest, ze przy dobrych kurs tak odjeżdża,ze juz nie idzie sensownie wejsc, a potem robi sie konsola. Z drugiej strony przy wynikach lekko średnich kurs mocno nie spada i tak czasami stwierdzam, ze wole juz byc na pokladzie z czyms malym i potem korygować dalsze ruchy. Jeśli longterm tez uznajesz za pozytywny to najgorsze co mnie czeka to zamrożenie kapitału i dywidenda w przyszłym roku, wiec jak dla mnie godze sie z tym, ale oczywiście każdy ma na to inna kalkulacje. Pozdrawiam
-
6 czerwca 2019 at 06:54 #6876
Jeśli kupno Amici rozłożyłeś sobie na 3 pakiety to OK. Nie mogę znaleźć gdzie czytałem o możliwych zmianach w strategii (jacyś analitycy o tym pisali a nie oficjalnie zarząd) ale w obecnej jest że w 2023 chcą mieć 5 mld przychodów i 9% marżę Ebidta, natomiast w aktualizacji przychody mają wynieść 4,2 mld i marża 8,5% albo 7,5% (dokładnie nie pamiętam).
-
6 czerwca 2019 at 10:35 #6909
AstakosWidzę, że jednak jest zainteresowanie Amiką, bo dwa dni temu pisałem ale nikt nie odpowiedział :)
110zl to jest poziom po którym ja będę dobierał ich akcje, też dzielę sobie na kilka pakietów.
-
-
-
-
-
5 czerwca 2019 at 22:52 #6864
Przyglądam się Forte – czy ktoś z Was analizował spółkę po wynikach za 1q19?
-
6 czerwca 2019 at 09:01 #6898
Świetny artykuł o Kani http://biznes.pap.pl/pl/news/pap/info/2739076,niepewna-przyszlosc-zm-kania-(analiza)
Jak wynika z analizy raportu rocznego i zgromadzonych przez PAP Biznes informacji, spółką o której pisze audytor jest Rubin Energy Sp. z o.o. W sprawozdaniu finansowym nazwa Rubin Energy (RE) pojawia się tylko raz, wśród głównych klientów ZM Kania. Wynika z niego, że zarówno w 2018 jak i 2017 roku do RE trafiły od Kani towary o wartości niemal 200 mln zł. Na nasze pytanie – zadane przed publikacją raportu za I kwartał i informacji o wniosku restrukturyzacyjnym – jakie były podstawy utrzymywania relacji handlowych z kontrahentem, który nie płacił, a jego zobowiązania rosły, zarząd ZM Kania nie odpowiedział.Jak zwrócił uwagę audytor, który odmówił wydania opinii o sprawozdaniu za rok 2018, „na mocy porozumienia z dnia 31 grudnia 2017 roku termin spłaty wszystkich należności na dzień 31 grudnia 2017 roku przesunięto do dnia 31 grudnia 2018 roku. Następnie na mocy porozumienia z dnia 31 grudnia 2018 roku spłatę wszystkich należności na dzień 31 grudnia 2018 roku przesunięto do dnia 31 grudnia 2019 roku. W związku z zawarciem powyższych porozumień wartość należność w sprawozdaniu finansowym prezentowana jest jako należność nieprzeterminowana.”
Kania nie odpowiedziała na pytanie, dlaczego o opisywanych przez audytora porozumieniach nie poinformowała raportem bieżącym. Biorąc pod uwagę skalę należności i ich relację w stosunku do przychodów i aktywów, informacja o porozumieniach wydaje się spełniać warunki cenotwórczości.
Spółka nie umieściła firmy Rubin Energy wśród głównych kontrahentów także w raporcie rocznym za 2017 rok.
RUBIN I KANIA – BEZ FORMALNYCH POWIĄZAŃ
Ani Kania ani spółka Rubin Energy, nie odpowiedziały na pytania, dotyczące powiązań łączących obydwie firmy, które mogłyby tłumaczyć, dlaczego zarząd Kani zalegającego z płatnościami kontrahenta traktował pobłażliwie. Z dostępnych rejestrów publicznych i naszych informacji nie wynika, żeby formalnie takie powiązania występowały.
Według Krajowego Rejestru Sądowego, jedynym udziałowcem i prezesem Rubin Energy jest Beata Matecka. Spółka powstała w 2012 roku, deklarując działalność w sektorze energetycznym, ale po roku zmieniła specjalizację na branżę mięsną. RE rozpoczęło działalność operacyjną w 2015 roku, po tym jak, zgodnie z tym, co napisano w raporcie rocznym za 2015 rok, zakład „został wyposażony w najnowocześniejsze linie produkcyjne charakteryzujące się wysoką dokładnością i wydajnością, pozwalającą w jak najlepszy sposób przerobić surowiec, tak aby nie stracił on swoich wartości odżywczych pozostawiającym przy tym jak najlepszy smak i aromat”.
W czerwcu 2015 roku RE pożyczył 19 mln zł od firmy Sunflower Energy. Według KRS prezesem Sunflower Energy jest także Beata Matecka (pełni tę funkcję także w kilkudziesięciu innych firmach). Udziały w firmie są w posiadaniu Mateckiej, a także Wiesława Różańskiego i Agnieszki Różańskiej. Wiesław Różański od lutego 2017 roku jest członkiem rady nadzorczej ZM Kania. Pełni także funkcję prezesa Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Unia „jest związkiem pracodawców zrzeszającym podmioty branży mięsnej, zainteresowane dobrem polskiego przemysłu mięsnego i polskiego rolnictwa”. Agnieszka Różańska pełni w organizacji funkcję dyr. zarządzającego. Beata Matecka jest w Unii przewodniczącym komisji rewizyjnej.
W przeszłości w zarządzie Unii zasiadał Henryk Kania, wieloletni prezes, a obecnie szef rady nadzorczej ZM Kania.
Z dostępnego w KRS sprawozdania finansowego RE za 2017 rok nie wynika, żeby spółka na tak szeroką skalę współpracowała z ZM Kania, jak wskazują na to raporty Kani. Roczna sprzedaż RE zamyka się kwotą 127 mln zł, przy kosztach na poziomie 123 mln zł. Zobowiązania firmy wynosiły 155 mln zł, w tym 108 mln zł z tytułu dostaw i usług.
„Do dnia wydania niniejszego sprawozdania z badania zarząd spółki nie przedstawił aktualnych danych finansowych kontrahenta oraz innych informacji potwierdzających możliwość uzyskania korzyści ekonomicznych z tego aktywa. W związku z powyższym nie byliśmy w stanie uzyskać wystarczających i odpowiednich dowodów badania, iż wartość należności z tytułu dostaw i usług od tego kontrahenta w sprawozdaniu z sytuacji finansowej na dzień 31 grudnia 2018 roku oraz na dzień 31 grudnia 2017 roku nie zawiera istotnego zniekształcenia” – napisał audytor w sprawozdaniu z badania raportu rocznego ZM Kania odnośnie wierzytelności wobec spółki RE.
PRAWIE 100 MLN ZŁ NIEZWRÓCONEJ ZALICZKI
W sprawozdaniu audytora możemy także przeczytać, że „w pozycji +pozostałe należności krótkoterminowe+ w sprawozdaniu z sytuacji finansowej na dzień 31 grudnia 2018 roku oraz na dzień 31 grudnia 2017 roku spółka prezentuje wierzytelność z tytułu przekazanej zaliczki na zakup udziałów w kwocie 96,5 mln złotych. Wierzytelność ta wynika z umowy zawartej w dniu 23 września 2013 roku, której przedmiotem było zobowiązanie się przez kontrahenta spółki do nabycia i sprzedaży udziałów Staropolskie Specjały Sp. z o.o. Na wartość zaliczki składało się przeniesienie wierzytelności od dwóch innych kontrahentów oraz praw do akcji jednostki notowanej na warszawskiej GPW. Termin realizacji tej umowy był kilkukrotnie przedłużany i na dzień naszego sprawozdania z badania termin ten przypada na dzień 31 grudnia 2019 roku.”
Jak wynika z komunikatu spółki opisującego wspomnianą przez audytora transakcję, zaliczkę od ZM Kania otrzymała Fresh Investment Sp z o.o. Zaliczka ta nie została zwrócona, mimo, że pod koniec 2017 roku ZM Kania przejęły Staropolskie Specjały w zamian za zobowiązania.
„Do dnia wydania niniejszego sprawozdania z badania zarząd spółki nie udostępnił nam aktualnych danych finansowych kontrahenta oraz innych informacji potwierdzających możliwość uzyskania korzyści ekonomicznych z tego aktywa” – oceniał audytor ZM Kania.
Z raportu rocznego spółki wynika, że podmiot, który nie zwrócił ZM Kania zaliczki jest powiązany osobowo z jednym z członków rady nadzorczej. Na pytanie, jakiego rodzaju są to powiązania, ZM Kania nie odpowiedziały.
Według dostępnego w KRS raportu rocznego Fresh Investment za 2017 rok (sprawozdania za rok 2018 spółka jeszcze nie złożyła) głównym udziałowcem tej spółki była Anna Ewa Kania.
-
6 czerwca 2019 at 09:15 #6901
Na miejscu zarządu to już był jakąś fajną cele wykupił. Jeszcze te informacje opóźnione dla akcjonariuszy to gruba sprawa…
-
6 czerwca 2019 at 09:45 #6906
I ja mam wrażenie a wręcz przekonanie że to po kościach się nie rozejdzie. Swoją drogą to o tych należnościach było od dawna wiadomo i dlaczego Alio Bank który w zeszłym roku wypłacił im sporo kredytów na to się zgodził, na pewno widzieli to.
-
-
6 czerwca 2019 at 10:06 #6907
-
6 czerwca 2019 at 13:17 #6915
Co to dzisiaj za silne wzrostu na rynku ? Rosną wszystkie spółki telekomunikacyjne i zastanawiam się czy jakieś info przegapiłem.
edit : już wiem. Play podnosi taryfy o 5/10 zł, nie dawno zrobił taki ruch Orange i pewnie za kilka dni Plus skopiuje ruchy więc Cyfrowy Polsat też drożeje. Play przez 10 lat pięknie zbił cenę usług telefoniczne więc teraz w drugą stronę chce zmienić.
-
6 czerwca 2019 at 13:25 #6916
zgredPLAY ma podnieść ceny o 5/10 zł…
-
6 czerwca 2019 at 13:25 #6917
Play zapowiedział podwyżki abonamentów, co jest sygnałem dla pozostałych operatorów, że wojna cenowa się kończy i poprawią się marże. OBS skrobnął krótki artykuł o tym:
-
6 czerwca 2019 at 13:27 #6918
JanekLink do artykułu bankiera
To może być wyjaśnienie
-
-
6 czerwca 2019 at 13:30 #6919
Dzięki, już wiem. Co do Play to urósł on już od dołka 100% i w tym przypadku kto technicznie zagrał to mógł pieknie zarobić. Pamiętam jak kilka miesięcy w okolicach 15zł był potężny obrót (kilka umówionych transakcji i mocny fixing zbierający sporo podaży) i kto podczepił się pod te zagrania pięknie zarobił.
Ciekawe czy takie podniesienie abonamentów może pozytywnie wpłynąć na sprzedawców ich usług czyi Eurotel i OEX, realne jest że w pewnym momencie będą negocjować umowy na korzystniejsze z telekomami (przez kilka lat coraz większy spadek mieli przychodów).
-
6 czerwca 2019 at 13:50 #6922
Ktoś z Was analizował CCC? Ostatnie miesiące to niezły rollercoaster na kursie, na początku kwietnia podchodził pod 250zł, by teraz spaść w okolice 150zł. To rzadkie zjawisko w tak dużej spółce i może jest tutaj okazja zagrać spekulacyjnie pod odbicie, natomiast nie znam zupełnie fundamentów spółki i przyczyn tych wzrostów i spadków.
-
6 czerwca 2019 at 14:42 #6923
Do CCC negatywnie podchodzę od kilku lat ze względu na zbyt wysoką wycenę która nawet po ostatnich spadkach jest mało atrakcyjna. W zeszłym roku zarobili 50 mln, 1 kwartał tego roku też słaby, majowa sprzedaż słaba i nawet gdyby w którymś roku zarobili 300 mln to przy 6 mld kapitalizacji da c/z 20 (bardzo wysoko, obecne c/z 120 to już całkowity kosmos). Pamiętać trzeba o możliwym a raczej pewnym wprowadzeniu podatku handlowego od stycznia który pewnie zmniejszy im zyski o 50-100 mln. Jak dodać mało sprzyjającego dolara i rosnące płace to nie widzę żadnych argumentów aby mieć akcje CCC przynajmniej od strony fundamentalnej.
-
6 czerwca 2019 at 16:59 #6932
Dzięki za odpowiedź.
-
-
-
6 czerwca 2019 at 14:42 #6924
W 4Fun chcą obniżyć cene minimalną w skupie z 10 zł na 5 zł:
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33402624,4fun-media-sa-20-2019-uzupelnienie-porzadku-obrad-o-uchwale-w-sprawie-zmiany-zasad-prowadzenia-skupu-akcji-wlasnychMam duży niesmak do tej spółki po ostatnich wynikach i spadkach, więc ją sobie daruje, zresztą sam skup nie jest wielki, ale może to jakoś wpłynie na kurs.
Zastanawiam się nad Wieltonem… z jednej strony mówią o spowolnieniu i ten rok może być średni, z drugiej strony cena mocno spadła i jest na wsparciu, długoterminowo spółka wydaje mi się ok. Może warto zaryzykować?
-
anti.
-
6 czerwca 2019 at 14:56 #6926
Nikt nie zna odpowiedzi czy warto zaryzykować i kupić, odpowiedź poznasz za jakiś czas. O społce sporo było pisane https://www.analizyprezesa.pl/forums/search/wielton/ i może coś znajdziesz interesującego. Mi on obecnie przypomina trochę Amicę i mam wrażenie iż w przypadku jednej i drugiej spółki za jakiś czas (rok, dwa) kursy będą znacznie wyżej.
-
-
6 czerwca 2019 at 16:41 #6930
A co myślicie o Asbisie,kiedyś był tu dość popularny,a teraz najniżej od trzech lat,w wynikach żadnej tragedii nie ma,a wręcz odwrotnie…
-
6 czerwca 2019 at 16:55 #6931
Właśnie patrzę na niego i jego notowania. Na pewno spółka jest nisko wyceniana i to jest niezaprzeczalny fakt bo c/z 2,50 jak na spółkę dywidendową to śmiesznie nisko. Zakładając że zyski im w tym roku spadną i będą w dolnych granicach ich prognozy czyli 8,5 mln usd (prognoza to 8,50-10 mln usd) to dałoby w przeliczeniu na pln ok. 32 mln zł zysku i c/z 3,70 czyli nadal nisko. Realne jest też że stopa dywidendy za obecny rok wyniesie z 15% (może znowu pod koniec roku wypłacą zaliczkę) więc bardzo wysoko.
Jak dla mnie jest tylko jeden problem – założyłem sobie że inwestuję tylko w spółki które poprawią wyniki (głównie zyski) a w przypadku Asbisu trzeba zakładać że jeszcze ze 2 kwartały będą gorsze r/r więc trzymając się swoich zasad nie powinienem kupować ich akcji.
Generalnie myślę że można się pokusić o kupno gdy będzie sesja przełomu czyli na dużych obrotach nastąpi zwrot na kursie bo na razie kierunek jest jeden (południe).a jeszcze jedno, ograniczenie biznesu Huavei może pozytywnie wpłynąć na sprzedaż Apple którego Asbis jest dużym dystrybutorem, ponadto Windows chyba 7 z końcem roku nie będzie miał wsparcia więc sprzedaże nowych komputerów może wzrosnąć (czyli kolejny plus dla Asbisu).
-
-
6 czerwca 2019 at 17:44 #6933
JanZatwierdzenie układu GetBack. Raj dla spekulantów po wznowieniu obrotów przewiduję wzrost od 100 do 300% tylko z jakiego pułapu. Jakieś propozycje?
-
6 czerwca 2019 at 17:52 #6934
sławekOdnośnie CCC to tej spółki nie można analizować w kontekście c/z -podobnie jak cdprojekt
spółka mimo ogromnych obrotów nadal ma możliwość do dynamicznego zwiększania przychodów a jak wiadomo pierwsza faza wzrostów obrotów rzadko idzie w parze z równie dynamicznym wzrostem zysków. przy tanim dolarze zyski mogą się znacznie poprawic, rozwój e-biznesu też idzie w imponujacym tempie.A cena jest taka jak kazdy widzi. nie zdziwi mnie ani 100zł ani 300zł za pół roku.
PS. sprzedałem dziś po 154 jak spadło na minima z poczatku sesji bo było widać ewidentny brak popytu.
Jak popyt wróci to może znów coś pospekuluję -
6 czerwca 2019 at 18:28 #6935
dywidendowy dyzioWitam.
Prezesie chciałem dopytać o dywidendę z asbis jak to jest rozliczane z Urzędem Skarbowym bo to spółka zarejstroena na Cyprze gdzie stawka podatkowa jest chyba 0 % czyli o ile dobrze rozumiem nie płacę podatku od dywidendy jeżeli jest na koncie ike lub ikze.Pozdrawiam serdecznie
Dywidendowy marzyciel.-
6 czerwca 2019 at 18:37 #6936
Może ktoś inny odpowie bo nigdy nie miałem z Asbisu i nie wiem jak to u nich jest. Jak nie będzie odpowiedzi to poczytaj na bankierze bo tam pewnie na forum pisali o tym.
-
-
6 czerwca 2019 at 21:17 #6941
Dywidendę (a dokładniej podatek od dywidendy) musisz rozliczyć w swoim PIT-38, składanym za rok w którym ją otrzymałeś (czyli zakładam że tyczy się to 2019, więc PIT-38 musisz złożyć do końca kwietnia 2020).
By to zrobić, musisz wpisać zryczałtowaną, a należną US kwotę podatku w polu 34, czyli „Zryczałtowany podatek obliczony od przychodów (dochodów), o których mowa w art. 30a ust. 1 pkt 1–5 ustawy,
uzyskanych poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej„. W przypadku Asbisu (który z tego co kojarzę, sam opodatkowuje jedynie dywidendy wypłacane obywatelom Cypru), musisz rozliczyć pełne 19% podatku – czyli przemnożyć kwotę otrzymanej dywidendy przez 19% i zaokrąglić do pełnych złotych.-
6 czerwca 2019 at 21:42 #6944
Nie musi, napisał, że na ike/ikze. Tam nie ma podatku od zysku kapitałowych.
-
Łukasz.
-
6 czerwca 2019 at 21:46 #6946
A to przepraszam, faktycznie nie doczytałem… ale w takim układzie trochę nie rozumiem pytania, przecież przy IKE / IKZE jest się tak czy siak zwolnionym z podatków od zysków kapitałowych, więc jaki jest sens to rozważać x)?
PS. Mam nadzieję, że jednak moja wskazówka komuś się przyda (kto np. ma akcje Asbisu na zwykłym rachunku maklerskim) :)
-
6 czerwca 2019 at 22:41 #6947
Ciekawe co w przypadku wcześniejszej wypłaty z rachunku IKE (przed osiągnięciem wieku emerytalnego), bo wtedy się jednak płaci cały zaległy podatek belki, jak rozumiem od dywidend też. Wtedy w roku wypłaty trzeba by było w PIT wpisać to chyba.
Chociaż to takie bardziej teoretyczne rozważania.
-
7 czerwca 2019 at 06:24 #6949
Podejrzewam, że w tym przypadku to twój zarządca IKE wypłaca Ci pieniądze po potrąceniu 19 procent od całości i tyle.
-
7 czerwca 2019 at 07:53 #6950
Dokładnie tak, zatem żadnego PIT się również nie składa. Zarządca odlicza sam od dochodu. W przypadku dywidend w usd to rozterka jest, jak przeliczyć na złotówki. Albo kurs z nbp w dniu wypłaty, albo kwote po przeliczeniu na złotówki przez maklera. Niestety urzedy skarbowe interpretuja to na naszą niekorzyść i chca z nbp, zatem w przypadku dywidendy w usd dostajemy realnie mniej o podatek od wyższej kwoty i następnie o prowizję za przewalutowanie. Chyba, że ktoś ma opcje wypłaty z konta maklerskiego usd na konto walutowe w innej instytucji.
-
-
-
-
-
7 czerwca 2019 at 09:45 #6951
To prawdopodobnie przyczyna ostatnich spadków Wawel
Getin Noble wejdzie do indeksu mWIG40, opuści go Wawel
PAP – Biznes
6 cze 2019, 18:366.06.2019, Warszawa (PAP) – Getin Noble Bank wejdzie w skład indeksu mWIG40 w wyniku kwartalnej rewizji indeksów, a opuści go Wawel. Portfele indeksów WIG20 i WIG30 pozostają bez zmian – poinformowała giełda w komunikacie.
Do uczestników indeksu sWIG80 dołączą: Kruszwica, Prairie Mining oraz Wawel. Wyjdą z niego Groclin, Quercus oraz Tarczyński.-
7 czerwca 2019 at 10:07 #6952
Spadki Wawel nie wynikają z tego że opuszczają indeks mwig40 a dlatego że pokazują coraz gorsze wyniki. Od 10 kwartałów (jeśli dobrze policzyłem) każdy kolejny kwartał jest z niższymi przychodami r/r, spadają też zyski i perspektywy nie są najlepsze.
-
-
7 czerwca 2019 at 15:00 #6963
Ale mega sesja dzisiaj na Playway…Koleny hit wyprodukowany, czyli Cooking. Warto też zwrócić na obroty.
Rainbow też coraz lepiej się zachowuje. Asbis jakby nabral ochoty do wzrostów…Jeszcze myślę co raz bardziej nad zakupem Vistuli.
Pozdrawiam.
-
7 czerwca 2019 at 15:31 #6964
Vistulę po 3,90 wczoraj dobierałem ale po 3,98 chcę to co dobierałem sprzedać. Po ostatnich danych sprzedażowych za maj i jak nie będzie dużego pogorszenia w czerwcu to oczekuję iż zysk netto w 2 kwartale może być wyższy o ok. 50% r/r czyli z 14 mln zrobi się 21 mln (5 mln doda Bytom, a 2 mln z wyższej sprzedaży i marż).
Asbis już kurs zduszony.
-
9 czerwca 2019 at 12:16 #7026
-
9 czerwca 2019 at 19:43 #7031
Cześć Raff,
Czekam do raportów za półrocze i III kw..To jest wstępne założenie, bo wiesz że czasem trzeba zadziałać ad hoc w razie niespodziewanych okoliczności. Ta pozycja to ok. 1% portfela wiec nie jest dla mnie zbyt ważna…
Miłego wieczoru.
-
-
-
7 czerwca 2019 at 15:39 #6966
Tak w ogóle, to już za rogiem powinna być hossa na gpw, taki był plan na ten rok, pamiętacie? :)) Czekam na ten etf na mwig40, chyba już się trochę spóźniają. Ale w sumie planu dalej nie mam na te etfy. Wig20 może też dać zarobić, ale wiadomo że zniechęca skład indeksu.
Czemu tak krótkoterminowo z Vistulą, zebrałeś już Prezesie całą pozycję czy jeszcze na długi termin chcesz dobierać, tylko liczysz, że będzie niżej? Ja wczoraj skubnąłem po 3,84.
-
7 czerwca 2019 at 15:53 #6967
Nie jestem przekonany do wzrostów na gpw (choć ostatnie 2 dni byczo wyglądają) i oczekuję jeszcze spadków (obym się nie pomylił :-)
-
-
8 czerwca 2019 at 11:54 #6988
Cześć,
Polecam świetny artykuł o Kani na businessinsiner.pl Bardzo ciekawy jest wątek o powiązaniach osobowo-kapitałowych kontrahentów.
Miłego dnia:)
-
9 czerwca 2019 at 10:10 #7007
Dzisiaj nowego posta (wpływ PPK na poszczególne indeksy) nie będzie a postaram się go zrobić do wtorku. Dopiero jutro mogę wykupić (koszt 200zł) dostęp do nowej funkcjonalności na biznesradar.pl czyli prognozy zysków spółek na najbliższe 2 lata które mogą pomóc w typowaniu wzrostowych spółek https://www.biznesradar.pl/prognozy/ENT
-
9 czerwca 2019 at 15:01 #7028
AstakosTu jest dobry tekst w tym temacie: https://dariuszgrupa.pl/pracownicze-plany-kapitalowe-ppk-wplyw-gpw/
-
-
10 czerwca 2019 at 07:33 #7045
Jest data premiery i nowy trailer Cyberpunka 16.04.2020. Jest i gwiazda w grze: Keanu Reeves
-
10 czerwca 2019 at 07:53 #7046
Miałem o tym wlasnie pisać:) Już 1.miejsce na globalu Steama a to przecież preseller. A jak kupowałem po 100 zł, to się zastanawiałem czy nie przeplacam. Szykuje się fenomenalna sesja i śmiem przypuszczać z najwiekszymi obrotami. No chociaż one mogą być w kolejnych trzech dniach, bo od jutra targi E3.
-
This reply was modified 6 years, 7 months ago by
Nieuk.
-
-
10 czerwca 2019 at 08:56 #7051
Wygląda na to że byczo się Cdr otworzy (+5%), moc i siła marzeń jest silniejsza niż rozum :-)
-
10 czerwca 2019 at 09:00 #7052
Chlopaki z Czerwonych pojechali po bandzie (pozytywnej). Czuć tam Lema po updacie. Nikogo nie mogli też mogli znaleźć do promocji i pewnych aspektów gry. Johny Wick to trochę wręcz kopia postaci. Trochę szkoda, że nie zaśpiewa jednak Lady Gaga, ale wszystkiego mieć nie można. Po „Shallow” to pewnie najdroższa gwiazda a ze starym wizerunkiem wpisywywalaby się genialnie w content Cyberpubenka.
Analitycy się nie znają. Cyberpunek będzie przez kilka lat na 1. miejacu Steama i zarobi w miare szybko wszystko więcej niż cała obecna kapitalizacja Cd Red. To moja wróżba „Wrozbity Macieja” :)
-
10 czerwca 2019 at 09:11 #7053
Zejdź trochę na ziemię po weekendzie, żeby więcej zarobić niż obecna kapitalizacja to musieliby sprzedać 200 mln gier (trzeba odjąć przecież prowizję Steam i innych, podatki i inne koszty) a to jest nierealne. Jak sprzedadzą 20 mln gier (2 mld netto zysku) to będzie sukces ale posiadacze akcji będą się nakręcać przez najbliższe 10 m-cy.
-
-
10 czerwca 2019 at 09:19 #7054
-
10 czerwca 2019 at 09:21 #7055
Ty cały czas zapominasz, że giełda to w dużej mierze to emocje. Też zapomniałeś o konsolach i GOGu. Nie będę „twardego elektoratu” przekonywał…20 mln gier? O czym mówisz?:) Pomnóż to teoszku…Nie no posłucham się na pewno „analityków” z rodzimych biur maklerslich. Niech Im Cd Red zaspojsoruuje jakieś warsztaty w USA co do analizy gamingu. To jest gra, która będzie się monetyzowala przez lata.
Pozdrowionka:)
-
10 czerwca 2019 at 09:55 #7056
GrzegorzObawiam się, że CDR był, jest i będzie bardzo drogi. Nie mam akcji ale to co pokazują napawa mnie dumą, że mamy taką firmę w Polsce. Wreszcie możemy mieć produkt, o którym usłyszy świat. A może nawet zachwyci się nim.
Coraz bardziej mi się wydaje, że tym razem Nieuk może mieć rację.
Sukces gry będzie magnesem dla pracowników, kto nie będzie chciał działać z najlepszymi ? Nowi ludzie, większe budżety, najnowsze technologie i trendy … sky is the limit.-
10 czerwca 2019 at 10:26 #7057
Zauważ że ja nie odnoszę się do kursu a tylko pobożnych życzeń ile może się sprzedać gier Cyberpunka i ile z tego mogą zarobić. Nieuk kilka miesięcy pisał o 1 mld usd a teraz stawkę już podniósł do 5 mld usd, znając życie czym bliżej będzie premiery tym oczekiwane poziomy będą rosły.
Jest szał i panika kupna więc kurs może osiągnąć 300-400 zł jednak znając życie to jak zacznie się premiera gra to akcje spadną 30-40% tylko nie mam pojęcia z jakiego poziomu.Cdr dzisiaj najwyższy poziom w historii a drugą spółką która też ma najwyższy poziom w historii to Enter Air, a to cieszy. Różnica jest taka że Cdr zrobił to 80 mln obrotach a Enter na 30 tysiącach :-)
-
-
10 czerwca 2019 at 12:18 #7063
GrzegorzEnter mam w portfelu a CDR raczej mieć nie będę. No chyba, że skuszę się z patriotyzmu na jakiś symboliczny drobny udział :)
Z Nieukiem zgodzę się, że to może być wyjątkowa gra z rekordową sprzedażą i rekordowymi zyskami. Ale jakimi ? Ciężko ocenić. Rośnie ilość graczy, konsol i siła nabywcza potencjalnych klientów. Ta gra może pobić wszelkie rekordy sprzedaży, wyznaczyć nowe granice. Może ale nie musi.
Co do kursu to cena też może wyskoczyć w kosmos. Dziś już dyskontuje wielki sukces. Bardzo prawdopodobny jest scenariusz jaki przedstawiłeś. Wszyscy jednak właśnie tego oczekują czyli balona cenowego i spadków po premierze a to może oznaczać, że te spadki mogą być szybciej bo wielu nie będzie chciało ryzykować. No ale teraz na 10 miesięcy przed premierą mamy idealny klimat do rozgrzewania emocji :)
Im jestem starszy i mam więcej doświadczenia na GPW tym bardziej jakoś staje się sceptyczny do ryzykownych zagrań. Najpierw interesowały mnie bardzo małe spółki, potem coraz większe a teraz celuje w te, które wypłacają dywidendy – spokojne a nawet nudne. Swoje się już nastresowałem :) Udało mi się dotrzeć do momentu kiedy strata już mnie tak nie boli a zysk nie powoduje drastycznych skoków emocji. Zrozumiałem dlaczego należy ciąć straty, nie łapać spadających noży, unikać firm, o których robi się głośno, doceniać płynność a nie patrzeć tylko na zysk, uciekać kiedy firma ma prezesa mitomana, chronić kapitał i jeszcze pewnie sporo innych rzeczy.
Przy okazji dzięki za tą wiedzę również dla Prezesa i piszących tutaj :) -
10 czerwca 2019 at 13:41 #7069
WojtekCześć, czy jest tu ktoś kto ma rachunek na rynki zagraniczne w BOSSA i aktywnie z niego korzysta? Miałbym pytanie do takiej osoby jeśli by takowa była.
-
10 czerwca 2019 at 19:08 #7096
Dzisiaj Polonex w górę, a @Andrzej wspominał o Polimeksie
-
11 czerwca 2019 at 07:42 #7123
-
11 czerwca 2019 at 10:37 #7124
Nieuk bierzesz Synektik? nieźle spadł, a często o nim wspominasz…
-
11 czerwca 2019 at 11:20 #7126
No cały czas się czaję;) Bardzo ciekawa spółka…Sorki za opóźnienia, ale nadrabiam zaległości w wyśmienitym serialu czyli „Breaking bad”. Cbyba lepszy od „Trawki”. Jedni produkują marychę a drudzy metę:) Genialne…
-
11 czerwca 2019 at 12:05 #7131
Co do Synektika, to zastanawiałem się w pewnym momencie, ale jeden lekarz zaczął mi tłumaczyć, że szpitale mają niewielką motywację, żeby kupować Da Vinci. Wydatek duży, a bezpośrednie korzyści finansowe raczej niewielkie. Ponoć rozumują krótkoterminowo, a NFZ w żaden sposób tego nie premiuje. I schłodził mnie trochę. Nie wiem czy miał rację, czy się mylił. Może ktoś ma bardziej rozpoznany temat?
-
11 czerwca 2019 at 12:10 #7132
GrzegorzBreaking Bed to jeden z najlepszych seriali jakie widziałem. A główna rola to genialna kreacja aktorska. Z każdym odcinkiem gość z nauczyciela zmienia się w bandziora.
Ale przedwczoraj widziałem Czarnobyl … kurcze, robi wrażenie. Polecam, zwłąszcza tym, którzy pamiętają to i w szkole dawali im paskudny lugol … fuuu :( do dziś mnie mdli jak sobie przypomnę.Mnie zastanawia Ferro … ktoś uparł się chyba na cenę 14 zł i wychodzi. Powoli ale systematycznie. Czyżby jakiś fundusz ?
-
11 czerwca 2019 at 12:32 #7134
Tak wygląda że fund z Ferro wychodzi. Ja zamierzam dokupować ale dopiero na koniec miesiąca jak będę znał kurs usd/pln bo pozwoli mi to potwierdzić moje oczekiwania odnośnie zysku za 2 kwartał.
-
-
11 czerwca 2019 at 12:35 #7135
A mnie zastanawia Trakcja…Miałem ją brać…ale to raczej za pozno…
A w Breaking bad najbardziej rozwalił mnie ten aspekt chowania ciał. To po prostu majstersztyk. Musiałem kilka razy chodzić do kibla..
-
11 czerwca 2019 at 12:55 #7137
Czarnobyl – fajny serial na hbo.
Trk miałem za ~1,7 zł, nie wiem co mnie podkusiło wczoraj sprzedać za ~2,02zł jak dwa razy podeszli pod górne widły i ich nie puścili – trochę złość że kilkanaście % uciekło, teraz pozostało patrzeć jaki się zamknie i co będzie się podczas kolejnych sesji działo.
-
szopenchauer.
-
-
-
11 czerwca 2019 at 14:18 #7142
AMICA (AMC) Syg.tech. Możliwość korekty wzrostowej.Ryzyko chyba nie jest zbyt duże.
Zakupiłem mały pakiet 30 szt. W Razie negatywnego scenariusza zamierzam uśredniać.Od 3 dni spekulacyjnie wchodzę w Kanie TP kilkanaście % i out.
Zyski nominalnie małe bo zakupy za „grosze”, ale cieszą.
Wymagana ciągła kontrola inwestycji.Non-Stop nos w ekran.
Nie mam pojęcia do ilu to może jeszcze dojść.-
11 czerwca 2019 at 15:42 #7145
To i ja kupiłem 30 akcji Amici pod Twój sygnał, ostatnio dobrego nosa miałeś więc może i teraz trafisz :-)
-
-
11 czerwca 2019 at 14:27 #7143
Na Kani też swego czasu trochę straciłem chyba jak większość.
-
11 czerwca 2019 at 14:36 #7144
jrkNo ciekawe jak dalej będzie z Trakcja? Wzrosty 2 dni potężne.
Podobno przyznana kasa z banków. -
11 czerwca 2019 at 18:26 #7156
karkalispropozycja skupu akcji ALI po 8 PLN, wiedziałem, że jednak ta wycena: kapitalizacja= gotówka to przesada;) Pomimo, że tutaj tak nie raz narzekaliście na spółkę, że oszuści albo coś tam, coś tam;)
-
12 czerwca 2019 at 21:50 #7185
Dzisiaj prawie nikt nie pisze na blogu (u konkurencji patrzyłem i też mało wpisów) i raczej wynika to z panujących upałów. Na giełdzie też względny spokój choć sektor gier zaliczył mocniejsze spadki. Znowu mocno ropa spada i długoterminowo dobra wiadomość ale na koniec kwartału może namieszać w wynikach (podobnie mocniejszy złoty).
-
12 czerwca 2019 at 23:04 #7187
PiterCiekawe co na to Mercator ?
The Guardian odkrył, że dwaj potentaci rynku gumowych rękawiczek medycznych swoje fabryki w Malezji zamienili w obozy dla niewolników. Ich produkty są kupowane do polskich szpitali, a dystrybutorem jest duża polska firma medyczna z Zabrza.
https://www.wykop.pl/link/4998339/za-pieniadze-sluzby-zdrowia-wspierane-jest-niewolnictwo/ -
13 czerwca 2019 at 09:18 #7192
francescoCiekawy tok myślenia Kani jak prowadzić biznes :) cyt:
Jaka jest szansa na odzyskanie tych należności (od Rubina)?
Moim zdaniem ważniejsze było uzyskanie mocy produkcyjnych dzięki konwertowaniu tych należności niż odzyskanie samej gotówki
Czyli nie ważna płynność, złe są banki które się usztywniły i nie chciały dalej pompować pieniędzy w trupa, ale ktoś jednak musiał się na tym nieźle obłowić ….
-
13 czerwca 2019 at 09:41 #7193
Rozumiem że czytałeś artykuł na parkiecie.
Obecnie to wszystko w Kani śmierdzi i wiele elementów nie pasuje. Jeśli wg artykułu na koniec 2017 należności od Rubina wynosiły 220 mln to nie zgadzają się one z bilansem jaki Rubin miał na koniec tego roku bo wykazywali zobowiązań handlowych na 103 mln (różnica 117 mln ?).
Druga rzecz to jak Kania w artykule w parkiecie twierdzi że Rubin to nowoczesne, specjalistyczne zakłady do plastrowania wędlin. My takich maszyn nie mieliśmy ani ze względu na zadłużenie nie było nas na nie stać. Rynek się rozwijał i żeby nie zostać w miejscu, aby zwiększać marżę, podjęliśmy decyzję o współpracy z Rubinem, który zainwestował pieniądze w produkcję, którą mu zlecaliśmy. Jednak przeglądając bilans Rubina na koniec 2017 roku to urządzeń i maszyn mieli tylko za 27,5 mln czyli co to za specjalistyczne zakłady, jakaś „popierdułka” cytując klasyka.
Jedyny pozytyw (może dlatego kurs rośnie dzisiaj) że są plany przejęcia Rubina w zamian za długi wobec Kani, tylko nawet jak odzyskają w ten sposób ze 100 mln to wiele nie da.
-
-
13 czerwca 2019 at 10:03 #7194
Co do Kani…Tam się tylko nadaje prokuratura i to krajowa. Najwyższy szczebel. Golym okiem widać, że ze Spolki zostało wyprowadzonne ok. 200 mln zl…
-
13 czerwca 2019 at 10:14 #7195
francescoTak to z artykułu parkietu, tylko nie wiem czy śmiać się czy płakać jak czyta sie te wypociny Kani. Z tym przejeciem Rubina to też bym uważał bo nie wiadomo co to jest i czy jeszcze tam nie ma jakichś trupów w szafie. Zadziwia mnie tylko wcześniejsza bierność banków i brak reakcji chociazby na informacje audytora. O tym mówiło się już dużo wcześniej, sam Prezesie ostrzegałeś przed ta zgniłą spółką. A jak chce się wyprowadzić na lewo kasę to sposób zawsze się znajdzie, a kreatywna księgowość pomoże na jakiś czas ukryć szwindel (patrz Getback). Szkoda tylko że nasz rynek kapitałowy jest jeszcze taki dziki i działa na nim tak wielu cwaniaków i oszustów. Bo o ile straty wynikające np. z pogorszeniem koniunktury, załamaniem rynkowym są naturalnie wliczone w ryzyko to trudno się pogodzić ze stratami spowodowanymi przez naciągaczy i złodziei przy jednoczesnej całkowitej bierności organów nadzoru państwa. Klika pokazowych procesów i wysokich wyroków (jak np. w naszych ukochanych Stanach) ucywilizowało by nasz rynek kapitałowy.
-
13 czerwca 2019 at 10:36 #7196
Święta prawda. Mogą być pociagneci do odpowiedzialności osoby, które udzielały finansowania dluznego…To już pikuś, że pewnie Kania posługiwały się sfałszowanymi papierami…Ale o czym mówimy…To nie byly zwykle kredyty…To kilkaset baniek…Masakra…
-
14 czerwca 2019 at 08:09 #7212
jacka co pan sądzi o sytuacji, która od kilku dni dzieje się na Orbisie?
-
14 czerwca 2019 at 09:16 #7213
Na pewno ciekawie jest obecnie na Orbisie, zrobili wycenę wszystkich nieruchomości Orbisu a Accor podał w komunikacie iż rozpoczął proces sprzedaży całości swoich udziałów w kapitale zakładowym Orbisu.
Czyli jakby nie czytał szykuje się (są szanse) że będzie wezwanie na akcje Orbisu jeśli Accor wyjdzie z akcjonariatu. Główne pytanie w tym momencie powstaje jaka może być cena sprzedaży? Jeśli brane byłoby przy sprzedaży same nieruchomości to mamy wartość ok. 4,92 mld (wyżej niż obecna kapitalizacja), jeśli będzie jakaś premia za przejęcie to pewnie z 5% trzeba doliczyć czyli z 5,1 mld może być warty cały deal.
Moim zdaniem nie bardzo jest sens obecnie już w to wchodzić, potencjalny zysk to może być 3-5% więc znikomy.
-
-
14 czerwca 2019 at 09:27 #7214
jackdzięki w październiku 2018 accor sam kupował w wezwaniu po 95 zł i chciał ściągnąć spółkę z parkietu ale NN mu się postawił i nie sprzedał i nie osiągnął 90 proc
trochę dziwne że teraz zmieniła mu się optyka i chce wszystko sprzedać – znamienne że mówi że zrobi to w paź 2019 – jest tu pewnie jakiś myk by było rok o poprzedniego wezwaniaponadto pana zdaniem co zrobią z tymi prawie 290 mln euro które accor zapłaci za część Orbisu?
z tą kasą sprzedawana będzie spółka? czy jakąś ją mogą akcjonariuszom dać mimo że zapowiedzieli że dywidendy nie będzie?
-
14 czerwca 2019 at 11:27 #7224
Widać że wzywając w zeszłym roku Accor miał już kupca na cały Orbis i teraz tego jest dalsza część. Czy do ostatecznej sprzedaży dojdzie to ciężko powiedzieć bo znowu OFE mogą namieszać/zablokować i kupujący się wycofa.
-
-
14 czerwca 2019 at 09:29 #7215
jackprimetech też ciekawie – Famur zapowiedział że przeprowadzi wezwanie i już na samo to cena blisko wezwania
jaki jest sens zapowiadać wezwanie a nie robić od razu wezwanie?
czyżby teraz kupowali?
-
14 czerwca 2019 at 10:25 #7218
Panowie ,
Ktoś poluje na Libet?-
14 czerwca 2019 at 10:53 #7220
-
-
14 czerwca 2019 at 14:28 #7226
Prezes a analizowałeś może to co dzieje się teraz w Efekcie ? Niestety nie maiłem na to czasu. 10 lipca kolejne walne będzie. Nie do końca rozumiem o co tam w tej chwili chodzi ale ewidentnie jest zamieszanie. Wcześniej rozumiałem, że akcjonariusze chcą wpłynąć na zarząd uważając, że on przesadza z wynagrodzeniami. Z tym akurat się zgadzam. Kurs raczej wyżej niż niżej więc jakby była szansa na pozytywne dla akcjonariuszy rozwiązanie.
Do tego jakaś umówiona transakcja na 10 tys akcji była zrobiona przez główną księgową po 28 zł (z datą z końca 2020 r. czyli jeszcze kawałek). Trochę to wygląda jakby firma odkupiła od niej jak spełnione będę jakieś kryteria ale tu też brak szczegółów. Tylko program motywacyjny dla księgowej to tez mi jakoś dziwnie wygląda ….-
14 czerwca 2019 at 14:40 #7229
Wygląda na to że w Efekcie powstał jakiś konflikt akcjonariuszy ze starego układu a o tym świadczą propozycje wyższej dywidendy przed walnym czy szereg sprzeciwów na samym walnym odnośnie głosowań. Konsekwencją tego konfliktu (tak zakładam) jest zwołanie nowego walnego na którym mają głosować nad zmianami w radzie nadzorczej a także wyjście warunkowe z akcjonariatu (sprzedaż akcji uprzywilejowanych przez Adamka i Chachlowską). Sprzedaż tych akcji jest mocno opóźniona w czasie bo pewnie postawione są jakieś warunki do zrealizowania w najbliższym czasie.
Wydaje mi się że tarcie te nie będą miały większego wpływu dla drobnych akcjonariuszy, układ towarzyszki który trwał w tej firmie będzie nadal kontynuowany tylko pewnie w nieco zmienionym kształcie osobowo-towarzyskim.
-
-
14 czerwca 2019 at 17:19 #7230
Dzięki za ten wpis o Efekt.
W sumie aż tak mnie ich układ towarzyski nie przeszkadza. Jeśli firma zarabia, spłaca terminowo długi i wypłaca przyzwoitą dywidendę to dla mnie jest ok. Dziś zrobiło się +9%. Jak na tą bardzo spokojną spółkę to sporo. Obroty niewielkie co prawda ale też za bardzo podaży nie widać.Ciekawie i gorąco jest też w Examobile (bardziej jeśli chodzi o ustalenia na walnym niż o kurs i obroty bo śladowe). Mnie jednak zniechęcili i co by się nie działo patrzę już na tą spółkę sceptycznie.
Za to Mercator optymistycznie wyglądał na dzisiejszej sesji. Ciekawe czy to analiza na Stockwatch ? A może coraz więcej przecieków na temat II kwartału już. Miałem końcówkę akcji i na razie się pożegnałem z nimi w okolicach 7 zł (kupione po 6 zł)
-
14 czerwca 2019 at 19:51 #7231
Mercator jak wiesz nie zdecydowałem się na kupno a gdy zlecenie ustawiłem to kurs odjechał. Obecnie cena powyżej 7 jest moim zdaniem zupełnie nie atrakcyjna i na pewno nie kupiłbym akcji.
Exa to nie bardzo już wiem o co chodzi, mieli co innego uchwalić a uchwalili co innego. Nie było reakcji kursu i inwestorzy nie bardzo wiedzą jak to odczytywać.
-
-
14 czerwca 2019 at 21:19 #7234
GrzegorzKolejna ciekawa informacja z Efekt-u.
„Zarząd informuje, że w godzinach popołudniowych miała miejsce próba wejścia do siedziby Zarządu Spółki w Krakowie, przy ul. Opolskiej 12 przez osoby podające się za nowych Członków Zarządu.” -
14 czerwca 2019 at 21:56 #7235
To już jaja:) Lepsze od kabaretu:)
-
14 czerwca 2019 at 22:44 #7236
GrzegorzTeż tak myślę, dużo lepsze !
Nie dosyć, że będzie śmiech to jeszcze moim zdaniem można zarobić. Skoro będą się teraz przepychać i nie wiedzą ile kto ma głosów to będą kupować. Nie wiem czy dobrze myślę ale widzę potencjał na wzrost o 50% do początku lipca.
Stary zarząd będzie walczył o posady. Wiedzą, że to cieplutkie i tłuściutkie stołeczki. Nie wierzę aby nie chcieli ich zachować :) no a ile warto na to wydać ? Moim zdaniem znacznie więcej niż ostatnie obroty. Co o tym myślicie ? Czy to nie okazja do zarobienia ?-
15 czerwca 2019 at 00:02 #7237
Musiałbyś policzyć która strona ma ile akcji łącznie z uprzywilejowanymi i czy skup akcji z rynku może zmienić układ sił. Na te 50% nie nastawiałbym się choć nigdy nie mów nigdy.
-
-
15 czerwca 2019 at 09:43 #7244
GrzegorzTe 50% to oczywiście tylko potencjalny wzrost, szansa. Na giełdzie nie ma nic pewnego. No ale chyba o to chodzi aby wyszukiwać szanse i je wykorzystywać. Ocenę jaki jest potencjał a jakie ryzyko każdy musi zrobić sam. Zachowanie kursu na początku tygodnia powinno wyjaśnić czy ktoś zbiera czy nie potrzebują już tego bo któraś ze stron jest pewna wygranej.
-
16 czerwca 2019 at 10:00 #7261
jackna ten dzień byli policzeni tak:
Korporacja Gospodarcza „efekt” S.A. z siedzibą w Krakowie przekazuje wykaz akcjonariuszy posiadających co najmniej 5% liczby głosów na Zwyczajnym Walnym Zgromadzeniu Spółki, które odbyło się w dniu 13 czerwca 2019 roku:
1. „INWEST” Spółka z o.o. w Krakowie
468.142 głosy stanowiące 27,05% głosów na tym zgromadzeniu oraz 20,73% ogólnej liczby głosów
2. Bogumił Adamek
191.405 głosów stanowiących 11,06% głosów na tym zgromadzeniu oraz 8,47% ogólnej liczby głosów
3. Wojciech Wiśniewski łącznie z AGRO-JUMAL sp. z o.o.
158.865 głosów stanowiących 9,18% głosów na tym zgromadzeniu oraz 7,03% ogólnej liczby głosów
4. Rejonowa Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu w Krzeszowicach
126.670 głosów stanowiących 7,32% głosów na tym zgromadzeniu oraz 5,61% ogólnej liczby głosów
5. Spółdzielnia Rolniczo-Handlowa „ROLA” w Skawinie
87.750 głosów stanowiących 5,07% głosów na tym zgromadzeniu oraz 3,88% ogólnej liczby głosów
—–
tymi piątkowymi małymi pakiecikami dużo nie zmienili
jak obroty nie ruszą w pon to dużych wzrostów nie będzie raczej i te 28 zł to może być granica -
16 czerwca 2019 at 13:06 #7264
Automotiveciężko będzie zebrać z rynku akcje aby mieć przewagę na walnym. potencjalny zbierający musiałby płacić wysoką premie, a sukces byłby niepewny. Dodatkowo jest bardzo mało czasu
-
16 czerwca 2019 at 13:12 #7265
MarcinOd jutra igpw (teraz TuInwestor) kończy darmowe działanie. Jest jakaś jeszcze niezawodna darmowa subskrypcja do powiadomień ze spółek? Aplikacja mobilna gpw trochę zawodzi w tym względzie.
-
16 czerwca 2019 at 13:49 #7266
Polecam infostrefa.com. Wrzucasz do obserwowanych spółki i dostajesz na maila komunikaty.
-
-
16 czerwca 2019 at 13:55 #7267
Infostrefa max. 20 spółek i powiadomienia o pełnej godzinie. Ja dodatkowo korzystam ze stockwatch tylko nie wiem czy w wersji bezpłatnej są powiadomienia. Oni chyba co 15 minut przesyłają komunikaty.
Korzystam z obu. -
16 czerwca 2019 at 13:58 #7268
MarcinA co powiecie na https://raportyspolek.pl ? Już w międzyczasie trochę czasu poświęciłem na ustawienie obserwowanych, ale nie wiem jak dobrze/szybko działa.
-
16 czerwca 2019 at 15:34 #7273
Napisali że bezwłocznie przesyłają więc może są nieźli. Napisz za kilka dni jak w praktyce będzie ich serwis się sprawował.
-
-
17 czerwca 2019 at 13:02 #7297
Po jednym dniu (kilkanaście komunikatów) to przesyłają całkiem szybko, nie gorzej niż igpw. Treść jest od razu w mailu, ale żeby dotrzeć do załącznika potrzeba więcej kliknięć. Jest link do ich witryny z raportami spółki i tam dopiero wybieramy info i załącznik. Co jest słabe, to mi w iphonie link do strony z raportami danej spółki działa tylko raz, powtórne kliknięcie z poziomu maila to biały ekran. Chyba jest w miarę ok, jak będzie bardzo zawodna w dłuższym używaniu to dam znać.
-
17 czerwca 2019 at 14:47 #7298
Robert MPrezesie kochany , napisz proszę co sądzisz o Kruszwicy na długi termin pod dywidendy ?
-
17 czerwca 2019 at 15:01 #7299
Na temat Kruszwicy jest oddzielny wątek na forum a tam dosyć pozytywnie się w amrcy wypowiedziałem na temat spółki https://www.analizyprezesa.pl/forums/topic/kruszwica/#post-3789
Czy spółka nadaje się na długi termin pod dywidendy to trudno powiedzieć gdyż ich wyniki niestety sa mocno zależne od cen rzepaku, i jeśli będą słabe zbiory to wtedy wyniki ucierpią oraz kurs spółki. Wyniki za 2 kwartał powinny być dobre ale co dalej z wynikami to nie wiem więc i trudno stwierdzić jednoznacznie czy da się zarobić.
-
-
17 czerwca 2019 at 15:20 #7300
Robert Mwielkie dzięki
-
17 czerwca 2019 at 18:06 #7303
Ciekawy komunikat z Dębicy. Rockbridge sprzedał swój pakiet 5,85% akcji po 98zł (20% powyżej kursu rynkowego) na rzecz Goodyear która ma już 88% akcji (blisko przekroczenia 90% progu).
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33487639,altus-towarzystwo-funduszy-inwestycyjnych-sa-33-2019-zawarcie-umowy-sprzedazy-akcji-spolki-firma-oponiarska-debica-przez-fundusze-zarzadzane-przez-rockbridge-tfi-s-a -
19 czerwca 2019 at 09:39 #7341
Coraz lepiej zaczyna wyglądać jedna z moich spółek, czyli R22. Ciekawy komunikat z niej poszedł i wykres co raz lepiej wygląda. To ogólnie bardzo ciekawa spółka…
-
19 czerwca 2019 at 16:07 #7346
AstakosMam wątpliwości co do tej spółki, InnerValue na nią nagania.
-
-
19 czerwca 2019 at 16:27 #7347
DeiInnerValue stosuje najlepsze standardy rynkowe rodem z DM BZWBK.
-
19 czerwca 2019 at 17:58 #7348
W rekomendacjach widzę że Haitong ich rekomenduje i nie wiem czy to samo.
Haitong trochę mało wiarygodny jest bo np. dzisiaj obniżył blisko 50% swoją rekomendację dla Stalproduktu (z 611 na 362) a kurs i tak jeszcze jest dużo niżej bo 239. -
19 czerwca 2019 at 19:33 #7351
Negatywny info z PKP Cargo, wprowadzają podwyżki wynagrodzeń których koszt tylko w tym roku wyniesie 45 mln. Omijać spółkę szerokim łukiem.
-
20 czerwca 2019 at 11:31 #7386
slawekKolejne święto i kolejna stracona sesja z szansami na wzrost, niestet jutro trzy wiedzmy i rynek pojdzie za grubszym nie patrząc na otoczenie.
-
20 czerwca 2019 at 12:28 #7397
Bardzo często dopiero kolejna sesja po FEDzie pokazuje właściwy kierunek dla indeksów więc może i dobrze że dzisiaj nie ma u nas sesji.
Swoją drogą w USA tylko 1-2 % brakuje do pokonania ostatnich szczytów więc blisko jest do sygnałów kupna.
Wydaje mi się też że duża korekta kursu eur/usd się szykuje czyli dolar może się osłabić.
-
-
21 czerwca 2019 at 12:25 #7408
Powoli wyjaśnia się sytuacja na Efekt.
CFI kupił ponad 20% akcji i dlatego jest nerwowość w zarządzie. http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33521325,korporacja-gospodarcza-efekt-sa-23-2019-otrzymanie-zawiadomienia-w-trybie-art-69a-ust-1-ustawy-o-ofercie
Przypomnę że CFI mocno podbijał kurs Work Serwice gdy skupował akcje.
Efekt wart jest z 50% więcej więc może warto kupić?@ nieuk – co myślisz ?
-
21 czerwca 2019 at 13:42 #7412
Prezesie,
Specjalistą od Efektu nie jestem. O wiele bardziej w tej sprawie jak sam wiesz-jest zorientowany OBS.
CFI kupiło głównego udzialowca. Czyli można powiedzieć, że de facto właściciel Efektu się zmienił…CFI to raczej nieglupi ludzie i raczej sądzę, że bardziej ich interesuje biznes hotelowy niż handel warzywami…
Work Service to lider branży outsourcingu pracown8czego i „zweszyli” okazję. Oczywiście spółka swoje problemy też ma, ale to jest bardzo ciekawy sektor usług.
Co do samego Efektu-na pewno nieglupia spolka…trochę za dużo management zarabia, ale to inna inkszosc. W sumie ogólnie może być warta kupna…
To „trochę” takie przemyślenia z tego co pamietam…
Pozdrawiam.
-
21 czerwca 2019 at 13:43 #7413
GrzegorzWygląda na to, że walka o głosy, tak jak pisałem kilka dni temu, jest coraz bardziej prawdopodobna. Dziś już +8,5% po tym komunikacie. Obroty też się ruszyły.
Ten nowy potencjalny właściciel mi się nie podoba. Nie mam zaufania do takich „cwaniaczków”.
Co ciekawe CFI dziś -6% na tą chwilę.
Jak ta rozgrywka się skończy wolałbym jednak być już bez akcji. Śmierdzi mi tu jednak przejęciem … które dla Efektu nie będzie chyba sukcesem. Szkoda fajnej spółki.
No ale teraz może się udać zarobić nieco.
Po ewentualny wzroście o 50% nadal c/z może być koło 10. -
21 czerwca 2019 at 14:19 #7414
Kurs trochę odjechał już Efekt,gdyby zaliczył cofkę w okolice 25 to pomyślę, teraz pozostaje obserwować.
-
21 czerwca 2019 at 16:28 #7416
GrzegorzJa się zastanawiam czy już sprzedać całość czy jeszcze poczekać. Na wszelki wypadek zrobiłem tak jak Prezes najczęściej polecasz … jak masz wątpliwości to sprzedaj połowę :)
-
21 czerwca 2019 at 16:44 #7417
Nie denerwuj mnie :-(
Zamiast pytać powinienem kupować tym bardziej jak znam dobrze firmę.
Oczywiście gratuluję zarobku, ja w tej cenie ze 3 lata temu sprzedawałem.Dzisiaj strasznie dziwne jazdy związane z wygasaniem kontraktów. Vistula przez chwilę na przykład zjechała mocniej.
-
-
21 czerwca 2019 at 19:02 #7419
Kurs LiveChata w ciągu ostatnich sesjach spada, a wyniki już we wtorek. Chyba powinny być lepsze sądząc po miesięcznych danych o liczbie klientów oraz kursie dolara.
-
21 czerwca 2019 at 19:33 #7421
Będą lepsze, jestem o tym przekonany. Przypomnę moje wyliczenia „Oczekuję 14,6 mln zysku przy 12,8 mln rok wcześniej czyli 14% wzrostu r/r”
Livechat w ostatnim dniu miesiąca ostatnio jest mocno wyciągany więc liczę że podbiją i teraz tym bardziej że jest to koniec też kwartału i półrocza.
Ponadto powinni ogłosić ze 1,30 dywidendy (może wcześniej zaliczkę dadzą) więc będzie dobrze (przynajmniej taką mam nadzieję).
-
-
21 czerwca 2019 at 22:04 #7422
sławeka ja myślę że livechat jeszcze spadnie, wykres nie napawa optymizmem- ciezko o zwrot -27zł to wg mnie najnizszy wymiar kary, bardziej prawdopodobne zejście na 25,50zł.
Nie zmienia to faktu że spółka godna uwagi w dłuższym terminie.no i dzisiaj wiedźmy znów zagrały, jestem zły bo miałem otworzone 300 eSek na dolarze na serii dziś wygasającej. niestety obrót był na tej serii do 10.30 a rozliczenie dopiero po 20tej. myślałem że się przesiąde na wrześniową a tu hak. patrzę na rozliczenie depozytu i okazuje się że dopisali tylko 11tyś zł -czyli rozliczyli po kursie z 10.30 kiedy jeszcze dolar był droższy.
Prezesie czy tak zawsze jest że na kontraktach walutowych w dniu wygasania obrót jest do 10.30?
-
21 czerwca 2019 at 22:08 #7424
Nie mam pojęcia. Całkowicie nie interesuję się inwestycjami opartymi na dźwigni.
-
22 czerwca 2019 at 00:10 #7425
Mój rachunek kontraktowy leży nieużywany od lat, kiedyś rozliczali kontrakty walutowe na koniec sesji (jeśli dobrze pamiętam) ale najwyrażniej trochę pozmieniali i teraz rozliczenie jest rzeczywiście o 10:30.
https://bossa.pl/edukacja/kontrakty-opcje/kontrakty-terminowe/charakterystyka/kontrakty-na-waluty
„Ostatnim dniem obrotu jest ten sam dzień co dzień wygaśnięcia. Jeżeli w tym dniu nie odbywa się sesja, to wówczas jest to ostatni dzień sesyjny przed trzecim piątkiem miesiąca wykonania. Notowanie serii kontraktów wygasających w tym dniu kończy się o godz. 10.30.”
-
-
22 czerwca 2019 at 12:47 #7434
NieukWitam Moi Drodzy,
Co myślicie o Wirtualnej Polsce? Ja te akcje kupowalem w ok. 57 zł. Podoba mi się ich model biznesowy. Rozwój organiczny + akwizycje. Wtecz agresywna polityka akwizycyjna…
Niby C/Z 22 to sporo, ale poprawiają wyniki geometrycznie…Mają bardzo dobre przepływy operacyjne i uwiarygodnili się dywidendą (co prawda skromną, ale zawsze coś).
Ostatnio też pojawiła się rekomendacja BDM „akumuluj”. W ostatnich sesjach spore wolumeny i historyczne szczyty. Mam nadzieję, że za 2-3 lata będzie w Wig20…Trzeba zmieniać strukturę blue chipów, bo jas tam nadprezentacja banków i spółek energetycznych…To tyle miodku…Z chęcią poznam Wasze zdanie-szczególnie te krytyczne;)
Miłego dnia.
-
22 czerwca 2019 at 19:28 #7437
Spółkę obserwowałem technicznie po tym jak już kilka razy o niej wspominałeś. Chciałem zagrać na utrzymanie nowych szczytów. Spółka wygląda na naprawdę zdrową i muszę znaleźć czas by bliżej się jej przyjrzeć fundamentalnie – przynajmniej spróbować.
Rozważam poważnie zakup ACG po odcięciu dywidendy i małej korekcie.
-
23 czerwca 2019 at 14:32 #7439
Szopenchauerze ale dywidendę już tam odcięli 13 czerwca, teraz tylko wypłata. Jakie poziomy dla Ciebie są atrakcyjne? Szczerze mówiąc ja tą spółkę obserwowałem ale była cały czas w konsolidacji, potem (końcówak 2018) nalge wybiło i się nie załąpałem. Zniechęcają, o czym wspomniał Nieuk, mała płynność
-
-
-
23 czerwca 2019 at 12:01 #7438
NieukACG to gwiazda na GPW. Szkoda tylko, że praktycznie nieplynna…Mnie się wydaje, że tam już się właśnie korekta skończyła…
Miłego dzionka:)
-
23 czerwca 2019 at 17:59 #7440
Tak wiem, że już po odcięciu:) aktualne poziomy uważam za atrakcyjne, i pomimo sygnałów sprzedaży na tyg myślę podobnie jak @nieuk – że korekta dobiegła końca.
-
24 czerwca 2019 at 11:45 #7467
szopenchauerAutogaz zawitał w portfelu.
-
24 czerwca 2019 at 17:16 #7474
NieukZa wiele to chyba Ci raczej nie wpadło;) Ale dobre i to…Jakiś czas temu dyskutowalem chyba z R.Iwanem i On mi wyjaśnił, że pomimo teoretycznie wysokiego ff są tak niskie wolumeny…Akcję są w silnych rękach managementu…
Ale to i tak perła-więc gratuluję:)
-
24 czerwca 2019 at 21:59 #7483
szopenchauerFaktycznie nie za wiele, ale mój kapitał też relatywnie mały:)
-
24 czerwca 2019 at 23:31 #7484
RemigiuszA to zacytuję fragment z analizy AC:
Wydaje się, że przy stosunkowo niewielkim udziale akcji można by mieć już istotny wpływ na zarządzanie spółką. Jednak na ostatnim WZA zarejestrowano aż 77% wszystkich akcji, a suma akcji akcjonariuszy z poniżej 5% wyniosła 43% wszystkich zarejestrowanych akcji. Sugeruje to, że w praktyce jest całkiem spora grupa inwestorów posiadających po kilka procent akcji (mniej niż 5%). Z komunikatów spółki można wyczytać, że członek RN Zenon Mierzejewski posiada 4,4% akcji spółki, Dorota Laskowska (żona członka RN) 1,88%, prezes Katarzyna Rutkowska 1,28%, a wiceprezes zarządu Piotr Marcinkowski 0,26%. Potwierdzają to słowa prezes spółki: nie licząc funduszy inwestycyjnych, na WZA od wielu lat pojawia się ponad 20 akcjonariuszy prywatnych, a żaden z nich nie przekracza 10%. Wśród naszych akcjonariuszy w związku z realizacją Programu Motywacyjnego opartego na akcjach jest grupa ponad 40 menedżerów Spółki, w tym Zarząd.
-
-
-
-
23 czerwca 2019 at 18:23 #7442
Co sądzicie o technicznym kupnie JSW na poziomie 41-41,5? Wydaje się, że kilka procent powinno wpaść. Prawie nigdy tak nie zagrywam jak nie interesuje mnie zupełnie spółka, ale chyba czasem relatywnie bezpieczne są takie transakcje i warto szukać okazji. Zamierzam się przyczaić w tym tygodniu.
-
23 czerwca 2019 at 20:14 #7444
Wiesz że na blogu mało techników ale jeśli kurs osiągnął w piątek najniższy poziom od 3 lat to raczej jest to powód do sprzedaży a nie kupna.
Od strony fundamentów też raczej pozytywów nie widać, wyniki raczej będą im się pogarszać, zarząd wymieniony w ostatnich miesiącach, kończą się zasoby węgla, ceny węgla w europie mocno spadają.
Nic dobrego nie widzę. -
23 czerwca 2019 at 20:37 #7447
Na JSW czekałbym na reakcję rynku na wspomnianych poziomach, na razie obrony brak.
Mamy na wykresie lukę hossy z września 2016 która jest również widoczna na wykresie tygodniowym – link
Na tyg RSI i MACD bardzo nisko, ale jak poprzednicy napisali na razie popyt się nie uaktywnił, również rozważam zagranie ale nie mam zamiaru wyprzedzać rynku, jak zobaczę popyt ~41 zł będę myślał.
-
-
23 czerwca 2019 at 20:19 #7445
Ja na JSW czaję się 9d 48-50 zł hehe:) To, co mnie martwi-to spore obroty przy spadkach…Co nie ulega wątpliwości, że poziomy atrakcyjne…
Jutro protest górników przed siedzibą PiSu w Warszawie. Ciekawe jest też to, że po sukcesie wiceministra Tobiszowskiego w wyborach do PE-zaraz pozbyli się prezesa D.Ozona…O to-cała brudna gra polityczna… -
23 czerwca 2019 at 20:29 #7446
Górnicy robią sporo szumu, Tchórzewski musiał zareagować i po ostatnich wypowiedziach raczej ciężko będzie wyprowadzić pieniądze ze spółki w najbliższym czasie. Liczę, że solidne wsparcie zadziała + pewnie będą uspokajać sytuację. Swoją drogą, Prairie mocno spadło po wywaleniu Ozona, ciekawe jak ta telenowela się skończy :)
-
23 czerwca 2019 at 20:59 #7448
Ja już nie chciałem dolewać oliwy do ognia z tym Prairie;) Tak, jak napisał nasz kochany Szopenchauerek: nie ma co wyprzedzać rynku a tym bardziej kopać się z koniem-czyli rynkiem niedźwiedzia na walorze. Jeśli 41 zł zostanie obronione-to spoko…Jeśli nie-target 30 zł…
Trochę mi to przypomina sytuację i podaż analogiczna do tuzów energii swego czasu…Korekta wzrostowa była mocna. Wprost proporcjonalna do zniechęcenia…
Ps. Co ciekawe-gornicy nie będą protestować o podwyżki płac (mają obiecaną premię za profity z 2018 zł). Chodzi im właśnie o ukrocenie zmian w RN z nadania Ministerstwa Energii.
-
Nieuk.
-
25 czerwca 2019 at 21:12 #7499
-
-
23 czerwca 2019 at 21:13 #7450
PiterJest nowy numer . Szkoły dostają od PGNIG-u nowe umowy na gaz , do ogrzewania , od 01.2020 roku . Cena jest wyższa o min.40% ! Czy to jest ten tani amerykański gaz ? W samorządach nie wiedzą o co chodzi , ciekawe co z firmami ?
-
23 czerwca 2019 at 21:45 #7452
A to ciekawe z tym gazem. Właśnie przeczytałem jutrzejszy parkiet w którym sporo jest o cenach gazu. Obecnie są najniższe od wielu lat i chociaż pewnie pod koniec roku wzrosną to i tak będą dużo niższe r/r. Pgnig mocno straci na tych cenach a zyska grupa azoty i ciech.
-
-
23 czerwca 2019 at 21:32 #7451
slawekCo do jsw to tylko gra na krótkotrwałe odbicia. Branża jest passe!
-
24 czerwca 2019 at 10:22 #7465
Możliwe że za kilka miesięcy ruszy etf na mWIW40 czyli to na co czekałem w związku z uruchomieniem PPK https://strefainwestorow.pl/artykuly/fundusze-inwestycyjne/20190621/polskie-fundusze-etf
-
25 czerwca 2019 at 21:47 #7500
NieukFajne jaja:) Szykukuje się się gruba afera. Ozon to byłaby z najjaśniejszych osób w managemencie ever…Zaborowski to był skorumpowany ciul…
-
25 czerwca 2019 at 21:57 #7501
Nieuk*Zagorowski
-
26 czerwca 2019 at 12:09 #7515
Przy poprawie sentymentu w energetyce w/g mnie można obserwować pod spekulacyjne odbicie ZEPAK
-
26 czerwca 2019 at 12:27 #7516
NieukFaktycznie. ZE PAK wygląda bardzo ciekawie…Warto zagrać pod spekulacyjne odbicie;)
-
26 czerwca 2019 at 14:22 #7517
Możliwa korekta wzrostowa na KANIA +plotki na Bankierze
-
27 czerwca 2019 at 11:42 #7543
@andrzej641104 -gratuluję Kanii. Jak zwykle trafiłeś.
-
-
26 czerwca 2019 at 14:28 #7519
MudmenZboczę trochę z tematu giełdy i inwestowaniu w wartości.
Przyglądał się ktoś z was ostatnio Bitcoinowi? Od marca dostał paliwa i pytanie czy nie szykuje nam się kolejna bańka, bo nie wiele brakuje do poziomów z 2017.-
26 czerwca 2019 at 15:00 #7523
W mojej ocenie każda cena (czy 1000 usd czy 20.000 USD) za bitcoina to bańka i inwestowanie w niego to hazard i ruletka.
-
26 czerwca 2019 at 15:57 #7526
Bardzo płytkie podejście … ale to bardzo. Przecież nie można tak postrzegać nowych technologii…..
Skoro Goldman czy JP Morgan mają działy inwestycyjne bitcoin, a coraz poważniejsze instytucje zaczynaja respektować płatności tego typu instrumentami to podejście na zasadzie „bańka i nie ma się w co wgłębiać „ zapewnia tylko i wyłącznie jedno – zignorowanie rozwoju świata, technologii i być może przyszłego systemu płatności (w tej czy innej formie). Nie lubię takiej ignorancji i NIE zainwestuje w Bitcoin ani inne kryptowaluty.
-
26 czerwca 2019 at 17:05 #7529
Technologia technologią, ale problem jest jak fundamentalnie wycenić wartość takiego bitcoina. Problemem jest też słabe uregulowanie kryptowalut – jak się temu przyglądałem z rok czy dwa temu, to w zasadzie nie było jednoznacznego konsensusu czym tak na prawdę kryptowaluta jest w sensie prawnym i jak płacić podatki od zysków. Były np. interpretacje, że trzeba płacić podatek PCC i za każdą transakcję trzeba wypełnić druczek i zanieść do US. Z tego co mi się przewinęło w ostatnich miesiącach znowu coś tam się pozmieniało. Trochę taki dziki zachód.
-
26 czerwca 2019 at 21:12 #7530
Szymon a co byś powiedział gdyby PLN zmieniał tak swoją wartość do USD, jak zmienia Bitcoin? Szalenstwo nie? Dziś importujesz stal płacąc w USD tylko po to aby za pól roku ją odsprzedać temu od kogo kupiełs z zyskiem.
Duże banki mają swoje działy związane z kryptowalutami a raczej z technologia blockchain, ich działy inwestycyjne obsługują tranzakcie i kontrakty bo widza tam możliwość zarobienia (są klienci to czemu nie zarabiać). To są instytucje które nie inwestują ale żyją z obstawiania dwóch stron transakcji wyciągając z tego pewna marze. Tak samo jak takie banki nie inwestują w obligacje, a zarabiają na prowizji przeprowadzając ich emisje. Krótka piłka zarządzania ryzykiem i pozbywania się towaru.
Od strony technicznej, to co kryje sie za krypto walutami (blockchain) ma ciekawe zastosowania w przepływie informacji ale nie ma to wartości handlowej.
-
-
-
-
26 czerwca 2019 at 14:41 #7521
SkynetDzisiaj KNF zatwierdził prospekt emisyjny ETF na mWIG40, może zadebiutuje przed startem PPK :-)
https://www.knf.gov.pl/o_nas/komunikaty?articleId=66341&p_id=18
-
26 czerwca 2019 at 14:57 #7522
Może tak być że szybciej Etf na mWIG 40 wejdzie niż się wydawało. Wprowadzać tego Etf będzie boś a dzisiaj na rachunku maklerskim w BOŚ pojawił się komunikat że obniżają prowizje na kupno etfów do 0,25%. Wydaje się że ma to związek z nowym Etf.
-
26 czerwca 2019 at 15:33 #7525
JanekCiekawa propozycja do konta IKE/IKZE w przeciwieństwie do Wig20, które jest mocno uzależnione od spółek Skarbu Państwa.
-
-
27 czerwca 2019 at 11:35 #7542
DeiMoże mi ktoś wyjaśnić sens kupowania takiego ETFa zamiast kontraktów? Chodzi mi głównie o kwestie płynności, prowizji, odwzorowania indeksu. Przy rynku wtórnym jest prowizja maklerska wyższa niż na kontraktach na mwig i mniejsza płynność, przy pierwotnym 2% na wejście + 1% na wyjście. Dodatkowo opłata za zarządzanie 0,4%. Pokrycie opłaty za zarządzanie nie bierze się chyba znikąd. Albo więc kontrakt jest przelewarowany albo będzie miał wartość niższą niż indeks?
-
27 czerwca 2019 at 11:48 #7544
Łatwiej budowac pozycje i sie skracac dla kogos kto nie chce w to ladowac duzo kasy. Szczególnie przy systematycznym dokupowaniu, metodzie eDCA np. Prowizja na betaetf jest obniżona. Betaetf placi dywidendy (w kursie), kontrakt tez? Odwzorowanie jest dla mnie poki co idealne przy betaetf.
-
27 czerwca 2019 at 14:12 #7547
DeiAle właśnie się nie zgodzę. Na kontraktach masz depozyt zabezpieczający, który stanowi mniej niż 10% wartości pozycji. Jeśli chcesz kupić za 5000 zł to ok, ale przy pozycji za jeden kontrakt to ETF już nie jest opłacalne, gdyż angażując dużo mniejsze pieniądze masz tę samą pozycję co na ETF. Płynność na kontraktach jest większa, a dywidenda nie ma uzasadnienia, gdyż dywidendy nie są uwzględnione w kontraktach i jej obecność lub nie może działać w dwie strony poprzez cenę kontraktu. Przy rolowaniu na kolejną serię możesz po prostu zająć większą pozycję, gdyż kontrakt bez dywidend będzie tańszy. Nie rozumiem do końca takich produktów, chyba, że jest to adresowane do ludzi, który właśnie chcą zając pozycję na mwigu za 20-30 tyś złotych. Rozumiem ETF na region, na spółki wydobywające złoto. Ale ETF na coś, co można kupić taniej poprzez kontrakte terminowy na wyższej płynności… nie do końca.
-
27 czerwca 2019 at 14:53 #7549
Napiszę krótko co ja myślę na ten temat. Kontrakty na wig20 czy mwig40 nie są dostępne na IKE/IKZE na których głównie ja inwestuję a aby na zwykłych maklerskich rachunkach handlować kontraktami też pewnie trzeba rozszerzyć funkcjonalność rachunku. Następnie słowo kontrakty czyli produkt oparty na dźwigni finansowej przynajmniej mi się źle kojarzy i takich produktów nie dotykam od wielu lat. Plusem nowych Etf jest doliczanie dywidend czyli teoretycznie jest szansa że wartość w długim terminie tego etf będzie rosła. Kolejny czynnik nawet dzisiaj porównując stopy zwrotu to etf na wig 20 który wystartował 7 stycznia osiągnął 3% stopę zwrotu a indeks WIG20 wzrósł 1,40% czyli mniej.
Generalnie to nie istotne jest jaki produkt kupi się na mwig40 , ważne aby faktycznie spore pieniądze szły z PPK na spółki z tego indeksu to będzie wtedy fajny zarobek. -
27 czerwca 2019 at 23:03 #7563
A no właśnie zapomniałem jeszcze o ike i ikze. To jeszcze dodam, że dla chętnych lewarowania na ike ikze można handlować certyfikatami ing turbo. Mi się podobają. Dużo różnych dźwigni, dobra płynność, handel z animatorem a nie inwestorem, też są certyfikaty na wig20, dax, sp500, nie ma póki co na mwig40.
-
27 czerwca 2019 at 18:25 #7556
@Dei Wg mnie mylisz się co do dywidend. W teorii może byłoby tak jak piszesz (dywidenda byłaby uwzględniona w niższych cenach dalszych serii kontraktów) gdyby rynek był w 100% efektywny. Ale daleko mu do tego, szczególnie jeśli rozmawiamy o mało płynnych kontraktach na mWIG40, ale nawet i na WIG20 też nie jestem przekonany. Wystarczy spojrzeć na notowania kolejnych serii kontraktów na koniec dzisiejszej sesji:
FW20U1920 2297
FW20Z1920 2309
FW20H2020 2317
FW20M2020 2326Jak widać dalej wygasające serie wcale nie są tańsze i nie sądzę aby to było regułą, bo to są instrumenty bardziej do krótkoterminowej spekulacji niż do długoterminowego inwestowania. Wg mnie inwestując w kontrakty w dłuższym czasie pozbawiasz się dywidendy. Jaką różnicę potrafi zrobić dywidenda na przestrzeni lat w ogólnym wyniku to łatwo sprawdzić porównując WIG20 vs WIG20TR.
-
anti.
-
-
28 czerwca 2019 at 12:59 #7587
TomekA to nie jest tak, że rynek jest efektywny (odnośnie dywidend) w momencie wygasania danej serii kontaktów w stosunku do kolejnej?
-
-
-
-
-
26 czerwca 2019 at 21:33 #7531
Jestem ostatnio mocno zainteresowany kupnem akcji Ambry i dzisiaj pojawiło się zlecenie sprzedaży po 15,15 z wartością ujawnioną 500. Poszło ok. 3-4k akcji po tej cenie. Ktoś przed zamknięciem testował kupno 5k i nie dał rady wypełnić zlecenia.
Ktoś obserwuje?
Scenariusz jak ostatnio z Ferro po 14,10, gdzie kurs odjechał na 14,7 gdy sypaczowi skończyły się akcje?
Czy jednak ludzie zaczną już sprzedawać akcje w obawie przed obsunięciem kursu z powodu dużego zlecenia sprzedaży i może warto poczekać, aby kupić po niższej cenie?
Dzisiaj wszedłem po 15,15 za 1/2 lub 1/3 docelowej pozycji, bo cena wydaje się atrakcyjna w porównaniu do niedawnego >16Mam też dylemat co do Delko. Moja średnia ceną zakupu ok. 7,4zł. Po 8,5 zredukowałem 1/3 pozycji.
Odnoszę wrażenie, że jest trochę negatywnego nastawienia inwestorów do tej spółki. Było to widać po dobrych wynikach za 4kw. 2018: zaraz po najwyższy kurs, a potem zjazd. Jeżeli kolejne wyniki będą podobne do poprzednich czyli słabsze r/r to prawdopodobnie ponownie powitamy poziomy w granicach 7,0zł.
Z drugiej strony poziom 8 w miarę dobrze wczoraj i dzisiaj się bronił.
Wczoraj prezes kupił 270 akcji, ale ze względu na ilość można nie brać tego pod uwagę.
Niskie C/Z, dywidendy, perspektywa podwyższenia rentowności przejętych sklepów, więc po 8 szkoda mi oddać.
Dodatkowo w perspektywie kilku tygodni dywidenda 0,42.
Pozostaje pytanie: sprzedać przed wynikami przy poziomach >8 czy czekać na poprawę wyników.
Macie jakieś przewidywania dotyczące 2 kwartału?-
26 czerwca 2019 at 21:52 #7532
Ambrę po 15,15 i ja dzisiaj kupowałem, wczoraj po 15,50, więcej na razie nie dobieram bo mam w zasadzie już właściwej wielkości pozycję. Jeśli chodzi o dużego ukrytego sprzedającego to przynajmniej ja się nim nie przejmuję, jeśli będą lepsze wyniki a takich oczekuję to i kurs urośnie.
Delko to pamiętaj że bardziej spekulacyjny walor więc za małe pieniądze. Ostatnie kilka dni to spore obroty jak na tą spółkę i rosną szanse na wzrosty. Prezes Delko ostatnio kupował po 7,60 a teraz podniósł na 7,80 czyli będzie na wyższych poziomach stabilizował kurs. Wyniki za 2 kwartał powinny być lepsze r/r ale nie więcej niż 10% bo baza jest wysoka a i przejęte spółki mogą jeszcze nie pomagać.
-
-
27 czerwca 2019 at 00:05 #7534
GrzegorzTeż dokupiłem odrobinę Ambry po 15,50.
Enter za to znowu wyskoczył o 4,5% … -
27 czerwca 2019 at 12:03 #7545
Dzisiaj znowu ktoś 108k Ambry po 15.15 wyrzucił. Ciekawe ile jeszcze tego ma. Razem z wczorajszym to już chyba koło 200k poszło.
-
27 czerwca 2019 at 13:36 #7546
JanekCo sądzicie na temat spółki Mobruk? Dynamicznie rosnące przychody i zyski, kurs w trendzie wzrostowym. Natomiast nie jest tania.
-
27 czerwca 2019 at 14:19 #7548
Mi wystarczy spojrzeć na niski 2% ff który w zasadzie dyskwalifikuje tą spółkę jako potencjalną inwestycjé.
-
-
27 czerwca 2019 at 17:29 #7555
MarksmanPrezesie, swego czasu wypowiadałeś się parę razy pozytywnie o Aliorze.
Biorąc pod uwagę, że WIG_BANKI znowu dobija się do ważnego oporu, a ALR zwiedza minima z ub. roku, jak zapatrywałbyś się na ten bank?-
27 czerwca 2019 at 19:15 #7558
Alior trochę negatywnie zaskakuje jakością swoje portfela, w ostatnich dniach wypłynął negatywnie temat Kani na który będą w tym kwartale zawiązywać spore odpisy a wcześniej zaangażowanie w Ruch też negatywnie odbijało się na wynikach (Ruch chyba nie jest do końca zamkniętym tematem). Pytanie podstawowe czy nadal będą takie kwiatki wypływać czy negatywnych niespodzianek już nie będzie. Po tych wpadkach jest szansa że w przyszłym kwartałach wyniki powrócą na trwałą ścieżkę poprawy a to ma szanse przełożyć się na wzrost kursu. Gdyby prognozy analityków się sprawdziły (zysk w tym ok. 720 mln, później 820 mln i 920 mln) to można byłoby stwierdzić że obecna wycena jest niska. Od strony technicznej wydaje się że kurs ma ochotę na wzrosty, z tego co widzę w gpwatak chcą uruchomić kupno gdy kurs przekroczy 51,15 a do tego nie wiele brakuje. Ja raczej obecnie bym akcji nie kupił i wolał poczekać na wyniki za 2 kwartał które będą bardzo słabe ze względu an wspomniane odpisy.
-
-
27 czerwca 2019 at 22:52 #7562
SyriuszMam pytanie do osób czytających wykresy, techników.
Jakie według Was jest lepsze podejście do rysowania wykresów i które wykresy powinno się brać pod uwagę w przypadku analizy technicznej.Dla przykłady wykres spółki GPW z dwóch serwisów giełdowych:
– Na stooqu wykresy nie są wstecznie statyczne, odcięcie dywidendy powoduje, że cały wykres idzie w dół o jej wartość
https://stooq.pl/q/a2/?s=gpw&i=w&t=c&a=ln&z=1157&ft=0&l=0&d=1&ch=0&f=0<=57&r=0&o=1– na bankierze wykresy nie są wstecznie dostosowywane, są rysowane zawsze po cenach transakcyjnych,
https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=GPW#-
28 czerwca 2019 at 09:48 #7574
Na stooq właśnie wykres nie idzie w dół. Zostaje taki jak był, ale zmniejszają się ceny na skali po prawej stronie. Zatem nie zaburza to analizy technicznej.
Zobacz na przykładzie Rokity
https://stooq.pl/q/?s=pcr&c=3m&t=c&a=lg&b=0Rokita miała dywidendę 8,31 zł, przed nią kurs był tam 95 zł coś takiego, po odcięciu dywidendy (strzałka czarna) kurs Ci nie zleciał o 8 zł tylko o 2 zł, za to cały przedział cenowy na skali zmienił się już na trwałe po prawej stronie, akcje przestały kosztować 95 zł tylko na skali pojawiło się w tym miejscu 86 zł (tu jest odcięcie dywidendy). Zatem można śmiało stosować analizę techniczną i nic się nie zaburza.
PS: ten spadek, który tam widać z luką to jest 16.05 i nie ma on związku z dywidendą, tylko chyba słabymi wynikami z tego co pamiętam, dzień dywidendy był 24 kwietnia, a wypłaty 8 maja.
-
Łukasz.
-
-
-
28 czerwca 2019 at 00:58 #7570
GaretCiekawa sytuacja obecnie jest na PGN…Mamy Harami wzrostowe ciekawe czy walor skorzysta i solidnie odbije…
-
28 czerwca 2019 at 08:30 #7571
Już przy 5,50 wydawało się mocne wsparcie do kupna ale nie wytrzymało. Ogólnie bardzo dużo osób gra pod odbicie na Pgn więc pewnie kiedyś kurs urośnie ale trzeba pamiętać że wyniki za 2 i 3 kwartał będą dużo gorsze r/r bo ceny gazu mocno pospadały.
-
28 czerwca 2019 at 20:39 #7595
ŁukaszHmm, a ja nie wiem czy się w poniedziałek spekulacyjnie za mały kapitał nie skuszę. Tak jak mówisz, dużo pod to gra. Policzyłem przykładowe zagranie i wygląda tak:
kupno po cenie zamknięcia: 5, 31
take profit: 6,50 (18%) (patrząc po wykresie to pierwszy opór więc nie uważam, że strasznie życzeniowe, może ewentualnie trzeba uważać na 6,00, ale to nadal 12%)
SL: 5,10 (4%)
Risk Reward Ratio 4,5:1 (bardzo spoko)
-
-
-
28 czerwca 2019 at 09:42 #7573
Chyba już czas na „bieżące komentarze vol. 3”. Strona długo się wczytuje.
-
28 czerwca 2019 at 10:28 #7577
RafffMoże zamiast robić kolejne numerki można by było powrócić do starej praktyki i zrobić: Bieżące komentarze Lipiec?
Taka moja sugestia.
-
28 czerwca 2019 at 10:30 #7578
Przy kompie będę w niedzielę wieczorem to otworzę nowy wątek.
Teraz jest mniej osób piszących więc wątek lipiec nie ma sensu, dopiero po wakacjach można o takiej numeracji pomyśleć. -
28 czerwca 2019 at 10:58 #7580
optymistaCo się dzieje z Ambrą?
-
28 czerwca 2019 at 12:30 #7585
Kółeczko znowu. Póki wsparcie trzyma od 14 50 zł nic strasznego póki co (i to mówię o cene zamknięcia, bo w ciągu dnia jakiś cień niżej zawsze może być). Cały sWIG80 teraz słabo idzie, więc to raczej kwestia sentymentu póki co. Ja dzisiaj dokupiłem za 14 85 zł i nie wykluczam kolejnego dokupu niżej, na 14 65 zł jeszcze patrzę, bo to częsty poziom gdzie się na wsparciu udawało kupować w przeszłości.
-
Łukasz.
-
-
-
28 czerwca 2019 at 16:47 #7589
NieukAle Bloober zapierdziela…To jedna z najlepszych moich inwestycji w ostatnim czasie…Jeszcze przy tym ogromne obroty…
-
29 czerwca 2019 at 00:15 #7600
WaterlooKurs Bloober pewnie znowu padnie na pysk po wynikach. To co oni robią w księgowości to jakiś kosmos. Ale jeśli ktoś ma wyczucie do tej spółki, może zarobić. Ja w końcu odpuściłem, chociaż w przeszłości, trochę zarobiłem.
Zastanawiam się czy PGNIG nie partycypuje jakoś w sprowadzaniu tego tańszego gazu. Wydaje mi się, ze tak. Ja w każdym razie zrobiłem juz kilka ładnych kółeczek :)
Niestety, wspominając nietrafne inwestycje, wiszę na Elementalu i to dosyć sporo. Gdyby ktoś miał jakieś przemyślenia co do tej spółki, z chę poczytam.
-
29 czerwca 2019 at 18:54 #7604
slawekCo do elementalu to udalo mi sie wyciagnac kilanascie procent w tydzien ale to bylo przy 1,50zł. Jak na razie nie widać oznak do zwrotu.
-
29 czerwca 2019 at 21:24 #7605
Tata GumbyMoże kogoś zainteresuje: ciekawa strategia oparta o ETFy, prosta, chociaż w polskich warunkach nie do końca. Ktoś coś?
-
30 czerwca 2019 at 16:41 #7620
Marksman@ Łukasz
take profit: 6,50 (18%) (patrząc po wykresie to pierwszy opór więc nie uważam, że strasznie życzeniowe, może ewentualnie trzeba uważać na 6,00, ale to nadal 12%)
SL: 5,10 (4%)Jest to wyłącznie Twoja interpretacja niczym w tym wpisie nie poparta.
Możliwe, że wybicie ostatnich minimów było pułapką na niedźwiedzie, ale o tym przekonamy się jeśli cena szybko powróci nad ostatni pułap, nad którym się konsolidowała.
Nie wiem na jakiej podstawie zakładasz, że kurs od tak powędruje sobie spokojnie i zaneguje na dzień dobry 50% spadków tego wodospadu ?
Oczywiście, że na Rynku w 24h może stać się wszystko, ale jak w ocenie sytuacji można pomijać obszar, nad który kupujący nie mogli wyjść przez półtora miesiąca (!?) – okolice 5,70 ? Już dziś wiesz, że jak przyjdzie odreagowanie, to tym razem pęknie on jak zapałka? Nie odbierz tego jako czepiania się, ale formułując takie założenia chce się zapytać : „gdzie są wasze miliony, skoro to takie proste”?Żeby nie było: uważam, że odreagowanie jest tu bardzo prawdopodobne i jest możliwość wejścia z b. ciasnym stopem. Ale scenariusze to ja bym kreślił, ale po wyjściu nad 5,65-5,70, potem dopiero ….6zł …
-
30 czerwca 2019 at 18:12 #7621
Bardziej to kreśliłem w dłuższym terminie. 5,70 to dla mnie opór krótkoterminowy, nieistniejący w szerszej skali na interwale tygodniowym. Spójrz proszę na ten interwał jeśli nie patrzyłeś, a także na miesięczny. Identycznie zachował się kurs w 2018 roku i doszedł dokładnie do 6,5 z tego samego pułapu praktycznie jednym swingiem. Na IV kwartał zapowiadają analitycy już podwyżki cen gazu. Tak jak piszesz można tu fajnie ciasno wejść z niskim ryzykiem, ramy każdy może sam sobie określić. Nie spieram się o TP, głównie robotę w tym zagraniu robi możliwość fajnego ustawienia SL, który w zasadzie jest bezsporny, bo jeśli pogłębi się dołek z połowy czerwca to trzeba wyskoczyć. Był tam duży wolumen na odbiciu to dobry znak.
-
-
30 czerwca 2019 at 19:00 #7622
UWAGA – OBECNY WĄTEK ZNACZNIE ZAWIERA JUŻ DUŻĄ LICZBĘ WPISÓW I PRZEZ TO SPOWOLNIŁO ZNACZNIE OTWIERANIE STRONY (PRZYNAJMNIEJ MI TAK SIĘ WYDAJE). OTWORZYŁEM KOLEJNY WĄTEK Bieżące komentarze vol 2 ABY KOMFORT UŻYTKOWANIA SIĘ ZWIĘKSZYŁ. OCZYWIŚCIE JAK KTOŚ MA NIEDOKOŃCZONE TEMATY W TYM WĄTKU TO JAK NAJBARDZIEJ NIECH JE DOKOŃCZY.
NOWY WPISY ZAMIESZCZAMY TUTAJ https://www.analizyprezesa.pl/forums/topic/biezace-komentarze-vol-3/ -
30 czerwca 2019 at 20:25 #7638
MarksmanBardziej to kreśliłem w dłuższym terminie. 5,70 to dla mnie opór krótkoterminowy, nieistniejący w szerszej skali na interwale tygodniowym.
Na tygodniowym jest tu brzydkie czarne marubozu, mocno wyróżniające się na tle poprzednich. Ile czasem potrzebuje rynek na zanegowanie takich świec, to własnie dobrze widać na przywoływanym przez Ciebie w 2018 dołku, z którego poszedł swing wzrostowy.
(tam potrzebował 6 tyg.) – fakt, że świeca byłą bardziej paskudna, ale obecna też ładnie nie wygląda.Spójrz proszę na ten interwał jeśli nie patrzyłeś, a także na miesięczny. Identycznie zachował się kurs w 2018 roku i doszedł dokładnie do 6,5 z tego samego pułapu praktycznie jednym swingiem.
A czy kontekst makro nie był zupełnie inny?
Ten swing z 2018 to był trzeci z rzędu wyższy dołek, który notowania ustanawiały od 2014. Cena szła z 4 na 4.5 i na 5.5 A po każdym z tych dołków za każdym razem był także wyższy szczyt.
A obecnie? Kurs jest na granicy przełamania tej struktury.
Jeśli by to nastąpiło to technicznie jest to silny sygnał sprzedaży i okolice 4.3 są spokojnie możliwe.
-
1 lipca 2019 at 21:53 #7676
Łukaszhttps://stooq.pl/mol/?id=4181
Wrzucam w ramach uzupełnienia dyskusji jeśli ktoś nie widział a się interesuje. Ostatecznie dzisiaj nie zagrałem bo skusilo mnie odbicie na lvc i ferro. Zwraca uwagę na te poziomy, o których mówiłem ale nie pokusił się o zasięg ew. Odbicia. Nnie trochę przekonałes i postanowiłem zaczekać z ew. Wejsciem na ruch rynku i jakas porządna swiece wzrostowa na wolumenie, na razie pas. Pozdrawiam
-
-
1 lipca 2019 at 06:19 #7654
jackNieuk, jeśli można spyta, jaką masz strategię na Bloobera – jakaś założona cena wyjścia zarówno w górę jak i w dół od obecnego kursu?
czy może dobierasz -
3 lipca 2019 at 12:57 #7714
NieukCześć,
Nie no bez przesady-nie dobieram. Ceny wyjścia nie mam okreslonej dokladnie.Założyłem sobie jedynie, że sprzedam jak się zaczną spadki przy większych obrotach.
Pozdrawiam.
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.