This topic contains 11 replies, has 3 voices, and was last updated by Prezes 6 years, 2 months ago.
-
AuthorPosts
-
14 marca 2019 at 20:18 #2503
-
29 marca 2019 at 19:29 #3672
Prezesie,
Jak ocenisz wyniki roczne ? Bez zaskoczeń ? :)
-
29 marca 2019 at 21:27 #3684
Jeszcze nie czytałem ale patrząc na liczby to bardzo dobre. Ebidta 65,70 mln (ja pisałem o 60,6 mln) która wzrosła o 35% r/r a to dużo. Przychody o 11% wzrostu, zysk netto o 20% ale rok wcześniej było z 8 mln dodatniego podatku więc faktyczny wzrost zysk netto jest o wiele większy. Teraz możliwy spory skok wyników jeszcze w 1 kw bo niska baza.
To tak na szybko – trzeba raport przeczytać i policzyć jak marże wyglądały ale nie mam na razie czasu.-
30 marca 2019 at 16:51 #3726
Poprzeglądałem trochę dane liczbowe w raporcie i wyglądają dobrze choć nadal trwa spadek marży na sprzedaży.
W 4 kw 18 marża wyniosła 28,47% w stosunku do 29,92% rok wcześniej ale spółka zaczęła w kosztach sprzedaży raportować wymianę sprzętu wadliwego (wcześniej było to robione w pozostałych kosztach operacyjnych) i gdyby nie uwzględnił 3,7 mln to marża na sprzedaży wniosłaby od 29%.
Pozytywnie na zysk netto wpłynęły niższe koszty operacyjne (o 10 mln) bo rok temu zrobili dużą aktualizację wartości należności ale niższe o 3,7 mln były pozostałe przychody operacyjne.
Jakby nie liczył w mojej ocenie wyniki są dobre (nie znam konsensu PAP) bo jest wzrost przychodów (11%), zysku operacyjnego 43%, zysku brutto 61% i netto o 20%.
Pamiętać jednak trzeba że od mojej analizy kurs wzrósł już ponad 20% i wycena nie jest już tak atrakcyjna c/z ok 10 choć w mojej ocenie jest jeszcze miejsce na poprawę wyników firmy jak i kursu akcji.-
30 marca 2019 at 17:21 #3727
Ja już pakiecik mam. Ale raczej długoterminowo :)
-
-
-
-
23 sierpnia 2019 at 10:52 #9421
Prezesie przyglądasz się nadal Amice? Od marca kurs spadł o ponad 20% i wskaźnikowo wygląda bardzo ładnie (P/E 7,80). Ten wskaźnik byłby jeszcze niższy gdyby nie 40% stopa podatkowa w 1Q 2019, która obniżyła zysk netto o prawie 30% r/r.
Ten spadek kursu to pewnie pokłosie obaw o koniunkturę gospodarczą w Europie, bo fundamentalnego powodu w wynikach nie widać.-
23 sierpnia 2019 at 11:14 #9425
Nie wiem czy obserwujesz moje wpisy w zamkniętym wątku gdzie publikuję co miesiąc swój portfel https://www.analizyprezesa.pl/forums/topic/troche-o-mnie/#post-9141 i w moim realnym portfelu mam akcje Amiki. Tydzień temu tam napisałem „Największy problem mam z Amicą bo wydaje mi się że może spaść w kierunku 100 zł (tak 6-8%), zysk netto pewnie był gorszy w 2 kw ale zrobiła się niska wycena a i przyszłe wyniki (począwszy od 3 kwartału) mogą być lepsze juz r/r. Trochę nie udane to kupno, szkoda nie zrobiłem SL po 118 jak zrobili na gpwatak.”
W zasadzie nie mam co dodania i trzeba czekać na wyniki, koniunktura w Europie słabnie ale sprzedaż w Polsce powinna rosnąć więc jest szansa że się to zbilansuje-
23 sierpnia 2019 at 11:37 #9428
Faktycznie przeoczyłem, dzięki za odpowiedź. Z Amiką jest moim zdaniem podobny problem co z Wieltonem – najbliższe wyniki mogą być takie sobie bo koniunktura chwilowo siada, ale kolejne już powinny być lepsze i wcale nie z powodu niskiej bazy tylko rozwoju tych firm dzięki przejęciom.
-
-
-
4 września 2019 at 19:44 #9972
Wyniki na pierwszy rzut oka lepsze niż oczekiwałem i lepsze od konsensusu, zysk netto gorszy r/r bo rok temu mieli ok. 8-9 mln dodatniego podatku. Poczytam raport i parę słów napiszę http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34059729,wyniki-amiki-w-ii-kw-2019-roku-vs-konsensus-pap-tabela

Tak na szybko to mamy w 2 kwartale wzrost przychodów o 2%, spadek marży brutto ze sprzedaży o 0,08 pp, wzrost zysku brutto o 10%, spadek zysku netto o 15%, sporo lepsze przepływy operacyjne r/r ( +14 mln do -11 mln). Lepszy wynik to w dużej mierze zasługa wyższych pozostałych przychodów operacyjnych (+2,2 mln, odszkodowania, rozwiązanie rezerwy na bonusy)) i niższych kosztów operacyjnych (1,3 mln, rok temu wymiana wadliwego sprzętu)Nic nie widzę więcej niepokojącego i/lub korzystnego w wynikach i wyniki przyjmuję neutralnie (bez przełomu) choć obawiałem się że będzie gorzej. Wynik poprawiły pp operacyjne i pk operacyjne dzięki którym wzrosła Ebidta i Ebit. Spadek zysku netto akcjonariuszy dominujących był oczekiwany ze względu na różnice w płaconych podatkach. Od 3 kwartału nie powinno być już większych wpływów podatkowych na wynik i liczyła się będzie działalność podstawowa. Jutro konferencja wynikowa i może jakieś ciekawe informacje padną. c/z wzrasta 8,4 to nie jest dużo jak na spółkę rosnącą i nie tak nisko jak na słaby rynek giełdowy.
-
5 września 2019 at 16:42 #10011
Amica nabyła prawo do marki Fagor http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34071635,amica-wronki-sa-30-2019-nabycie-praw-do-marki-fagor
Wydaje się że jest to pozytywna wiadomość ale kurs nie reaguje. Obecnie trwa konferencja wynikowa i może coś na niej powiedzą odnośnie przejęcia. Właściwa reakcja (spadek lub wzrost) pewnie dopiero jutro lub w kolejnych dniach. -
27 listopada 2019 at 21:53 #14258
Wyniki Amici są lepsze od konsensu PAP i r/r więc trzeba zakładać że jest dobrze
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34727093,wyniki-amiki-w-iii-kw-2019-roku-vs-konsensus-pap-tabela

Jak widać powyżej przychody wzrosły o 4,40% czyli nie tak dużo ale marża ze sprzedaży mocno wzrosła z 26,34% do 28,12% i to jest największy plus.
Mocno bo blisko o 6 mln wzrosły pozostałe koszty operacyjny w tym aktualizacja wartości magazynu gorsza o 2,7 mln r/r.

Przepływy operacyjne wyniosły ok. +14 mln przy +32 mln rok temu.
Trochę mało napisali o przyszłych perspektywach a wg sprawozdania zarządu mocniej rośnie sprzedaż w Polsce (może efekt programów socjalnych) i pewnie na wynik pomogło osłabienie złotówki bo ok. 60% sprzedaży jest za granicą (oczywiście część produktów sprzedają ich lokalne firmy).
Wydaje mi się że jest szansa na poprawę wyników w kolejnych kwartałach co może się przełożyć na wzrost kursu tym bardziej że spółka nie jest jakoś specjalnie droga (c/z 8,70) i jakby nie patrzył dobrze zarządzana i „światowa”. -
28 listopada 2019 at 10:22 #14275
Chłopaki z Portalu Analiz wyłapali (słuszny wniosek) że na wyniki spółki wpływają też ceny stali które stanowią ok. 30% struktury zakupów.
Pozwoliłem sobie wkleić ich rysunek bo nie mam czasu szukać w raportach Amici
Obecnie ceny stali (każdej w zasadzie) sa dużo niższe niż na początku roku (ponad 10%) i w zasadzie utrzymuje się trend spadkowy

W mojej ocenie perspektywy dla spółki są niezłe, dzisiaj o 10:30 jest konferencja z zarządem i może coś więcej się dowiemy.
edit: pojawiły się też zmiany do strategi HIT 2023 która wcześniej zakładał 5 mld przychodów i 9% Ebidta w 2023 a teraz zmniejszono do 4 mld przychodów i 8% marży Ebidta (za ostatnie 12 miesięcy przychody to 3 mld zł i Ebidta ok. 7% czyli po przeliczeniu gdyby się ich założenia sprawdziły to Ebidta wzrośnie o 50%, zysk netto trzeba zakładać że tez 50%).
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34730662,amica-wronki-sa-33-2019-zatwierdzenie-przez-rade-nadzorcza-aktualizacji-strategii-hit-2023-
This reply was modified 6 years, 2 months ago by
Prezes.
-
This reply was modified 6 years, 2 months ago by
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.