"Rozwój bloga wspierany jest reklamami, których treść jest niezależna od prowadzącego."

4FUNMEDIA

Home Forums Forum 4FUNMEDIA

This topic contains 18 replies, has 5 voices, and was last updated by  anti 6 years, 4 months ago.

• Author

anti
    Blocked

Ma ktoś jakieś przemyślenia dot. tej spółki?

Obecnie przechodzą niejaką tranformację biznesu, z mało perspektywicznych stacji TV na usługi reklamowe i reklamę zewnętrzną. Wyniki rosną, wycena wydaje się być niska.
    Inwestują też w e-commerce, w drugiej połowie 2018 przejeli kilka małych spółek w tym segmencie. Tą działalność będzie można ocenić dopiero po kilku kwartałach, na 2019 zapowiedzieli że chcą mieć tu 15 mil. przychodów.

Trwa skup akcji (cena minimalna 10 zł), ostatnio trochę kupił też wiceprezes.

Prezes
    Keymaster

Widzę że otworzyłeś wątek a właśnie miałem go otwierać.
    W ostatnich dniach są spore wymiany na akcjach i obroty jak na tą spółkę spore. Zakup Prezesa spółki też jest pozytywny. Zastanawiające jest kto tak sypał w ostatnich dniach i czy to było zamierzone wymiany.
    Sporo pisałem o tej spółce bo miałem ją w portfelu. Wycena na pewno niska, trwający skup i trochę już skupionych akcji, do tego płacą dywidendę. Wyniki za 4 kw mogą być płaskie bo niestety dochody z TV im spadają i mam obawy czy mogą to nadrobić pozostałymi działalnościami. Przejęcia spółek trochę nie pasujących do ich głównej działalności i mam nadzieję że to nie jest kupowanie od znajomych.
    Trwa obecnie trend spadkowy na akcjach więc nie ma co sie spieszyć z kupnem. Podadzą wyniki to zobaczymy co tam w nich siedzi.

anti
    Blocked

Słuszne spostrzeżenia. Te przejęcia sklepów internetowych rzeczywiście nie do końca pasują do ich głównej działalności. Zobaczymy jak im to będzie szło.

Prezes
    Keymaster

Vestor dokonał pewnych zmian w rekomendacji odnośnie spółki. Nie bardzo zrozumiem (to nie logiczne) co Vestor kombinuje (może ktoś od nich ma akcje) bo podniósł cenę docelową z 20,5 na 21,80 ale i to mocno obniżył prognozy zysków za 2018 (o 0,7 mln) a na 2019 (o 1,6 mln).
    http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/32834081,vestor-dm-4fun-media-reklama-dooh-w-natarciu-tp-pln-21-8-equity-research-partner

Nieuk
    Blocked

Ciekawa sprawa…ale najważniejsze, że wreszcie są wolumeny. Odbił się też walor od wsparcia-czyli 11 zł. Ja jestem spokojny o tą spółkę…Nie wiem czy +20 zł to właściwa wycena, ale obecna jest w moim odczuciu zdecydowanie za niska.

Pozdrawiam.

Prezes
    Keymaster

4fun podał szacunki za 2018 http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/32949131,4fun-media-sa-16-2019-szacunkowe-wyniki-w-pozycjach-przychody-ze-sprzedazy-ebitda-zysk-netto-za-2018-rok
    i tak na pierwszy rzut oka wygląda że zysk netto spadł w 4 kwartale r/r o 0,4 mln (jakieś 13%), a przychody wzrosły o 1 mln (ok. 6%).

Miko

Wyniki niemal skopiowane z zeszłego roku. Biorąc pod uwagę ilość przejęć według mnie poprawy można się spodziewać w nadchodzącym roku (chociaż pewnie nie będzie to nic spektakularnego).

Prezes
      Keymaster

Czytałem ich raport i mam wrażenie że w 4 kw oni dużo rzezy poczyścili bo doszło im wiele kosztów których we wcześniejszych okresach nie było. Doskonale to widać poniżej, wzrosły koszty ale dodatni podatek dochodowy uratował wyniki

Spółka sie rozrasta i coraz trudniej prognozować jej wyniki przez co ryzyko inwestycyjne wzrasta

impi
    Blocked

Is anyone planning to go to the annual meeting for 4FUN MEDIA in Warsaw? If you are please let me know and I can help with transport costs. They report their Q1 result on 30 May.
    Zarząd 4fun Media S.A. informuje o zwołaniu Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Spółki na dzień 24 czerwca 2019 roku. Zgromadzenie odbędzie się w Warszawie przy ulicy Bobrowieckiej 1A o godzinie 15.00. W załączeniu pełna treść ogłoszenia oraz projektów uchwał na ZWZA.

https://www.gpw.pl/espi-ebi-report?geru_id=330128&title=Og%C5%82oszenie+o+zwo%C5%82aniu+Zwyczajnego+Walnego+Zgromadzenia+Akcjonariuszy+4fun+Media+S.A.

Nieuk
    Blocked

O kur**, ale wpier**× dostaŁem…Prawie 10% straty. Ale że jestem przyglupem-to zosstawiam:)

anti
      Blocked

Nie ty jeden, też mnie dziś przeciągneli po betonie :) Chciałem dziś wywalić ale się nie dało w sensownej cenie.
      Zastanawiam co z tym skupem akcji, bo minimalna cena była ustawiona na 10 zł.

Nieuk
    Blocked

Miałem już kilkadziesiąt procent zysku…Ładna nauczka:) To jest tak, jak właściciel jest zarejestrowany na Cyprze…Kto im udowodni insider t4ading? No nikt. Skala przeceny jest olbrzymia i to przy sporych obrotach. No trzeba to przeżyć i wyciągnąć wnioski, ale zostawię sobie ten papier…chociaż już chyba toaletowy:)

Nieuk
    Blocked

Ja pierdziele…Chyba trza się bliżej przyjrzeć raportom tej spółki…Debilem jestem-jak z 40% zysku można zrobić stratę.

Lubię Agio Funds (mały fundusz), ale Oni chyba też wtopili…Przynajmniej nie jestem wyjątkiem:)

Prezes
      Keymaster

Czasem tak jest że przetrzymanie pozycji może z zysku zamienić się w stratę. Jak widzę w jakimś raporcie pogorszenie wyniku fundamentalne nie księgowe to od razu wyskakuję. W 4fun to mocny spadek oglądalności tv mocno w nich bije a niestety pozostałe dziwne ich działalności nie dają dodatkowych zysków.

Nieuk
    Blocked

Masz rację. Dletego też ważna jest technika i nie zakochiwanie się w akcjach z jakiegokolwiek.spółek.

To mnie niestety zgubiło w tym przypadku. Ale nauczka pewna jest…

Ek Ek

Na skup bym specjalnie nie liczył . byłe kiedyś akcjonariuszem tej spółki ,też skup był ustawiony na 10 zł Akcje spadły do trzech z groszami ,ale skupu nie zauważyłem .
    Na moje szczecie uciekłem z niewielką stratą.

Nieuk
    Blocked

Chyba znalazłem problem. Odkupują spółki od siebie za zawyżoną cenę. To się nadaje do prokuratury…Tylko jak odudoodwnić w aspekckie prawnym? Bardzo ciężka sprawa…

Z tym skupem to też ściema. Jak się robi skup, to substytut dywidendy. Nie robią ani jednego, ani drugiego. Przykładem jednego i drugiego jest Neuca, ale tu trzeba być uważnym, bo za akcjonariatem stoi stara „Wieś”.

• This reply was modified 6 years, 8 months ago by  Nieuk.

Prezes
    Keymaster

Bardzo słabe wyniki za 2 kwartał, 1,2 mln straty przy 3,1 mln zysku rok temu. Mocny spadek reklamy telewizyjnej (spada oglądalność ich kanałów TV) oraz nowe działalności wygenerowały ogromne koszty (coś mi się to trochę nie spina aby tak wysokie były).
    „Nowy obszar w działalności 4fun Media S.A., wymagał poniesienia znaczących inwestycji na rozwój technologiczny, marketing i rekrutację nowych pracowników oraz poniesienia kosztów typowych dla nowych projektów na wczesnym etapie rozwoju. Łączne koszty operacyjne z tego tytułu wyniosły w okresie pierwszego półrocza 2019 roku łącznie 8 819 tysięcy złotych wobec całkowitego braku kosztów z tego tytułu w 2018 roku. Miało to w raportowanym okresie główny wpływ na spadek rentowności operacyjnej całej Grupy Kapitałowej. W efekcie, na poziomie działalności operacyjnej Grupa odnotowała stratę w wysokości 1 671 tysięcy złotych w porównaniu do 5 737 tysięcy złotych zysku w 2018 roku (spadek marży operacyjnej z poziomu 22% do -6%). ”

Nie ukrywam że słabo obecnie 4 fun wygląda i lepiej nie będzie w obecnym półroczu.

edit: zaczynają restrukturyzację http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34269051,4fun-media-sa-26-2019-plan-zarzadu-4fun-media-s-a-dotyczacy-dalszego-rozwoju-grupy-kapitalowej

• This reply was modified 6 years, 4 months ago by  Prezes.

anti
    Blocked

Lektura tego podlinkowanego tekstu może przyczynić o depresję. Biznes TV – wtopa, e-commerce – wtopa, nawet chyba najbardziej przyszłościowy segment reklamy są mankamenty (odejście 2 istotnych klientów).

Pamiętam jak zapoczątkowałem wątek na forum o tej spółce, wtedy wszystko wyglądało zgoła inaczej. A nie było to tak dawno temu, raptem kilka miesięcy. Dla mnie nauczka jak wiele może się zmienić w krótkim okresie czasu, a w zasadzie jak ograniczone może być postrzeganie spółki z punktu widzenia osoby z zewnątrz.

Całe szczęście że wysypałem się z akcji po wynikach 1Q (wtedy bolało bo strata była spora, ale jak widać zawsze może być niżej).

You must be logged in to reply to this topic.

Przedstawione informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715). Analiza nie spełnia wymogów stawianym rekomendacjom w rozumieniu w/w ustawy. Zgodnie z powyższym autor nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podejmowane na podstawie niniejszej analizy. Czytelnik musi być świadomy, że wyłącznie on ponosi odpowiedzialność z tytułu podejmowanych decyzji inwestycyjnych.