"Rozwój bloga wspierany jest reklamami, których treść jest niezależna od prowadzącego."

Vistula

Home Forums Forum Vistula

This topic contains 145 replies, has 12 voices, and was last updated by  Prezes 5 years, 2 months ago.

• Author

Prezes
    Keymaster

Pojawiła się dyskusja na starym forum więc kopiuje go do oddzielnego wątku

https://gpwatak.pl/analiza-techniczna/analiza-vistula/

Bartosz Śmigielski

Grupa VRG z bardzo dobrymi wynikami r/r q/q

2017/2018
    wzrost przychodów o 17%
    EBIT wzrost o 14%
    zysk netto wzrost o 24%

4q17/4q18
    wzrost przychodów o 22%
    EBIT wzrost o 29%
    zysk netto wzrost o 37%

Prezes
    Keymaster

Poważnie myślę o wrzuceniu Vistuli do portfela fundamentalnego (przydałaby się tylko korekta na rynkach). Trochę poprzeglądałem raport i wiem mniej więcej o co chodzi. Oni wyniki Bytomia wrzucili tylko za grudzień więc trzeba spodziewać się że każdy kwartał tego roku (wyjątek może być 1 kw 2019 bo to najgorszy kwartał roku) będzie dużo lepszy r/r. Patrząc na zyski Bytomia sprzed połączenia, planowany wzrost sieci o 8%, jakieś już pojawiające się synergie to możliwe nawet jest 90 mln zysku (80 mln to minimum) w całym roku. Takie zyski zbiłyby obecne c/z 19 do okolic 11 to już niska wycena. Technicznie kurs też chyba wraca do trendu wzrostowy.

Bartek

Prezes
    Keymaster

Do poczytania Mocny tydzień Vistuli
    https://stooq.pl/mol/?id=2002

• This reply was modified 5 years, 11 months ago by  Prezes.

Prezes
    Keymaster

Dzisiaj upubliczniona została rekomendacja BDM z kursem docelowym 4,79. Analitycy przewidują w 2019 roku 74,3 mln zysku (ja 78 mln) a w 2020 86,5 mln (ja 92 mln). Za 1 kwartał przewidują 1,6 mln zysku ja 1 mln.
    Jak widać podobne mam założenia jak zawodowi analitycy a za rok będzie wiadomo kto był bliżej prawdy :-)
    http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/32852865,dm-bdm-sa-vistula-raport-analityczny-akumuluj-z-cena-docelowa-4-79-pln

Bartek

Kurczę to ja za 1q19 jeszcze bardziej optymistycznie bo jak pisałem ~2mln – ale jak piszesz wyniki zweryfikują założenia:)

Nieuk
    Blocked

Prezesie,

dzisiaj pakietówka była:
    https://stooq.pl/t/bt/

W ogóle ciekawe są te pakietowki na Vistuli….raz po 2,5 zł a tu spora za milion…Pewnie coś mazgaj kombinuje…fajna byłaby relacja z jakiegoś walnego. Ma też sojusznika-czyli colian. Śmiać mi się chce do tej pory jak czytałem wywiady z mazgają. Sam zamawiał wędliny od zwykłych producentów, żeby je ubrać w „krakowski kredens” a później nabijał się z ludzi, którzy zakuoy ze stonki przepakowują w siatki Almy. W ogóle gdzie się podział majątek Almy (a był ogromny) i nie mówię tu o głupich, przeinwestowanych sklepikach, gdzie niejedno wino było więcej warte od pensji pracownika. Ale za VRG 3mam kciuki, bo to spółka z olbrzymim potencjałem.

Szymon
    Blocked

Bardzo mi się nie podobają te transakcje sprzedaży osoby powiązanych. W piątek Mazgaj za ponad 1 mln, dzisiaj wice prezes za 600k… Dobra cena na sprzedaż dla nich?…
    Pominę już oczywiście Corporate Governance w Polsce i brak JAKIEGOKOLWIEK komentarza w tej sprawie. Ot suche zgłoszenie i cześć.

Prezes
      Keymaster

Po dzisiejszych wzrostach kursu widać że sprzedający insajderzy się pomylili. Oczywiście zakładam że sprzedawali bo potrzebowali kasę a nie dlatego że spodziewają się pogorszenia wyników.
      Dzisiaj CCC i LP ciągną całą branżę i mam wrażenie że to początek trwalszego ruchu.

Szymon

Oczywiście również zakładam, że potrzebowali gotówki i nie oczekuje, że napiszą w jakim celu. Ale jakikolwiek komentarz, na zasadzie „Potrzeby płynnościowe związane z życiem osobistym itp itd” – byłyby wskazane. Zasadniczo jeżeli ktoś sprawuję funkcję w spółce publicznej powinien być gotowy na zrzeczenie się części prywatności na rzecz transparentności i informowania skąd takie a nie inne ruchy związane z jego akcjami.

No ale to tylko myślenie życzeniowe…

Nieuk
    Blocked

Mazgaj to chuj××××-PiS gi ściga za przyjacielstwo z Tuskiem. A tak swoją drogą-dziwne te transakcje. Niech lepiej wytłumaczy się za Almę;) Tam to dopiero była „inżynieria finansowa” :£

Prezes
    Keymaster

Vistula podała informacje o sprzedaży i rynek je słabo przyjął lub sugerował się rekordową sprzedażą CCC i liczył na więcej.
    http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/32907760,vrg-sa-12-2019-skonsolidowane-przychody-ze-sprzedazy-oraz-szacunkowa-marza-ze-sprzedazy-osiagniete-przez-grupe-kapitalowa-vrg-s-a-w-marcu-2019
    Przychody niby r/r wzrosły o 27,50% ale trzeba pamiętać aby wyłączać z tych wyliczeń Bytom i faktycznie mamy tylko 3% wzrostu r/r w marcu. To jednak mało bo ja zakładam w swoich szacunkach że 7% r/r mają wzrastać przychody.

Ale w dzisiejszych danych jest jednak dobra informacja czyli wzrost marży o 1,3 pp czyli więcej od moich oczekiwań 0,7 pp poprawy.
    Czyli odrobinę mniejszy wzrost przychodów został zneutralizowany wyższą marżą od oczekiwanej.
    Zysk ze sprzedaży może być wyższy o 8,67 mln czyli można zakładać że zysk netto był wyższy nawet o 3 mln r/r (trzeba uwzględniać podatek, koszty finansowe i inne koszty) i mozna oczekiwać nawet 2 mln zysku netto w 1 kw 2019 roku.

szopenchauer
      Blocked

dla mnie super i kluczowa informacja to poprawa marży – przy takiej marży moje szacunki pokazują > 2,5 mln zysku.

Prezes
    Keymaster

dm boś obniżył rekomendację dla Vistuli z kupuj do trzymaj choć kurs zostawili bez zmian czyli 4,70. http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33081601,dm-bos-obnizyl-rekomendacje-dla-vrg-do-trzymaj
    Oni przewidują gorsze wyniki za 1 kw 19 jak i za cały rok od analityków bdm jak i moich oczekiwań.

Prognozowane przychody w 2019 r. mają wynieść 1,013 mld zł, w 2020 r. 1,13 mld zł oraz 1,23 mld zł w 2021 r. Analitycy oczekują EBITDA na poziomie 115,9 mln zł w 2019 r., 127,3 mln zł w 2020 r. oraz 135 mln zł w 2021 r. Zysk netto ma wynieść 69,3 mln zł w 2019 r., 78,4 mln zł w 2020 r. oraz 85,4 mln zł w 2021 r.

szopenchauer
      Blocked

kurs niestety ucierpiał, ale traktuję to raczej jako okazję do kupna.

Prezes
        Keymaster

Po 4,11 dobierałem i na razie wystarczy. Mnie jedynie martwi umacniający dolar który może marże im obniżyć.

szopenchauer
          Blocked

„Ryzyko kursowe jest znaczące dla grupy
          kapitałowej, dlatego od 2Q16 grupa
          rozpoczęła jego zabezpieczanie. „

Prezes
    Keymaster

Zabezpieczenia działają na krótki czas, nie dłużej niż kwartał. Czym wyższy kurs usd/pln tym będą w przyszłości drożej importować a nie wszystko uda się na klienta przenieść. Nie straszę bo poniżej 4 za dolara dramatu jeszcze nie ma choć trend jest jednoznaczny.

szopenchauer
      Blocked

masz oczywiście rację – zagrożenie istnieje i nie można go bagatelizować – jednak od podanych prognoz za 1q19 kurs USD/PLN nie urósł w jakiś znaczący sposób więc oczekuję marż zbliżonych do podanych przez nich szacunków.

Nieuk
    Blocked

No, no, no…Ale przychody…Wiadomo-akwizycja Bytomia. No, ale segment jubilerski zaskoczył…Prawie 40% wzrostu r/r.

• This reply was modified 5 years, 10 months ago by  Nieuk.

Prezes
      Keymaster

Jak dla mnie podane dzisiaj dane o sprzedaży są bardzo dobre. Faktyczny wzrost przychodów obu połączonych spółek to 12% (spółka podaje wzrost o 46,7%) i mamy niewielki spadek marży o 0,6 p.p. Wg moich wyliczeń w kwietniu zysk ze sprzedaży był wyższy o 4,5 mln r/r (jak na jeden miesiąc to wysoki wzrost).

szopenchauer
        Blocked

Cieszy wzrost ~11% na samym segmencie odzieżowym bez Bytom, gdzie w marcu wynik ten był na 0. Jak Nieuk pisze segment jubilerski kręci dobre wyniki styczeń +22%, luty +23%, marzec +22% a kwiecień +37%

https://prnt.sc/nl5xa6

• This reply was modified 5 years, 10 months ago by  szopenchauer.

Nieuk
    Blocked

Vistula.to dobra spółka. Rozrasta się w każdym segmencie. Kilkanaście lat temu była przeinwestowana. No, ale społeczeństwo było ubogie i segment premium nie był na kieszeń Kowalskiego. Teraz to inna sprawa…No, ale te układy mazgajowskie trzeba ukrócić. Ma mariaż z Colianem, ale na szczęście inni, duzi akcjonariusze zorientowali się, że to the bill i zaczęli brać sprawę w swoje ręce…

Prezes
    Keymaster

Dzisiaj po informacjach o podatku handlowym pojawiła się mała panika na akcjach spółek odzieżowych i niestety oberwało się Vistuli choć ona nieszczególnie straci na tym podatku. Wg moich wyliczeń rocznie na podatku może stracić nie więcej niż 2,5 mln czyli w zasadzie nic. Przypomnę że na grupę składają się oddzielnie podmioty (Vistula, Wólczanka, Kruk, Bytom, Deni Cler) i każdy z nich będzie oddzielnie rozliczany z tego podatku. Podatek ma wyglądać tak iż powyżej rocznej kwoty przychody 204 mln będzie trzeba zapłacić 0,8% (jest i wyższy próg ale żadna spółka z grupy Vistuli się nie załapie) i najwięcej może go zapłacić Kruk (1,6 mln). Do wyliczeń przyjąłem przychody za 2018 rok powiększone o 15% bo o tyle zakładam że wzrosną przychody w 2020 roku od którego będzie podatek obowiązywał. Pragnę też zauważyć że w ostatniej kolumnie łączne są przychody 3 spółek i faktyczny podatek w tej kolumnie będzie niższy.

View post on imgur.com

STAT1
    Blocked

A nie uważasz, że Vistulanka raczej idzie śladem indexu, niż podatku? Sam pisałeś o ważnym poziomie 3,90 na który zwracali uwagę koledzy od AT… mnie dziś wybił stop na minimalnej stracie, ale bezwzględnie będę chciał do niej wrócić, bo jak pisaliśmy zaczyna tworzyć się marka exportowa made in poland. Dobry biznes pro konsumpcyjny (ubrania/kosztowności), na który zaczyna być stać nie tylko zanikającą klasę średnią :-(, ale za to WIĘKOSZŚĆ społeczeństwa… to będzie wspierać przychody w długim terminie. ŁD.

szopenchauer
      Blocked

Osobiście uważam, że zadziałało dzisiejsze info podatkowe i słaby sentyment na odzieżówce. Zejście poniżej 3,90 uruchomiło SL co widać po zleceniach. Sam indeks w ważnym miejscu:

https://prnt.sc/npj4ym

Jutro ważna sesja na VST zamykająca tydzień:

https://prnt.sc/npj5or

Astakos

Jestem ciekaw jak Vistuli wypali ta kolekcja w połączeniu z Prosto. Jeśli to model Supreme, czyli limitowanych (i drogich) dropów serii w kolaboracji z innymi markami to może być duży hit. Czekam na szczegóły :)

Łukasz
    Blocked

Ja to w ogóle zaczynam widzieć jakieś grube mieszanie na tym papierze dużych graczy. Od października jest tutaj książkowa konsolidacja, co chwilę pojawiają się duże pakiety i jakoś dziwnym trafem największe zlecenia wchodzą na dolnym ograniczeniu w ok 3,80 powiedzmy, tak jakby ktoś specjalnie zbierał i uwalał kurs po każdej zwyżce od indywidualnych inwestorów. Dziwne jest to, że spółka po przejęciu Bytomia jest wyceniana niżej niż przed przejęciem…Raportuje dobre wyniki również. Prezes może mieć rację, że jest tu zagrożenie dalszych spadków, ale mam własne przeczucie, że skracając się teraz można przegapić obecne poziomy i rajd może się zacząć tak naprawdę w każdej chwili. Sam posiadam dużą pozycje (8 proc kapitału dobierane w 3 pakietach, ostatni po 3,82 dzisiaj, wpadł z automatu, nie spodziewałem się tych spadków, zakładałem je w czasie najbliższych miesięcy wakacyjnych), dobierać już nie będę, głowiłem się cały dzień i postanowiłem, że ryzyk fizyk ale zostaje z tym co mam na razie mimo ew. spadków. Liczę, że to typowe zbieranie fundów i manipulowanie kursem, aż do całkowitego zajęcia pozycji, a pozycje są konkretne, bo pakiet z 15 maja to chyba rekord na tym papierze od 2015/2016 roku. Z nadzieją na wzrosty już niedługo, a w najgorszym przypadku na jesień. Tylko pogorszenie perspektyw finansowych uznaje za czynnik do sprzedaży. Niestety spodziewam się jeszcze jakiegoś ostrego tąpnięcia w stylu selling climax (chociaż może to było już dzisiaj?), bo jeśli mam rację to pewnie jeszcze większy gracz rozezna się gdzie skończy się panika i potem powinno być okej). Jeśli założenia fundamentalne Prezesa i innych tu obecnych są zbieżne z tym co myślą fundy to podejrzewam, że tak to właśnie się u nich rozgrywa jeśli są chętni na wejście większą kasą, nie ulokowaliby przecież wszystkiego w miesiąc. Co myślicie?

• This reply was modified 5 years, 10 months ago by  Łukasz.

szopenchauer
      Blocked

Swoje przemyślenia co do dzisiejszej sesji napisałem powyżej. VST to moja główna pozycja w portfelu i dla mnie jest kluczowe co zobaczymy jutro i na jakiem wolumenie się to odbędzie. Widzę duży szansę na poprawę wyników i dzisiejsze zejście poniżej ~3,9 z racji tego, że wcześniej grałem jedynie technicznie przyprawiło mnie o niemałą konsternację – zostałem na pozycji bez żadnej redukcji, gdyż zakładam, że kupiłem „wartość” która mam nadzieję przyniesie niebawem zyski.

Prezes
    Keymaster

Ja też podchodzę spokojnie do spadków bo wiem jakie wyniki powinna pokazać spółka w tym roku. Zysk w okolicach 80 mln da c/z około 11 czyli historycznie nisko jak na spółkę wzrostową a taką bez wątpienia jest Vistula. Niestety przed nami publikacja historycznie najgorszych wyników za 1 kwartał i do okolic lipca możliwe jest jeszcze kiepskie zachowanie kursu. W mojej ocenie okres wakacji może byc dobrym czasem na akumulowanie papieru bo każde wyniki począwszy od 2 kwartału będą dużo lepsze r/r (średnio ok. +15-25% wzrostu zysku netto r/r w każdym kwartale).

STAT1
      Blocked

Przemek z wszystkim co pisałeś ciężko się nie zgodzić (dlatego jestem podobnie na buy jak większość kolegów), ale trzeba patrzeć również na waluty, a jeżeli będą spadki o jakich również piszesz to zapewne wiesz, że to uderzy w Vistulankę w 2-3q (zakupy w USD, czynsze w EUR). Dobrze byłoby jakby już bardziej myśleli o rozpychaniu się na zew., ale to dopiero jak w pełni zrestrukturyzują przejętego Bytomia. Spółka na długi czas, da zarobić, ale ja akurat uważam, że lepiej kupić taniej niż uśredniać :-) ŁD.

• This reply was modified 5 years, 10 months ago by  STAT1.

Nieuk
    Blocked

@Łukasz,

Ciekawe spostrzeżenia…Dla mnie Vistula to ciekawa i przyszlosciowa spółka. Na ten moment akcji nie mam, ale to bez znaczenia. Tutaj i fundy, ale też inne osoby prawne i fizyczne kombinuja. Mariaż Mazgaja z Colianem…Albo jak z upadlej Almy chyba przejmował akcje Vistuli i jeszcze poprzez Krakchemię. Ciekawe aktywo i walka klanów tutaj będzie trwać..

Prezes
    Keymaster

Mazgaj sprzedał 2,5 mln akcji po 3,90, mam wrażenie że ten co kupił to stał za podażą akcji w ostatnich dniach. Druga rzecz to jest obecnie okres zamknięty i z tego co się orientuję to przewodniczego rady nadzorczej obowiązuje.

Nieuk
    Blocked

Tak. Coś wisi w eterze…W tle casusu Mazgaja trzeba pamiętać też o aspekcie politycznym…Był często pokaywany np. w Wiadomosciach w tle z Tuskiem…ma przechlapane u partii rządzącej. A wiadomo skąd pochodzi Minister Sprawiedliwości…A CBA też znalazłaby coś przy „rozdzielaniu” majątku Almy…także może być ciekawie…

Łukasz
      Blocked

Przepraszam, ale nie do końca rozumiem jak odczytać Wasze posty. Nie chciałbym żeby to zabrzmiało nieuprzejmie ale uczciwie mówię, że nie do końca rozumiem o czym to może świadczyć. W sensie to dobrze czy zle dla posiadaczy akcji? Pozdrawiam

• This reply was modified 5 years, 10 months ago by  Łukasz.

Łukasz
        Blocked

W tym sensie, że Nieuk raczej pisal, ze dobrze zeby Mazgaja w tym temacie bylo jak najmniej i wyjasnia to spadek kursu z drugiej strony, a znowu jeśli sprzedaje tak tanio to ze trzeba liczyc na dalsze spadki? Nie rozumiem po prostu jak to do konca odczytać co macie w zamyśle. Pozdrawiam

Prezes
          Keymaster

Czasem nie ma co zbyt dużo się zastanawiać bo to wiele nie da. Jeśli spółka jest dobrze przeanalizowana i od strony fundamentalnej ma być dobrze to i kurs to we właściwym momencie zdyskontuje.

Generalnie chodzi o to że Mazgaj ma słabą sławę i dopóki nie wyjdzie akcjonariatu to będzie trochę psychologicznie hamował popyt. Napisałem powyżej teorię że to jego sprzedaż akcji mogła stać za zbiciem kursu z 4,50 na 3,80 bo mógł być dogadany z jakimś funduszem że sprzeda mu 2,5 mln akcji po 3,90, a fundusz który miał akcje Vistuli zaczął je sypać w rynek (po wyższym kursi niż 3,90) i gdy zbił całą podać mógł odkupić od Mazgaja. Mazgaj zadowolony bo sprzedał a fundusz ma znowu akcji tylko po drodze zarobił kilka milionów.

szopenchauer
    Blocked

Nieuk
    Blocked

Z takich ciekawostek o Mazgaju, które pokazują jakim hochsztaplerem jest i jaką obłudą jedzie : śmiał się z ludzi w jakimś wywiadzie, że ludzie przepakowują dla prestiżu zakupy z biedronki do siatki almy…a sam kupował wędliny u najtańszego rzeźnika i sprzedawał ją pod marką „premium”, czyli „Krakowski kredens” (spółka zależna almy).

Nieuk
    Blocked

Ale drenaż Vrg…ale ktoś się w końcu wkurwi i powie basta…Jak spadnie do ok 3,5 zł-to też się skuszę…ale coś mi się wydaje, że to jakieś moje złudzenia optyczne…Druga opcja to jest przebicie 3,75-3,90 zł.

A taki fajny garniak i sweterek mam z Vistuli…aż szkoda patrzeć na te akrobacje kursowe…

szopenchauer
      Blocked

Jak pisałem wcześniej grałem technicznie – i technicznie na walorze nie powinno mnie już być, z racji tego, że zagrałem fundamentalnie za sporą część portfela i mam -9% to już zgłupiałem co się na kursie dzieje i w którą stronę to zmierza. Są wymiany dużych pakietów a kurs skrupulatnie w dół. Jutro raport za 1q19

Nieuk
    Blocked

@Szopenhauerku,

Ty naprawdę jesteś rok, czy dwa na rynku…? Zbyt kumaty jesteś:)

szopenchauer
      Blocked

Dokładnie od marca 2018 – pierwszy zakup to TRK:D

Dużo czasu poświęcam czytam, staram się uczyć zapisuje wszystkie transakcje, prowadzę portfel, ale jak na razie efektów brak – zobaczymy co czas przyniesie.

Nieuk
    Blocked

Życzę Ci z całego serca powodzenia:) Jednak trzeba mieć jedno z tyłu głowy-giełda jest rodzaju żeńskiego a kto zrozumiał kobiety, to nagroda Nobla się należy:)

W sumie analogia ma coś w sobie, bo też uzależnia…Człowiek poddaje się emocjom, nawet zakochuje się w akcjach…Z giełdą jak z kobietą-z nią zle a bez niej jeszcze gorzej…

A na jak długo masz zamiar 3mać Mercator? U mnie to zależy od najbliższych sesyj…

szopenchauer
      Blocked

MRC – jutro pewnie dobiorę, przy takim wolumenie potencjał odbicia moim zdaniem jest duży >15% zwłaszcza, że na mniejszych interwałach widać już ładnie pojawiający się popyt..

Będę obserwował i reagował ale na pewno 1/4 tego co będę miał zostanie na dużej.

Nieuk
    Blocked

Jeszcze widzialem, że wkleileś linka do wyników Rainbow. Bardzo lubię tą spółkę. Wyniki jednak neutralne…Chyba zaczekam na podwójne dno, czyli okolice 15-16 zł. No bo co przepłacać…? Nawet za fajne spółki…? Bardziej liczę w średnim terminie na Enter…który nomen omen też kooperuje z tęczą:)

Na Mercatorze jakiś fund sypie…Być może nie ma 5% głosów na WZA i nie musi obligatoryjnie komunikować, ale jest większa podaż…Dla mnie to spekulacja…ale może coś się z tego wykluje pozytywnego…We will see:)

szopenchauer
    Blocked

Nieuk
      Blocked

Nie chcę za wiele mówić, bo tylko Akcjonariuszy wkurwiłbym…Ale bydzie tudaj okazyja…

Pewnie wyprzedzają zapasy na zasadzie dumpingu cenowego.

Ps. Intercars podał bardzo dobre wyniki. Myślę, że Autopartner wymierzy kontrę i to zdecydowanie powyżej konsensusu…

szopenchauer
        Blocked

jakie poziomy cenowe dla Ciebie to będzie okazja?

Nieuk
          Blocked

Minima roczne (często to działa ) ale bardziej liczę na silną strefę wsparcia z 2017 roku. Nie zmienia to faktu, że co najwyżej będzie korekta.wzrostowa a później męcząca konsolka…Trend się odbudowuje bardzo ciężko…

Prezes
    Keymaster

Spółka opublikowała wyniki za 1 kwartał i są one gorsze od moich oczekiwań (ja 1 mln zysku do 2,4 mln opublikowanej straty), jednak 1,2 mln wyższej straty wynika z faktu stosowania od tego roku standardu MSSF 16 który obniżył zysk a którego ja nie uwzględniałem. Gdyby nie MSSF 16 to strata wyniosłaby 1,2 mln i byłaby zgodna z konsensusem PAP http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33268689,wyniki-vrg-w-i-kw-2019-roku-vs-konsensus-pap-tabela

View post on imgur.com

Trudno jest analizować wyniki gdyż mocno się różnią od tych zaprezentowanych rok temu ze względu na włączenie do grupy Bytomia i aby prawidłową analizę zrobić trzeba byłoby zsumować z przed roku oddzielne raporty Bytomia i Vistuli i dopiero wyciągać wnioski. Z tego co napisał zarząd w raporcie to wzrosły koszty wynagrodzeń i logistyczne i to przyjmuję za powód niewielkiej straty. Zarząd podtrzymał swoje cele z raportu rocznego i to jest istotna informacja.

Zgodnie z moją analizą spółki którą zrobiłem gdy Vistula trafiła do portfela fundamentalnego dobrym czasem na kupno Vistuli może być sierpień (zwiększam wtedy pozycję w wirtualnym portfelu fundamentalnym, wyniki od 2 kwartału powinny być już duzo lepsze r/r) ale czy faktycznie da się zarobić to czas pokaże. Obecne spadki kursu są zastanawiające i co gorsze prawdopodobnie wynikają one z wychodzenia z akcjonariatu przewodniczącego rady nadzorczej Mazgaja.

Prezes
    Keymaster

Do przeczytania podsumowanie wyników zrobione przez analityków BDM http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33274325,dom-maklerski-bdm-sa-blue-chipy-dalej-nie-moga-sie-otrzasnac
    które są lepsze od ich oczekiwań. Mnie mocno tylko zastanawia kiedy BDM zmienił swoje oczekiwania odnośnie zysku netto za 1 kw 19 bo w rekomendacji z końca marca przewidywali 1,6 mln zysku netto a dzisiaj czytając ich podsumowania to oczekiwali 3,5 mln strat (o 5,1 mln zmienili swoje oczekiwania). Oczywiście nie staram się sugerować prognozami biur tylko mam swoje oczekiwania ale czytam rekomendacje gdyż one dają mi inne spojrzenie na poszczególne spółki których sam mogłem nie wyłapać.

I jeszcze moja prośba o zmniejszenie nagonki przez niektórych czytelników na spółki które posiadają we własnych portfelach (mnie też można zarzucić że naganiam), a jeśli ktoś mocno „promuje swoje spółki” to niech to robi z rzeczowym uzasadnieniem.

Nieuk
    Blocked

Na blogu:

mrvintage.pl jest fajne omówienie kolekcji Vistuli i Prosto. To tak fajnie przeczytać jako ciekawostkę na weekend:)

Prezes
    Keymaster

Vistula podała dane sprzedażowe za maj i wyglądają dobrze
    http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33386262,vrg-sa-31-2019-skonsolidowane-przychody-ze-sprzedazy-oraz-szacunkowa-marza-ze-sprzedazy-osiagniete-przez-grupe-kapitalowa-vrg-s-a-w-maju-2019
    Uwzględniając Bytom za 2018 rok to sprzedaż w maju wzrosła o 11% (Bytom kolejny miesiąc bardzo płasko) a zysk ze sprzedaży za kwiecień i maj jest wyższy o ok. 10,8 mln.

Prezes
    Keymaster

Vistula wróciła do portfela Bosia na czerwiec: Zmiany rekomendacji. Podwyższamy nasze rekomendacje
    dla VRG: długoterminową fundamentalną do Kupuj (poprzednio Trzymaj) i krótkoterminową relatywną do Przeważaj (poprzednio Neutralnie), ponieważ oczekujemy poprawy wyników finansowych w  nadchodzących kwartałach (w  szczególności w  IV kw. br., kiedy ma nastąpić kumulacja efektów synergii po
    fuzji z Bytomiem), a także ze względu na wyraźny spadek kursu spółki w ostatnich 2 miesiącach (co w naszym zdaniem otworzyło lukę wycenową).

szopenchauer
      Blocked

Przychody są, marże poprawiają, musieliby popracować nad optymalizacją kosztów sprzedaży. Waluty na razie nie działają na ich korzyść. Ciekaw jestem jakie były (o ile były) koszty kampanii i współpracy Wojtkiem Sokołem.

Nie będę ukrywał, że to moja największa pozycja w portfelu (na razie niestety stratna), cierpliwie poczekam i zobaczę jak będzie wyglądała sytuacja po raporcie za 2q

Nieuk
        Blocked

Ja bym sobie zostawił Vistule, bo mam fajnego garniaka od nich i sweterek:)

A tak serio z punktu inwestoskiego-kiedyś ta spółka byla przeinwestowana. Teraz już prawie każdego stać na produkty premium. Chociaż w sumie to już właściwie casual.

A z tym Sokołem to na pewno się Jemu oplacalo ale Vrg to już nie wiem. To bylo ustawione dla młodych klientów, bo pewnie robią badania fokusowe.

Nieuk
    Blocked

Vistula spadała, bo $ rósł. A to jeszcze pół bidy, bo ważniejszy aspekt to stabilizacja kursu. Ale to świetna spółka z olbrzymim potencjałem. Jeszcze jak Mazgaja aresztuje PiS to dopiero będzie wystrzal kursu.

Niech tylko zaczną trochę bardziej działać eksportowo. To na pewno sprzyjaloby wzrostowi cen akcji a Vistula ma na pewno do tego potencjał.

Prezes
    Keymaster

Vistula w miejscu dla byków
    W drugiej linii walorów uwagę od ok. dwóch tygodni zwraca Vistula. Popyt broni bowiem już dobrze zdefiniowanego wsparcia w strefie ok. 3,70 zł. Przed dwoma tygodniami pojawiła się w tym miejscu popytowa świeca na wykresie tygodniowym i teraz w oparciu o nią byki mogą próbować rozgrywać scenariusz korekty.
    https://stooq.pl/mol/?id=3595

Prezes
    Keymaster

Nieuk

Dla mnie Vistula i tak na zawsze pozostanie Vistulą…Myślę, że jednak idą drogą LPP, żeby nie kojarzyć ją z jedną firmą a tak naprawdę holdingiem, bo co by nie mówić-w tym przypadku też mamy z tym do czynienia…

Lukasz2016
    Blocked

Dla mnie mają fajny asortyment i lubię u nich się ubierać. Dobra jakość za przystępną cenę, szczególnie w okresie wyprzedaży.

Robert M

No właśnie, mnie jako akcjonariusza martwi fakt że tam ostatnimi czasy to ciągle jest wyprzedaż części asortymentu.

Prezes
      Keymaster

Fakt że sporo mają oni obecnie przecen (sporo reklam w necie) ale nawet po przecenach ceny są nadal bardzo wysokie. W miesięcznych raportach wskazują na wzrost marż więc może obecne przeceny to stała praktyka.
      Za tydzień podadzą sprzedaż za czerwiec i będziemy mądrzejsi czy jest dobrze w spółce.

Szymon
    Blocked

Kochani,

W tej materii( strategia cenowa firm odzieżowych) jestem dobrze zorientowany.

Mamy kilka podstawowych modeli :

Model polski/wschodnioeuropejski (ma być pejoratywny wydźwięk nazwy :D) – cena garnituru 800 zł i za tyle chcą go sprzedać. Cena pierwotna 1600, cena po wyprzedaży 500-600. I tyle, taki jest model i skoro tak nachalnie go stosują to albo działa albo nie potrafią odzwyczaić klienta od miliarda emaila smsow i reklam ze wyprzedaż. Tam wyprzedaż trwa od 10 lat i nic się nie zmienia.

Model zwykły – jest rzecz za 1600, za tyle chcą ja sprzedać bo tyle jest warta, robią wyprzedaż za 1200-1000 bo nie zeszło.

Model nowoczesny (wiele droższych brandów, z tańszych to Suitsupply, polecam swoją droga to ostatnie) – rzecz u konkurencji wyceniona jest na 2000, oni w tej samej jakoś oferują w STAŁEJ cenie 1600-1800 i nie ma wyprzedaży nawet jak zostają ostatnie sztuki. Jak nie schodzi to idzie do „niszczarki” była głośna afera ze burberry zniszczyło rzeczy warte 10 mln euro bo nie zeszły a nie chcieli obniżać prestiżu marki przez wyprzedaże.

Moim zdaniem model ostatni jest najlepszy ALE polski rynek nie jest chyba jeszcze gotowy na bycie uczciwym i fair wobec konsumenta – który woli kupić koszule na -80% za 100 zł niż zawsze w stałej cenie za 130 z pełna rozmiarówka.

Podsumowując – wyprzedaże w Vistuli to nie dość ze to nic dziwnego – TO COŚ STAŁEGO, cześć biznes planu…. mogę (jeżeli ktoś chce) zrobić szczegółowsza analizę tego typu rzeczy i nurtów w branży odzieży męskiej nazwijmy to quasi eleganckiej. Natomiast Posiadając akcje Vistuli i widząc jak szybko zmieni się otaczający nas świat – widzę jak ogromne stoją przed spółka wyzwania. W perspektywie 2 lat NIKT nie będzie chciał dać nawet -80% i 600 zł za garnitur który ma w składzie 80% poliestru a cena pierwotna to 2500 zł. Rośnie świadomość konsumentów, a Vistula bardzo cienko wychodzi naprzeciw (między innymi kolekcja Red ale tez dużo za droga względem jakości). Wiec nie radzę, mimo posiadani akcji, kupować tam czegokolwiek bo po prostu płacąc tyle samo albo dopłacając niewiele więcej można uzyskać DUŻO lepszej jakości produkt.

Pozdrawiam,
    Szymon

Prezes
    Keymaster

Znamy już informacje o sprzedaży za czerwiec czyli można podsumować kwartał z próbą oszacowania wyników.
    Wg moich wyliczeń w 2 kwartale r/r przychody wzrosły o 12% a zysk na sprzedaży wzrósł o 14% do 144,55 mln (wzrost o ok. 18,58 mln).

Zakładając że 18,58 mln wyższego zysku ze sprzedaży przełoży się na 5,5 mln wyższego zysku netto i po dodaniu 14,1 mln zysku Vistuli rok temu i po dodaniu 5,4 mln zysku Bytomia rok temu to otrzymamy 25 mln łącznego zysku netto w 2 kw 2019. Rok temu oficjalny zysk netto (nie uwzględnia on Bytomia) wyniósł 14,1 mln czyli wzrost zysku może wynieść 77% wg moich szacunków.

Uwaga – mogę się mylić bo mogłem źle założyć że wzrost zysku ze sprzedaży o 18,58 mln może się przełożyć na 5,5 mln wyższego zysku netto bo może być to przedział kwot 0-10 mln.

szopenchauer

Jak obliczyłeś zysk ze sprzedaży?

Zakładając wzrost kosztów ogólnego zarządu na poziomie 6% zysk ze sprzedaży wyszedł mi 15 mln, przy podanej marży 51,6% zysk netto wyszedł mi 11 mln…

Prezes
        Keymaster

Zysk ze sprzedaży jest przed wszelkimi kosztami, jest to 3 pozycja w rzis np.w raporcie za 1 kwartał 2019 strona 8 i kwota 105.018

Łukasz

Marża w tym kwartale nie jest 51,6% (to jest marża w półroczu).
        Marża w 2Q to jest średnia marż kwiecień/maj/czerwiec = 53,73%

szopenchauer

Macie rację oczywiście, po aktualizacji arkusza wychodzi mi zysk netto ~20 mln

Prezes
            Keymaster

To raczej źle Ci zysk netto wychodzi.
            Pamiętaj że musisz też dodać zysk Bytomia z zeszłego roku który wyniósł 5,4 mln złotych i tak jak ja liczyłem to ok. 25 mln zysku cała grupa VRG powinna pokazać.

szopenchauer

Wspomniane przez mnie 20 mln też byłoby bardzo dobrym wynikiem – będzie 25 mln będzie pięknie – tego sobie i Tobie życzę.

Łukasz
            Blocked

A powiedz jeszcze Prezesie, bo jutro też będę siadać pewnie i szacować ten zysk netto dlaczego zakładasz 0-10? Nie ma opcji z jakiś tam względów hmm księgowych, kursowych, etc żeby był on np. ujemny? Gdyby nawet wyszedł 0 to i tak przez Bytom będzie wzrost kw/kw to zawsze lepiej będzie wyglądało dla tych co nie analizują, a patrzą na „procenty” w tabelce i chyba można zakładać wzrost kursu przez to i tak.

Prezes
            Keymaster

Wszystko jest możliwe i ten 18 mln wzrost zysku ze sprzedaży może nie dać wyższego zysku netto a stratę. W 1 kwartale 2019 zysk ze sprzedaży był wyższy o 8,7 mln a mimo to zysk netto był gorszy ok. 1,5 mln choć w tym 1,2 mln to był efekt zastosowania MSSF 16.
            Jednak ja zakładam że teraz 18 mln wyższego zysku ze sprzedaży ma szanse wygenerować dodatkowych 5 mln zysku netto bo przecież są koszty stałe które nie zmieniają się i/lub nie są wprost proporcjonalne do wzrostu przychodów i marż.

Edit: istotna uwaga. Zysk brutto ze sprzedaży jest lepszy o ok. 15 mln a nie jak podałem 18 mln a wynika to z faktu iż mają oni też sprzedaż hurtową której nie rozbijają za zeszły rok.
            Jak widać mocno skomplikowane wyliczenia. Jednego można być pewien że zysk będzie kilkadziesiąt % wyższy bo będą dodawane zyski Bytomia.

Łukasz

No to ja wziąłem się za wyliczenie tego od innej strony. Bez dodawania zysku z zeszłego roku z Vistuli i Bytomia, tylko porównałem wyniki za 1Q 2019 z możliwymi za 2Q 2019 i mam tak:

Zysk brutto ze sprzedaży: 105 (1Q19) >>>>>>>>>>>> 144 (2Q19)
            Pozostałe przychody operacyjne: pomijam
            Zysk ze sprzedaży niefinansowych aktywów trwałych: pomijam
            Koszty sprzedaży (domyślam się, że nie są wprost prop. do przychodu): 86 >>>>>> 100*
            *chyba nawet trochę dużo zakładam ale niech będzie
            Koszt ogólnego zarządu (^6%): 20 >>>>>> 21
            Pozostałe koszty operacyjne: pomijam
            Zysk operacyjny: -1,2 >>>>>>>> 22,5
            Przychody i koszty finansowe: 3 >>>> 3
            Zysk brutto: -4 >>>> 20
            Podatek: -1,6 >>>> 0*
            * tego nie wiem jak oszacować, masz jakieś info jak to może być z podatkiem?
            Zysk netto: -2,4 >>> 20

Wychodzi mi zatem, że 20 mln. Jakieś uwagi? (Robię to bardziej szkoleniowo, nie żeby się tam czegoś czepiać) Pozdrawiam

Łukasz
            Blocked

Przepraszam, że dopytuje, ale chciałbym chociaz wiedziec czy taki sposób porownawczego szacowania wyników jest okej czy należy to jedynie robić w sposób jaki podałeś i to moje nacechowane jest zbyt duzym uproszczeniem? Widzę, że pozycja kosztów cechuje sie duza dowolnoscia a to jednak jest pozycja w milionach, ale tez napisales jakies widełki -5 +5 i sie poprostu zastanawiam czy doszlismy do tego samego czy u mnie to zbieg okoliczności. Pozdrawiam i sory za meczybułe ;-)

szopenchauer
            Blocked

Moje szacunki w załącznikach, wzrost kosztów ogólnego zarządu 6% q/q. Jestem ciekaw waszych opinii.

https://prnt.sc/obgyxl

https://prnt.sc/obgzoq

Łukasz
            Blocked

Z tego co widzę „szybko” bo jestem w biegu, to zrobiłeś to bardzo podobnie do mnie. Przyjąłeś 96 kosztów, ja 100, ale ja na „oko” trochę. Czym się kierowałeś, że masz taką dokładną liczbę po przecinku? Jakąś proporcje tworzyłeś? I druga sprawa co sam pytałem, jak szacujesz podatek? Bo ja miałem czarną dziurę, nie wiem jak to wygenerować, bo jak sam mam działalność to akurat wiem, że kwestia podatku, ekhm jest strasznie płynna i w każdej chwili można coś tam kupić chociażby żeby go zmienić. Wynik poza składowymi nieznacznie różniącymi się wyszedł nam jak widzisz bardzo podobnie, też miałem taką tabelkę ale tu wkleiłem tylko skrót z zaokrągleniami, ale zrobiłem to bardzo podobnie, z tym, że zastanawiałem się w tych 2 pozycjach, o których piszę wyżej (podatek i koszty) czy zasadnie je tak wpisuję. Napisz proszę, krótkie info jak Ty do tego podszedłeś, a zobaczymy może jeszcze Prezes coś naświetli. Dla mnie pozytywne, że we trójkę wychodzi podobnie;) Pozdrawiam

Nieuk
    Blocked

Cześć,

Nie było o tym pisane, ale 25 czerwca była pakietówka na 4,09% kapitału. Wygląda na to, że Colian komuś sprzedał…

Miłego dnia:)

Prezes
    Keymaster

Zrobiłem poprawkę wyliczeń w której wpisałem z raportów finansowych z ubiegłego roku zyski ze sprzedaży które są wyższe niż wcześniej wpisane przeze mnie – różnica wynika z faktu iż nie zawierały one sprzedaży hurtowej która nie jest zawarta w miesięcznych raportach.

Zakładając że 13,55 mln wyższego zysku ze sprzedaży przełoży się na 0,5 mln wyższego zysku netto i po dodaniu 14,1 mln zysku Vistuli rok temu i po dodaniu 5,4 mln zysku Bytomia rok temu to otrzymamy 20 mln łącznego zysku netto w 2 kw 2019. Rok temu oficjalny zysk netto (nie uwzględnia on Bytomia) wyniósł 14,1 mln czyli wzrost zysku może wynieść 41% wg moich szacunków.

Uwaga – mogę się mylić bo mogłem źle założyć że wzrost zysku ze sprzedaży o 13,55 mln może się przełożyć na 0,5 mln wyższego zysku netto bo może być to przedział kwot od -5 mln do + 5 mln.

Z dzisiejszego Parkietu
    Dynamika wzrostu sprzedaży W.Kruka w czerwcu była mniejsza niż przez pierwszych pięć miesięcy tego roku przede wszystkim dlatego, że sprzedaliśmy mniej zegarków. To efekt przesunięć w realizacji dostaw – mówi Grzegorz Pilch. Chodzi głównie o zegarki marki Rolex. Zwracam uwagę, że między innymi w związku z tym w czerwcu realizowaliśmy sprzedaż przy marży wyższej o 3,9 pkt proc., a w ciągu sześciu miesięcy była ona wyższa o 1,1 pkt proc. niż rok temu. Wydaje się, że coraz bardziej realny staje się nasz cel, aby w całym roku marża brutto na sprzedaży urosła o 1–1,5 pkt proc. – podkreśla prezes giełdowej grupy.

Łukasz

Akurat sam pisałem posta, zanim przeczytałem Twoją aktualizację. Hmm no to w sumie spoko, wszystkim coś tam wyszło koło 20 mln :D Niech i tak będzie. Pod warunkiem, że mi z uwagi na jakieś błędy logiczno – merytoryczne nie wyszło tyle przypadkiem :D Pozdrawiam

Nieuk
    Blocked

Szacunki, szacunkami…Vrg to bardzo wartościowe aktywo. Poza tym walor powraca do długoterminowego trendu wzrostowego. Zaczynam się zastanawiać, czemu jeszcze nie mam papieru w portfelu…

• This reply was modified 5 years, 8 months ago by  Nieuk.

szopenchauer
    Blocked

@nieuk kup trochę to ruszy:) jak ostatnio RBW i FTE z tego co pamiętam bo mocno się spółkami interesuje – i tutaj jest problem, że nadal stoję na peronie – czekam na korekty:D

Nieuk
    Blocked

Ja tutaj większego pola do korekty nie widzę…Może intraday, ale to raczej małe widełki…

szopenchauer
      Blocked

Tego się obawiam. Jeżeli mogę – bo jesteś na GPW już długo. Jak spółka zostanie przez Ciebie przeanalizowana, oceniasz że chcesz mieć ją w portfelu – czekasz na sygnał AT czy kupujesz od razu?
      I czy ustawiasz SL? Miałem RBW ~21 zł, zeszło na ~18 zł – ustawiłem sztywny SL i sprzedało mi akcje – gdzie kurs jest dziś wiem – takie ciężkie tematy bo obracam się/szuka już pośród „dobrych” spółek – min dzięki Wam tutaj, z drugiej strony brak mi zdecydowania i chyba wiary w własne szacunki – bo bądź co bądź zawsze muszę poczytać i sam przeanalizować spółki które są w kręgach zainteresowań członów forum.

Nieuk
    Blocked

Nie mam jakiejś żelaznej zasady, ale robię trochę inaczej (tak podejrzewam) od większości. Jak jestem pewien co do kupna-to nie czekam ze zleceniami po stronie kupna-tylko biorę z prawej. Nie ma co szczędzić ten np. 1%. Moje wejścia są często hybrydowe-czyli na podstawie fundamentów, at etc. Ciężko to właściwie określić kochany szopenchauerku;)

A z tymi stopami to raczej bym ich rzadko używał…

Ps. Musisz być pewny swoich decyzji a że błędy się popełnia-to oczywista oczywistość;)

Prezes
    Keymaster

Pojawiła się dzisiaj rekomendacja mbanku dla spółki z ceną docelową 5,20 http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33779021,dom-maklerski-mbanku-sa-vrg-26-07-2019-kupuj-5-20-pln oraz jest też jeszcze nie opublikowane reko przez boś z ceną 5,10. mbank oczekuje wyższych zysków od bosia w tym i przyszłym roku o ok. 4-6 mln a zysk za 2 kwartał 2019 wg mbank to 23,5 mln a wg boś 18 mln – bardzo duża rozpiętość przy znanych przecież przychodach i marżach. Wygląda na to że moje oczekiwane 20 mln zysku jest w środku ich oczekiwań.

Prezes
    Keymaster

VRG podał dane sprzedażowe za lipiec http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33848059,vrg-sa-41-2019-skonsolidowane-przychody-ze-sprzedazy-oraz-szacunkowa-marza-ze-sprzedazy-osiagniete-przez-grupe-kapitalowa-vrg-s-a-w-lipcu-2019 i po ich „przetworzeniu” (trzeba dodać zeszłoroczną sprzedaż Bytom) jest nieźle choć trochę bez błysku. Przychody wzrosły o ok. 8%, marża wrosła o 3,1 p.p. (to cieszy) a zysk ze sprzedaży mógł wzrosnąć o ok. 5,57 mln. Jedyne co martwi to lekko spadająca sprzedaż Bytoma która w detalu spadła o ok. 0,25 mln r/r i jest to kolejny tej wielkości miesiąc spadku.
    Żadnych ruchów w portfelu fundamentalnym nie będę robił odnośnie VRG i na ewentualne ruchy (dokupienie lub sprzedaż) czekam do wyników za 2 kwartał które mi pokażą ile zysku ze sprzedaży przechodzi na zysk netto.

• This reply was modified 5 years, 6 months ago by  Prezes.

Prezes
    Keymaster

Nieuk
    Blocked

Vrg to świetna spółka. Obecnie trwa walka klanów, czyli tfi-kto więcej się „nachapie”. Jest też inny problem…Trzeba się pozbyć Mazgaja z organów zarządczych…Ma i tak przechlapane…Multum spraw w sądach, m.in. za Krakchemie…to jak wyprowadził kasę z „upadajacej” Almy-majstersztyk :)

Prezes
    Keymaster

Są już wyniki i są one bardzo dobre bo lepsze moich oczekiwań i od konsensusu PAP. Teoretycznie zysk wzrósł o 69% r/r (z 14,1 do 23,8 mln) ale faktycznie trzeba uwzględniać też wyniki Bytoma z ubiegłego roku i mamy wzrost zysku o 22% (z 19,5 mln do 23,8 mln) czyli dobrze. Jednak zysk został podwyższony o 1,8 mln wprowadzonym nowym standardem MSSF 16 i to można lub nie uwzględniać w swoich porównaniach. Wyniki są lepsze od konsensu PAP więc szansa jest na pozytywną reakcję rynku, jak znajdę czas to dzisiaj zrobię analizę wyników. c/z zalicza mocny spadek (to dobrze) z 19,72 na 16,5 i tak powinno być przez najbliższe 2 kwartały http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33997348,wyniki-vrg-w-ii-kw-2019-roku-vs-konsensus-pap-tabela

szopenchauer
      Blocked

Fajne wyniki. Ciekawe czy kurs zareaguje. Dobierasz Prezesie?

Prezes
        Keymaster

Chyba dobiorę to co ostatnio sprzedałem, dzisiaj może sie wybić kurs.

edit trochę dobrałem po kursie otwarcia ale reakcja jak na razie żadna, chyba kurs się jeszcze pokisi.
        Trzeba też pamiętać że kurs dolara nie będzie pomagał szczególnie w 4 kwartale.
        Czytając raport poranny bdm to prawie wszystkie pozycje rzis są zgodne z ich szacunkami
        http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34002604,dom-maklerski-bdm-sa-szansa-na-zlapanie-oddechu

• This reply was modified 5 years, 6 months ago by  Prezes.

Łukasz
          Blocked

Ale te inwestory marudy, nic nie kupują…tez dobralem.

Prezes
    Keymaster

Kurs jednak VRG spada czyli inwestorzy bez entuzjazmu przyjęli wyniki lub spadki na gpw wpłynęły na kurs spółki. Ja trochę złamałem swoją zasadę nie kupowanie/sprzedawanie w pierwszym minutach handlu sesji i teraz za to płacę.

Wklejam też link do analizy spółki którą zrobiłem na blogu aby była łatwiej dostępna na forum

Zabezpieczony: VRG – na pierwszy rzut oka duży progres wyników

Łukasz
      Blocked

Prezesie jeśli połączone spółki w lipcu mają 85 mln, a marże raportują 50,4% to chyba wkradł Ci się lapsus i policzyłeś na 54%. Powinno być 42,84 mln.

Prezes
        Keymaster

Dzięki, jesteś jedyną osobą która zwróciła uwagę na mój błąd. W formule wpisałem 0,54 zamiast 0,504.
        Zysk ze sprzedaży w lipcu zmniejsza się o ok. 3 mln a to trochę gorzej bo obniża możliwy zysk za 3 kwartał.

Wywiad z prezesem VRG http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34005865,vrg-podtrzymuje-cele-na-19-liczy-na-poprawe-w-bytomiu-wywiad wg którego cel z programu motywacyjnego zakładający zysk za 2019 rok w wysokości 78 mln jest ambitny ale jest szansa na jego realizację.

Łukasz
          Blocked

Noo, zwykły chochlik, dopiero teraz siadłem do tego na kanwie niezadowolenia z dzisiejszej sesji :) 5,57 mln to tak słabo też nie jest, w analizie piszesz, że jeśli w sierpniu zysk będzie podobny w okolicach 5 mln to może dobierzesz. Jak patrzę na rok 2018 lipiec 62,3 , sierpień 59,7 mln. Czyli 4,2% mniejsza sprzedaż w sierpniu. Jakby to przyrównać to sierpień wyjdzie 5,33 mln załóżmy, czyli ciągle więcej niż byś chciał.

robcio
    Blocked

Ja jestem nieco zawiedziony reakcją rynku na dobre info. Jakiś czas temu jak wpadły takie sobie informacje to reakcja w dół była niemal natychmiastowa. Ale poczekam, nie spieszy mi się z zamknięciem pozycji.

Prezes
    Keymaster

VRG podał informacje o przychodach i są trochę odmienne od tego co spółka pokazywała w poprzednich miesiącach gdyż marża pierwszy raz w tym roku spadła ale przychody mocniej wzrosły. Po uwzględnieniu ubiegłorocznej sprzedaży Bytoma zysk ze sprzedaży jest wyższy o ok. 10,4 mln po 2 miesiącach trzeciego kwartału. Nie ukrywam iż mogłoby być trochę lepiej choć upały pod koniec sierpnia i mocniejszy dolar nie pomagał w tym z pewnością.

Nieuk
    Blocked

Na VRG znowu pakietowka. Na milion zł, ale po cenie 3,3 zł. Co za debil sprzedaje po takiej cenie akcje. Chyba jakaś optymalizacja podatkowa, bo jak to inaczej wytłumaczyć? Z resztą tutaj co chwilę jakieś dziwne transakcje pakietowe mają miejsce. Pewnie ten idiota mazgajowy coś kombinuje…

• This reply was modified 5 years, 6 months ago by  Nieuk.

Łukasz
      Blocked

No dziwne jest zachowanie tego kursu. Tutaj trzeba miec cierpliwosc, ostatnio jej nie wykazalem i teraz grzecznie poczekam, bo dluga ta konsolka po dobrych wynikach, ale licze, ze wybije w koncu.

maj.kon
    Blocked

Miałeś racje z Mazgajem. Schemat powtarzany co jakiś czas. Ja Vistule mam już kilka lat i narazie nie zamierzam sie jej pozbywać, a raczej coś kupować przy korekcie.

Piotrek
    Blocked

Ja chyba potrzebowalbym wersję dla słabszych. Co to oznacza tak w praktyce i gdzie złapać takiego człowieka co w takiej cenie sprzeda mi akcję, nawet za ten milion ?;) Po co ktoś miałby sprzedawać w ten sposób skoro na rynku sprzeda w zasadzie od ręki 30 % drożej?

Prezes
      Keymaster

Ok 3 miesiące temu też było kilka pakietówek z Mazgajem w roli głównej. Wówczas kurs zaczął spadać na 3,80 i oby tym razem było inaczej.

Piotrek
    Blocked

Dzięki za odpowiedź Prezesie

Nieuk
    Blocked

Mazgajowy pewnie czuję, że traci władze w Vistuli i oddaje akcję na słupy. Trzeba też pamiętać o tym, że on ma problemy prawne związane z majątkiem Almy.
    No i ma na pienku z rządem za bycie „mecenasem” PO i zażyłości z Tuskiem. A chyba nie muszę mówić skąd jest Ziobro. Już CBA ma pewnie teczki na niego. Ale ciula nie lubię i wcale mi go nie jest żal.

• This reply was modified 5 years, 6 months ago by  Nieuk.

Piotrek
    Blocked

Tych kwestii powiązań politycznych nie znałem, dzięki Nieuk. Wracając do wspomnianej transakcji to albo ja źle to czytam albo on nabył akcję, a nie sprzedal

Nieuk
    Blocked

Tak, masz rację – nabył. Jakim mazgaj jest kombinatorem można się dowiedzieć z artykułu pb.pl: „Delikatesy pełne gorzkich żalów”. Przepraszam, że linka nie wkleiłem, ale piszę z komórki i coś mi się dzieje z nią dziwnego.

Miłego dzionka:)

• This reply was modified 5 years, 5 months ago by  Nieuk.

Piotrek
    Blocked

Poczytam z przyjemnością

Prezes
    Keymaster

Prezes
    Keymaster

Wrzesień jakoś szczególnie pozytywnie nie zaskoczył bo po uwzględnieniu przychodów Bytoma to faktycznie przychody wzrosły o 11% przy w zasadzie płaskiej marży.

Na podstawie znanej już sprzedaży z całego miesiąca można oszacować w przybliżeniu zysk jaki mogła on osiągnąć. Aby to zrobić trzeba dodać zysk Vistuli (6,92 mln) i Bytoma (1,6 mln) z zeszłego roku plus oszacować ile większego zysku ze sprzedaży (13,14 mln) mogło dać czystego zysku netto (w 1 kwartale wyższy zysk ze sprzedaży r/r dał niewielką stratę a w 2 kwartale niewielki zysk), ja przyjmę 1,48 mln. Czyli po dodaniu kwot 6,92+1,6+1,48 otrzymujemy 10 mln zysku netto w 3 kwartale 2019. Przy publikacji wyników będzie ten zysk porównywany z 6,92 mln rok temu więc teoretycznie będzie ok. 45% wzrostu r/r.

szopenchauer
    Blocked

mi też ~10 mln zysku netto wychodzi.

Prezes
    Keymaster

Jakoś nie widziałem że pojawiła się dzisiaj rekomendacja spółki na 5zł przez dm Trigon, nie znam ich założeń bo jest ona nie dostępna.
    http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34302953,trigon-dm-rekomenduje-kupuj-lpp-i-vrg-trzymaj-ccc-i-wittchen

Prezes
    Keymaster

Prezes
    Keymaster

Raport analityczny mbanku dotyczący zysku za 3 kwartał http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34418655,dom-maklerski-mbanku-sa-vrg-raport-analityczny-w-ramach-programu-wsparcia-pokrycia-analitycznego
    Oczekują spadek zysku do 2,1 mln z 6,9 mln rok temu, jest to znacznie poniżej moich szacunków 10 mln zysku. Analitycy wskazują że 5 mln będzie w dół zysku w związku z przeszacowaniami zobowiązań leasingowych w związku ze zmianą kursu eur/pln (chodzi o najem lokali).
    Dodali również: Oczekiwany spadek zysku netto r/r wynika wyłącznie z przeszacowania zobowiązania leasingowego powstałego w związku z implementacją standardu MSSF 16. Po 9M’19 oczekujemy, że spółka zrealizuje naszą prognozę EBITDA (bez MSSF 16) w 46% (vs. 49% w 2018 roku).

Nie brałem pod uwagę przeszacowania umów najmu w związku z mssf 16 jeśli zmienia się kurs waluty eur/pln i 5 mln to sporo. Zaczyna męczyć mnie ta spółka ale planowałem ją trzymać w portfelu fundamentalnym do okolic raportu rocznego i na razie to podtrzymuję. 4 kwartał jest najlepszy w roku, dojdzie jeszcze zysk z Bytoma oraz może odwrócą te 5 mln jeśli kurs eur/pln spadnie (a już to się dzieje).

Prezes
    Keymaster

boś jakieś zmiany zrobił w rekomendacji (chyba zmienił prognozy zysków i przychodów, na razie wersja jest angielska) dla spółki. Oczekują 2,6 mln zysku w 3 kwartale (ja 10 mln ale nie brałem pod uwagę przeszacowania czynszów przez MSSF16) a w całym roku 70 mln. Straty walutowe (przypomnę że to są tylko księgowe a nie gotówkowe) z tytułu wprowadzenia MSSF 16 wg analityków wyniosły aż 8 mln (gdyby nie to to moje szacunki mogłyby się sprawdzić) – jeśli jednak kurs eur/pln utrzyma się na podobnych poziomach co obecnie to w 4 kwartale może być odwrócenie na ok. 6 mln (wg analityków).

szopenchauer
      Blocked

A to MSSF 16 było uwzględnianie w 1Q, w 2Q moje i Twoje szacunki co do zysków się sprawdziły – tam MSSF 16 nie uwzględniałem – w których kwartałach trzeba to uwzględniać – w kazdym?

Nieuk
    Blocked

No i przebudzil się niedźwiedź z głębokiego, zimowego snu. Chociaż zima przed Nami. Mam nadzieję, że mają dobrą kolekcję na zimę, bo nie chciałbym ubrać się w sezonowe ubranka akcyjne:)

Prezes
    Keymaster

Na pierwszy rzut oka przychody i osiągnięta marża w październiku wyglądają mocno. Jak rozbiję to o Bytom to wrzucę tabelkę
    http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34558232,vrg-sa-48-2019-skonsolidowane-przychody-ze-sprzedazy-oraz-szacunkowa-marza-ze-sprzedazy-osiagniete-przez-grupe-kapitalowa-vrg-s-a-w-pazdzierniku-2019

Edit: po przeliczeniu danych nie jest tak super jak się mi wydawało. Faktyczne przychody wzrosły o około 4% r/r (uwzględniając Bytom) a zysk ze sprzedaży połączonych spółek mógł być wyższy o około 2,92 mln. Bardzo słabo wyglądała sprzedaż Bytoma gdyż spadła r/r o ok. 16%. Zysk ze sprzedaży notuje najniższy wzrost w tym roku i jest on pewnym ostrzeżeniem choć na razie nie wyciągam negatywnych wniosków bo kurs dolara był niekorzystny oraz bardzo ciepły październik mógł wpłynąć na słabszą dynamikę sprzedaży.

szopenchauer
      Blocked

Bardzo pozytywnie zaskakuje wzrost marzy – pomimo niesprzyjających kursów walut – dość ciekawie.

Prezes
    Keymaster

MSSF 16 dał w 1 kwartale 1,2 mln straty a w 2 kwartale 1,8 mln zysku jak będzie w 3 i 4 kwartale trudno określić ale należy zakładać że do 1,5 mln różnicy na kwartał (oczywiście pewności takiej nie mam).
    Ważne i o tym trzeba pamiętać to MSSF 16 wymusiło pokazanie czynszów jako zobowiązań a czynsze jak wiemy są rozliczane w EUR dlatego niestety trzeba też patrzeć na kurs eur/pln bo co kwartał będą wyniki prawdopodobnie przeszacowane właśnie przez MSSF 16.
    Analitycy bosia oczekują w 3 kwartale 8 mln negatywnego takiego przeszacowania (na chwilę obecną w 4 kwartale będzie z 6 mln pozytywnego).

Nieuk
    Blocked

Ja o czynsze nie przejmowalbym się. Zwykla działalność
    biznesowa. (Większy.Problem to dla Twojego ulubionego CDRL) .Ja podjąłem pewien czynnik ryzka do elimininacji czyli Mazgaja haha:)

Prezes
    Keymaster

Prezes
    Keymaster

Pomimo tego iż wyniki VRG są w zasadzie zgodne z oczekiwaniami analityków wg PAP to ja jestem odrobinę zawiedziony i nie chodzi już o to że MSSF 16 obniżył zysk o 9 mln (w tym kwartale możliwe że to się odwróci). Gdyby tego nie uwzględniać to zysk wyniósłby ok. 7,3 mln czyli mniej niż połączone wyniki Vistuli (6,92 mln) i Bytom (1,6 mln) rok temu – łącznie miały 8,5 mln zysku. Czyli to wszystko uwzględniając to zysk w 3 kwartale byłby niższy o 1,2 mln a przecież łącznej marży ze sprzedaży było aż o około 13 mln !!! Czyli koszty sprzedaży i zarządu były znacznie wyższe r/r bo wzrosły gdzieś o 15 mln (tak na szybko licząc).
    Zrobię krótką analizę podsumowującą 3 kwartały tego roku ale nie tego oczekiwałem wrzucając akcje do portfela fundamentalnego pół roku temu.
    Na chwilę obecną pozycja zostaje w portfelu do raportu rocznego ale mam mieszane odczucia.

ps oczywiście jednymi z powodów gorszych wyników od moich oczekiwań od mojego wejścia w marcu jest osłabienie złotówki do dolara (2,5%) i wzrost cen złota w pln o ok. 12% (wyższa sprzedaż w Kruku ale pewnie na niższej marży).

• This reply was modified 5 years, 4 months ago by  Prezes.

szopenchauer
      Blocked

Kosztów sprzedaży i ogólnego zarządu nie można porównywać r/r bo wtedy nie były spółki połączone.

Porównując q/q

koszty sprzedaży 2q19 94 685 / 3q19 94 468
      koszty ogólnego zarządu 2q19 20 806 / 3q19 21 004

czyli q/q nie ma wielkich różnic. Niestety będę w stanie spojrzeć w raport dopiero po 17-18stej.

Prezes
    Keymaster

Gdzie te wysokie koszty się pojawiły, zaraz zrobię tabelkę za 3 kwartał i zobaczymy

wrzucam tabelę z porównaniem kwartałów gdyby uwzględniał przed rokiem połączone Vistule i Bytom, zysk netto za 3 kwartał 2019 rok jest przed MSSF 16

Jak doskonale widać pomimo wzrostu zysku brutto ze sprzedaży o 13,966 mln (o 12,24%) czyli jakby nie liczył dużo, mocno wzrosły koszty sprzedaży 8,943 mln (o 10,45%) i koszty ogólnego zarządu 3,914 mln (o 22,90%), zysk operacyjny był tylko o 0,714 mln wyższy (6%) a wyższe koszty finansowe (nie licząc kosztów z MSSF 16) sprawiły że w 3 kwartale było pogorszenie o 1,418 mln.

Jest to dla mnie trochę nie zrozumiałe że pomimo ładnego wzrostu marży ze sprzedaży wyniki są słabsze r/r.

Prezes
    Keymaster

Raport analityczny mbanku (neutralne wyniki)http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34615933,dom-maklerski-mbanku-sa-vrg-raport-analityczny-w-ramach-programu-wsparcia-pokrycia-analitycznego
    Dosyć pozytywne oczekiwania roku przyszłego https://stooq.pl/n/?f=1322677

Piotrek
    Blocked

A ja przyznam, ze nie rozumiem tej Vistuli. Zniecierpliwiony po ponad 1.5 r wyszedlem na okolo zero wyzbywajac sie akcji jakis czas temu. Wyniki pokazuja, ze firma sie rozwija, wyglada, ze interes idzie do przodu pomimo przeciwnosci natomiast kurs jak zaczarowany. Patrzac np na to co sie dzis dzieje.

Nieuk
    Blocked

Wywaliłem Vistule. Może to błąd, ale reakcja rynku jest jednoznaczna.

Prezes
      Keymaster

Możliwe że i ja wywalę dzisiaj z blogowego portfela, przeglądam właśnie pewne dane z raportu i pewnie krótką analizę zrobię (pewnie sprzedażową).

edit: po kursie dzisiejszego zamknięcia VRG wypadnie z portfela fundamentalnego

Łukasz
    Blocked

Wczoraj tak w ogóle byłem w Bytomiu, bo potrzebowałem koszuli do garnituru i muszę powiedzieć, że ciuchy fajne, ale nieco drogie uważam jak na taką markę. Co prawda była promocja 50 proc na wszystko i wyszło okej, ale cena regularna za koszulę 320 zł, swetry bawełniane również po 300 zł to przyznacie może być cena dość zaporowa jak tu czasem ktoś liczy, że 500 plus to zwiększy sprzedaż. Nie wiem, kiedyś kojarzyłem Bytom jako nieco bardziej przystepny sklep cenowo.
    Chyba, że ich model sprzedaży zakłada, że cały rok będzie niby promocja 50 proc to wtedy uważam, że dobra jakość do ceny.

• This reply was modified 5 years, 4 months ago by  Łukasz.

Prezes
      Keymaster

Na Vistuli też przez dłuższy czas jest przecena o 50% a nawet do -% i dodatkowa 20% mniej na drugi produkt. Widać że pierwsze ceny (wyjściowe) są ze 150% zawyżone bo z pewnością nawet na obniżce 50-70% nadal zarabiają.

Generalnie w sklepach z tymi promocjami to zawsze jest ściema. Najbardziej mnie śmieszą sytuację gdy pojawia się nowy artykuł (zazwyczaj sezonowy) i od razu jest na niego niby zniżka 20%. Dla mnie zniżka może być na produkt który jest na stałe w asortymencie i go przeceniają ale nowy produkt w sprzedaży i od razu na niego przecena to przegięcie.

robcio
        Blocked

Gdzieś kiedyś o tym czytałem, że to jeden z modeli sprzedaży w odzieżówce. Wszystko wiecznie w promocjach. Czyli robimy tak chcemy sprzedać za 100 ustawiamy cenę regularną (fikcyjną w sumie) na 300 i obkładamy rabatem najlepiej dużym.
        Jak to działa rynkowo (otóż też to gdzieś czytałem) -> po pierwsze ludzie którzy to kupują czują, że złapali okazje, po drugie czują, że kupili coś porządnego bo regularna cena wysoka to znaczy, że produkt markowy i dobry (nie generalizuje ale część społeczeństwa tak myśli). Po trzecie jeśli ustawimy promocje minus 50 to i tak sprzedajmy za więcej niż chcieliśmy, a jeśli coś się rypnie to ewentualnie dorzucimy promocje aby sprzedać po z góry założonej 100…

Nieuk
    Blocked

Bytom? W ogóle co za ciulata nazwa…To może lepiej Chorzów:) Nie powiem, bo zajebisty sweterek z Vistuli mam. Nie zmienia to jednak faktu, że ze spółką coś nie tegez…Problemem moim zdaniem jest Mazgajowaty:) Już chyba wychodzi, że mam obsesion na jego punkcie…

robcio
    Blocked

Myśle, że polskie sieci odzieżowe czują też coraz większa presję ze strony sprzedaży internetowej zachodnich dużych multibrandów. Patrząc na ludzi przemykających po ulicach (w raczej zagranicznych markowych ciuchach, często z dużymi logo) to wydaje się, że cześć konsumowanych na bieżąco pieniędzy w tym także z pomocy typu 500+ tam właśnie trafia, a nie zasila Vistuli czy innych polskich marek odzieżowych z zupełnie prozaicznych powodów, ciuchy dla klienta końcowego są tam tańsze, w dodatku co dla wielu ważne markowe, z dostawa do domu oraz w promocjach. No i tam model sprzedaży jest inny: większości tych sklepów oferuje towary w cenach regularnych i raczej niedostępnych dla wszystkich jeśli chodzi o topowe marki, ale uśmiecha się dużymi promocjami upustami rabatami na resztki poprzednich kolekcji czy ostatnie sztuki w niepełnej rozmiarówce.

• This reply was modified 5 years, 4 months ago by  robcio.

Prezes
    Keymaster

Obniżone reko ale to co najbardziej „martwi” to coraz niższe prognoz zysków w tym jak i kolejnych latach http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34755090,dom-maklerski-mbanku-sa-vrg-raport-analityczny-w-ramach-programu-wsparcia-pokrycia-analitycznego

Prezes
    Keymaster

szopenchauer
      Blocked

W tych wszystkich danych ja po ostatnich wynikach straciłem wyczucie w możliwości szacowania przyszłego zysku netto – bo jak by nie patrzyć to jest kluczowe dla grupy. Po 3q 19 zdecydowałem, że trzymam papier do wyników za 2019 i wtedy podejmę decyzję.

Niemniej wyniki pokazane za listopada są bardzo fajne.

Prezes
        Keymaster

Na pewno lepiej listopad wygląda bo 7 mln zysku ze sprzedaży to lepiej niż 3 mln zysku w październiku. Oczywiście czy to faktycznie wpłynie na wyższy zysk to trudno powiedzieć bo po zysku ze sprzedaży są koszty zarządu i sprzedaży w których są koszty czynszów i wynagrodzeń. Plusem natomiast na pewno jest wzrost sprzedaży Bytomia któremu sprzedaż siadała.

Prezes
    Keymaster

Komentarz analityków mbanku odnośnie listopadowe sprzedaży, pokrywają się z moją pozytywną opinią

Firma podała bardzo dobre dane sprzedażowe za listopad. Sprzedaż na metr kwadratowy uległa poprawie w przypadku marki Bytom (+20% r/r!), Innych marek odzieżowych (+ 6% r/r) oraz segmentu biżuterii (+24% r/r). Wysoka poprawa marki Bytom jest pozytywnym zaskoczeniem, jednak wzrost efektywności sprzedaży marek odzieżowych może być związany ze zmianą popytu z okresu niskiej sprzedaży we wrześniu-październiku. Wraz z poprawą efektywności sprzedaży firma poprawiła rentowność. Oczekujemy pozytywnej reakcji na cenę akcji

Prezes
    Keymaster

slm
    Blocked

Tymczasem Mazgaj dokupił za okrągłą bańkę

Prezes
    Keymaster

Spółki detaliczne w Ipopemy – prognozy zysków w najbliższych latach

http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34894647,ipopema-securities-raport-analityczny-spolki-detaliczne

You must be logged in to reply to this topic.

Przedstawione informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715). Analiza nie spełnia wymogów stawianym rekomendacjom w rozumieniu w/w ustawy. Zgodnie z powyższym autor nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podejmowane na podstawie niniejszej analizy. Czytelnik musi być świadomy, że wyłącznie on ponosi odpowiedzialność z tytułu podejmowanych decyzji inwestycyjnych.