This topic contains 61 replies, has 9 voices, and was last updated by valkir01 5 years, 3 months ago.
-
AuthorPosts
-
14 marca 2019 at 21:07 #2528
Spółka znajduje się w blogowym Wirtualnym Portfelu Dywidendowym
https://www.analizyprezesa.pl/bez-kategorii/wirtualny-portfel-dywidendowy/
Poniżej analizy które pojawiły się na blogu odnośnie spółki Livechat
https://www.analizyprezesa.pl/bez-kategorii/livechat-premia-zarzadu-i-amortyzacja-psuja-wynik/
https://www.analizyprezesa.pl/bez-kategorii/livechat-idealna-spoka-do-portfela/
https://www.analizyprezesa.pl/bez-kategorii/livechat-sprzedaem-wszystkie-akcje/
https://www.analizyprezesa.pl/bez-kategorii/livechat-software-drogi-usd-to-ekstra/Przed komentowaniem proszę o zapoznanie się regulaminem forum
-
2 kwietnia 2019 at 07:36 #3824
TediWoitam wszystkich
Firma podała że liczba klientów w miesiącu marcu wzrosła o 335. To dobra informacja w porównaniu do stycznia i lutego. Zobaczymy jak kurs się zachowa.
Pozdrawiam-
2 kwietnia 2019 at 07:46 #3825
Dzisiaj podane dane mogą być przełomowymi bo 335 nowych klientów to najwyższy wzrost miesięczny od 11 miesięcy i mam nadzieję że na prawdę będą zmierzać do 1000 klientów miesięcznie.
335 jest mniej niż rok temu pozyskali (374) ale znacznie lepiej niż w lutym 165.Znając już liczbę klientów i średni kurs usd/pln w minionym kwartale oszacowałem zysk netto. Oczekuję 14,6 mln zysku przy 12,8 mln rok wcześniej czyli 14% wzrostu r/r.
Mam nadzieję że w najbliższych dniach kurs trwale przebije 30 zł (silny opór) i urośnie do 40zł – to jest moja docelowa cena i taką wartość godziwą uznaję za właściwą w przypadku tej spółki.
wg squaber zmiana trendu na wzrostowy będzie przy przebiciu 28zl więc dzisiaj powinno to się stać
-
2 kwietnia 2019 at 08:15 #3827
No to już bezsprzecznie mamy trend wzrostowy, 14% wzrostu kursu cieszy tym bardziej że jest to największa pozycja w moim prywatnym portfelu.
-
-
-
8 kwietnia 2019 at 16:23 #4125
Na https://www.stockwatch.pl/forum/wpis-najnowszy-381560_LIVECHAT.aspx#381560 jest raczej pozytywna analiza techniczna spółki. W ramach trójkąta zwyżkującego kurs może zmierzać w kierunku 40zł po pokonaniu oporów w okolicy 32 i 36,30 zł. Przypomnę że 40zł to jest moja wycena wartości spółki (cena godziwa).
-
27 kwietnia 2019 at 21:54 #4922
Odświeżę temat zauważyłem, że SII prowadzi sondę co dołożyć do portfela fundamentalnego (dla mnie to jakiś tam wątły sygnał, że widzą albo wierzą w dobre fundamenty) i sporo głosów jest za Livechatem (wiem, że do blogowego fundamentalnego brałeś po około 25), myślisz, że po obecnej cenie około 30 warto wejść?
-
27 kwietnia 2019 at 22:26 #4923
Moja wycena Livechat jest niezmienna, uważam iż wart jest 40 i do tego poziomu kurs powinien w średnim terminie (2 lata) zmierzać. Z wejściem poczekałbym do 2 maja, wtedy podadzą comiesięczne dane o klientach które tak jak w tym miesiącu mogą mocno ruszyć kursem. Oczywiście w obu kierunkach więc lepiej poczekać.
-
-
2 maja 2019 at 08:56 #5127
Livechat poinformował iż baza klientów zwiększyła się o 288 – rok temu było to 347. Jest to wynik dobry (przypomnę że zakładam comiesięczne zwiększanie bazy o 100) choć na pewno liczby powyżej 300 lepiej wyglądają. Zobaczymy jaka będzie reakcja rynku.
Livechat we wtorek trafił do portfela fundamentalnego https://www.sii.org.pl/12915/edukacja-i-analizy/fundamentalny-portfel-sii/akcje-livechat-software-zwycieskie-w-sondzie-do-fundamentalnego-portfela-sii.html#ak12915
-
3 maja 2019 at 14:51 #5197
Wg tego artykułu https://www.money.pl/gielda/livechat-software-zwiekszyl-baze-klientow-o-288-firm-do-27-tys-na-koniec-iv-6376590475606145a.html help desk rusza w maju.
„Należymy do ścisłej światowej czołówki na rynku rozwiązań live chat. Cieszymy się z kolejnej przekroczonej bariery, ale LiveChat Software to nie jest już firma jednego produktu. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego, jak rozwija się nasz ChatBot, a już w maju czeka nas premiera kolejnego rozwiązania HelpDesk” – powiedział prezes Mariusz Ciepły, cytowany w materiale. -
10 maja 2019 at 12:16 #5508
LiveChat na dobrej drodze do zmiany kierunku – analiza ze stooq.pl
https://stooq.pl/mol/?id=2983 -
10 maja 2019 at 12:26 #5509
AutomotiveHelpdesk jest już dostępny. Dwa ostatnie miesiące to stosunkowo dobre przyrosty klientów. Ciekawe jakjak bardzo przyczyniło się do tego włączenie chat.io do głównego produktu.
-
3 czerwca 2019 at 07:41 #6646
W maju wzrost liczby klientów o 263 a rok temu było mniej bo 243 wzrostu, w mojej ocenie dobra informacja.
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33375435,livechat-software-sa-7-2019-liczba-klientow-dane-o-dzialalnosci-handlowej -
3 czerwca 2019 at 08:14 #6649
Bardzo dobre info. Jeśli przebije 31, to sam kupię. Nie zmieniaia to faktu, że spółka jest na sprzedaż fundom z USA. Wszyscy są zadowoleni i zarobieni. Akcjonariuszami są młode chlopaki i gratulacje. Sam chcialbym mieć taką kasę ich wieku.
A kiedyś fajny reportaż czytałem o tej spółce. Najwięcej zarobiły na niej fundusze venture capital. Sam myślę o otwarciu takowego. Ryzyko spore, ale dyskonto jeszcze większe. Tylko wspólników potrzebuje haha:) Bo ja to za głupi jestem, żeby zarządzać takową spółką. Mogę być w radzie nadzorczej, żeby pluć na walnym:)
-
3 czerwca 2019 at 08:38 #6652
Trzeba też pamiętać o tym, że B2B to bardzo trudny model biznesowy. Jak ktoś pracował w tej branży-to wie o czym mówię. Olbrzymia konkurencja jest. Jeszcze w aspekcie Livechata jest ryzyko, że kosmita z Doliny Krzemowej ją będzie chciał przejąć. A kto bogatemu zabroni?:) średnia cena się liczy 3-6 miesięczna.
Facebookowi lepiej się opłaca przejęcie know how niż budowanie wszystkiego od nowa…
-
4 czerwca 2019 at 08:27 #6714
W dzisiejszym parkiecie jest wywiad z Drobą z relacji inwestorskich który powiedział ” … obecnie raportujemy tylko liczbę płacących usługę Livechat, a w tej chwili oferują inne rozwiązania które też pozyskują klientów..”
-
25 czerwca 2019 at 22:18 #7502
Spółka dzisiaj publikuje wyniki i coś im się to przeciąga. Jedna rzecz mnie zastanawia/niepokoi to fakt iż prawdopodobnie consensus PAP jest jakiś strasznie niski bo 13,7 mln zysku w 4 ich kwartale (12,8 mln rok temu). Ja zakładam 14,6 mln więc spora rozbieżność. Analitycy w dwóch ostatnich kwartałach nie trafiali i przeszacowywali i pewnie teraz obniżyli swoje oczekiwania. Mam nadzieję że sie mylą bo przypomnę że w ostatnich 2 kwartałach zarząd dostał niespodziewane wysokie premie (pierwszy raz w historii) i wg informacji które otrzymałem z firmy premie te były już rozliczone w 3 kwartale więc na logikę nie powinno ich być w 4 kwartale.
Gdyby okazało się jednak że zyski będą w okolicach 13,7 mln tak jak konsessus PAP podaje to jak dla mnie byłaby to słaba informacja i rozważałbym w najbliższym czasie sprzedaż akcji Livechat w blogowym portfelu.
http://biznes.pap.pl/en/index/news/info/2748398,earnings-expectations:-livechat-software-it-seen-netting-pln-13-7-mln-in-fq4-2018-19 -
26 czerwca 2019 at 00:34 #7505
Prawdopodobnie znowu lepiej szacowałem wyniki niż analitycy bo średnia PAP to 13,7 mln, mój szacunek 14,6 mln a oficjalny wynik to 15,18 mln.
Nie czytając jeszcze szczegółowo raportu to wyniki super wyglądają, zysk w 4 kwartale wzrósł r/r o 19%, przychody o 28%, marża minimalni spadła ale na to wpłynęła po części wyższa amortyzacja o 67%. Po wynikach c/z spada do 12,86 czyli dosyć nisko jak na spółkę wzrostową.
Pełną analizę wyników prawdopodobnie zrobią wkrótce a teraz dla wzrokowców wklejam tabelkę z 4 kwartałem aby porównać sobie wyniki r/r.
-
26 czerwca 2019 at 08:08 #7508
MiniRaport zaskoczył pozytywnie – i to bardzo. Liczyłem na nieco lepsze wyniki niż z konsensusu, ale nie aż tak. A trzeba pamiętać, że w raporcie mamy sprzedaż głównego produktu – a wystartowaliśmy kilka tygodni temu z nowymi usługami. Na pewno będzie to miało wpływ na poprawianie wyników, bo koszty ich przygotowania są w raporcie, a sprzedaży siłą rzeczy nie :) Ciekawa spółka, myślę, że niedoceniana patrząc na spadek kursu z ostatnich miesięcy. Być może będzie to impuls na wyjście powyżej 31 – tak na trwałe :)
-
26 czerwca 2019 at 08:52 #7510
Czytam sprawozdanie zarządu i pozytywne informacje się pojawiają.
– Zysk będzie przekazany akcjonariuszom
– w rok zwiększyli prawie o100% liczbę pracowników
– przychody rosną szybciej niż liczba pozyskiwanych klientów ( To przede wszystkim efekt naszych działań w zakresie upsellingu. Klienci widzą, że LiveChat pomaga im w biznesie, kupują więc kolejne stanowiska i przechodzą na wyższe plany abonamentowe. Wydaje się, że m.in. dlatego po raz pierwszy analitycy, wyraźnie nie docenili wzrostu naszych przychodów).
– Intensywnie pracujemy nad nowymi kanałami dotarcia do potencjalnych klientów. Tutaj na wyróżnienie zasługuje rozwój naszego kanału partnerskiego. W ostatnich miesiącach nawet ponad 20% nowych klientów LiveChatto zasługa właśnie tego źródła.
– W czerwcu Spółka, wraz doradcą, zakończyła prace nad wnioskiem o indywidualną interpretację przepisów podatkowych. Spółka zamierza go złożyć w najbliższym czasie i wniesie w nim m.in. o ustalenie, czy jej dochody z poszczególnych aplikacji stanowią dochód z kwalifikowanego prawa własności intelektualnej o którym mowa w art. 24 d ust. 7 ustawy o CIT, dla opodatkowania którego zastosowanie może znaleźć 5-proc. stawka podatku CIT, jako dochód z kwalifikowanego prawa własności intelektualnej uwzględnionego w cenie sprzedaży usługi bądź alternatywnie dochód osiągnięty przez Spółkę z należności wynikających z umowy licencyjnej, która dotyczy kwalifikowanego prawa własności intelektualnej.Negatywnie odbieram choć w pełni rozumiem jest natomiast mocny wzrost wynagrodzenia zarządu. Rok wcześniej zarabiał zarząd 90 tysięcy kwartalnie czyli 15.000 na jednego członka miesięcznie a w raportowanym kwartale zarobili aż 589 tysięcy czyli 98 tysięcy miesięcznie – wzrost jest ogromny ale wynagrodzenia rynkowe. Nie ma w raporcie czy zwiększone wynagrodzenie to dodatkowe czy podnieśli im stałe wynagrodzenie ale przypomnę że otrzymałem od firmy informację że dodatkowe było rozliczone w 3 kwartale a tu mi wygląda że jednak zarząd dostał jeszcze w 4 kwartale (czyżby mnie okłamali ?).
Generalnie jeśli wyższe wynagrodzenie będzie stałą praktyką to cieszy to że udało im się je z nawiązką nadrobić dzięki wyższym przychodom.Na koniec trzeba pamiętać że za kilka miesięcy (max 1 rok) spółka powinna przekroczyć liczbę 30.000 klientów a wtedy mają (tak kiedyś obiecywali) wejść na giełdę Nasdaq, gdyby tak się stało to moim zdaniem kurs mocno przed takim wejściem by urósł.
-
-
26 czerwca 2019 at 12:00 #7514
NieukObiecanki, cacanki…Nie ma szans na Nasdaq-póki do akcjonariatu nie wejdzie jakiś amerykański fund…
-
26 czerwca 2019 at 14:24 #7518
GrzegorzPodoba mi się ta spółka. Jest na krótkiej mojej liście do zainwestowania.
Chętnie przeczytałbym jednak jakąś aktualną analizę konkurencji ich. Ciekawe byłoby też przyjrzenie się tym nowym produktom.-
26 czerwca 2019 at 15:11 #7524
Od strony informatyczno/technicznej nie jestem specem i Ci nie pomogę, musisz poszukać w necie może były jakieś ostatnie analizy. W sprawozdaniu zarządu trochę podawali przykładów ich konkurentów i może w tym kierunku trzeba podążyć.
Do kupna Livechatu nie namawiam obecnie bo robiłem to gdy kurs był poniżej 25zł, cały czas uważam że właściwa wycena spółki to okolice 40zł i mam nadzieję że w przeciągu 1-2 lat do tego poziomu dojdzie.
Dla mnie w krótkim terminie większym ryzykiem jest kurs dolara niż konkurencja.Na stronie https://www.sii.org.pl/12581/edukacja-i-analizy/spolka-pod-lupa-sii/spolka-pod-lupa-sii-livechat-software-na-krawedzi.html#ak12581 jest rozsądna analiza nie tak dawno zrobiona.
-
-
2 lipca 2019 at 08:31 #7679
Bardzo dobra dane o pozyskanych klientach w czerwcu,gdyż baza wzrosła o 292 a rok temu było to tylko 236 (wzrost o 23%). http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33603973,livechat-software-sa-9-2019-liczba-klientow-dane-o-dzialalnosci-handlowej
Na podstawie znanej już liczby liczby klientów i kursu waluty można spróbować oszacować zysk za miniony kwartał który powinien być najlepszy w historii firmy.
Kurs usd/pln był wyższy o 2 grosze kw/kw, liczba klientów wyższa o 3% kw/kw więc zakładam 3% wzrost zysku kw/kw czyli 15,5 mln (15,1 mln kwartał wcześniej). Jeśli moje wyliczenia się sprawdzą to zysk wzrośnie r/r o 9% z 14,2 mln do 15,5 mln a c/z spadnie do 14. -
8 lipca 2019 at 20:31 #7944
Firma podała jak chcą podzielić cały zysk za poprzedni rok. W lipcu i sierpniu łącznie trafi do akcjonariuszy 1,41 zł (stopa ok. 4,1%). Nie miałem sprecyzowanych oczekiwań odnośnie dywidendy ale sporo przeznaczyli na kapitał zapasowy bo ok. 12%, bardziej oczekiwałbym wartości 5-7%.
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33650568,livechat-software-sa-11-2019-rekomendacja-w-sprawie-podzialu-zysku
W grudniu zakładam kolejne 60 groszy.Edit: jak tak się zastanowić to prawidłowa jest wysokość dywidendy, oni w zeszłym roku kieli 10 mln capexu przy 3 mln amortyzacji dlatego te 7 mln różnicy to fizyczny wypływ gotówki. Aby wypłacić cały zysk teoretycznie musieliby kredyt zaciągnąć a takie rzeczy to nie w tej spółce. Wszystko jest ok.
-
This reply was modified 5 years, 8 months ago by
Prezes.
-
This reply was modified 5 years, 8 months ago by
-
16 lipca 2019 at 18:31 #8198
Jest nowa rekomendacja dla spółki z dm boś z ceną docelową 41,20. Oczekują oni że w ostatni kwartale zarobili 15,30 mln (ja 15,50 mln oczekuję) a w całym roku 62,9 mln (ja podobnie). W reko poruszają ciekawy wątek (czytałem o tym ale nie pisałem na blogu bo mało w to wierzę): „Nasze obecne prognozy wyników finansowych Spółki nie uwzględniają ewentualnej obniżki efektywnej stopy podatku CIT ze względu na ulgę IP Box (Spółka złożyła wniosek o indywidualną interpretację do Urzędu Skarbowego i oczekuje na takową), aczkolwiek w naszej wycenie walorów LiveChata bierzemy pod uwagę ważone prawdopodobieństwem szacunki tej korzyści. Jeśli okaże się, że Spółka jest uprawniona w pełni do korzystania z ulgi IP Box i w rezultacie jej efektywna stopa podatku CIT może wynieść 5%, zamiast 19%, to nasze prognozy wyniku netto w najbliższej przyszłości powinny być wyższe (ceteris paribus) o ok. 10 mln zł rocznie.”
-
17 lipca 2019 at 11:47 #8214
Dlaczego mało wierzysz w IP Box (oraz ulgę podatkową na prace r&d bo to odrębny ale powiązany temat)? Wg mnie to na pewno na tym skorzystają i to nie są małe pieniądze. Ulga r&d (realna jestkorekta za poprzednie lata chyba 5 lat wstecz) to 19% kosztów kwalifikowanych jako b+r (w przypadku livechata może być sporo jednorazowego efektu) a ip box to jeszcze większa stała korzyść w kolejnych latach. Kto jak nie oni mają z tego skorzystać…
-
17 lipca 2019 at 14:07 #8216
Staram się realnie podchodzić do inwestycji bo lepiej się pozytywnie zaskoczyć niż negatywnie. Jakby uzyskali pozytywną interpretację i z tego tytułu mieli niższy podatek to kurs z automatu rośnie o 15%. Czas pokaże czy będzie z tego jakiś dodatkowy pieniądz.
Swoją drogą to dzisiaj ładny obrót choć w dużej części na jednej transakcji
-
-
23 lipca 2019 at 12:14 #8396
Nie masz możliwości zablokowania na stałe tych bootów? Wkurzają mnie i podejrzewam, że większość myśli podobnie…
-
23 lipca 2019 at 12:57 #8398
Jak wrócę z wczasów to spróbuję coś pokombinować z informatykiem. Forum jest zewnętrznym programem a nie word pressa w którym jest blog prowadzony i jest trudniej o dobry program anty spamowy (jeśli taki ogólnie istnieje).
-
-
23 lipca 2019 at 13:14 #8400
A kaj (że tak wrzucę ze ślunskiego), gdzie to wyjevhales?
Ps. Ja się zastanawiam, jak oni to robią, bo wygląda mi na to, że te booty to są jakieś algorytmy…
-
23 lipca 2019 at 14:21 #8401
Nie tam wyjechałem gdzie planowałem a tak często jest gdy człowiek zbyt długo się zastanawia to wtedy zostają słabe albo zbyt drogie miejscówki. Wyjechałem do hotelu Warszawianka nad Zalewem Zegrzyńskim (40 km od Warszawy), sporo atrakcji dla dzieci, super Aquapark i trochę takie mini Mazury.
-
23 lipca 2019 at 15:47 #8405
Fajnie, wypoczywaj:) Carpe diem i głowa do przodu:)
-
-
-
23 lipca 2019 at 15:03 #8403
Jak dlugo moze potrwac rozpatrzenie takiej prosby przez US?
-
23 lipca 2019 at 17:14 #8409
-
-
23 lipca 2019 at 20:27 #8412
Dzieki Prezesie
-
24 lipca 2019 at 13:10 #8426
AutomotiveCzy dzisiaj jest ostatni dzień, żeby nabyć prawa do zaliczki na dywidende?
pozdrawiam
-
24 lipca 2019 at 13:52 #8427
Tak
-
-
2 sierpnia 2019 at 07:56 #8699
Świetne dane o nowych klientach podała firma bo ich liczba wzrosła o 456 a rok temu był to wzrost o 206.
Główny wpływ na tak duży wzrost było skrócenie okresu testowego tzw.trial z 30 do 14 dni. Może tak się wydarzyć że w kolejnych miesiącach wartości mogą być niższe.
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/33828605,livechat-software-sa-16-2019-liczba-klientow-dane-o-dzialalnosci-handlowejBardzo jestem ciekawy reakcji kursu, bo gdyby nie skrócony trial to po takich danych kurs urósłby z 10% a tak czy będzie jakikolwiek wzrost ?
edit „”Już od dłuższego czasu obserwujemy trend, zgodnie z którym nasze przychody rosną szybciej niż liczba klientów. To przede wszystkim efekt sukcesów w zakresie upsellingu – migracji klientów na wyższe plany abonamentowe i dosprzedaży stanowisk. Nasi klienci widzą, że LiveChat przynosi im wymierne korzyści, i chcą z niego korzystać intensywniej” – wyjaśnił Ciepły.”
-
This reply was modified 5 years, 7 months ago by
Prezes.
-
This reply was modified 5 years, 7 months ago by
-
2 sierpnia 2019 at 09:35 #8702
sławekTrochę chyba za duży obrót na ten wzrost. wydaje mi się że się jutro skorekci.
nie mniej obserwuję i żałuję że nie brałem ponizej 30zł. jak coś spadnie to kupie pakiecik do portfela na dłużej. To może być czarny koń. -
25 sierpnia 2019 at 22:50 #9505
Ciekawy (źle świadczący o analitykach) jest artykuł na https://www.pb.pl/rekomendacja-jak-kula-w-plot-968660
Kupuj na szczycie i sprzedaj w dołku — tak wyglądały zalecenia większości analityków, zajmujących się LiveChatemZ tego artykułu wynika też że jest nowe reko na 48.
-
26 sierpnia 2019 at 00:25 #9506
Uśmiałem się :) Mówię Ci, że tam pachnie wezwaniem…A Ci pseudo-analitycy to jakaś masakra. Dla mnie to zorganizowana grupa przestępcza i tyle w temacie. Powinni odpowiadać karnie za swoje rekomendacje. Naprawdę-brak słów.
-
26 sierpnia 2019 at 15:19 #9511
PiterTe rekomendacje to jedna wielka manipulacja opinią publiczną . Powinien być zakaz tego typu działań . To często celowe wprowadzanie w błąd i doprowadzenie klienta do niekorzystnego rozporządzenia własnym majątkiem . Rekomendacje powinny być płatne dla klientów , jak każdy towar , a wtedy szybko by je ograniczono .
-
26 sierpnia 2019 at 15:26 #9512
CzarnyasCzyli nie przewidujecie dalszych wzrostów na tym walorze?
Rozumiem, że na tą chwile 48 to przesada ale spólka nadal się dobrze rozwija.-
26 sierpnia 2019 at 18:43 #9519
Za 2 dni są wyniki i z większymi decyzjami warto już poczekać. Jeśli faktycznie jest tak jak zarząd ostatnio mówił że swoim dotychczasowym klientom dodatkowe usługi/wyższe abonamenty dosprzedają to wtedy faktycznie wycena godziwa rośnie w okolice 50zł. Jeśli jednak nie jest tak super i do tego rosną koszty to okolice 40zł to właściwy kurs na najbliższe 1-2 lata.
-
-
28 sierpnia 2019 at 20:28 #9625
4 kwartał z rzędu lepiej szacowałem zysk netto niż konsensus PAP ale niestety marna to pociecha bo jest to kolejny kwartał w którym wyniki są gorsze od moich oczekiwań (od konsensusu też). Jednym słowem Livechat nie zachwycił bo zarobił 14,7 mln przy 14,2 mln rok wcześniej (wzrost o 3,5% r/r) ale oczekiwałem 15,5 mln a konsensus był 15,8 mln.http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34004643,wyniki-livechat-software-w-i-kw-2019-20-roku-vs-konsensus-pap-biznes-tabela
Wynik jest też gorszy o 0,5 mln kw/kw i to jest dziwne bo zarówno kurs walutowy usd/pln był korzystniejszy jak i większa baza klientów. Z tego co widzę na ten stan rzeczy wpłynął głównie wzrost wynagrodzeń (widoczny w usługach obcych, wzrost osób rok temu z 99 do 147 obecnie), wzrosło mocno wynagrodzenie zarządu (o 0,135 mln) oraz wzrosła amortyzacja o 0,5 mln.
Przejrzę jeszcze dokładniej raport i może jutro zrobię analizę ale nie ukrywam iż jestem zawiedziony wynikami bo mimo faktu że rosną one r/r to wzrost zysków jest dla mnie zbyt niski jak na aktualną wycenę. -
19 września 2019 at 10:05 #10730
Nowe reko Vestora dla spółki na 51,9 http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34176871,vestor-dm-rekomenduje-kupuj-livechat-software-cena-docelowa-51-9-zl
Prognozują 65 i 71 mln zysku netto w obecnym i przyszłym roku, w mojej ocenie zbyt optymistycznie bo nawet sporo wyżej niż konsensus rynkowy.
-
19 września 2019 at 10:58 #10731
Gdybym słuchał się DM Vestor, to bym w zimę w sandalach chodził;)
-
2 października 2019 at 08:49 #11337
Spółka podała dane o działalności i we wrześniu liczba klientów wzrosła tylko o 121 netto, to mało bo rok temu był wzrost o 156.
Znając już liczbę klientów oraz kurs waluty za miniony kwartał można już oszacować zysk spółki jaki był. Oczekuję 15,40 mln co stanowiłoby 9% wzrost zysk w stosunku r/r (14,1 mln rok wcześniej). Jeśli to się sprawdzi będzie najwyższych kwartalnym zyskiem w historii spółki ale nie ma co ukrywać iż mocno pomaga silny dolar.
ps przez ostatnie 4 kwartały trafniej typowałem zysk spółki niż analitycy dla PAP (ich konsensus), mam nadzieję że teraz będę gorszy na rzecz wyższego zysku netto niż oczekuję
-
22 października 2019 at 20:54 #12329
Spółka dostała indywidualną interpretację podatkową i z tego co widzę w większości jest pozytywna http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34452937,livechat-software-sa-23-2019-otrzymanie-interpretacji-indywidualnej-dot-podatku-dochodowego-od-osob-prawnych
Przypomnę że Vestor w swoim reko napisał
IP Box może istotnie poprawić wyniki – potencjalnie dodatkowe PLN 6.3 do wyceny. W naszych prognozach konserwatywnie nie zakładamy niższego podatku z tytułu ulgi IP BOX (możliwy 5% CIT od przychodów wytwarzanych przez prawa własności intelektualnej). Spółka złożyła wniosek o indywidualną interpretację i jest w trakcie rozmów z Urzędem Skarbowym. W przypadku pozytywnej decyzji nasza cena docelowa wzrosłaby o 6.3 PLN na akcję -
24 października 2019 at 16:35 #12446
Kolejne komunikaty dot. IP BOX:
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34469047,livechat-software-sa-24-2019-odmowa-wydania-indywidualnej-rekomendacji-w-zakresie-oceny-sposobu-prowadzenia-ewidencjiWygląda to pozytywnie (szacują 95% przychodów objętych obniżoną stawką podatku), choć mam wrażenie że temat IP BOX będzie się jeszcze „docierał”.
Trochę ponarzekam sobie na prawodawstwo w tym kraju, ale dla mnie dziwna jest sytuacja, że kwalifikacja dochodu podlegającego obniżonej stawce jest na podstawie ewidencji kosztów i przychodów dot. danego IP, ale nigdzie nie jest zdefiniowane jak taka ewidencja ma wyglądać, a KIS wzbrania się jak może przed zatwierdzeniem metod zaproponowanych przez spółki (z tego co kojarzę tak samo odpowiedzieli Ten Square Games), bo nie chce wziąć odpowiedzialności. Normalnie jaja, bo jak przyjdzie kontrola to nie wiesz czy się przyczepią czy nie.
Sam pracuję w IT na działalności i starałem się trochę dowiedzieć na temat IP BOX, ale chyba sobie na ten rok odpuszczę, bo nie dość że to skomplikowana konstrukcja prawna (trochę nie na moją głowę), to jeszcze nie wiadomo czy orzecznictwo się nie zmieni w przyszłości (tak jak bywało np. parę razy z rozliczaniem kryptowalut).
-
24 października 2019 at 16:43 #12449
Mi 20 groszy zabrakło aby kupić Livechat (od wczoraj się czaiłem) a do tego pisałem analizę Kernela i nie zauważyłem komunikatu o szacunkach wpływu na przychody (liczyłem że z 70% przychodów a tu 95%). W mojej ocenie bardzo dobre info które nie jest jeszcze w cenie, ponadto można się spodziewać podniesienia rekomendacji przez różne biura. Dobre info
-
24 października 2019 at 17:23 #12452
Pewnie że dobre info, tak tylko chciałem sobie ponarzekać ;) Livechat’em się aż tak bardzo nie interesuję, ale to ważny komunikat bo to chyba pierwszy taki szacunek i skoro szacują 95% przychodów będzie się kwalifikować do niższej stawki to ma to też pewne przełożenie na gamedev i inne IT.
-
-
-
24 października 2019 at 16:50 #12451
Sytuację trochę moim zdaniem poprawia fakt, że jednak zamiarem ustawodawcy było wsparcie firm r&d więc może i instrukcje dla kontroli będą w tym kierunku. Kolejnym potwierdzeniem jest wycofanie się ze zniesienia 30-krotności zus (wiadomo że to it by dotknęło przede wszystkim).
-
24 października 2019 at 20:54 #12454
Ja się załapałem na 35,9 na razie dobrze wyglada :)
-
4 listopada 2019 at 08:42 #12914
Liczba klientów wzrosła o 199 więc bez fajerwerków, gorzej niż rok temu (230) ale lepiej niż miesiąc temu (121). Chyba teraz kurs do wyników będzie w boczniaku.
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34547344,livechat-software-sa-26-2019-liczba-klientow-dane-o-dzialalnosci-handlowej -
13 listopada 2019 at 20:04 #13528
Ciekawa informacja, może choć nie musie wpłynąć pozytywnie na przychody
https://www.biznesradar.pl/a/84820,livechat-software-rozpoczal-wspolprace-z-prestashop -
27 listopada 2019 at 21:15 #14257
Są wyniki spółki (zysk wyniósł 16,36 mln) które są lepsze od moich oczekiwań (15,4) jak i konsensusu PAP (15,1 mln, znowu byłem lepszy od PAPu :-)
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34727230,wyniki-livechat-software-w-ii-kw-2019-20-roku-vs-konsensus-pap-biznes-tabela
Najlepiej wyniki porównywać kw/kw a nie r/r bo zarówno baza klientów była zbliżona jak i kurs usd/pln.
Przychody wzrosły kw/kw o 7% (trochę więcej niż różnica 2,10% wzrostu kursu usd/pln oraz wyższej bazy klientów o 2,97%, zysk netto wzrósł o 11%) – oznaczać to może że faktycznie klientom sprzedają droższe abonamenty. Marża ze sprzedaży wzrosła z 84,32% do 86,93% i pewnie pomagał w tym mocny dolar. Wzrosły koszty sprzedaży o 0,6 mln a koszty ogólnego zarządu spadło 0,2 mln – przy wzroście przychodów akceptowalny jest ten niewielki wzrost kosztów tym bardziej że amortyzacja była wyższa o 0,1 mln kw/kw. To co niespodziewanie psuło wyniki w ostatnich 3 kwartałach czyli nieoczekiwany wzrost wynagrodzeń zarządu znowu wzrósł bo wyniósł 0,612 mln , kwartał wcześniej 0,225 mln a rok wcześniej 0,4 mln.
W sprawozdaniu zarządu napisali o ciekawsze: we wrześniu testowali zmiany w procesie sprzedaży z których się wycofali, jeśli chodzi o ulgę IP BOX to czy będą korzystać z niej podejmą pod koniec roku finansowego (dziwię się dlaczego nie od razu), W listopadzie Spółka ogłosiła partnerstwo z PrestaShop – europejskim liderem oprogramowania open source dla e-commerce. Dzięki temu platforma e-commerce Presta Shop udostępniła rozwiązanie LiveChat blisko 40 tysiącom sklepów internetowych,bezpośrednioprzez panel administratora. Planowana też jest zmiana modelu cenowego LiveChat.
Zarząd także wnioskuje o 0,60 zł zaliczki na poczet dywidendy.Podsumowanie: wyniki są dobre i wreszcie zaskoczyły in plus choć zawsze chciałoby się więcej. Mi niestety zabrakło stwierdzenia że od obecnie trwającego kwartału stosują już ulgę IP BOX która rocznie może obniżyć podatek i zwiększyć zysk netto o ponad 10 mln. Aktualna c/z to 15,90 czyli umiarkowanie jak na spółkę wzrostową z szansą na obniżkę podatku która może zmniejszyć c/z poniżej 14.
Jeśli kurs usd/pln nie zmieni się do końca kwartału to można oczekiwać 16,5 mln zysku co dałoby 20% wzrost z 13,70 rok temu. -
28 listopada 2019 at 00:19 #14262
Co do IP BOX, pewnie jeszcze nie są do końca gotowi. Ta ulga ma dość skomplikowaną konstrukcję prawną i muszą tą zapewne mocno skonsultować i wypracować w jaki sposób będą prowadzić rejestr kosztów poniesionych na wytworzenie praw intelektualnych i jak będą przypisywać przychody.
Jeżeli dobrze rozumiem, w ogólnym rozrachunku nie ma znaczenia czy zaczną płacić mniejsze zaliczki na podatek w Q3 i Q4, w rocznym zeznaniu podatkowym mogą zastosować niższy podatek od momentu jego wprowadzeni obowiązywania tj. od początku 2019. Teoretycznie mogą więc otrzymać zwrot nadpłaconego podatku za cały rok, muszą tylko mieć to wszystko udokumentowane (nie wiem czy będą w stanie łatwo to zrobić dla wcześniejszych kwartałów).
-
2 grudnia 2019 at 08:42 #14511
Rok temu w listopadzie przybyło 256 netto klientów a teraz 202
http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/34754912,livechat-software-sa-28-2019-liczba-klientow-dane-o-dzialalnosci-handlowej -
2 grudnia 2019 at 09:09 #14515
Chyba tak jest zwłaszcza że wisienki na torcie na horyzoncie coraz bliżej
-
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.